direct naar inhoud van 5.2 Verantwoording van bestemmingen
Plan: Bezuidenhout - Noord
Plannummer: BP0178GBezuidenNd
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA

5.2 Verantwoording van bestemmingen

Zoals al werd aangegeven heeft het bestemmingsplan als eerste doel om de bestaande ruimtelijke structuur juridisch-planologisch zodanig te regelen, dat deze wat betreft functie, bouwvorm, ligging, afmetingen in een goede ruimtelijke ordening worden ondergebracht.

In eerste instantie worden aan de hand van de bestaande situatie worden de bestemmingen afgewogen. Als leidraad of als toetsingskader dienen het beleidskader en de milieukwaliteitseisen.

Beleidskader   Vertaling in het bestemmingsplan  
Ruimtelijk beleid  
De Structuurvisie Den Haag 2020 bepaalt dat langs doorgaande wegen en groen bij herstructurering in principe wordt uitgegaan van een bouwhoogte van minimaal vijf lagen.   De Laan van Nieuw Oost-Indië en Bezuidenhoutseweg komen, op basis van de Structuurvisie, in aanmerking voor bouwvolumes in vijf lagen. Langs deze wegen mag de bebouwing tot vijf lagen worden verhoogd, voor zover deze nog niet zo hoog is. Op de plankaart is een maximale bouwhoogte opgenomen van tenminste 15 meter.  
Archeologie  
De Wet op de Archeologische Monumentenzorg legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging van bestaande bestemmingsplannen met de archeologische waarden rekening te houden (zie paragraaf 3.6). Bestemmingsplannen moeten een juridische regeling bevatten die voldoende bescherming biedt tegen werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden.   De archeologisch waardevolle gebieden zijn geïnventariseerd (zie paragraaf 2.4.6). Het gebied kent een lage archeologische verwachting. Daarom is geen dubbelbestemming Waarde opgenomen.  
Kantoren, bedrijven, beroep- en bedrijf aan huis, detailhandel en horeca  
In het gemeentelijk beleid ten aanzien van functiemenging wordt aangegeven dat praktijk- en bedrijfsruimte kleiner dan 100 m2 bruto vloeroppervlak (bvo) langs de woonstraten in de wijk-en kantoorruimte tot aan 500 m2 bvo langs de doorgaande wegen een plaats kunnen krijgen. In bestemmingsplannen dient hieraan de ruimte gegeven te worden.   In het gebied Bezuidenhout - Noord komen op diverse plekken kleinere praktijk- en bedrijfsruimten voor. Deze zijn opgenomen als doeleind in de bestemming Gemengd. Voor de overige bestemmingen zijn kleinere kantoren, praktijk- en bedrijfsruimten opgenomen op de lijst van afwijkende bestemmingen in bijlage 1 van de regels.  
Inmiddels is in de herziene handreiking "Bedrijven en milieuzonering" van de VNG meer aandacht gekomen voor functiemenging. Dit betekent dat er een nieuwe Staat van inrichting is bijgekomen, de "Staat van Bedrijfsactiviteiten functiemenging”   De Staat van Bedrijfsactiviteiten functiemenging is opgenomen in bijlage 3 van de regels en van toepassing voor de in de bestemming Gemengd en Wonen toegelaten bedrijven.  
In de detailhandelsnota is als uitgangspunt gesteld dat detailhandel op bestaande locaties geconcentreerd moet blijven, er worden geen nieuwe stadsdeelcentra en nieuwe concentraties van grootschalige solitaire detailhandel toegevoegd. Voorts wordt opgemerkt dat in het gemeentelijk beleid gestreefd wordt om detailhandel alleen op de begane grond van een pand toe te laten. Hiermee wordt tevens bevorderd dat boven de winkel wordt gewoond.   Detailhandel ten behoeve van de wijk Bezuidenhout is in het stadsdeelwinkelcentrum Theresiastraat aanwezig (met een kleine uitloper langs de Laan van Nieuw Oost-Indie). In de regels is de Theresiastraat bestemd als Gemengd. Binnen deze bestemming is detailhandel mogelijk. Detailhandel langs de Laan van Nieuw Oost-Indie is als afwijkende bestemming in de lijst van afwijkende bestemmingen in bijlage 1 van de regels opgenomen. Binnen de bestemming Gemengd is opgenomen dat wonen alleen op verdieping mag plaatsvinden en detailhandel alleen op de begane grond is toegestaan.  
De Horeca Structuurvisie heeft als doel de horeca meer ruimte te geven voor nieuwe initiatieven en nieuwe formules. Centrale doelstelling is concentratie en optimalisatie van horeca. Het plangebied kent geen concentratiegebieden.
 
Het plangebied is buiten de horecaconcentratiegebieden gelegen. Er zijn drie restaurants aan de Laan van Nieuw Oost-Indie gevestigd. Overige horeca is er in de Theresiastraat. Deze horecagelegenheden zijn als afwijkende bestemming in de lijst met afwijkende bestemmingen in bijlage 1 van de regels opgenomen. Als afwijkende bestemming zijn alleen horeca-inrichtingen die vallen binnen de categorieen I, II en III van de Staat van horeca-inrichtingen als opgenomen in bijlage 4 van de regels toegestaan.
Met een ontheffingsbevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen voor de vestiging van horeca-inrichtingen die vallen binnen categorie IV van de Staat van horeca-inrichtingen.  
Wonen  
Bezuidenhout-noord wordt getypeerd als bestaand stads- en dorpsgebied. Het gaat bij deze aanduiding om een aaneengesloten bebouwd gebied met als
hoofdfunctie wonen, waarin ook gebiedsdelen voorkomen met (soms grootschalige)
kantoorconcentraties, winkelvoorzieningen, horeca en andere stedelijke voorzieningen. Bezuidenhout-noord behoort daarmee niet tot de ontwikkelingsgebieden binnen Haaglanden. In het plangebied is 'beheer en behoud van woongebieden' het uitgangspunt.  
In het belang van het woonklimaat zijn de woningen in de woonwijk in de bestemming Wonen ondergebracht. De hoofdgebouwen in de bestemming zijn in bouwvlakken ondergebracht.
Kantoren zijn ondergebracht in de bestemmingen Kantoor en Gemengd. Binnen de bestemming Wonen is dit slechts als functie toegestaan indien bijlage 1 van de regels hier naar verwijst. Maatschappelijke voorzieningen, waaronder Hogeschool InHolland, overige scholen, kinderdagverblijven en naschoolse opvang zijn bestemd binnen de bestemming Maatschappelijk of Gemengd. Detailhandel aan de Theresiastraat is bestemd als Gemengd.  
Het belang van de leefbaarheid maakt het noodzakelijk om in het bestemmingsplan de uitsluiting van hennepkwekerijen en drugsdealpanden op te nemen. Dit was tot nu toe in een leefmilieuverordening geregeld.   De Opiumwet verbiedt de vestiging van hennepkwekerijen en drugsdealpanden, zodat in het plan van de uitsluiting daarvan is afgezien.  
In de Nota Kamerbewoning (2009) is het beleid inzake kamerbewoning opgenomen. Bezuidenhout-Noord behoort niet tot de kwetsbare wijken   Onzelfstandige en zelfstandige kamerbewoning zijn binnen de bestemming Wonen overal toegestaan.  
Verkeer  
Het Verkeersplan (zie paragraaf 3.5.1) hanteert een rangorde in haar wegenstructuur. Naast de hoofdwegen voor het doorgaande verkeer zijn er de wegen van een lagere orde die het verkeer tussen wijken en het buurtgebonden verkeer moeten afwikkelen: buurtontsluitingswegen (straten) en erfontsluitingswegen (verblijfs- en woonstraten). Verblijfsgebied tenslotte is openbare ruimte waar geen autoverkeer is toegestaan en waar de verkeersfunctie ondergeschikt is aan de verblijfsfunctie   De rangorde die in het beleid is verwoord is bij de aanwijzing van de bestemmingen gehanteerd. De Laan van Nieuw Oost-Indië en Bezuidenhoutseweg zijn als hoofdverkeerswegen bestemd als Verkeer - Hoofdverkeersweg (V1).
De Theresiastraat en Koningin Marialaan zijn bestemd als Verkeer - Straat (V2). De overige wegen in het plangebied zijn de wegen die erven ontsluiten voor het autoverkeer en zijn aangewezen als 'Verkeer - Verblijfsstraat (V3).  
Het beleid streeft naar stelsel van verbindende en ontsluitende openbaar vervoerlijnen.   Het in de bestemmingen Verkeer - Straat (V2) en 'Verkeer - Hoofdverkeersweg (V1) opgenomen bestaande wegennet biedt de gelegenheid om verbindende en ontsluitende openbaar vervoerbanen aan te leggen.  
Het beleid streeft naar een hoofdroutenetwerk voor de fiets   Binnen het plangebied maken enkele wegen deel uit van dit netwerk, te weten Bezuidenhuitseweg, Laan van Nieuw oostIndië. De bestemmingen Verkeer - Hoofdverkeersweg (V1) biedt de gelegenheid om een hoofdroutenetwerk voor de fiets te leggen.  
Sport-, recreatie- en maatschappelijke voorzieningen  
De handhaving van de bestaande schoollocaties in het plangebied is het uitgangspunt. Vervangende nieuwbouw of uitbreiding op eigen terrein dient daarbij mogelijk te worden gemaakt.   De schoolgebouwen in het plangebied zijn met een bouwvlak en maximale hoogteaanduiding op de kaart bestemd als Maatschappelijk. Vervangende nieuwbouw op uitbreiding op eigen terrein is mogelijk binnen het bouwvlak en binnen de maximale bouwhoogte.  
Ten aanzien van het plangebied is de inzet gericht op handhaving van bestaande welzijnsvoorzieningen en, waar dat inpasbaar is, potenties te bieden voor nieuwe voorzieningen.   De wijk kent een aantal welzijnsvoorzieningen zoals peuterspeelzalen, buurthuizen en levensbeschouwelijke ontmoetingscentra. Daar waar deze voorzieningen zich bevinden, zijn zij positief bestemd en is uitwisseling met andere maatschappelijke voorzieningen mogelijk door de brede doeleindenomschrijving welzijnsvoorzieningen op te nemen.  
De gemeente streeft ernaar voldoende goede sportaccommodaties te realiseren die betaalbaar, toegankelijk, bereikbaar en voor
sportdoeleinden geschikt zijn.
Conform haar nota 'Samen Spelen' (2001) houdt de gemeente Den Haag bij de (her)inrichting van wijken rekening met de behoeften van jeugd.  
Het sportveld aan de Spaarwaterstraat/Theresiastraat is ondergebracht in de bestemming Sport. Bij het sportveld is een speeltuin met speelvoorzieningen gevestigd. Deze voorzieningen zijn mogelijk binnen de doeleindenomschrijving van de bestemming Sport.
 
Een deel van de religieuze organisaties heeft te maken met huisvestingproblematiek. Voor de periode van 5 tot 10 jaar bestaat een behoefte van uitbreiding van de huisvesting voor religieuze organisaties met circa 20.000 m2.   Binnen het plangebied worden de gebedsruimten de (rk)kerk aan de Bezuidenhoutseweg 157 en de Synagoge aan de Cornelis Houtmanstraat 157) conform het gebruik opgenomen in de bestemming Maatschappelijk. De mogelijkheid tot uitbreiding van het aantal locaties wordt gewaarborgd door een brede doeleindenomschrijving van deze bestemming.  
Groenvoorzieningen  
In de Ontwikkelingsvisie Stedelijke Ecologische Verbindingszones (1999) is de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur (SEHS) van Den Haag aangegeven.   In het bestemmingsplangebied maakt de bomenrijen en groene middenberm van de Bezuidenhoutseweg deel uit van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Deze gronden zijn opgenomen in de bestemming Verkeer - Hoofdverkeersweg (V1).  
Flora- en Faunawet   Aangezien het hier een conserverend bestemmingsplan betreft, gericht op het beschermen van bestaande kwaliteiten en kenmerken, wordt verwacht dat de voorschriften uit de Flora- en Faunawet niet worden overtreden. Er is dan ook geen aanleiding voor nader onderzoek.