direct naar inhoud van 2.3 Directe omgeving en plangebied
Plan: Helvoirtsestraat 16, Helvoirt
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0788.BP1201BGHVTSTRP103-OH01

2.3 Directe omgeving en plangebied

Onderstaande afbeelding geeft de bestaande toestand van de directe omgeving en het plangebied weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0788.BP1201BGHVTSTRP103-OH01_0005.jpg"

directe omgeving

2.3.1 Bodemopbouw

Het lint Helvoirtsestraat is gebouwd op hoge enkeerdgronden op een relatief hoog gelegen gebied binnen het dekzandgebied. Het plangebied zelf ligt op een hoogte van ca 6,5 m boven NAP (bron: www.ahn.nl). Enkeerdgronden zijn oude bouwlanden, die vanaf de late Middeleeuwen op de zandgronden zijn ontstaan door het opbrengen van mest vanuit potstallen vermengd met plaggen, die gestoken werden op de woeste gronden waar tegenwoordig de Drunense Duinen liggen. De enkeerdgronden ten noorden van Helvoirt bestaan uit lemig, fijn zand.

2.3.2 Ontsluiting

Het plangebied is door middel van een oprit ten zuiden van de woning direct ontsloten op de Helvoirtsestraat. Via deze straat kan men zuidelijk naar Helvoirt in in noordelijke richting naar Cromvoirt. Vanuit Helvoirt kan men eenvoudig de N65 op. Hierdoor is het plangebied goed ontsloten.

2.3.3 Bebouwing en functies

De bebouwing in de omgeving bestaat voornamelijk uit burgerwoningen bestaande uit één of twee lagen met een kap. Op de bedrijfspercelen langs de Helvoirtsestraat noordelijk van het plangebied staan tevens grotere bedrijfsgebouwen.

De woning binnen onderhavig plangebied (Helvoirtsestraat 16) ligt in de zuidwestelijke hoek van een bebouwingscluster net buiten de bebouwde kom van Helvoirt. Ten zuiden van het woonperceel is een open, agrarisch perceel. Direct ten noorden van de woning is op adres Helvoirtsestraat 12 een woning met bijgebouwen gevestigd. Deze woning wordt momenteel op de huidige funderingen herbouwd. Verder ten noorden van de Helvoirtsestraat is op nummer 10 een historische langgevelboerderij met tuin gesitueerd, die de status van rijksmonument heeft. Ten noorden daarvan ligt het Landgoed behorende bij kasteel Zwijnsbergen.

Aan de andere kant van de straat, aan de overzijde van het plangebied staan vier burgerwoningen bestaande uit één laag met een kap. Tussen deze woonpercelen zijn doorzichten naar het achterliggende buitengebied. Nog verder naar het noorden is op nummer 7a een manege gesitueerd.

De bebouwing binnen het plangebied bestaat uit een hoofdgebouw en een bijgebouw als garage/berging. Het hoofdgebouw heeft een laag met een schuine kap en ook het bijgebouw heeft een schuine kap. De woning staat zo'n 8 m vanaf de rand van de rijweg. De goothoogte bedraagt ca 3 m en de nokhoogte ca 8 m. Het bijgebouw heeft een goothoogte van 3 m en een totale hoogte van ca 6 m. De bebouwing samen heeft een oppervlakte van ca 155 m².

Analyse en waardering

De bebouwing aan de Helvoirtsestraat heeft een kleinschalig karakter. Enkele grootschalige bedrijfsgebouwen liggen achter de woningen op de percelen. Al vanaf 1900 is hier bebouwing te vinden en een aantal van deze gebouwen is tot op heden nog aanwezig. Dit maakt dat het lint een historische uitstraling krijgt die het behouden waard is. Door de landschapsvensters tussen de bebouwing ontstaat een relatie met het achterliggende landschap. Dit zorgt voor een afwisselend beeld vanaf de Helvoirtsestraat.

2.3.4 Beplanting

Langs de Helvoirtsestraat staan aan weerszijden eikenbomen. De percelen in het lint hebben relatief ondiepe groene voortuinen en veel erfbeplanting. Het plangebied zelf betreft een woonperceel met een kleine voortuin voorzien van lage haagbeplanting. De oprit langs de woning zorgt voor een redelijk stenige uitstraling vanaf de straat. De achtertuin bestaat voornamelijk uit gras en is omzoomd door bomen en opgaande beplanting.

Analyse en waardering

De eikenlaan en de groene percelen zorgen samen met de landschapsvensters voor een landelijke en groene uitstraling van het historische lint. Dit dient behouden te blijven bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.