Plan: | Grote Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0703.GSBTBP-va01 |
De regels bevatten bepalingen omtrent het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of nog op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in hoofdstukken.
Dit hoofdstuk bevat artikelen, die van belang zijn voor een juiste toepassing van deze regels.
Begrippen
De begrippen geven een nadere uitleg van een aantal in de regels gehanteerde begrippen. Hierdoor wordt de eenduidigheid en daarmee de rechtszekerheid vergroot.
Wijze van meten
Dit artikel bevat bepalingen die aangeven op welke wijze bepaalde zaken, zoals oppervlakte en inhoud van gebouwen, dienen te worden gemeten.
Opbouw bestemmingsregels
Dit hoofdstuk bevat regels waarin bepalingen zijn opgenomen betreffende de bestemmingen en de aanduidingen. Bij de opzet van deze regels is een alfabetische volgorde gehanteerd alsmede een standaard volgorde zoals opgenomen in SVBP2008.
Een bestemmingsartikel behoeft niet alle elementen te bevatten. Dit is afhankelijk van de aard van de bestemming. Alle bestemmingen bevatten wel een bestemmingsomschrijving en bouwregels.
Binnen de plangrenzen van bedrijventerrein De Poort is nog een agrarisch bedrijf gevestigd. Dit bedrijf is van een toegesneden regeling voorzien. Het huiskavel is daarbij voorzien van een bouwvak. Er zijn uitsluitend grondgebonden agrarische bedrijven toegestaan.
Op basis van de geldende regeling in het bestemmingsplan De Poort en afspraken met een ondernemer is op het perceel gesitueerd tussen het agrarisch bedrijf en het LPG-tankstation aan de Valckenisseweg een gebiedsaanduiding wijzigingsgebied - 1 opgenomen. In de wijzigingsregels is opgenomen dat hier na toetsing aan de wijzigingsregels de realisering van een restaurant van maximaal 500 m2 mogelijk is. In de wijzigingsregels is onder andere bepaald dat diverse milieuaspecten, waaronder bodem, flora- en fauna en externe veiligheid, geen belemmeringen mogen vormen voor het toepassen van de bevoegdheid. Planwijziging vindt eveneens niet plaats indien niet is aangetoond dat onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de gebruiksmogelijkheden van de omliggende gronden. De continuering van de exploitatie van het LPG-tankstation en de agrarische bedrijfsvoering van het naastgelegen bedrijf zijn daarmee verzekerd. In het wijzigingsplan wordt ingegaan op de gemaakte belangenafweging.
Artikel 4 Agrarisch met waarden - Beschermde dijk
Dit artikel is opgenomen in verband met de aanwezige regionale waterkering. Overeenkomstig de systematiek van de gemeente wordt hieraan deze bestemming gegeven, in combinatie met de dubbelbestemming Waterstaat-Waterkering en de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone - dijk' is het waterschapsbelang op basis van de Keur en de provinciale Verordening Ruimte zo voldoende veilig gesteld.
De regeling is uniform met de regeling in het buitengebied.
Bestemmingsregeling algemeen
De voor Bedrijf aangewezen gronden zijn bestemd voor bedrijfsmatige activiteiten. Er is daarbij afhankelijk van de lokale situatie een onderscheid gemaakt naar milieucategorie (3.2 tot en met 4.2). In een aantal situaties is een verbijzondering van de bestemming gewenst. Onder andere:
Voorts zijn erftoegangswegen, parkeervoorzieningen en terreininrichtingen en dergelijke toegestaan. In de nadere eisen is bepaald dat burgemeester en wethouders in verband met de parkeerdruk nadere eisen kunnen stellen aan parkeervoorzieningen.
Staat van bedrijfsactiviteiten
In de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein' zijn de op de bedrijventerreinen De Poort, Nishoek en Olzendepolder toegelaten bedrijven opgenomen.
Er zijn diverse bedrijven opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein' die bijvoorbeeld niet direct een productiefunctie hebben, maar meer een handelsfunctie. Voorbeelden zijn autogarages (SBI-code 501) en taxibedrijven (SBI/code 6022). Deze bedrijvigheid past juist op bedrijventerreinen, niet in de bebouwde kom of op andere locaties.
Hetzelfde geldt voor benzineservicestations. Als gevolg van de detailhandelsfunctie, zijn die niet in de genoemde Staat opgenomen. Vandaar dat deze bedrijven in de bestemmingsomschrijving specifiek zijn genoemd, zodat deze alsnog toelaatbaar zijn. Het gaat hierbij om detailhandel in auto's boten en caravans (zogenoemde ABC-goederen). Detailhandel in auto's, boten en caravans is opgenomen onder “detailhandel in volumineuze goederen”. Detailhandel in volumineuze (en gevaarlijke goederen) is rechtstreeks toelaatbaar op de bedrijventerreinen, met uitzondering van Korringaweg.
In de Staat van Bedrijfsactiviteiten is eveneens groothandel genoemd (SBI-code 51). Volgens de SBI-coderingssystematiek, behoren hiertoe ook opslagbedrijven. Voor opslag is ook geen afzonderlijke codering voorzien. Het kan daarbij ook gaan om voorraad/opslag voor winkels. Dit hangt samen met de algemene ontwikkeling dat magazijnen bij winkels in de kernen zo klein mogelijk worden gehouden. Hiertegen bestaat geen bezwaar, tenzij ter plaatse detailhandel wordt uitgeoefend.
Bestemmingsregeling detailhandel, ondergeschikte detailhandel, opslag en distributie voor internetverkoop, detailhandel in volumineuze goederen en grootschalige detailhandel.
De gemeente hanteert als algemeen uitgangspunt dat detailhandel niet is toegestaan op bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen zijn immers gereserveerd voor bedrijvigheid. Er zijn vormen van detailhandel die door hun uitstraling, omvang en dergelijke ook denkbaar zijn op bedrijventerreinen. De gemeente heeft in paragraaf 4.2 de volgende uitgangspunten geformuleerd.
In de juridische regeling zijn deze uitgangspunten als volgt uitgewerkt. In de begripsbepalingen zijn eenduidige definities opgenomen voor:
Het volgende toetsingsschema is samengesteld, waarmee eenduidig is te bepalen welke vorm van detailhandel aan de orde is en of vestiging van deze vormen van detailhandel (eventueel na planwijziging) mogelijk is.
Figuur 6.1. Toetsingsschema detailhandel
In de regeling is tevens voorzien in een wijzigingsbevoegdheid voor het schrappen van de aanduidingen 'specifieke vorm van bedrijf - detailhandel volumineus - tuin en dierbenodigdheden' en 'detailhandel grootschalig'. Hiermee beschikt het plan over voldoende flexibiliteitsinstrumenten.
Bestemmingsregeling Korringaweg (Specifieke vorm van bedrijf – schaal- en schelpdierverwerkende industrie).
Ten behoeve van de schaal- en schelpdierverwerkende industrie op de Korringaweg is in verband met de afstemming op de omgeving, een specifieke vorm van bedrijvigheid opgenomen. Inschaling van de bedrijfsactiviteiten volgens de VNG-publicatie bedrijven en milieuzonering is niet mogelijk gebleken (zie ook hoofdstuk 5). In de begripsbepaling zijn de begrippen schaal – en schelpdieren en schaal- en schelpdierverwerkende industrie opgenomen. Hiermee zijn deze activiteiten op de Korringaweg duidelijk en objectief begrensd.
Bedrijfswoningen
Voor de gronden die zijn bestemd voor Bedrijf, is gewerkt met een Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB). Dat wil zeggen dat Bij de bestemmingslegging rekening is gehouden met de in de brochure 'Bedrijven en Milieuzonering' van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG; 2009) aanbevolen richtafstanden tot gevoelige objecten. In de bestemmingsregeling zijn daarom nieuwe bedrijfswoningen uitgesloten. Uitzondering vormt een strook aan de Olzendepolder en enkele verspreide bedrijfswoningen elders. In de Olzendepolder is verdere invulling met nog enkele nieuwe bedrijfswoningen mogelijk en is een strook met aanduiding 'bedrijfswoning' opgenomen. Elders zijn de individuele bestaande bedrijfswoningen van deze aanduiding voorzien.
Bouwregels
In de bouwregels zijn de reguliere bouwregels uit het gemeentelijk handboek opgenomen, met dien verstande dat de afstand tussen gebouwen onderling en tot de perceelsgrenzen is verhoogd tot 5 meter als gevolg van een toegelaten hogere bouwhoogte en brandveiligheidseisen. Het bevoegd gezag beschikt evenwel over een afwijkingsbevoegdheid, waarmee onder voorwaarden een kleinere afstand kan worden toegestaan.
Ten aanzien van reclame-uitingen en zonnecollectoren heeft een verbijzondering plaatsgevonden. Deze zijn op luifels en aan hoofdgebouwen toegestaan. De hoogte mag 2 meter meer bedragen dan de bouwhoogte van het hoofdgebouw. Voorts zijn vrijstaande reclamezuilen tot een hoogte van 5 meter binnen en buiten het bouwvak toegestaan. Op de bedrijventerreinen vinden ook proceswerkzaamheden plaats. Dit heeft geresulteerd in het opnemen van maatvoeringen voor onder andere silo's en dergelijke.
Flexibiliteit
In de regels zijn de gebruikelijke flexibiliteitsbepalingen opgenomen. Zo is het mogelijk onder voorwaarden tot maximaal 15% af te wijken van de toegestane goot- of boeibordhoogte en bepaalde afstands- en oppervlakte maten.
Specifieke gebruiksregels
In de specifieke gebruiksregels is het gebruik van de gronden nader gespecificeerd. Daarbij is een verdeling gemaakt naar onderwerp.
Onder algemeen is opgenomen dat niet zijn toegestaan:
Ten aanzien van kantoren is de volgende regeling opgenomen. Er is geen bestemming Kantoor op de bedrijventerreinen Nishoek, De Poort en Olzendepolder. Wel zijn er vergaderaccommodaties en enkele andere (al dan niet zelfstandige) kantoorvoorzieningen. De gemeente heeft ervoor gekozen de zelfstandige kantoorvoorzieningen op deze drie bedrijventerreinen met een aanduiding 'kantoor' op de kaart te bevestigen. Er zijn op basis van beleid regels gesteld ten aanzien van de oppervlakte van deze niet zelfstandige kantoren. Enkele bedrijven beschikken over reeds over grotere, overigens niet zelfstandige, kantoorruimten. Aan deze kantoren is een de aanduiding 'specifieke vorm van kantoor- niet zelfstandige kantoorruimte' toegekend, met een op de oppervlakte afgestemde regeling. In het ontwerpbestemmingsplan worden deze locaties weergegeven.
De onderzoeksinstituten op Korringaweg zijn wel specifiek als Kantoor bestemd (zie verderop).
Op de bedrijventerreinen is opslag onder voorwaarden toegestaan. Opslag is toegestaan tot een stapelhoogte van 6.00 m en alleen binnen een bouwvak. Voor de voorgevellijn is geen opslag toegestaan. Met deze regeling wordt een goede ruimtelijke uitstraling van de bedrijventerreinen gewaarborgd.
Onder detailhandel, detailhandel in volumineuze goederen en ondergeschikte detailhandel en opslag en distributie voor internetverkoop zijn regels ten aanzien van dergelijke vestigingen opgenomen (zie ook hoofdstuk 4 en eerder in deze juridische planbeschrijving).
Op het bedrijventerrein Korringaweg wordt, in aansluiting op de specifieke bedrijvigheid hier en in het verlengde van de karakteristieke Oesterputten in Yerseke, ondergeschikte detailhandel en horeca onder voorwaarden toegestaan.
Tot slot is ten behoeve van de bedrijfswoningen de in het handboek opgenomen regeling voor aan- huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten opgenomen. Ingevolge jurisprudentie zijn aan-huis-gebonden-beroepen binnen de reguliere woonbestemmingen (in zekere mate) toegestaan (bijlage 3). In Reimerswaal worden ook kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten in dezelfde beperkte omvang zoals aan-huis-gebonden-beroepen aanvaardbaar geacht. In de bestemmingsregeling is het volgende opgenomen.
Aan-huis-gebonden-beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten aan huis zijn direct toegestaan. Hiervoor zijn begripsbepalingen opgenomen. De aan-huis-gebonden-beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten die hiertoe in elk geval worden gerekend, zijn vermeld in de Staat van Activiteiten. In specifieke gebruiksregels zijn bepalingen opgenomen gericht op behoud van de (uitstraling van de) woonfunctie.
In bijlage 3 is een nadere toelichting opgenomen, evenals overzichten van activiteiten. Maatschappelijke ontwikkelingen zullen zorgen voor nieuwe functies. Die zullen dan ook vergeleken worden met de andere vormen, zodat kan worden bepaald of een dergelijke nieuwe vorm toelaatbaar is of niet.
De activiteiten kunnen worden toegestaan in de woning (hoofdgebouw met aan- en uitbouwen), maar niet in een bijgebouw (vrijstaand). Dit kan namelijk ongewenste verzelfstandiging van de activiteit tot gevolg hebben.
Afwijken van de gebruiksregels
In enkele situaties is het denkbaar dat bedrijven niet genoemd zijn in de Staat van bedrijfsactiviteiten. Ook komen situaties voor dat (vestiging van) bedrijven gewenst is, maar dat het bedrijf één milieucategorie zwaarder is dan toegestaan. Voorzover bedrijven dan naar aard en invloed op de omgeving geacht worden te behoren tot de toegelaten categorie, is afwijking van de gebruiksregels mogelijk.
Ter plaatse van de Korringaweg zijn thans vooral schaal- en schelpdierverwerkende bedrijven gevestigd. Denkbaar is dat hier productverbreding plaatsvindt naar visteelt, bepaalde vormen van visverwerking en visserij. Voorzover dergelijke bedrijvigheid zich laat verenigen met milieueffecten die naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar zijn met schaal- en schelpdierverwerkende industrie, is afwijking van de gebruiksregels voor dit type bedrijvigheid mogelijk.
Wijzigingsbevoegdheden
Naast de wijzigingsbevoegdheden voor het opnemen en schrappen van detailhandel in volumineuze goederen, detailhandel in volumineuze tuin en dierbenodigdheden en grootschalige detailhandel (zie hiervoor), is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee onder voorwaarden voorzieningen voor dienstverlening, ontspanning en sport mogelijk gemaakt kunnen worden op de bedrijventerreinen Olzendepolder en Nishoek. In hoofdstuk 4 is uitgebreid ingegaan op de achterliggende gedachte voor het opnemen van deze wijzigingsbevoegdheid.
Huisvesting arbeidsmigranten
Huisvesting van arbeidsmigranten is niet wenselijk op bedrijventerreinen. Er is daarom niet voorzien in een regeling, waarmee locaties voor huisvesting van arbeidsmigranten binnen bestemmingsplannen kunnen worden toegestaan.
De bestemming Groen is opgenomen voor de belangrijke groenstroken en de landschappelijke inpassing van de bedrijventerreinen. In verband met de flexibiliteit zijn ook perceelsontsluitingen en langzaamverkeersverbindingen rechtstreeks toegestaan binnen deze bestemming. De aanleg van ontsluitingswegen (erftoegangswegen) en parkeervoorzieningen zijn uitdrukkelijk niet rechtstreeks toegestaan. Binnen de bestemming is hiervoor een wijzigingsbevoegdheid naar Verkeer opgenomen. Daarnaast is onder voorwaarden planwijziging naar de bestemming Water mogelijk. Ook worden via planwijziging nutsvoorzieningen mogelijk gemaakt. Planwijziging naar Verkeer of Water of ten behoeve van nutsvoorzieningen is niet toegestaan in groenvoorzieningen bedoeld voor landschappelijke inpassing.
Aan de noordzijde van bedrijventerrein Korringaweg is een onderzoeksinstituut (Imares) gevestigd. Ten behoeve van deze functie is de bestemming Kantoor opgenomen.
De bestemming Tuin is opgenomen bij de woning aan de Hardenhoek 3. De bestemming is gelegd op die delen van het perceel, waar uit ruimtelijk oogpunt geen bebouwing is gewenst.
De belangrijkste erftoegangwegen zijn voorzien van de bestemming Verkeer, de overige erftoegangswegen van de bestemming Bedrijf. In de bestemming Verkeer zijn flexibiliteitsbepalingen opgenomen. De bestemming kan worden gewijzigd naar de bestemming Groen of Water, indien daar aanleiding voor is. Voorts is het mogelijk via de opgenomen wijzigingsbevoegdheid nutsvoorzieningen mogelijk te maken.
De bestemming Water is toegekend aan primaire waterlopen. Binnen de bestemming zijn naast water ook bruggen ten behoeve van verkeer toegestaan. Binnen de bestemming zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen om onder voorwaarden de bestemming Verkeer of Water, alsmede nutsvoorzieningen mogelijk te maken.
De primaire waterkering bij Korringaweg en Olzendepolder is als zodanig bestemd. Wegen, voet en fietspaden zijn ook binnen deze bestemming mogelijk. Uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn hier toegestaan. Voorts is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden opgenomen om het belang van de waterkering veilig te stellen.
Op bedrijventerrein Korringaweg is een burgerwoning aanwezig aan de Hardenhoek 3. De woning is conform het gemeentelijk handboek van de gebruikelijke regeling voorzien. Een aantal reguliere flexibilteitsbepalingen zijn niet opgenomen, omdat toetsing aan deze bepalingen heeft uitgewezen dat deze niet kunnen worden toegepast.
De gasleiding, inclusief de bijbehorende belemmeringenstrook, die in het bedrijventerrein Nishoek ligt, is als zodanig bestemd. Deze leiding is voorzien van de dubbelbestemming Leiding - Gas. Naast de onderliggende bestemmingen, zijn de gronden daarmee medebestemd voor de aanwezig gasleiding.
Voordat op de onderliggende bestemmingen mag worden gebouwd, is schriftelijk advies van de leidingbeheerder noodzakelijk. Het leidingbelang wordt daarmee veilig gesteld.
Er is daarnaast een regeling opgenomen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Artikel 14 Leiding - Hoogspanningsverbinding
In de plangebieden De Poort en Nishoek loopt een 150kV hoogspanningsverbinding over een deel van de bedrijfspercelen. Deze leiding is voorzien van de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanningsverbinding. Naast de onderliggende bestemmingen, zijn de gronden daarmee medebestemd voor een bovengrondse hoogspanningsverbinding.
Voordat op de onderliggende bestemmingen mag worden gebouwd, is schriftelijk advies van de leidingbeheerder noodzakelijk. Het leidingbelang wordt daarmee veilig gesteld.
Er is daarnaast een regeling opgenomen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Artikel 15 Waarde - Archeologie - 1, Artikel 16 Waarde - Archeologie - 2, Artikel 17 Waarde - Archeologie - 3, Artikel 18 Waarde - Archeologie - 4, In het bestemmingsplan zijn overeenkomstig het op 22 november 2011 vastgestelde gemeentelijke archeologiebeleid de diverse dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie- 2 en Waarde - Archeologie - 3 toegekend.
De bestemmingsregeling is in samenspraak met de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland tot stand gekomen en houdt eveneens rekening met de eventueel op grotere diepten aanwezige archeologische waarden. Uitgangspunt van deze regeling is dat voor projecten groter dan de vrijgestelde oppervlaktematen en verstoringsdiepte een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden nodig is. Voor een nadere toelichting op het archeologiebeleid wordt voorts verwezen naar paragraaf 5.10.1.
De artikelen Waarde-Archeologie-1 en 4 zijn opgenomen omdat naar aanleiding van archeologisch onderzoek planwijziging mogelijk is naar deze archeologische dubbelbestemmingen.
Het archeologisch belang wordt door de genoemde regelingen voldoende veilig gesteld.
Artikel 19 Waterstaat-Waterkering
In het plandeel Nishoek ligt een secundaire waterkering. Deze is naast de daar voorkomende bestemmingen (Verkeer) door de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering mede bestemd voor de waterkering. Uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn hier toegestaan. Voorts is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden opgenomen om het belang van de waterkering veilig te stellen.
Dit hoofdstuk bevat een aantal bepalingen die op de bestemmingen als bedoeld in hoofdstuk 2 van toepassing zijn. Het betreffen de volgende bepalingen.
Overgangsrecht (artikel 24)
De overgangsregels hebben tot doel de rechtstoestand te begeleiden van bouwwerken die gebouwd zijn of kunnen worden gebouwd en die afwijken van de bebouwingsbepalingen van het plan. Tevens is bepaald dat het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken in het plan, voor zover dit gebruik op het tijdstip van het rechtskracht verkrijgen van het plan (rechtens) afwijkt van de in het onderhavige plan gegeven bestemming, kan worden voortgezet.
Deze regels zijn opgenomen in het Bro en zijn op voorgeschreven wijze overgenomen.
Slotbepaling
Dit artikel ten slotte geeft aan de naam waaronder de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald “Regels van het bestemmingsplan Grote Bedrijventerreinen”.