Plan: | Vakantiepark De Pluimpot |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0716.bpDePluimpot-VG99 |
Verkeersafwikkeling in het gebied ten zuiden van Sint-Maartensdijk
In paragraaf 3.2. is ingegaan op verkeersproductie en –attractie van alle in het gebied beoogde initiatieven en ontwikkelingen, op de nieuwe ontsluitingsweg en nieuwe interne ontsluitingsweg over vakantiepark De Pluimpot. De ontwikkelingen worden in verschillende fasen (in de tijd) gerealiseerd. De verkeersintensiteiten nemen daarmee ook gefaseerd toe. In de eerder genoemde verkeersstudie (zie paragraaf 3.3) zijn per ontwikkelingsfase de daarbij horende (verkeers)effecten op de omgeving inzichtelijk gemaakt. Uit de studie blijkt dat de voorgenomen verplaatsing van de toegang van Vakantiepark De Pluimpot naar de noordzijde en aansluiting daarvan op de nieuwe ontsluitingsweg richting de N286 in belangrijke mate bijdragen aan de verbetering van de verkeersafwikkeling op de wegen ten oosten van het vakantiepark, in het bijzonder op de Gorishoeksedijk. De nieuwe ontsluitingsweg is evenwel pas na circa 6 jaar beschikbaar. Tot die tijd wordt een tijdelijke kortsluiting voor autoverkeer gerealiseerd. Onder het kopje 'Tijdelijke ontsluiting voor autoverkeer en bouwontsluiting' wordt hier nader op ingegaan.
Verder blijkt dat bij een autonome verkeerstoename zonder de genoemde ruimtelijke en functionele ontwikkelingen maar met de nieuwe ontsluitingsweg er in de toekomst in de pieksituatie op de gehele Gorishoeksedijk, de Hartogsweg, de Havenweg en de Brijenhoekseweg knelpunten in de verkeersafwikkeling zullen ontstaan en/of verder zullen oplopen. Er wordt een aantrekkelijk alternatief geboden door aanpassing van wegen zoals in de verkeersstudie aangegeven. Wanneer dit niet afdoende is, zal er overgegaan worden tot een knip in de Brijenhoekseweg en het (plaatselijk) verbreden van wegen bijvoorbeeld door extra asfalt of het aanbrengen van doorgroeistenen (graskeien). De Gorishoeksedijk ten noorden van de Hartogsweg dient te worden verbreed naar 5,5 meter; de dimensionering van een zogenoemde 'recreatieslag'.
Met de hiervoor genoemde ruimtelijke en functionele ontwikkelingen verandert de verkeersafwikkeling ingrijpend. Het is nog onduidelijk hoe de openbare infrastructuur aan de oostzijde van Vakantiepark De Pluimpot in de toekomstige situatie wordt vormgegeven. De verwachting is dat de huidige infrastructuur niet toereikend is om het aanwezige verkeer veilig en snel te kunnen verwerken. Voor de toekomstige verkeersafwikkeling zijn vier verschillende verkeersscenario's onderzocht.
Na overleg hebben het waterschap en de gemeente bepaald dat alleen verkeersscenario 0 en 3 realistische opties voor de toekomst zijn. Deze scenario's zijn in de verkeersstudie verder uitgewerkt. Per scenario zijn maatregelen voorgesteld.
In overleg tussen de initiatiefnemers, Waterschap Scheldestromen en gemeente Tholen zal een keuze gemaakt moeten worden over het te hanteren verkeersscenario en de daarbij horende maatregelen.
Fietsverkeer
In alle scenario's, fasen 1 tot en met 3, wordt ervan uitgegaan dat het grootste deel van het fietsverkeer van de Gorishoeksedijk, wegvak Hartogsweg-Galgepad, wordt afgehaald en over het vakantiepark De Pluimpot wordt geleid. De fietsers komen ongeveer ter hoogte van het Galgepad op de het zuidelijk deel van de Gorishoeksedijk. Fietsers van en naar het zwembad zullen ook van deze verbinding gebruik gaan maken. Het fietsverkeer van en naar Sint-Maartensdijk zal gebruik gaan maken van de wijkontsluitingsweg voor de nieuwe woonwijk (zie paragraaf 3.2 en bijlage 1 onder gemeentelijk beleid). Daarnaast wordt gedacht aan het realiseren van een verbinding in het verlengde van de Nijverheidsweg. Bij de concrete uitwerking van de verbindingen is een goede verkeerveiligheid is voor beide wegen een belangrijk uitgangspunt.
Fietsverkeer over de Gorishoeksedijk blijft echter mogelijk. Gezien de smalle wegbreedte van de Gorishoeksedijk en de functie van de weg als 'recreatieslag' zijn de gemeente en het waterschap voor het gedeelte van de Gorishoeksedijk ten noorden van de Hartogsweg van oordeel dat een verbreding nu al nodig en mogelijk is. Voor het gedeelte van de Gorishoeksedijk ten zuiden van de Hartogsweg is een verbreding gezien de beperkte ruimte en het cultuurhistorisch waardevolle karakter van de dijk problematisch.
Bereikbaarheid per openbaar vervoer
In overleg met de provincie als openbaar vervoersautoriteit wordt bezien hoe de bereikbaarheid van het vakantiepark en vooral van het zwembad kan worden gewaarborgd. Mogelijkheden zijn wellicht het aanpassen van de routering zodat het vakantiepark binnen een acceptabele loopafstand komt te liggen dan wel vervoer op maat of collectief vervoer.
Tijdelijke ontsluiting voor autoverkeer en bouwontsluiting
Aan de noordzijde van het vakantiepark, tussen de nieuwe ontsluitingsweg en de Gorishoeksedijk, wordt haaks op de Gorishoeksedijk een tijdelijke kortsluiting voor autoverkeer gerealiseerd. De ontsluitingsweg wordt gedurende de totale aanlegfase van het vakantiepark (4 tot 6 jaar) ook gebruikt als ontsluitingsweg voor bouwverkeer.
De wijkontsluitingsweg richting de zuidzijde van Sint-Maartensdijk en het recreatieverkeer op de Gorishoeksedijk ten zuiden van de tijdelijke ontsluitingsweg worden op deze wijze niet belast met het bouwverkeer. Op de Gorishoeksedijk ten noorden van de tijdelijke ontsluitingsweg worden maatregelen genomen om de verkeersveiligheid (vooral voor fietsers) en de bereikbaarheid van functies aan deze dijk te waarborgen en om bermschade zo veel mogelijk te voorkomen.
Gedurende de aanlegfase is incidenteel extra verkeer op de bestaande wegen te verwachten.