direct naar inhoud van 3.1.7 Landschappelijk Ontwikkelings Kader (LOK)
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402
3.1.7 Landschappelijk Ontwikkelings Kader (LOK)

Ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen en het toetsingskader hiervoor geeft de structuurvisie een eerste aanzet in de vorm van een beschrijving van de structuurbepalende elementen per landschapstype en inpassingsvoorbeelden voor nieuwe ontwikkelingen. Het toetsingskader wordt verder uitgewerkt in het LOK (Landschappelijk Ontwikkelings Kader). Het LOK gaat nader in op zowel de kenmerken en essenties van de verschillende landschapstypen als op de verschillen in bebouwingstypologieën binnen de gemeente De Wolden. In het LOK zullen de structuurbepalende elementen per landschapstype nader worden uitgewerkt en zullen concrete randvoorwaarden worden opgesteld voor 'landschappelijk bouwen' in de kleine kernen en in het buitengebied. Ook zullen in het LOK voorbeelduitwerkingen worden opgenomen. De locaties die in aanmerking komen voor landschappelijk bouwen zullen op grond van het LOK worden 'verfijnd'. In het bestemmingsplan buitengebied zal de planologisch-juridische grondslag voor het LOK worden geregeld.

Het LOK zal' deelgebiedsgewijs' worden opgezet. Hierbij zullen de bewoners nauw worden betrokken. Het LOK is bedoeld als inspiratiebron voor initiatiefnemers die een bouwaanvraag willen indienen. Het is tevens het toetsingskader voor de gemeente. Het LOK is opgenomen in het overzicht van projecten, zie par. 4.1.

Initiatieven voor woningbouw volgens het concept van 'landschappelijk bouwen' zullen pas gehonoreerd kunnen worden nadat het toetsingskader in de vorm van het LOK is uitgewerkt en de planologisch-juridische vertaalslag in het bestemmingsplan buitengebied heeft plaatsgevonden.