Plan: | Amsteleiland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.09B-VG03 |
Het centrale onderdeel van een bestemmingsplan is de bestemming. Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening worden aan alle in het plan begrepen gronden bestemmingen toegewezen met bijbehorende doeleinden. Aan de bestemmingen zijn regels gekoppeld over het gebruik van die gronden en ten aanzien van de bebouwingsmogelijkheden. Elke bestemming is geometrisch bepaald. In dit bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:
De tuinen bij de woningen zijn bestemd als 'Tuin'. Teneinde een strook langs het water te vrijwaren van bebouwing, strekt deze bestemming zich uit tot over vrijwel de hele rand van het eiland. In de strook aan de westoever van het eiland is een specifieke bouwaanduiding opgenomen 'terrassen en boothuizen' ten behoeve van de aanleg van terrassen aan het water en boothuizen die (uitsluitend) in deze strook gebouwd mogen worden.
De bermen langs de woonstraat in het plangebied hebben de bestemming 'Groen'. Deze stroken zijn bestemd voor (gras)bermen met bomen, toeritten naar parkeervoorzieningen, paden en straatmeubilair zoals straatverlichting. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.
De centrale ontsluitingsweg over het Amsteleiland krijgt het karakter van een groene woonstraat en heeft daarom de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' gekregen.
Al het water in het plangebied heeft de bestemming 'Water'; dat geldt voor de Amstel, de zijarm van de Amstel, de insteekhaven aan de oostzijde van het eiland en de insteekhaven aan de westzijde van het eiland. Aan de westkant van het eiland is een aanduiding opgenomen ten behoeve van het bouwen van afzonderlijke aanlegsteigers ten behoeve van de daar gelegen woningen, deze aanduiding is tevens opgenomen in de insteekhaven aan de oostzijde van het eiland ten behoeve van individuele aanlegsteigers voor de aldaar gelegen woningen.
Op de (noordelijke) kop van het eiland is een gebied aangeduid voor de realisatie van een aanlegsteiger voor meerdere boten ten behoeve van de woningen in het aldaar geprojecteerde appartementengebouw. Tevens mag hier een terrassteiger worden gebouwd ten behoeve van het appartementengebouw.
Teneinde het Amsteleiland te kunnen voorzien van een nieuwe toegangsweg / -brug is ter plaatse van de bestaande toegangsweg de functieaanduiding opgenomen 'brug'. Deze is breder geprojecteerd dan de bestaande toegangsweg om zodoende enige bewegingsvrijheid te creëren ten behoeve van een goede aansluiting op het Amsteleiland binnen de nieuwe inrichting.
Binnen de bestemming 'Water' is tevens een functieaanduiding 'waarde - ecologie' opgenomen ter bescherming van natuurwaarden en rietkragen de in de Amstelarm aan de oostzijde van het eiland in de vorm van een functieaanduiding 'ecologische waarde'. Binnen de Amstelarm is een afwijking van een omgevingsvergunning opgenomen voor het bouwen van een aanlegsteiger. Een omgevingsvergunning kan uitsluitend worden verleend als aangetoond is dat de bouw van een steiger geen afbreuk doet aan de aldaar aanwezige natuurwaarden in de vorm van oeverbeplantingen (rietzone). Naast een afwijking in de zin van de Wabo dient tevens rekening te worden gehouden met een watervergunning. Hierover dient afstemming plaats te vinden met de Provincie en de waterbeheerder.
De zones waarbinnen de woningen zijn geprojecteerd, zijn voorzien van de bestemming 'Wonen - 1', 'Wonen - 2', 'Wonen - 3', 'Wonen - 4' en 'Wonen - 5'. Binnen deze bestemmingen is onderscheid gemaakt tussen de verschillende woningtypen overeenkomstig het beeldkwaliteitplan. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan verschillende woonbehoeften voor woningzoekenden in het luxe (duurdere) segment. Voor de verschillende woningtypen zijn naast algemene bouwregels ook specifieke bouwregels voor het bouwen van hoofdgebouwen van toepassing.
Voor zover er een 'gevellijn' is aangeduid, dit betreft uitsluitende de bestemming 'Wonen - 1' dient het midden van de voorgevel van een hoofdgebouw (woning) in die gevellijn te worden gebouwd, met dien verstande dat de gevel parallel aan het water dient te staan. De gevellijn mag daartoe, binnen het bouwvlak, worden overschreden (zie afbeelding 29).
Afbeelding 29: plaatsing voorgevels in de gevellijn, waarbij het midden van de voorgevel de gevellijn dient te snijden en de gevel parallel aan het water dient te worden geplaatst. bron: Adviesbureau Haver Droeze
In de regels zijn bepalingen opgenomen ten aanzien van het maximaal toegestane aantal woningen en tevens oppervlakte- en hoogtebepalingen voor hoofdgebouwen. De maximaal toegestane oppervlakte aan bijgebouwen (aan- en uitbouwen hieronder begrepen) is afgestemd op de specifieke situatie op het Amsteleiland. De regeling biedt de ruimte om te variëren binnen de bestemmingen Wonen - 1 en Wonen - 2 met de grootte van hoofd- en bijgebouwen met dien verstande dat de totale oppervlakte aan hoofd- en bijgebouwen niet meer mag bedragen dan 230m² per kavel binnen de bestemming Wonen - 1 en maximaal 250m² per kavel binnen de bestemming Wonen - 2 en 400m² voor Wonen - 3.
Er is onderscheid gemaakt tussen een bebouwingsregeling voor bijgebouwen binnen en buiten het bouwvlak (indien van toepassing). Voor de goede orde wordt opgemerkt dat een boothuis, binnen de bestemmingsregeling van 'Wonen - 1' en / of 'Wonen - 2' kan worden beschouwd als een regulier bijgebouw. Bijgebouwen kunnen zowel worden aangebouwd als vrijstaand worden gebouwd.
Bij de appartementengebouwen mogen geen vrijstaande bijgebouwen worden gebouwd. Ondergronds bouwen is alleen daar toegestaan waar ook bovengronds bebouwing aanwezig is en mits dit geen nadelige effecten heeft op de waterhuishouding.
Via een afwijking is het mogelijk om een hoofdgebouw met een grotere oppervlakte te realiseren. De maximale oppervlakte van een woning is gerelateerd aan het maximale bebouwingsoppervlak per bouwperceel. Zo kan via een omgevingsvergunning een woning worden toegestaan van maximaal 1000m² uitgaande van een minimale grootte van het bouwperceel van 3400m². De regels en afwijkingsbevoegdheden sluiten aan bij de randvoorwaarden uit de Nota van Uitgangspunten dat niet meer dan 30 woningen mogen worden gebouwd en dat het maximaal te bebouwen oppervlak maximaal 4500m² beslaat.
In verband met de beeldkwaliteit op het eiland is bepaald dat de hoogte van terreinafscheidingen voor de naar het water gekeerde gevel niet meer dan 1 meter mag bedragen. Overige erfafscheidingen mogen niet meer dan 2 meter hoog zijn. Teneinde het gewenste beeld met woningen op ruime kavels en veel groen te kunnen waarborgen, is bepaald dat de afstand tussen een hoofdgebouw (woning), inclusief uitbouwen en aangebouwde bijgebouwen en de perceelsgrens, ten minste 3,5 meter dient te bedragen.
Ter plaatse van de toegangsweg naar het eiland is ruimte gereserveerd voor een 'entreegebouw / dienstwoning' voor de terreinbeheerder op het eiland. Hier is een aparte bestemming aan toegekend: Wonen - 5.
In verband met de slechte bereikbaarheid van het eiland en omdat langs de Ronde Hoep West geen parkeervoorzieningen aanwezig zijn, is in de Nota van Uitgangspunten bepaald dat op het eiland moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid. Daartoe is tevens een parkeerbepaling opgenomen waarin is bepaald dat per woning 2,5 parkeerplaats op eigen erf moet worden gerealiseerd alvorens de omgevingsvergunning kan worden afgegeven.