direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk niveau
Plan: Anton van Duinkerkenstraat 2, Helvoirt
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01

4.3 Gemeentelijk niveau

4.3.1 StructuurvisiePlus

Door de gemeente Haaren is op 4 mei 2004 de StructuurvisiePlus vastgesteld. Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van het duurzaam ruimtelijk structuurbeeld. De ligging van het plangebied is aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0788.BP1100HVTADUINK2-OH01_0017.jpg"

uitsnede duurzaam ruimtelijk structuurbeeld StructuurvisiePlus

In de structuurvisie is opgenomen dat "de woningbouw uitsluitend ten goede komt aan de opvang van de eigen woningbehoefte". Tevens is per kern in het woningbouwprogramma vastgelegd hoeveel woningen jaarlijks bijgebouwd mogen worden. Voor de gemeente geldt dat er tussen 2010 en 2015 170 woningen bijgebouwd mogen worden.

De voorgenomen ontwikkeling betreft per saldo de toevoeging van twee woningen en deze maken onderdeel uit van deze 170 nieuwe woningen.

Conclusie

De voorgenomen ontwikkeling past binnen de StructuurvisiePlus van de gemeente Haaren.

4.3.2 Woonvisie 2011-2015

In de Woonvisie 2011-2015, vastgesteld op 7 juli 2011, wordt beschreven hoe het gemeentelijke woonbeleid er de komende jaren uit zal zien. De Woonvisie geeft inzicht in de actuele vraag naar en het aanbod van woningen en in de woningbouwplannen die in ontwikkeling en voorbereiding zijn. Tot 2015 is het streven om ca 540 nieuwe woningen te realiseren, waarbij de focus op de juiste en niet het aantal woningen ligt. Zo is bijvoorbeeld het aanbod voor seniorenwoningen in het goedkope en middeldure segment onvoldoende.

Het voorgenomen plan betreft de bouw van drie patiowoningen met alle voorzieningen op de begane grond. Deze woningen spelen dus in op de behoefte uit de markt.

Conclusie

Voorliggend plan past qua aantallen en type binnen het beleid van de Woonvisie 2011-2015.

4.3.3 Masterplan woningbouw

Door de gemeenteraad is in juni 2007 het Masterplan Woningbouw vastgesteld. In het Masterplan is een beleidsanalyse opgenomen waarin geconstateerd wordt dat er sprake is van vergrijzing en een leegloop van jongeren vanuit de gemeente elders naartoe. Hierdoor komt de doorstroming niet op gang. Om deze reden is er meer behoefte aan woningen voor ouderen/senioren en starters. Met betrekking tot het bouwen binnen de gemeente worden in het Masterplan diverse locaties aangegeven waar ontwikkelingen kunnen plaats vinden. Voor Helvoirt wordt een planning aangehouden van in totaal circa 332 woningen voor de periode tot 2014.

Voorliggend plan is niet specifiek opgenomen in het Masterplan woningbouw, maar past qua doelgroep en aantallen wel binnen de kaders van het plan.

Conclusie
Dit plan past in de doelstellingen van het Masterplan woningbouw.

4.3.4 Welstandsnota

De welstandsnota van de gemeente Haaren (juni 2004) bevat de basisvoorwaarden, waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst worden. Het legt voor een bepaald gebied een beoordelingskader vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden.

In paragraaf 3.4 is in aanvulling op de welstandsnota een beeldkwaliteitplan opgenomen waarin eisen ten aanzien van de bebouwing, het erf en de erfafscheidingen en de openbare ruimte zijn opgenomen.

Conclusie
De welstandsnota werkt aanvullend op voorliggend bestemmingsplan.

4.3.5 Groenbeleidsplan

De gemeente Haaren profileert zich met de slogan "Haaren, een moderne gemeente in een groene omgeving" nadrukkelijk als groene gemeente. Het groen in de kernen van de gemeente bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving. Het zorgt voor een aangename en dorpse sfeer, het geeft een beleving van natuur, groei en seizoenen, het verbindt de kernen met het omliggende landschap en herbergt gebruiksfuncties zoals wandelen, spelen, uitzicht geven of afschermen van ongewenste beelden. Tegelijkertijd staan grote delen van het openbaar groen onder druk: ze worden volgebouwd, plekken zijn sociaal onveilig, bomen komen in de knel en/of worden gekapt en groenstroken worden uitgegeven.

De huidige opbouw van het dorp is gegroeid op basis van het landschap, andere ontwikkelingen zoals de aanleg van wegen en veranderende planologische inzichten. Elk onderdeel van de stedenbouwkundige structuur (bijvoorbeeld centrum, villawijk of naoorlogse woonwijk) heeft een eigen identiteit en kwaliteit, maar kent ook specifieke problemen in de groenstructuur. De groenstructuur dient derhalve de stedenbouwkundige structuur te versterken om dorpsidentiteiten te vergroten en moet tegelijkertijd waar mogelijk structurele problemen in de stedenbouwkundige opzet mee helpen oplossen, door bijvoorbeeld onduidelijke hoofdwegen en dorpscentra te versterken met een stevige of onderscheidende boomstructuur.

De historische kenmerken en actuele karakteristieken van de dorpsontwikkelingen hebben geleid tot stedenbouwkundige kenmerken. Deze kenmerken bepalen mede de uitgangspunten voor de groenstructuur en zullen waar gewenst of mogelijk worden ondersteund door de opbouw van het openbaar groen.

Het plangebied grenst aan de westzijde aan een groenstructuur, die gewoon behouden blijft na realisatie van voorliggend plan. De groene kwaliteit van de omgeving blijft dus instant na realisatie van het plan.

Conclusie

Het initiatief past binnen de kaders van het Groenbeleidsplan.

4.3.6 Gemeentelijke verkeers- en vervoersplan

De gemeenteraad heeft op 3 december 2010 het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) vastgesteld. In dit GVVP is onder andere bepaald welke minimale parkeernorm gehanteerd wordt voor woningen in de verschillende segmenten.

In paragraaf 3.2 is de parkeerbalans opgesteld met behulp van deze normen.

Conclusie

Het plan voldoet aan de normen uit het GVVP.

4.3.7 Toekomstvisie

De gemeenteraad heeft op 12 mei 2011 de Toekomstvisie gemeente Haaren 2022 vastgesteld. In dit rapport wordt de toekomstvisie van de gemeente beschreven. Ten aanzien van woningbouw is het streefbeeld: "De gemeente zet in op woningbouw, vooral voor starters, jongeren, jonge gezinnen en senioren". Tevens wordt geconcludeerd dat er nog veel ruimte is voor inbreiding. Voorliggend plan betreft de sloop van een woning en nieuwbouw van 3 doelgroepgerichte patiowoningen.

Conclusie
Dit plan past in de doelstellingen van de Toekomstvisie.

4.3.8 Dorpsontwikkelingsplan

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 is er door de inwoners van de gemeente Haaren een duidelijk signaal afgegeven aan de bestuurders: er moet beter gecommuniceerd worden met de inwoners, er moet nu echt gebouwd gaan worden en er moet gezorgd worden dat de verschillende dorpen leefbaar blijven. In het beleidsprogramma Bouwen en vertrouwen op sterke en levendige dorpen zijn daarom een aantal zaken opgenomen die, naast het reeds bestaande beleid, specifieke aandacht schenken aan deze wensen.

Het gemeentebestuur van Haaren heeft daarbij de intentie uitgesproken in de komende bestuursperiode alles in het werk te stellen om het vertrouwen van de burger te herwinnen door middel van realisatie van een aantal lang gekoesterde wensen. In het kader hiervan is het Dorpsontwikkelingsplan opgesteld.

Binnen het dorpsontwikkelingsplan worden voor diverse aspecten verschillende doelen gesteld. Voor het aspect wonen wordt onder andere het volgende doel gesteld: "Het realiseren van een gevarieerd woningbestand met voldoende woningen voor jongeren en ouderen zodat een evenwichtige bevolkingsopbouw kan worden gewaarborgd".

Conclusie

Voorliggend plan past binnen de kaders van het Dorpsontwikkelingsplan.

4.3.9 Coalitieakkoord 2010-2014

In het coalitieakkoord van het gemeentebestuur zijn afspraken gemaakt over de woningbouwopgave. Het woningbestand in de gemeente is niet evenwichtig opgebouwd, waardoor er voor verschillende doelgroepen geen geschikte woningen voor handen zijn. Voor de specifieke doelgroepen, jongeren, ouderen en alleenstaanden worden in de komende periode extra woningen gebouwd. Belangrijk uitgangspunt is dat er gericht op de vraag wordt gebouwd.

Conclusie

De voorgenomen ontwikkeling past binnen de afspraken van het Coalitieakkoord 2010-2014.