direct naar inhoud van 7.6 Handhaving
Plan: Amsteleiland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.09B-VG03

7.6 Handhaving

In een bestemmingsplan zijn het gebruik en de bebouwingsmogelijkheden van gronden vastgelegd in regels en een verbeelding. Discussie over de inhoud van het bestemmingsplan vindt plaats tijdens de planvoorbereiding (vooroverleg en inspraak). De motivering van afwegingen en keuzes zijn opgenomen in de toelichting op het bestemmingsplan. Doel is een bestemmingsplan vast te stellen voor een periode van 10 jaar. Wanneer een bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, is de periode van discussie over de inhoud afgerond en dienen overheid en burgers zich aan het plan te houden. Gebruik en/of bouwen in afwijking van de regels en de verbeelding is in strijd met het bestemmingsplan, waarna de gemeente handhavend zal optreden conform het door haar geformuleerde handhavingsbeleid.

 

7.6.1 Beleid Gemeente Amstelveen

Het Handhavingsprogramma 2008-2010 vormt de basis voor het systematisch toezicht houden en gericht handhaven door de gemeente op het gebied van bouw- en woningtoezicht, milieu, ruimtelijke ordening, verkeer en parkeren etc. Binnen het Handhavingsprogramma worden twee vormen van handhaving onderscheiden:

Preventief handhaven

Bij handhaving wordt in eerste instantie vooral gedacht aan repressief handhaven: het effectief ongedaan maken van overtredingen. Daarnaast is er de mogelijkheid om preventief op te treden. Voorkomen is immers beter dan genezen! Preventieve handhaving houdt in dat bij de ontwikkeling van regelgeving voldoende wordt gecommuniceerd met belanghebbenden en er voldoende informatie beschikbaar is over het aanvragen van vergunningen. Ook wordt tijdens de bouwwerkzaamheden door een toezichthouder gekeken of wordt gebouwd conform de vergunning, zodat indien nodig tijdig kan worden bijgestuurd.

Repressief handhaven

Het effectief ongedaan maken valt onder het begrip repressief handhaven. Artikel 125 Gemeentewet geeft het College van Burgemeester en Wethouders de algemene bevoegdheid tot het toepassen van bestuursdwang ter uitvoering van wet- en regelgeving. Handhaving is een bevoegdheid , tenzij een bijzondere wet anders aangeeft. Dat betekent dat het College kan besluiten om te handhaven, maar dat zij daar ook van kan afzien.

Het College had daarbij altijd een grote mate van beleidsvrijheid met betrekking tot de vraag of tegen een overtreding van bij of krachtens enig wettelijk voorschrift gestelde verplichting al dan niet handhavend moet worden opgetreden. Recente ontwikkelingen in de rechtspraak laten zien dat er een neiging is naar een minder vrijblijvende handhavingspraktijk, die leidt tot een 'beginselplicht tot handhaving'. Met name waar derden de gemeente verzoeken handhavend op te treden.

Raad van State: ' indien door een derde uitdrukkelijk verzocht is tegen een illegale situatie op te treden, kan alleen in bijzondere gevallen van handhavend optreden worden afgezien', of (als geen verzoek tot handhaving is gedaan) 'alleen in bijzondere gevallen kan van het bestuursorgaan worden verlangd dat het afziet van handhavend optreden tegen een illegale situatie'.

Preventieve handhaving heeft binnen de gemeente de voorkeur boven repressieve handhaving. Bestuursrechtelijke handhaving heeft de voorkeur boven strafrechtelijke handhaving. Een combinatie van bestuursrechtelijk en strafrechtelijk handhaven is echter ook mogelijk.