direct naar inhoud van 7.3 Bestemmingsplanregels
Plan: Dommelkwartier
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04

7.3 Bestemmingsplanregels

De opzet van de bestemmingsplanregels is gebaseerd op de SVBP 2008, de standaardregels van de gemeente Valkenswaard en de standaardregels uit het Besluit ruimtelijke ordening. In de navolgende tekst worden de regels artikelsgewijs toegelicht. Deze toelichting heeft enkel betrekking op eventuele bijzonderheden uit de diverse artikelen.


Hoofdstuk 1 Inleidende regels

  • Artikel 1 Begrippen
  • Artikel 2 Wijze van meten


Artikel 1 Begrippen

In dit artikel worden in de verdere bestemmingsplanregels gehanteerde begrippen nader omschreven om bij de toepassing duidelijkheid te geven aan betekenis en reikwijdte.


Artikel 2 Wijze van meten

Dit artikel beschrijft de wijze van meten om bij hantering van sommige begrippen duidelijk te maken wat de uitgangspunten zijn om de maat te bepalen en hoe een en ander in praktische zin moet worden verklaard en toegepast.


Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

  • Artikel 3 Agrarisch met waarden - Natuur
  • Artikel 4 Dienstverlening
  • Artikel 5 Groen
  • Artikel 6 Natuur
  • Artikel 7 Tuin
  • Artikel 8 Verkeer
  • Artikel 9 Verkeer – Verblijfsgebied
  • Artikel 10 Water
  • Artikel 11 Wonen
  • Artikel 12 Leiding – Riool
  • Artikel 13 Waarde – Archeologie
  • Artikel 14 Waterstaat - Waterbergingsgebied


Artikel 3 Agrarisch met waarden - Natuur

Binnen het Dommeldal zijn de gronden met een beoogd gebruik als weilanden en hooilanden bestemd als ‘Agrarisch met waarden – Natuur’. Binnen de bestemming zijn specifieke randvoorwaarden opgenomen om de beoogde doelstellingen ten aanzien van landschap, natuur, ecologie, cultuurhistorie en waterhuishouding te behalen. De gronden krijgen een extensieve agrarische functie met beperkende maatregelen ten aanzien van bouwmogelijkheden en het gebruik. Hout- en boomwallen, boomgroepen, solitaire bomen, watersystemen en andere landschapselementen vormen onderdeel van het agrarische landschap.

Er zijn specifieke aanduidingen opgenomen voor dierenweides, ten behoeve van extensieve recreatie en het houden van paarden, en een hertenpark. Uitsluitend op deze plaatsen zijn gebouwen toegestaan.


Artikel 4 Dienstverlening

Binnen het deelgebied Hoppenbrouwers is een bestemming dienstverlening (zonder baliefunctie) opgenomen ten behoeve van de realisatie van een kantoorgebouw.


Artikel 5 Groen

Binnen de bestemming is ruimte voor algemene groenvoorzieningen, voet- en fietspaden en speelvoorzieningen. Ook zijn binnen de bestemming de volkstuinen in het Dommeldal en het cultuurhistorisch waardevolle pad binnen het deelgebied De Weegbree opgenomen.


Artikel 6 Natuur

Een groot deel van Dommeldal heeft de bestemming ‘Natuur’ gekregen. Hierbinnen vallen de gronden die door de provincie als EHS bestemd zijn, een oeverzone van 20 meter aan weerszijden van de Dommel en de bosgebieden. Ook de te realiseren bergbezinkbassins zijn ondergebracht in deze bestemming. De natuurbestemming wordt beschermd door middel van specifieke regels.


Artikel 7 Tuin

Aangrenzend aan de bestemming ‘Wonen’ is de bestemming ‘Tuin’ toegevoegd. Deze bestemming loopt tot maximaal 3 meter achter de naar de weg gekeerde bouwgrens van het bouwvlak voor de hoofdgebouwen.


Artikel 8 Verkeer

Deze bestemming geldt voor wegen en straten ten behoeve van de verkeersontsluiting van de woningbouwlocaties.


Artikel 9 Verkeer - Verblijfsgebied

Deze bestemming geldt voor straten en pleinen, waarop het verkeer zijn eindbestemming heeft. De gronden zijn primair bedoeld om er (als voetganger) enige tijd door te brengen en verder voor de ontsluiting van aanliggende of nabijgelegen percelen. Tevens is de bestemming ‘Verkeer – Verblijfsgebied’ bedoeld voor gestructureerd parkeren en verder ook voor zogenaamd aankledingsgroen als onderdeel van de straatinrichting, zonder dat sprake is van een grootschalige structurele groeninvulling. Daarnaast zijn er speelvoorzieningen toegestaan en objecten van openbaar nut. De bestemming is opgenomen voor de fietspaden door het Dommeldal.


Artikel 10 Water

Watergang De Dommel heeft de bestemming ‘Water’ gekregen. Ter bescherming van het waardevolle karakter van De Dommel is een specifieke regeling opgenomen.


Artikel 11 Wonen

Het artikel ‘Wonen’ maakt enkel de bouw van grondgebonden eengezinswoningen mogelijk. Binnen de bestemming ‘Wonen’ is onderscheid gemaakt in vier woningtypen, aansluitend op het stedenbouwkundig plan. Met betrekking tot het bouwen worden enkele bouwregels geformuleerd. Hoofdgebouwen mogen enkel gerealiseerd worden ter plaatse van de aanduiding ‘vrijstaand’ en/of ‘twee-aaneen’. Het type woning dient overeen te komen met de betreffende aanduiding. Voor vrijstaande woningen geldt dat de afstand van hoofdgebouwen tot de zijdelingse perceelsgrenzen minimaal 3 m bedraagt. Voor geschakelde en twee-aangebouwde woningen geldt dat de afstand van hoofdgebouwen tot minimaal één zijdelingse perceelsgrens minimaal 3 meter bedraagt. Verder mogen patiowoningen en aaneengebouwde woningen opgericht worden ter plaatse van de bijbehorende aanduiding.


Het gebruik van een woning voor de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep vraagt nader aandacht. In de begripsbepalingen onder artikel 1 zijn deze thuisactiviteiten omschreven en nader ingekaderd. Onder bepaalde condities mag een aan-huis-verbonden beroep worden uitgeoefend. Ook beroepen als schoonheidsspecialist(e), mani- en/of pedicure en kapper worden daartoe gerekend, mits het zogenaamde eenmanszaken betreft.


Artikel 12 Leiding - Riool

In het deelgebied Hoppenbrouwers ligt een stamriool. Bij de Lijsterbeslaan en de Kornoeljelaan zijn nieuwe leidingen aangelegd voor de lokale versterking van de overheidsvoorzieningen ten behoeve van de afvoer van regenwater en de verbetering van de plaatselijke waterhuishouding. Deze nieuwe leidingen sluiten aan op het te realiseren bergbezinkbassin aan ten noorden van de Kornoeljelaan. De leidingen en de zakelijk rechtstrook van de leidingen zijn als dubbelbestemming opgenomen in het bestemmingsplan. Opgenomen is dat het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden uitsluitend toelaatbaar is indien de belangen in verband met de leiding zich hier niet tegen verzetten.


Artikel 13 Waarde - Archeologie

In het deelgebied De Weegbree is een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Er zijn enkele waardevolle vondsten gedaan. Het selectiebesluit geeft aan dat enkele behoudenswaardige vindplaatsen ex situ behouden moeten worden. Ter bescherming van de waarden wordt een dubbelbestemming opgenomen. Door middel van specifieke regels worden de waarden beschermd.


Artikel 14 Waterstaat - Waterbergingsgebied

Een deel van de gronden in het Dommeldal vormt onderdeel van het regionaal waterbergingsgebied. Een dubbelbestemming is opgenomen om de functie van de gronden voor de tijdelijke opvang van water te beschermen. Bouwen en het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden is enkel toegestaan indien geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het behoud, het herstel en de ontwikkeling van het waterbergend vermogen van de gronden. Het bevoegd gezag dient hierbij advies in te winnen bij het betrokken waterschapsbestuur.


Hoofdstuk 3 Algemene regels

  • Artikel 15 Anti-dubbeltelbepaling
  • Artikel 16 Algemene bouwregels
  • Artikel 17 Algemene gebruiksregels
  • Artikel 18 Algemene aanduidingsregels
  • Artikel 19 Algemene afwijkingsregels
  • Artikel 20 Algemene wijzigingsregels
  • Artikel 21 Algemene procedureregels


Artikel 15 Anti-dubbeltelbepaling

Dit artikel bepaalt dat gronden, die betrokken zijn bij (de uitvoering van) een bouwplan, niet nogmaals kunnen worden betrokken bij de beoordeling van een ander bouwplan.


Artikel 16 Algemene bouwregels

Dit artikel regelt algemene bouwmogelijkheden. Voor patiowoningen wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid geboden om erkers buiten het bestemmingsvlak ‘Wonen’ op te richten indien dit vanwege stedenbouwkundige uitgangspunten gewenst is.


Artikel 17 Algemene gebruiksregels

Dit artikel regelt het gebruik van de bebouwing en de gronden.


Artikel 18 Algemene aanduidingsregels

In dit artikel zijn specifieke regels opgenomen voor bescherming van het attentiegebied ehs. Opgenomen is dat er aan een omgevingsvergunning verplichtingen kunnen worden verbonden waarbij het betrokken waterschapsbestuur dient te worden gehoord.


Artikel 19 Algemene afwijkingsregels

Voor een aantal situaties biedt deze regeling uitkomst om af te wijken van de reguliere bepalingen van het bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders kunnen daarbij nadere eisen stellen. De belangen van waaruit die eisen worden gesteld, zijn ook nader opgesomd in dit artikel. Op deze algemene afwijkingsbepaling kan een beroep gedaan worden, waar het gaat om bijvoorbeeld bepaalde overschrijdingen met 10%, voor het oprichten van bouwwerken ter wering van geluidhinder, voor gebouwtjes ten dienste van het verkeer of openbaar nut, voor antennes en zendmasten en voor bepaalde bouwwerken op of direct nabij de openbare weg.


Artikel 20 Algemene wijzigingsregels

Voor een aantal situaties biedt deze regeling uitkomst om af te wijken van de reguliere bepalingen van het bestemmingsplan. De bestemming kan daarvoor worden gewijzigd. Het gaat daarbij om het verleggen van bestemmingsgrenzen indien noodzakelijk in verband met de werkelijke situatie, de verkeersveiligheid en/of intensiteit.


Artikel 21 Algemene procedureregels

Dit artikel bevat de procedureregels voor het stellen van nadere eisen en het toepassen van een wijziging.


Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

  • Artikel 22 Overgangsrecht
  • Artikel 23 Slotregel


Artikel 22 Overgangsrecht

In dit artikel wordt gesproken over bouwwerken, die op het tijdstip van terinzagelegging van het bestemmingsplan bestaan, in uitvoering zijn, dan wel kunnen worden gebouwd. Het gaat hier om verleende bouwvergunningen en omgevingsvergunningen op grond van de Woningwet vóór het tijdstip van tervisielegging van dit bestemmingsplan in het kader van de vaststellingsprocedure.


Artikel 23 Slotregel

Dit artikel geeft de titel van de bestemmingsplanregels.