direct naar inhoud van 10.3 Overige inspraakreacties
Plan: DWL-de Esch
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1003DWLdeEsch-oh01

10.3 Overige inspraakreacties

10.3.1 Pand Nesserdijk 406

Het pand Nesserdijk 406 wordt door de Stichting Kunstaccomodatie Rotterdam aan een aantal beeldende kunstenaars verhuurd. Hoewel er enkele kunstenaars wonen, is de feitelijke hoofdbestemming de productie van kunst. In het voorontwerp bestemmingsplan is het pand nu met een bestemming WI.2 aangegeven terwijl het erf beperkter is dan de bestaande situatie, en met de bestemming Tuinen 1. Verzocht wordt de bestemming beter aan te laten sluiten op het huidig gebruik, namelijk door: a. bestemming WI.2 te veranderen in Gemengde bebouwing I (artikel 7); b. erfoppervlak ruimer nemen, volgens bijgevoegde tekening, en de bestemming T1 te veranderen in T2 (artikel 14).

Reactie

De bestemming is gewijzigd in 'Gemengd - 1' en 'Tuin - 2'. De oppervlakte van de tuin blijft overeenkomstig de vigerende bestemming.

10.3.2 Plantagelaan 3

Door de omschrijving van de bestemming Maatschappelijke voorzieningen (artikel 8) is het onduidelijk of de thans door bezwaarmakers bewoonde woning ook in de toekomst zijn woonbestemming kan behouden. Ook de voorschriften over het mogelijke gebruik van de eigenaar van het pand (Roeivereniging Nautilus) zijn niet helder. Onduidelijk is of de thans in het bestemmingsplan (bestemming recreatieve doeleinden; dit biedt bijvoorbeeld beperkte horecamogelijkheden) aanwezige mogelijkheden gehandhaafd blijven.

Reactie

Plantagelaan 2 en 3 zijn opgegaan in de bestemming 'Gemengd - 4'. Deze bestemming kent ook een woonfunctie. De functie sportcentrum impliceert ook een vorm van horeca die met deze functie samenhangt.

10.3.3 Industrielawaai

Is de dB contour industrielawaai een contour volgens de Wet geluidhinder of de Wet milieubeheer?

Reactie

Op grond van artikel 41 Wet geluidhinder dient rond een bedrijventerrein waar de vestiging van inrichtingen mogelijk is, die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken, een zone te worden vastgesteld waarbuiten de geluidsbelasting vanwege het bedrijventerrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven mag gaan.

10.3.4 Waterkering

In het voorontwerp bestemmingsplan is de aanduiding "Waterkering Gemeentewerken" niet opgenomen. De woningen van het Waterwerk vallen daarmee buiten iedere waterkering, de gevolgen hiervan worden niet toegelicht;

Reactie

Het oude bestemmingsplan "DWL / de Esch 1985" kende op de plankaart de aanduiding "waterkering gemeentewerken". Deze aanduiding had destijds voornamelijk een informatieve of illustratieve functie, in de voorschriften was met betrekking tot deze waterkering verder niets vastgelegd. In het onderhavige bestemmingsplan wordt alleen de hoofdwaterkering bestemd, op de standaardwijze die in alle bestemmingsplannen in Rotterdam wordt toegepast. Dit heeft geen enkel effect op de waterkering die in het oude plan wordt aangeduid als 'Waterkering gemeentewerken". Het beheer van deze waterkering wordt gewoon gecontinueerd.

10.3.5 Waterwerk 89 en 91

Als eigenaren van de woningen Waterwerk 89 en 91 worden de gronden van Gemeentewerken Rotterdam gehuurd voor een gebruik als tuin. Dit gebruik is in overeenstemming met het vigerend bestemmingsplan. Conform deze feitelijke situatie dienen deze gronden binnen het nieuwe bestemmingsplan de bestemming "Tuin - 2" te krijgen. De gronden sluiten aan op de al aangegeven bestemming T2 (de bedoelde gronden zijn rood aangegeven op bijgaande kopie van de plankaart).

Reactie

De bedoelde gronden zijn bestemd als "Tuin - 2".

10.3.6 Reinwaterkelders onder woningen Waterwerk

Onder de woningen van het Waterwerk bevinden zich twee reinwaterkelders, welke toebehoren aan de VvE"s Reinwaterkelders. De kelders zijn bedoeld voor de opslag van water. Mogelijkheden worden onderzocht om hemelwater uit een van de kelders te benutten voor gebruik in en buiten de woningen. In overleg met de VvE Reinwaterkelders I en II dienen deze kelders een bestemming als waterberging te krijgen.

Reactie

De Reinwaterkelders worden niet afzonderlijk bestemd ten behoeve van waterberging. Het gebruik van deze kelders voor dit doel past binnen de bestemming woningen.

a. Zie de inspraakreactie onder 25 c. Deze werkwijze heeft geen gevolgen voor de bestaande woningen in het gebied . In geval van sloop en nieuwbouw dient in het stroomgebied van de Nieuwe Maas, buitendijks (dus in het gebied buiten de hoofdwaterkering) altijd een peilhoogte van 4.00 meter N.A.P.+ aangehouden te worden.

10.3.7 Adboma

Adboma Projectontwikkelaars geeft een reactie op de inspraakreacties op het voorontwerp bestemmingsplan met betrekking tot de mogelijkheid van een horecavoorziening, ingediend door het bestuur van Bewonersplatform DWL, namens de heer F. Hokbergen (welke kort cursief is weergegeven):

Bewonersplatform DWL: Horecavestiging van 500 m² ingegeven door een initiatief van een projectontwikkelaar die een grootschalige stedelijke horecagelegenheid beoogt.De grootschalige stedelijke horecagelegenheid past niet in het park. Zo"n voorziening leidt tot overlast, trekt veel passanten en autoverkeer aan en neemt veel ruimte in beslag.

Adboma: In het rapport "Winkelen, bedrijvigheid en werkgelegenheid in de deelgemeente (1989)", dat in 1989 in opdracht van de deelgemeente Kralingen is opgesteld, komt horeca in de Oude Plantage al aan de orde: "Het realiseren van een horecagelegenheid in de Oude Plantage met als doel deze groenvoorziening een meer stedelijke betekenis te geven". Er is geen sprake van een initiatief van een projectontwikkelaar doch van een initiatief van de deelgemeente. Ook blijkt dat het park de Oude Plantage niet als wijkpark dient te worden benaderd doch als stadspark. Bij een stadspark hoort een horecavoorziening (met toiletten). In de rapportage van 14 januari 1997 van dS+V aan de commissie R.O.B. staat: "het ontwerp heeft een positieve uitstraling op de omgeving en het is de bedoeling hier een restaurant te exploiteren".

Adboma: In "het oudste park van Rotterdam" staan bomen van zeer uiteenlopende kwaliteit. Op de geprojecteerde locatie voor het te ontwikkelen paviljoen, in goed overleg met de gemeente, staan bomen die gemakkelijk te herplanten zijn. Er staat geen enkele boom, gelet op leeftijd en kwaliteit, die als onvervangbaar kan worden aangemerkt. Of herplanten wenselijk is , is zeer de vraag. Bij de in de toekomst gewenst aanpak van het huidige park staan genoemde bomen ter discussie. Doch om een discussiepunt uit de wereld te helpen en een bijdrage te leveren aan toekomstige schaduwplekken in het park is Adboma bereid een aantal bomen te plaatsen.

Reactie

Aangezien het horecapaviljoen in het voorliggende ontwerpbestemmingsplan is geschrapt, is het hiervoor verhandelde ook niet meer relevant.