direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Structuurvisie Brielle
Status: vastgesteld
Plantype: structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0501.structuurvisie0130-0002

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Binnen de gemeente staat een aantal ontwikkelingen op stapel wat betreft woningbouw, bedrijventerreinnen en maatschappelijke voorzieningen. Om deze en andere ruimtelijke ontwikkelingen en beleid in een samenhangende context te plaatsen en te verankeren is een structuurvisie opgesteld. Brielle voldoet hiermee aan de verplichting uit de Wet ruimtelijke ordening (Wro) om voor haar grondgebied een structuurvisie op te stellen.

1.2 Opgave en strekking

De voor u liggende structuurvisie geeft een overzicht van de ruimtelijk relevante ontwikkelingen, doelstellingen en programmapunten voor de toekomstige ontwikkeling van Brielle. De structuurvisie biedt een kader voor de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen en voor een ruimtelijke structuur waarin de cultuurhistorische kwaliteit van Brielle en het goed kunnen wonen en leven in de gemeente centraal staan.
De structuurvisie geeft de gewenste ruimtelijke ontwikkeling tot omstreeks 2020 en gaat vergezeld van een uitvoeringprogramma. Hierin wordt aangegeven op welke wijze de ontwikkelingsprojecten tot realisatie kunnen komen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de financiële uitvoerbaarheid en de mogelijkheden van kostenverhaal. Voor de toekomstige woningbouwlocaties geeft de structuurvisie ook uitgangspunten en randvoorwaarden die in het vervolgtraject van belang zijn.

1.3 Proces en begeleiding

Aan adviesbureau RBOI is begin mei 2008 opdracht verleend tot het opstellen van de structuurvisie. Het werkproces is vanaf de start aangestuurd en begeleid door een ambtelijke projectgroep en door het college van burgemeester en wethouders. Het totstandkomingsproces bestond uit twee stappen:

  • stap 1 Nota Koersbepaling (vaststellen van hoofdlijnen);
  • stap 2 Ontwerpstructuurvisie (uitwerken hoofdlijnen in structuurvisie).

De ontwerpstructuurvisie zal na behandeling in het college van burgemeester en wethouders worden voorgelegd aan de Commissie grondgebied en de raad. Voorafgaand aan de vaststelling zal overleg en inspraak over het ontwerp plaatsvinden. Hoofdstuk 6 gaat dieper in op het totstandkomingsproces van de structuurvisie.

1.4 Leeswijzer

De structuurvisie bestaat uit een deel A en een deel B. Deel A bevat de essentie van de structuurvisie. Deel B bevat de onderbouwing van en toelichting op de in de structuurvisie opgenomen beleidslijnen en ontwikkelingen.

Deel A Visie
Allereerst geeft deel A een positionering van de gemeente, met aandacht voor de ruimtelijke structuur en de beleidsomgeving (hoofdstuk 2).
Hoofdstuk 3 beschrijft de centrale missie en geeft op hoofdlijnen de visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Brielle. Aan de hand van negen ambities wordt de visie beschreven en verbeeld.
Hoofdstuk 4 geeft per gebied een beschrijving van het daar van toepassing zijnde beleid. Dit gebeurt aan de hand van de verschillende legenda-eenheden van de structuurvisiekaart. De structuurvisiekaart is vanwege de leesbaarheid los bijgevoegd. Een verkleinde versie van deze visiekaart treft u aan in hoofdstuk 4.
Een structuurvisie moet (financieel) uitvoerbaar zijn. De uitvoerbaarheid van projecten en ontwikkelingen komt in hoofdstuk 5 aan de orde. Ook wordt in dit hoofdstuk de basis gelegd voor het kostenverhaal.
Deel A eindigt met het hoofdstuk Proces en communicatie (hoofdstuk 6), waarin aandacht wordt besteed aan het totstandkomingproces en de betrokken partijen.

Deel B Toelichting en uitwerking
Deel B geeft in een aantal hoofdstukken nadere toelichting en meer gedetailleerde achtergrondinformatie bij de visie.
Het relevante ruimtelijke beleidskader op rijks-, provinciaal/regionaal en gemeentelijk niveau komt aan de orde in hoofdstuk 1.
Hoofdstuk 2 geeft ruimtelijke en stedenbouwkundige gebiedsanalyses en opgaven voor de onderscheiden deelgebieden binnen de gemeente. Daarbij komen ook de uitgangspunten en randvoorwaarden – onder andere stedenbouwkundig en milieutechnisch – voor de beoogde ontwikkelingslocaties aan de orde. Achtergrondinformatie en ontwikkelingsperspectief voor de thema's wonen, economie en bedrijventerreinen, recreatie en toerisme en verkeer en vervoer komen aan de orde in hoofdstuk 3.
Het hoofdstuk Bodem en water (hoofdstuk 4) is te beschouwen als de watertoets. De thema's ecologie, landschap, cultuurhistorie, archeologie, milieu en duurzaamheid worden behandeld in de hoofdstukken 5, 6 en 7.