Plan: | Helvoirtsestraat 16, Helvoirt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0788.BP1201BGHVTSTRP103-OH01 |
Het provinciale ruimtelijke beleid is vastgelegd in de nota's:
Het plan wordt aan deze twee documenten getoetst.
Op 1 januari 2011 is de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening in werking getreden. De structuurvisie bevat de hoofdlijnen van het ruimtelijke beleid van het provinciale bestuur op de ontwikkeling van Noord-Brabant.
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de plankaart. Onderhavig plangebied is aangeduid.
uitsnede plankaart Structuurvisie Ruimtelijke Ordening
Het plangebied ligt binnen de aanduiding 'groenblauwe mantel'.
Analyse
In de provinciale Structuurvisie Ruimtelijke Ordening is over wonen binnen de groenblauwe mantel het volgende opgenomen:
"Het behoud en vooral de ontwikkeling van natuur, water(-beheer) en landschap is een belangrijke opgave. Nieuwe ontwikkelingen binnen de groenblauwe mantel zijn mogelijk, als deze bestaande natuur-, bodem- en waterfuncties respecteren of bijdragen aan een kwaliteitsverbetering van deze functies of het (cultuurhistorisch waardevolle) landschap. Ontwikkelingen passen qua aard en schaal bij het ontwikkelingsperspectief voor de groenblauwe mantel en houden rekening met omliggende waarden."
Onderhavig plan betreft de verplaatsing van een bestaande woning. Hierbij is rekening gehouden met de bestaande functies van natuur, bodem en water en met de omliggende waarden. Een en ander is omschreven in hoofdstuk 5.
Conclusie
Onderhavig plan past binnen c.q. is niet in strijd met de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening.
In het kader van de Wet ruimtelijke ordening heeft de provincie Noord-Brabant de Verordening ruimte vastgesteld. De verordening is op 1 maart 2011 in werking getreden. In deze paragraaf wordt het voorgenomen plan getoetst aan het beleid zoals dat is vastgelegd in de provinciale Verordening ruimte.
Het plan omvat de verplaatsing van een bestaande woning op een perceel buiten bestaand stedelijk gebied en buiten een zoekgebied verstedelijking, zoals op onderstaande afbeelding is te zien.
uitsnede plankaart stedelijke ontwikkeling - Verordening Ruimte
Daarnaast is het plangebied gesitueerd in een gebied dat is aangeduid als een attentiegebied ehs en groenblauwe mantel. Op onderstaande afbeelding is een uitsnede van de kaart natuur en landschap weergegeven.
uitsnede plankaart natuur en landschap - Verordening Ruimte
Tenslotte ligt het plangebied in het nationale landschap het Groene Woud zoals te zien is op onderstaande afbeelding.
uitsnede plankaart cultuurhistorie - Verordening Ruimte
De volgende artikelen van de Verordening ruimte zijn vanwege de ligging in bovenstaand beschreven zones, van toepassing op de voorgenomen ontwikkeling:
Analyse
De relevante artikelen van de Verordening ruimte worden hieronder cursiefgedrukt.
Artikel 2.1 Zorgplicht ruimtelijke kwaliteit
Toetsing
ad lid 1
Voorliggend plan betreft de sloop en nieuwbouw van een woning in het buitengebied. Er wordt geen nieuwe bebouwing toegevoegd. Wel is sprake van een kwaliteitsverbetering van de huidige situatie.
ad lid 2a en b
Het plan is geen nieuwe ruimtelijke ontwikkeling en heeft ook geen uitbreiding van het bestaand ruimtebeslag tot gevolg. De nieuwe woning wordt binnen het bestaande bouwvlak gerealiseerd.
ad lid 3
Uit de toelichting van dit bestemmingsplan blijkt dat aan alle voorwaarden uit dit artikel wordt voldaan.
Artikel 2.2 - Kwaliteitsverbetering van het landschap
Ad lid 1 en 2b
De bouwmogelijkheden van de woning (hoofdgebouw) nemen als gevolg van deze bestemmingsplanwijziging niet toe. Ook de bestemmingsvlakken blijven gelijk. De bouwhoogte van de bijgebouwen neemt beperkt toe van 5,5 naar 6,0 m. Een kwaliteitsverbetering van het landschap is dus vereist. Deze kwaliteitsverbetering vindt plaats door het aanleggen van een houtwal waardoor het perceel landschappelijk wordt ingepast.
Artikel 3.5 - Regels voor nieuwbouw van woningen
Toetsing
ad lid 1
Voorgenomen ontwikkeling betreft de herbouw van een bestaande woning. Per saldo worden derhalve geen woningen toegevoegd. De afspraken gemaakt in het regionaal ruimtelijk overleg en de harde plancapaciteit zijn niet van toepassing op onderhavig plangebied. Aan deze voorwaarde wordt voldaan.
Artikel 4.4 - Bescherming van de attentiegebieden ehs
Toetsing
ad lid 1
Onderhavig plangebied ligt in een attentiegebied ehs. In dit bestemmingsplan wordt de herbouw van een woning mogelijk gemaakt. Een dergelijke ingreep heeft geen negatief effect op de waterhuishouding zoals ook beschreven in de waterparagraaf (paragraaf 5.3.). Aan deze voorwaarde wordt derhalve voldaan.
ad lid 2
Voor alle genoemde werkzaamheden zijn in de dubbelbestemming 'Waterstaat -
Natte natuurparel bufferzone' regels opgenomen. Aan de voorwaarden wordt voldaan.
ad lid 3
Voorliggend bestemmingsplan is goedgekeurd door Waterschap De Dommel, zie bijlage 6.
ad lid 4
Ook deze regeling is opgenomen in de regels van de dubbelbestemming.
Artikel 6.3 - Bescherming en ontwikkeling van de groenblauwe mantel en beheergebied ecologische hoofdstructuur
Toetsing
ad lid 1
Voorliggend bestemmingsplan betreft de sloop en herbouw van één woning. Aan de zuidoostzijde wordt een houtwal gerealiseerd voor de landschappelijke inpassing van het perceel. Deze houtwal zorgt voor een kwaliteitsverbetering van het landschap. Er worden geen ecologische of landschappelijke waarden aangetast door het plan. De bestemming 'agrarisch met waarden' aan de zuidoostzijde van het perceel blijft immers behouden. Daarnaast stelt het bestemmingsplan regels ter bescherming van de ecologische, landschappelijke en hydrologische waarden en kenmerken binnen het plangebied.
ad lid 2
In paragraaf 2.3 en 5.2.2 wordt dieper ingegaan op de ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken van het gebied.
ad lid 3
Er heerst geen strijdigheid met hetgeen is bepaald in hoofdstuk 9 en 10. Deze bepaling is derhalve niet van toepassing.
Artikel 7.7 - Bescherming van de nationale landschappen
Toetsing
ad lid 1
Artikel 7.6, lid 1 beschrijft de kernkwaliteiten van het nationaal landschap Het Groene Woud als volgt:
"De kernkwaliteiten van het nationaal landschap Het Groene Woud zijn het groene karakter, de kleinschalige openheid, de samenhang tussen beken, essen, kampen, bossen en heiden en de centrale ligging tussen de stedelijke gebieden van Noord-Brabant."
Geen van deze kernkwaliteiten wordt door de ontwikkeling van het plan belemmerd of negatief beïnvloed. Door de verplaatsing van de woning verder achter op het perceel is meer ruimte voor een voortuin en zal het groene karakter juist versterkt worden. Er is sprake van een ruimtelijke kwaliteitsverbetering voor de omgeving. Aan de gestelde voorwaarden wordt derhalve voldaan.
Artikel 11.1 - Regels voor het wonen buiten bestaand stedelijk gebied
Toetsing
ad lid 1a.
In artikel 11.1 lid 1a wordt nieuwbouw van één of meer woningen uitgesloten. Voorliggend plan is in principe in strijd met deze voorwaarden, maar zoals hierna blijkt wel mogelijk op basis van lid 3a.
ad lid 3a.
De voorgenomen ontwikkeling omvat de bouw van een woning ter vervanging van een bestaande woning. De bestaande woning en bijgebouwen zullen volledig worden gesloopt voordat begonnen wordt met de bouw van de nieuwe woning. De overtollige bebouwing wordt dus volledig gesloopt. De nieuwe woning wordt binnen het bestaande bestemmingsvlak gerealiseerd. Aan deze voorwaarden is voldaan.
Conclusie
De voorgenomen ontwikkeling past binnen het beleid zoals dat is vastgelegd in de Verordening ruimte Noord-Brabant.
Op 22 september 2009 heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het Natuurbeheerplan vastgesteld. Het Natuurbeheerplan beschrijft onder meer welke natuur- en landschapsdoelen van toepassing zijn en stelt eisen ten aanzien van bepaalde beheermaatregelen.
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede weer van de 'Ambitiekaart - natuurbeheertypen'. Onderhavig plangebied is aangeduid
uitsnede Ambitiekaart - natuurbeheertypen
Analyse
Het plangebied ligt in de nabijheid van het landgoed Zwijnsbergen waarvoor de natuurbeheertypen vochtig hooiland en droog schraalgrasland gelden. Aan de overzijde van de Helvoirtsestraat bestaan de agrarische gronden veelal uit botanisch waardevol grasland. Het plangebied zelf kent geen natuurbeheertype en ook op de direct naastgelegen gronden is dit het geval.
Conclusie
Volgens het Natuurbeheerplan zijn binnen het plangebied geen bijzondere natuurwaarden in het geding.
Op 22 december 2009 is het Provinciaal Waterplan in werking getreden. Het waterplan bevat het strategische waterbeleid van de provincie voor de periode 2010-2015. Het waterplan heeft de status van structuurvisie.
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de plankaart 'Structuurvisie Water'. Onderhavig plangebied is aangeduid.
uitsnede plankaart 'Structuurvisie Water'
Het plangebied ligt binnen de aanduiding 'beschermingszone natte natuurparel'. In het Waterplan 2010-2015 wordt het volgende vermeld over de beschermingszones van natte natuurparels:
"In de Natte natuurparels en de beschermingszones gelden via de Verordening ruimte Noord-Brabant beperkingen in de vorm van een aanlegvergunningenstelsel voor activiteiten die de grondwaterstand negatief kunnen beïnvloeden, zoals drainage en diepploegen."
Naar de voorwaarden van de Verordening ruimte wordt gerefereerd in paragraaf 4.2.2. Aan deze voorwaarden wordt voldaan. Het plangebied is overigens niet gelegen in de aangewezen 'regionale waterbergingsgebieden' of 'beschermingszones grondwaterwinning openbare drinkwatervoorzieningen'.
Conclusie
Het plan past wel binnen c.q. is niet in strijd met het Provinciaal Waterplan 2010 tot 2015.
Het overige provinciale beleid is niet specifiek van toepassing op onderhavig plan.