Plan: | TU-e Science Park |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80060-0501 |
De planregels zijn ondergebracht in inleidende regels, in bestemmingsregels, in algemene regels en in overgangs- en slotregels.
De Inleidende regels bestaan uit begrippen en de wijze van meten, teneinde te voorkomen dat discussie ontstaat over de interpretatie van de regels.
In de 'Begrippen' (artikel 1) wordt een omschrijving gegeven van de in de regels gehanteerde begrippen. Als gebruikte begrippen niet in deze lijst voorkomen, dan geldt de uitleg/interpretatie conform het dagelijks taalgebruik.
In het artikel over de ' Wijze van meten' (artikel 2) worden de te gebruiken meetmethodes vastgelegd.
De regels bij de bestemmingen worden hierna afzonderlijk toegelicht.
Bestemming 'Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen met lpg' (artikel 3)
Aan de Onze Lieve Vrouwenstraat is een tankstation gelegen waar onder andere lpg wordt verkocht. De gronden van dit tankstation zijn voorzien van deze specifieke bestemming en daarmee bestemd voor een verkooppunt voor motorbrandstoffen met lpg met bijbehorend detailhandelsverkooppunt en overige bijbehorende voorzieningen, open terreinen, waaronder begrepen parkeergelegenheid, geluidwerende voorzieningen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
Voor de bouw van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn bouwregels opgenomen.
Het bomenrijke gedeelte aan de oostzijde van het plangebied is voorzien van deze bestemming. De gronden zijn bestemd voor behoud, het herstel en de ontwikkeling van aardkundige waarden, duurzame instandhouding van het bos met daarop afgestemde bosbouw, groenvoorzieningen, extensief recreatief medegebruik en waterhuishoudkundige doeleinden. Verder zijn bijbehorende paden en wegen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan.
Gebouwen zijn niet toegestaan en voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn regels opgenomen.
Bestemming 'Gemengd - 1' (artikel 5)
De bestemming 'Gemengd - 1' betreft de gronden waar in beginsel de bestemmingen 'Verkeer' en 'Water' samenvallen. De regels van deze bestemming betreffen derhalve een combinatie van de regels van de bestemmingen 'Verkeer' en 'Water'.
Bestemming 'Gemengd - 2' (artikel 6)
De bestemming 'Gemengd - I2' betreft de gronden waar in beginsel de bestemmingen 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Water' samenvallen. De regels van deze bestemming betreffen derhalve een combinatie van de regels van de bestemmingen 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Water'.
Bestemming 'Groen' (artikel 7)
Het groen dat in de uitwerking van het gemeentelijke Groenbeleidsplan is aangemerkt als “structureel groen op stedelijk niveau” en “structureel groen op wijk- en buurtniveau” is in het voorliggende plan expliciet voorzien van de bestemming 'Groen'. Deze bestemming omvat ook kleinere waterpartijen.
Bestemming 'Maatschappelijk - Universiteit' (artikel 8)
Deze bestemming is gelegd op de gronden van de Technische Universiteit Eindhoven. Op deze gronden zullen voornamelijk universitaire voorzieningen komen gekoppeld aan de maatschappelijke taken van een universiteit: het zorg dragen voor onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie. Daarbij behoren tevens daaraan gerelateerde andere voorzieningen, zoals wonen ter plaatse van de aanduiding 'wonen', bedrijven ter plaatse van de aanduiding 'bedrijf', kantoren ter plaatse van de aanduiding 'kantoor' en sportvoorzieningen ter plaatse van de aanduiding 'sport'.
Binnen de bestemming 'Maatschappelijk - Universiteit' zijn horeca, culturele en ontspannende voorzieningen, detailhandel en dienstverlening uitsluitend toegestaan ondergeschikt aan dan wel ter ondersteuning van en gerelateerd aan de desbetreffende maatschappelijke functies. Dat wil (zoals vermeld in het gemeentelijke Horecabeleidsplan) bijvoorbeeld zeggen dat de openingstijden van de horeca-activiteit niet ruimer mogen zijn dan die van de hoofdactiviteit, dat de horecavoorziening in beginsel geen eigen toegang mag hebben en dat er geen separate reclame-uitingen zijn toegestaan.
Gekozen is voor een flexibele regeling, zodat uitwisseling van alle functies die passen binnen de omschrijving mogelijk is. De grens van het bouwvlak is zeer ruim gesitueerd en er is gekozen voor een maximaal bebouwingspercentage. Op de verbeelding is voor het grootste gedeelte een aanduiding opgenomen met een maximale bouwhoogte van 25 meter. Op enkele locaties, waar de bebouwing deze bouwhoogte te boven gaat, is een grotere maximale bouwhoogte aangeduid. Aangezien het TU/e terrein nog in herontwikkeling is, is de mogelijkheid opgenomen om 4-maal af te wijken van de toegelaten bouwhoogten voor het plaatsen van een bouwaccent.
Bestemming 'Natuur' (artikel 9)
Deze bestemming betreft de gronden die behoren tot de Ecologisch Hoofdstructuur, en zijn primair gericht op het behoud, herstel en ontwikkeling van natuur- en landschappelijke waarden van deze gebieden. Ter plaatse mogen uitsluiten bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht die mede gericht kunnen zijn op extensief recreatief gebruik. Wat dit laatste betreft kan gedacht worden aan informatieborden en een schuilgelegenheid.
Ter bescherming van deze waarden bevat deze bestemming het vereiste van een aanlegvergunning voor het verrichten van bepaalde met name genoemde werkzaamheden.
Bestemming 'Verkeer' (artikel 10)
Deze bestemming is geprojecteerd op de wegen die primair gericht zijn op de afwikkeling van het verkeer en op de grotere verkeersassen binnen het universiteitsterrein. Binnen deze bestemming op het universiteitsterrein is een beeldbepalende bomenrij gesitueerd, welke specifiek is aangeduid en door middel van aan aanlegvergunningstelsel wordt beschermd.
Bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' (artikel 11)
Deze bestemming is geprojecteerd op de straten, pleinen e.d. met een verblijfskarakter binnen het universiteitsterrein.
Bestemming 'Water' (artikel 12)
Binnen deze bestemming vallen de grotere oppervlaktewateren c.q. die oppervlaktewateren die een functie hebben in het watersysteem. In onderhavig bestemmingsplan betreft het De Dommel en de ruimte voor de hermeandering van de Dommel.
Bestemmingen 'Waarde - Archeologie - 1' (artikel 13) en 'Waarde - Archeologie - 2' (artikel 14)
De gronden binnen het plangebied waarvan bekend is dat er archeologische waarden aanwezig zijn, of de gronden waarvan de verwachting van aanwezigheid van archeologische waarden hoog is, zijn voorzien van deze twee dubbelbestemmingen en zijn daarmee mede bestemd voor de bescherming en instandhouding van (eventueel) aanwezige archeologische waarden. In de bouwregels is binnen deze bestemming een bouwverbod opgenomen met een ontheffingsmogelijkheid om onder voorwaarden alsnog te kunnen bouwen conform de andere daar voorkomende bestemming.
Ter bescherming tegen werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden is een aanlegvergunningstelsel opgenomen.
Bestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' (artikel 15)
Op een gedeelte van de gronden binnen het plangebied, te weten de gronden waarop de gebouwen van de eerste twee generaties gebouwen (1956-1975) zijn gerealiseerd, is de bebouwing en de samenhang tussen deze bebouwing van cultuurhistorische waarde. Deze waarde dient behouden en beschermd te worden. In de bijlage bij de regels is een Cultuurhistorisch verkenning opgenomen waarin één en ander nader is omschreven.
Bestemming 'Waarde - Ecologie' (artikel 16)
Een groot gedeelte van de gronden rond het riviertje De Dommel zijn aangewezen als ecologische verbindingszone. Deze gronden zijn voorzien van deze dubbelbestemming en daarmee mede bestemd voor de aanleg en instandhouding van een natte en/of droge ecologische verbindingszone.
Deze bestemming beperkt zich niet louter tot de huidige loop van de Dommel, maar is ook toegekend aan de gronden die betrokken zullen zijn in het herstelplan van de Dommel, dat in de loop van 2010 -2012 verwezenlijkt zal worden. Deze substantiële verruiming van de verbindingszone en daarmee de uitbreiding van de natuurontwikkelingsmogelijkheden kan wellicht op termijn van betekenis zijn indien elders op het TU/e-terrein ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt die een mogelijke inbreuk zouden kunnen betekenen op gronden die behoren tot de ecologische hoofdstructuur. Gedacht kan daarbij worden aan ontwikkeling van bebouwing in de noord-westhoek van het TU/e-terrein.
Ter bescherming tegen werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden is een aanlegvergunningstelsel opgenomen.