Plan: | Anton van Duinkerkenstraat 2, Helvoirt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01 |
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant weer, met daarop de provinciale belangen. Het plangebied is hierop aangeduid.
uitsnede cultuurhistorische waardenkaart - provinciale belangen
Onderhavig plangebied ligt binnen de zoneaanduiding cultuurhistorisch landschap Loonse en Drunense Duinen. Voor dit cultuurhistorisch landschap heeft de provincie een ontwikkelingsstrategie opgesteld:
Het plangebied ligt echter in de kern Helvoirt. De bouw van woningen op deze plek is een vorm van inbreiding en vormt geen belemmering voor het cultuurhistorisch landschap van de Loonse en Drunense Duinen.
De gemeente Haarten heeft geen eigen archeologiebeleid vastgesteld. Derhalve is het bepaalde in de Wet op de archeologische monumentenzorg van toepassing waarin is opgenomen dat voor bouwwerkzaamheden gelegen binnen een hoge of middelhoge archeologische verwachtingswaarde én met een oppervlakte van meer dan 100 m² een archeologisch onderzoek uitgevoerd moet worden.
Voor deze locatie en de omliggende gronden langs de Raamse Loop heeft Becker en Van der Graaf bv in 2008 een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek verricht, rapport: "Diverse locaties Helvoirt & Esch, Gemeente Haaren", CIS Code 29240-29424, d.d. 29-7-2008. De gemeente Haaren heeft ingestemd met het selectieadvies. Het onderzoeksrapport en het selectieadvies zijn bijgevoegd als respectievelijk bijlage 4 en 5.
Onderstaande afbeelding geeft (een deel van) de onderzoekslocatie weer waarop bovengenoemd onderzoek van toepassing is. Onderhavig plangebied ligt in dit gebied en is aangeduid.
onderzoekslocatie archeologisch onderzoek 2008
De conlusie van dit onderzoek is hieronder integraal geciteerd.
"Tijdens het veldonderzoek is geconstateerd dat de plangebieden in een beekdal gelegen zijn. Op basis van de resultaten van het Inventariserend Veldonderzoek wordt geadviseerd om vervolgonderzoek uit te laten voeren in het plangebied te Esch indien graafwerkzaamheden dieper reiken dan 1,0 meter beneden maaiveld. Voor de locaties in Helvoirt is geen archeologisch vervolgonderzoek noodzakelijk."
Conclusie
Uit archeologisch bureau- en inventariserend veldonderzoek is gebleken dat er geen archeologische waarden van belang zijn. Een nader onderzoek is niet vereist.
Naast de cultuurhistorische kaart met daarop de provinciale belangen is er ook een kaart met overige cultuurhistorische informatie. Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van deze kaart weer. Onderhavig plangebied is hierop aangeduid.
uitsnede cultuurhistorische waardenkaart - overige cultuurhistorische informatie
In de omgeving van het plangebied liggen geen monumenten of panden van historische bouwkunst. Tevens ligt het plangebied niet direct aan een historisch geografische lijn van enige cultuurhistorische waarden. De bouw van de woningen vormt derhalve geen belemmering voor aanwezige waarden.
Conclusie
Er worden geen cultuurhistorische waarden aangetast.
Vanuit Europa is de bescherming van soorten en gebieden geregeld in de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. In Nederland is de natuurwetgeving verankerd in de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet 1998.
De Flora- en faunawet is gericht op het beschermen van soorten. Op 23 februari 2005 is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) inzake artikel 75 van de Flora- en faunawet in werking getreden. In deze AMvB worden de onder de Flora- en faunawet beschermde soorten planten en dieren onderverdeeld in drie verschillende beschermingscategorieën:
De Natuurbeschermingswet gaat o.a. over de bescherming van specifieke natuurgebieden. De volgende gebieden vallen hieronder:
Door Staro Natuur en Buitengebied is een quickscan naar de natuurwaarden uitgevoerd: rapport "Quickscan Natuurwaarden, Anton van Duinkerkenstraat Helvoirt" (november 2011, nr. P11-0195). Dit rapport is als bijlage 2 opgenomen. De conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksrapport zijn hieronder integraal weergegeven.
"In het plangebied komen mogelijk verschillende beschermde soorten voor die vermeld staan op de lijsten van de Flora- en faunawet.
Soorten FFlijst 1
Mogelijk wordt het plangebied gebruikt door enkele grondgebonden zoogdieren en amfibieën die zijn opgenomen op FFlijst 1. Daarnaast komen binnen het plangebied mogelijk groeiplaatsen van de brede wespenorchis voor. Voor deze soorten geldt een vrijstelling: bij het uitvoeren van ruimtelijke ingrepen is het voor deze soorten niet noodzakelijk een ontheffing aan te vragen.
Soorten FFlijst 2/3
Mogelijk in het onderzoeksgebied voorkomende vleermuizen staan vermeld op FFlijst 3 en zijn strikt beschermd. Ten aanzien van vaste rust- en verblijfplaatsen geldt dat de voorgenomen plannen negatieve effecten kunnen veroorzaken. Om de aanwezigheid van deze rust- en verblijfplaatsen vast te stellen of uit te sluiten, dient een vervolgonderzoek uitgevoerd te worden.
Soorten FFlijst vogels
Het plangebied wordt door de huismus gebruikt als foerageergebied. Mogelijk zijn van deze jaarrond beschermde soort ook vaste verblijfplaatsen en nesten aanwezig. Indien de in dit rapport beschreven mitigerende en compenserende maatregelen uitgevoerd worden, vindt ten aanzien van de huismus geen overtreding van de Flora- en faunawet plaats. Ook alle andere vogelsoorten die mogelijk in het plangebied voorkomen staan vermeld op FFlijst vogels en zijn hierdoor strikt beschermd. Wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd op de wijze zoals is beschreven in paragraaf 4.2.6, zullen geen nadelige effecten optreden ten aanzien van deze vogels."
Uit de quickscan natuurwaarden volgt dat een vleermuizenonderzoek noodzakelijk is. Vos Natuurbeheer heeft het vleermuizenonderzoek uitgevoerd, zie bijlage 3. De conclusies van het onderzoek zijn:
"Er zijn geen sporen gevonden die duiden op bewoning van het pand door vleermuizen. Hiermee is verder onderzoek naar verblijfplaatsen van vleermuizen niet meer noodzakelijk. De woning kan worden gesloopt zonder een ontheffing van de Flora en faunawet."
Natura 2000 is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Natura 2000 omvat alle gebieden die zijn beschermd op grond van de EU-richtlijnen:
Beide richtlijnen zijn in Nederland opgenomen in de Natuurbeschermingswet. Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied (Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen) ligt op ruim 1.600 m van het plangebied. De sloop van één woning en de nieuwbouw van drie woningen heeft geen effect op dit Natura 2000-gebied.
Het plan voldoet aan de natuurwetgeving. Nader onderzoek is niet vereist.