Plan: | Geluidzone Rivierdijk Sliedrecht |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0610.bp91GeluidzoneRd-3001 |
De industrieterreinen Rivierdijk-Oost en Rivierdijk-West liggen in de gemeente Sliedrecht en zijn een opsplitsing van het oude gezoneerde industrieterrein Rivierdijk/De Peulen.
De industrieterreinen Rivierdijk-Oost en Rivierdijk-West zijn vanuit de Wet geluidhinder (Wgh) aangemerkt als gezoneerd industrieterrein voor de vestiging van grote lawaaimakers. Rondom de industrieterreinen bevinden zich geluidzones, hetgeen het planologische aandachtsgebied van een industrieterrein aangeeft. De huidige geluidzones van de industrieterreinen liggen op het grondgebied van de gemeente Sliedrecht én aan de zuidzijde binnen de gemeentelijke grens van Dordrecht. In het geval van Dordrecht gaat het uitsluitend om gebied dat boven water (Beneden Merwede) ligt.
Bij wijziging van bedrijfsactiviteiten of het vernieuwen van een milieuvergunning wordt getoetst of binnen de geluidszone geluidruimte beschikbaar is, mede op basis van het gevoerde zonebeheer. Op het industrieterrein liggen enkele (vergunningen voor) grote lawaaimakers waar sprake is van een nog niet verwerkte nieuwe situatie. Er is daarom sprake van gewenste inpassing van de geluidruimte op basis van recente of lopende vergunning- of meldingsprocedures die verband houden met nieuwe of te wijzigen bedrijfsactiviteiten.
Een herziening van het vigerende bestemmingsplan 'Woongebied 2016' en de beheersverordening '1e herziening Watertorenterrein' is nodig omdat de nieuwe geluidssituatie van bovengenoemde bedrijven planologisch te regelen. Op basis van de uitgevoerde geluidsonderzoeken van de locaties Rivierdijk-Oost en Rivierdijk-West zijn de nieuwe geluidszones vastgesteld. In voorliggend parapluplan worden de aangepaste geluidszones opgenomen. Het verwerken daarvan in voorliggende parapluplan leidt vanzelfsprekend tot wijziging van de geluidruimte ten opzichte van het huidige zonebeheer.
De industrieterreinen Rivierdijk-Oost en Rivierdijk-West liggen in de gemeente Sliedrecht en zijn een opsplitsing van het oude gezoneerde industrieterrein Rivierdijk/De Peulen. Het plangebied grenst aan de Beneden Merwede (zuidzijde) en Rivierdijk (noordzijde) en het industrieterrein Rivierdijk/Peulen (oost- en westzijde).
Afbeelding begrenzing en ligging plangebied
Ter plaatse van het plangebied gelden verschillende bestemmingsplannen en een beheersverordening van verschillende gemeentes. In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van de geldende plannen. Ter plaatse van het plangebied gelden ook 2 parapluplannen parkeren, 1 van de gemeente Sliedrecht en 1 van de gemeente Dordrecht. Omdat voorliggend parapluplan uitsluitend een herziening van de geluidszones betreft en geen raakvlakken heeft met het aspect parkeren worden deze plannen niet nader toegelicht
Plan | Gemeente | Vaststelling |
1e herziening Watertorenterrein | Sliedrecht | 11 maart 2014 |
Woongebied 2016 | Sliedrecht | 26 januari 2016 |
Nieuwe Sliedrechtse Biesbosch | Dordrecht | 12 april 2013 |
Tabel vigerende plannen
Een deel van het plangebied valt binnen de beheersverordening '1e herziening Watertorenterrein'. Daar waar de geluidszones over de beheersverordening '1e herziening Watertorenterrein' valt wordt de beheersverordening na inwerkingtreding van het voorliggende parapluplan geactualiseerd.
Afbeelding uitsnede vigerend bestemmingsplan
In het parapluplan worden de (opnieuw berekende) geluidszones voor de industrieterreinen Rivierdijk-West en Rivierdijk-Oost overgenomen. Er zijn geen complete bestemmingen weergegeven. Voor de volledige regeling wordt verwezen naar het vigerende bestemmingsplan c.q. beheersverordening. Ook voor de onderdelen beleid en milieuaspecten wordt verwezen naar het vigerende bestemmingsplan. De uitgevoerde geluidsonderzoeken waarmee de ligging van de geluidszones is bepaald worden wel toegelicht in dit bestemmingsplan.
In hoofdstuk 2 wordt het plan beschreven en in hoofdstuk 3 komt de uitvoerbaarheid aan bod.
De industrieterreinen Rivierdijk-West en Rivierdijk-Oost zijn vanuit de Wet geluidhinder (Wgh) aangemerkt als gezoneerde industrieterreinen voor de vestiging van zogenaamde grote lawaaimakers. Rondom de industrieterreinen bevinden zich een geluidzones.
Op de industrieterreinen liggen enkele (vergunningen voor) grote lawaaimakers, waaronder Vink Diesel, Lemmen en Baars. Voor deze bedrijven is sprake van nog niet verwerkte nieuwe situatie. Er is daarom sprake van gewenste inpassing van geluidruimte op basis van recente of lopende vergunning- of meldingsprocedures die verband houden met nieuwe of te wijzigen bedrijfsactiviteiten.
Voor een tweetal bedrijven op dit industrieterrein is sprake van een nog niet verwerkte nieuwe situatie. Het gaat om de volgende bedrijven:
Op basis van de eerder genoemde akoestische onderzoeken en de daaraan ten grondslag liggende akoestische onderzoeksmodellen zijn de inrichtingsgrenzen en de invulling van de bedrijven (geluidbronnen en bebouwingen) van zowel Lemmen Diesel Engines als Scheepswerf Baars gewijzigd. Deze wijzigingen hebben geen toename van de geluidimmissie ter plaatse van de immissiepunten tot gevolg.
Op basis van een in een eerder stadium berekende geluidzone voor het industrieterrein is een geluidzone opgenomen in het vigerende bestemmingsplan. Deze vertoont discrepanties met de oorspronkelijke ligging van de berekende zone. De verschillen zijn hoofdzakelijk aan de noordzijde en aan de oostzijde aanwezig.
Op basis van alle wijzigingen heeft een nieuwe rekenslag (akoestisch onderzoek) plaatsgevonden waarmee de geluidzone (50 dB(A) contour) is bepaald. De berekeningen zijn als onderdeel van het akoestisch onderzoek uitgevoerd door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Het akoestisch rapport is als Bijlage 1 bijgevoegd.
Het voorstel van de nieuwe zone is weergegeven in onderstaande afbeelding en is kleiner dan de geluidzone die in een eerder stadium is voorgesteld. De nieuw voorgestelde ligging ligt aan de oostzijde verder van de terreingrens af dan de geluidzone die voorheen (foutief) is vastgesteld. De nieuwe zone beslaat in de nieuwe situatie een klein deel van het Watertorenterrein waar dat in de huidige situatie, onterecht, niet het geval is. Dit is eveneens het geval aan de noordzijde, maar dan in mindere mate. Tenslotte heeft een laatste reparatie plaatsgevonden aan de westzijde (boven het water) waar de geluidzone zoals deze nu voorgesteld wordt wat ruimer is.
Op de nieuw voorgestelde geluidzone zijn vervolgens zonebewakingspunten gelegd waarmee de geluidimmissie ten gevolge van het gezoneerde industrieterrein als geheel of als bedrijven afzonderlijk berekend kan worden.
Afbeelding: Ligging van de nieuw berekende geluidzone industrieterrein Rivierdijk-Oost (blauw), de eerder berekende ligging van de geluidzone (paars) en de ligging van de geluidzone in het geldende bestemmingsplan 'Woongebied 2016' (oranje).
Voor één bedrijf op dit industrieterrein is sprake van een nog niet verwerkte nieuwe situatie. Het gaat om de volgende inrichting:
Op basis van het eerder genoemde akoestische onderzoek en het daaraan ten grondslag liggende akoestische onderzoeksmodel, zijn de inrichtingsgrenzen en de invulling van het bedrijf (geluidbronnen en bebouwingen) van Vink Diesel gewijzigd. Deze wijzigingen hebben geen toename van de geluidimmissie ter plaatse van de immissiepunten tot gevolg.
Op basis van een in een eerder stadium berekende geluidzone voor het industrieterrein is een geluidzone opgenomen in het bestemmingsplan. Deze vertoont discrepanties met de oorspronkelijke ligging van de berekende zone. De verschillen zijn hoofdzakelijk aan de noordzijde en aan de westzijde aanwezig.
Op basis van alle wijzigingen heeft een nieuwe rekenslag (akoestisch onderzoek) plaatsgevonden waarmee de geluidzone (50 dB(A) contour) is bepaald. De berekeningen zijn als onderdeel van het akoestisch onderzoek uitgevoerd door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Het akoestisch rapport is als Bijlage 2 bijgevoegd.
Het voorstel ten aanzien van de nieuwe zone is weergegeven in onderstaande afbeelding. De nieuw voorgestelde ligging ligt aan de noord- en westzijde verder van de terreingrens af dan de geluidzone die voorheen (foutief) is vastgesteld. De nieuwe zone beslaat in de nieuwe situatie een groot deel van het Watertorenterrein waar dat in de huidige situatie, onterecht, niet het geval is.
Aan de noordzijde is eveneens een verruiming van de (foutief) vastgestelde geluidzone aan de orde. Tenslotte heeft een laatste reparatie plaatsgevonden aan de noordoostzijde ter plaatse van de synagoge (Rivierdijk 51) waar de geluidzone zoals deze nu voorgesteld wordt wat ruimer is.
Omdat de geluidzone eveneens over grondgebied van de gemeente Dordrecht valt is een tweede variant op de geluidzone gemaakt (voorstel ligging geluidzone II, zie hiervoor Bijlage 2) waarbij de voorgestelde geluidzone op grondgebied van de gemeente Dordrecht gelijk blijft aan de huidige vastgestelde ligging. Deze geluidszone is overgenomen in de herziening van het bestemmingsplan 'Nieuwe Sliedrechtse Biesbosch' van de gemeente Dordrecht.
Op de nieuw voorgestelde geluidzone zijn vervolgens zonebewakingspunten gelegd waarmee de geluidimmissie ten gevolge van het gezoneerde industrieterrein als geheel of als bedrijven afzonderlijk berekend kan worden.
Afbeelding: Ligging van de nieuwe berekende geluidzone industrieterrein Rivierdijk-Oost (blauw), de eerder berekende ligging van de geluidzone (paars) en de ligging van de geluidzone in het geldende bestemmingsplan 'Woongebied 2016' (oranje).
Door middel van de uitgevoerde akoestische onderzoeken zijn wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd en zijn de geluidzones van de twee industrieterreinen opnieuw berekend. In de uitgevoerde onderzoeken van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid is geconcludeerd dat er gemiddeld genomen sprake is van een beperking van de benodigde geluidruimte voor het gezoneerde industrieterrein Rivierdijk-West en dat er gemiddeld genomen sprake is van een gelijk gebleven benodigde geluidruimte voor het gezoneerde industrieterrein Rivierdijk-Oost.
De nieuw vastgestelde geluidszones worden opgenomen in dit parapluplan.
Zoals blijkt uit hoofdstuk 2 heeft dit plan als doel om de (geluid)zonegrens voor geluidszones van industrieterreinen Rivierdijk-West en Rivierdijk-Oost opnieuw vast te leggen en de nieuwe geluidzones te regelen. In dit hoofdstuk wordt de opzet van de regeling en de bijbehorende aanpassingen in de vigerende bestemmingsregels toegelicht.
Er is voor gekozen om alleen de nieuwe begrenzing en de nieuwe geluidzone op te nemen. Hiermee is de nieuwe geluidzone vastgelegd. Dit houdt daarmee indirect in dat voor de gronden waar de aanduiding 'geluidzone - industrie - Rivierdijk West/Rivierdijk Oost' niet ligt de geluidzone niet langer meer aanwezig is.
In de regels is daarbij opgenomen dat ter plaatse van de aanduiding 'geluidzone - industrie - Rivierdijk West/Rivierdijk Oost' geluidgevoelige objecten niet zijn toegestaan.
In de regels is opgenomen dat de regels van het vigerende bestemmingsplan (Woongebied 2016) overeenkomstig van toepassing zijn. Deze regels worden op een aantal punten gewijzigd, dan wel aangevuld. Bij het opstellen van de regeling is in de regels rekening gehouden met de reeds aanwezige regels in het moederplan.
Begrippen
In de begrippen worden enkele relevante begrippen toegevoegd, die verband houden met de nieuwe regeling.
Anti-dubbeltelregel
Conform het bepaalde in Artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening is deze regel is opgenomen om te voorkomen, dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan opnieuw in aanmerking wordt genomen bij latere bouwplannen.
Algemene aanduidingsregels
Onder algemene aanduidingsregels is de juridische werking van de geluidzone opgenomen.
Overgangsrecht
In de parapluherziening is overgangsrecht opgenomen. Dit overgangsrecht heeft alleen betrekking op de regeling van deze parapluherziening. Voor de overige regels geldt het overgangsrecht zoals dat is opgenomen in het vigerende bestemmingsplan.
Op de verbeelding is de geluidzone aangegeven. Op de gronden buiten het gezoneerd industrieterrein en binnen de geluidzone is de aanduiding 'geluidzone - industrie - Rivierdijk West/Rivierdijk Oost' opgenomen, waarmee de nieuwe geluidzone wordt vastgelegd. Dit houdt daarmee indirect in dat voor de gronden waar de gewijzigde aanduiding 'geluidzone - industrie' niet ligt de geluidzone niet langer meer aanwezig is.
De 'geluidzone - industrie - Rivierdijk West/Rivierdijk Oost' is onderverdeeld in gebieden, aangeduid met 'specifieke vorm van waarde - geluidzone watertorenterrein' en' specifieke vorm van waarde - geluidzone woongebied'.
Deze gebieden vallen samen met de plangebieden van de vigerende ruimtelijke plannen. Dit is gedaan om de actualisatie van de beheersverordening mogelijk te maken met verwijzing naar de betreffende specifieke aanduiding.
Het parapluplan Geluidzone Rivierdijk Sliedrecht voorziet in het planologisch-juridisch borgen van de opnieuw bepaalde geluidszones van industrieterreinen Rivierdijk-West en Rivierdijk-Oost. Aan deze herziening zijn, behoudens de (ambtelijke) kosten van het opstellen van het plan, geen kosten verbonden. De wijzigingen die met deze herziening worden doorgevoerd, leiden niet tot een bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Het is daarom niet nodig om een exploitatieplan conform artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening op te stellen. Gesteld wordt dat het parapluplan economisch uitvoerbaar is.
Het ontwerp parapluplan is in het kader van vooroverleg toegestuurd naar de overlegpartners en wordt ter inzage gelegd. Gedurende deze periode is het voor eenieder mogelijk een zienswijze in te dienen. De binnengekomen reacties worden samengevat en beantwoord in een nota vooroverleg en zienswijzen en deze nota wordt toegelicht in deze paragraaf.
In het kader van het wettelijk vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro is op 10 september 2019 een kennisgeving verzonden aan:
De overlegpartners hebben geen opmerkingen over het plan ingediend.
Het college heeft het ontwerpbestemmingsplan 'Geluidzone Rivierdijk Sliedrecht' op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening vrijgegeven. Met ingang van vrijdag 13 december 2019 tot en met donderdag 23 januari 2020 heeft het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. De terinzagelegging is bekend gemaakt in het Gemeenteblad en Staatscourant van 12 december 2019. Gedurende een periode van zes weken kon door een ieder een zienswijze worden ingediend. Er zijn gedurende deze termijn twee zienswijzen ontvangen.
Ontwerpbestemmingsplan Geluidzone Rivierdijk Sliedrecht niet volledig
De geluidzones voorzover gelegen over het Watertorenterrein, waren niet in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen. Op het Watertorenterrein geldt namelijk een beheersverordening (ook een ruimtelijk instrument bedoeld voor gebieden waar geen ontwikkelingen zijn voorzien). Aanvankelijk was het idee om de nieuwe geluidszones ter plaatse van het Watertorenterrein op te nemen in een gewijzigde beheersverordening. Op basis van nader onderzoek is echter gebleken, dat een wijziging van een geluidszone alleen door middel van een wijziging van een bestemmingsplan mag plaatsvinden en dus niet door het wijzigen van de beheersverordening. Ofwel ook het deel van de nieuwe geluidzone voorzover gelegen over het Watertorenterrein moet worden opgenomen in een bestemmingsplan.
Gewijzigd ontwerpbestemmingsplan opnieuw ter inzage
Besloten is om een gewijzigd ontwerp-bestemmingsplan (incl. het deel van de geluidzone dat over het Watertorenterrein), opnieuw ter inzage te leggen. Op dat moment heeft eenieder de gelegenheid om te reageren op het volledige plan en kunnen alle belangen bij de besluitvorming worden gewogen. In het gewijzigde
ontwerpbestemmingsplan is (ambtshalve) ook al een aantal wijziging doorgevoerd naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen. Welke wijzigingen dit betreft is opgenomen in de gemeentelijke beantwoording van de zienswijzen in de onderstaande nota.
Vanaf 26 juni 2020 tot en met 6 augustus 2020 heeft dit gewijzigde ontwerp
van het bestemmingsplan 'Geluidzone Rivierdijk Sliedrecht' ter inzage gelegen. Gedurende deze periode is door een van de indieners van de eerdere zienswijzen een aanvulling ontvangen.
De zienswijzen zijn samengevat en voorzien van een gemeentelijke beantwoording in de Nota van Beantwoording Zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan 'Geluidzone Rivierdijk Sliedrecht', die als Bijlage 3 is toegevoegd. In de bijlage bij de Nota van Zienswijze is de Staat van wijzigingen opgenomen, waarin de belangrijkste (ambtshalve) wijzigingen zijn weergegeven.
Het bestemmingsplan is samen met de Nota van beantwoording zienswijzen op 10 februari 2021 door de raad van de gemeente Sliedrecht gewijzigd vastgesteld.
Dit raadsbesluit is als Vaststellingsbesluit bijgevoegd.
Tegen dit vastgestelde bestemmingsplan kunnen, kort gezegd, zij die een zienswijze hebben ingediend, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen die punten die door de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld zijn, staat voor elke belanghebbende beroep open. Deze hoogste bestuursrechter zal naar aanleiding van de eventueel binnengekomen beroepen een uitspraak doen.