Plan: | Helvoirtsestraat 16, Helvoirt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0788.BP1201BGHVTSTRP103-OH01 |
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de Cultuurhistorische Waardenkaart 2010 van de provincie Noord-Brabant weer, met daarop de provinciale belangen. Onderhavig plangebied is hierop aangeduid.
uitsnede cultuurhistorische waardenkaart - provinciaal belang
Onderhavig plangebied ligt binnen twee zoneaanduidingen, te weten:
Cultuurhistorisch landschap Loonse en Drunense Duinen
Voor dit cultuurhistorisch landschap heeft de provincie een ontwikkelingsstrategie opgesteld:
Het plangebied ligt in het historische bebouwingslint Helvoirtsestraat ten zuiden van de Loonse en Drunense Duinen. De verplaatsing van de woning vormt geen belemmering voor de ontwikkelingsstrategie voor dit landschap.
Archeologisch landschap Dekzandrug Tilburg-Den Bosch
Het plangebied is tevens gelegen in het archeologisch landschap dat loopt van Goirle tot Vught. Om deze reden en vanwege de ligging binnen een gebied met hoge/middelhoge indicatieve archeologische waarden, is door Vestigia een archeologisch onderzoek uitgevoerd: rapport "Nieuwbouw aan de Helvoirtsestraat 16 te Helvoirt" (11 april 2011, nr. VII-2028 V865). Het onderzoeksrapport is opgenomen als bijlage 5. De conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksrapport zijn hieronder weergegeven.
"Op basis van het bureauonderzoek had het plangebied een hoge verwachting voor het aantreffen van archeologische sporen en vondsten uit een lange periode. De sporen werden verwacht in het mogelijk aanwezige esdek (Late Middeleeuwen) en in de mogelijk hieronder gelegen podzolbodem (Paleolithicum-Late Middeleeuwen).
Tijdens het karterende onderzoek is - op één boring na - in het gehele onderzoeksgebied een tot in de C-horizont verstoord bodemprofiel aangetroffen. Er is dus geen sprake van een ongestoorde bodemopbouw. Bij het zeven en handmatig doorzoeken van de grondmonsters zijn geen indicatoren voor menselijke aanwezigheid aangetroffen uit de eerder genoemde archeologische perioden.
Gezien de diepe verstoringen en het feit dat er aanwijzingen zijn dat de gehele A-horizont tot recent is geroerd, is de kans op het aantreffen van intacte archeologische sporen in het onderzoeksgebied klein. Bovendien wordt het met de gehanteerde boordichtheid en boordiameter onwaarschijnlijk geacht dat zich binnen het onderzoeksgebied toch archeologische indicatoren bevinden, zonder dat hiervoor tijdens het onderzoek aanwijzingen zijn aangetroffen. Op basis van het karterende booronderzoek kan de verwachting voor het onderzoeksgebied daarom worden bijgesteld tot laag.
Op basis van de onderzoeksresultaten adviseert Vestigia daarom geen nader archeologisch onderzoek en ziet geen bezwaar in de voortgang van de bouwplannen. Aangezien het nooit volledig is uit te sluiten dat tijdens eventueel grondverzet een 'toevalsvondst' wordt gedaan, is het wenselijk de uitvoerder van dit grondwerk te wijzen op de plicht om hiervan zo spoedig mogelijk melding te doen bij de Minister van OCW."
Conclusie
Er zijn geen nadere archeologische waarden van belang. Een nader onderzoek is niet vereist.
Naast de cultuurhistorische waardenkaart met daarop de provinciale belangen is er ook een kaart met overige cultuurhistorische informatie. Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van deze kaart weer. Onderhavig plangebied is hierop aangeduid.
uitsnede cultuurhistorische waardenkaart - overige cultuurhistorische informatie
Zoals hierboven al aangegeven ligt het plangebied in een gebied met hoge/middelhoge indicatieve archeologische waarden. In de directe omgeving van het plangebied liggen panden van historische bouwkunst en een rijksmonument:
Het pand dat gesloopt zal worden betreft geen gebouw met enige cultuurhistorische waarde. De geplande nieuwbouw zal architectonisch aansluiting zoeken bij de bestaande situatie en indien mogelijk de waarde van het ensemble versterken.
De Helvoirtsestraat is aangeduid als een historisch geografische lijn met een redelijk hoge waarde. Ten noorden van het plangebied is de historische groenstructuur behorende bij het landgoed Zwijnsbergen gelegen. De verplaatsing van de woning vormt geen belemmering voor deze waarden.
Conclusie
Er worden geen cultuurhistorische waarden aangetast.
Vanuit Europa is de bescherming van soorten en gebieden geregeld in de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. In Nederland is de natuurwetgeving verankerd in de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet 1998.
De Flora- en faunawet is gericht op het beschermen van soorten. Op 23 februari 2005 is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) inzake artikel 75 van de Flora- en faunawet in werking getreden. In deze AMvB worden de onder de Flora- en faunawet beschermde soorten planten en dieren onderverdeeld in drie verschillende beschermingscategorieën :
De Natuurbeschermingswet gaat o.a. over de bescherming van specifieke natuurgebieden. De volgende gebieden vallen hieronder:
Voorliggend plan heeft slechts een geringe invloed op de eventueel aanwezige flora en fauna. De huidige woning wordt gesloopt en de nieuwe woning wordt verder van de weg gerealiseerd. Ter plaatse van de geplande woning bestaat het terrein thans uit tuin/gras. De kans op aanwezigheid van bijzondere flora en fauna op deze locatie wordt gezien het gebruik en de omvang zeer gering geacht.
Daarnaast wordt een strook grond van ca 3 meter breed aan de zuidoostzijde van het perceel toegevoegd. Deze strook is momenteel in gebruik als grasland/weiland. In de nieuwe situatie blijft deze strook grond onbebouwd en wordt hier beplanting aangebracht als erfafscheiding. Ook deze ingreep heeft geen negatieve effecten op de eventueel aanwezige flora en fauna.
Kortom, een flora en fauna onderzoek wordt niet nodig geacht omdat de kans op aanwezigheid van bijzondere flora en fauna ter plaatse van de ingreep zo gering is en omdat de ingreep van beperkte omvang is.
Natura 2000 is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Natura 2000 omvat alle gebieden die zijn beschermd op grond van de volgende EU-richtlijnen:
Beide richtlijnen zijn in Nederland opgenomen in de Natuurbeschermingswet. Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied (Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen) ligt op ca 1 km vanaf het plangebied. De sloop en nieuwbouw van één woning heeft geen effect op dit Natura 2000-gebied.
De kans op aanwezigheid van bijzondere flora en fauna is onwaarschijnlijk. Daarnaast heeft het plan geen effect op beschermde gebieden. Een ontheffing van de Natuurbeschermingswet is niet nodig.