direct naar inhoud van 3.1 Landschap als drager
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402

3.1 Landschap als drager

Beleidskeuze

Op de structuurvisiekaart is voor ieder deelgebied het landschappelijke karakter weergegeven door structuurbepalende elementen te benadrukken. Vanuit landschappelijk en cultuurhistorisch perspectief wordt aangegeven waar bijvoorbeeld nieuwe woningen passen en waar uitbreidingen van bedrijvigheid mogelijk zijn, in het landschap. De visie geeft door een conceptmatige benadering een indicatie hoe uitbreidingen ingepast kunnen worden in het landschap. De ontwikkelingen zijn niet gebonden aan de exacte locatie waarop zij op de visiekaart staan weergegeven. Het gaat veeleer om de manier waarop een eventuele uitbreiding ingepast kan worden in het betreffende landschapstype. Het ruimtebeslag is zoveel mogelijk gebaseerd op aannamen. De landschappelijke voorwaarden die zijn gesteld, gelden voor iedere willekeurige locatie in het deelgebied. De landschappelijke randvoorwaarden worden in dit hoofdstuk per landschapstype weergegeven, in de vorm van de karakteristieken van het landschap. Hieruit blijkt wat de ruimtelijke elementen zijn die de kwaliteit van een landschapstype bepalen. Dit hoofdstuk geeft de belangrijkste landschappelijke kenmerken weer. De mogelijke ontwikkelingen (bijvoorbeeld op het gebied van wonen, recreëren, natuur en landbouw) staan in de volgende paragrafen genoemd.

Uitwerking

In een Landschappelijk Ontwikkelings Kader (LOK) kan worden beschreven aan welke randvoorwaarden de ontwikkelingen moeten voldoen, zodat de kwaliteit van het landschap wordt gewaarborgd, en waar mogelijk versterkt. Ontwikkelingen die in het ene landschap moeiteloos een plaats kunnen krijgen, kunnen voor een ander landschapstype een te grote inbreuk zijn op de ruimtelijke of functionele kwaliteit. Per landschapstype worden de fysieke kenmerken van het betreffende landschapstype beschreven om van daaruit de criteria voor ontwikkelingen bij uitbreiding van dorpen en erven te bepalen.

In de gemeente De Wolden zijn drie hoofdlandschapstypen te onderscheiden:

  • 1. het esdorpenlandschap, inclusief het esgehuchtenlandschap van de Reest,
  • 2. het slagenlandschap,
  • 3. het landschap van de veenontginningen.

Samenhang in de landschappen

De geomorfologie van Drenthe wordt wel eens vergeleken met een omgekeerd soepbord. De gemeente De Wolden ligt op de rand van het omgekeerde soepbord, op de grens van hoog naar laag. Het esdorpenlandschap ligt hoog, de Reest stroom tussen de bolling en de rand, de Veenkoloniën en het Slagenlandschap liggen op de platte rand.

Kernkwaliteiten landschap

De Omgevingsvisie van de provincie Drenthe benoemt “kernkwaliteiten landschap” welke van provinciaal belang zijn. Deze kernkwaliteiten komen in de beschrijving van verschillende landschapstypen terug. Voor het buitengebied van De Wolden zijn dit:

  • 1. de beekdalen, juist ook vanuit landschappelijk oogpunt;
  • 2. de rug van Zuidwolde;
  • 3. Ruinerwold, als zeer bijzonder dubbellint;
  • 4. Ruinen, met name vanuit de samenhang van dorp met omgeving;
  • 5. het esdorpenlandschap rond Zuidwolde;
  • 6. openheid, contrast stad/land A28 (wegpanorama).