direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur
Plan: Bezuidenhout - Noord
Plannummer: BP0178GBezuidenNd
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA

2.4 Functionele structuur

2.4.1 Wonen

In verhouding tot de rest van Bezuidenhout is de woningdichtheid van het plangebied relatief laag. De belangrijkste verklaring daarvoor is het aantal kantoren en andere gebouwen met een niet-woonbestemming. Binnen het plangebied is er ook sprake van een verschil tussen het westelijke en het oostelijke deel. In de straten binnen het plangebied en de Cornelis Houtmanstraat is de woonfunctie primair. Gemengd wonen vindt plaats aan de Theresiastraat.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0004.jpg"

Afbeelding 2.4 Gemengde doeleinden Theresiastraat

2.4.2 Werken

Kantoren

In het gebied zijn diverse kantoren gevestigd. Er zijn aan het Prins Clauslaan, Bezuidenhoutseweg en Laan van Nieuw Oost-Indie enkele grootschalige kantoren. Aan de Bezuidenhoutseweg en Laan van Nieuw Oostindie zijn daarnaast een flink aantal kantoren die veelal in (voormalige) woongebouwen zijn gevestigd. Daarnaast zijn er enkele kleinschalige kantoren in de wijk. Verder is er in het plangebied (spaarwaterstraat) een enkel kantoor met een oppervlakte tot 500 m2. Aangrenzend aan het plangebied op de zogeheten Snackbar de vrijheid is voor de lange termijn een kantoorgebouw in de planning. Het gebouw van Ministerie van LNV aan de kop van de Theresiastraat is het meest opvallende kantoorgebouw in het plangebied.

Detailhandel en horeca

De detailhandel in het Bezuidenhout is geconcentreerd in het deels binnen het plangebied gelegen stadsdeelwinkelcentrum Theresiastraat, met een kleine uitloper langs de Laan van Nieuw Oost-Indie. In de Theresiastraat zijn detailhandel, diensverlening en horeca gemengd aanwezig. Aan de Laan van NOI is ook een aantal restaurants gevestigd.

2.4.3 Voorzieningen

Naast het uitgebreide detailhandelsaanbod biedt Bezuidenhout-Noord een groot aanbod aan onderwijs- en welzijnsvoorzieningen. Binnen het plangebied is het voortgezet onderwijs sterk vertegenwoordigd, vooral het beroepsonderwijs met een cluster aan de Koningin Marialaan en de Helenastraat. De Hogeschool InHolland is in het plangebied, naast het Ministerie van LNV gevestigd.
Kinderdagverblijven en naschoolse opvang zijn verspreid aanwezig, zie onderstaande tabel.

Kinderdagverblijven en naschoolse opvang:

't Hoogstraatje   Spaarwaterstraat 21   Stichting VOOR   Psz  
2Vriendjes   Spaarwaterstraat 19   2Samen   Dagop.
en BSO  
Gan Tzemach Hasadeh   Spaarwaterstraat 200   St. Tzemach Hasadeh   Psz  
Pien Dak   Theresiastraat 310   Dak kindercentra   BSO  
Pien Dak   Emmastraat 33   Dak kindercentra   Dagop.  
The Windmill   Theresiastraat 310   The Windmill Playgroup   Psz  
BSO Madelief   Bezuidenhoutseweg 121   Kindercentrum Madelief   BSO  
Bambino   Bezuidenhoutseweg 125   Bambino B.V.   Dagop.  
Ezeltje   Bezuidenhoutseweg 91   Triodus   Dagop.  
Bambino II   Bezuidenhoutseweg 86   Bambino B.V.   Dagop.  
Bambino III   Bezuidenhoutseweg 92-94   Bambino B.V.   Dagop.  
2.4.4 Beschermd stadsgezicht en monumenten

Het plangebied behoort niet tot een beschermd stadsgezicht

De volgende monumenten komen er in voor:

Bezuidenhoutseweg 73   gemeentelijk monument  
Bezuidenhoutseweg 157 kerk   gemeentelijk monument  
Prins Clauslaan 4 t/m 8 en    
Theresiastrat 2 en 4 (complex min. LNV)   gemeentelijk monument  
Emmapark trafozuil   gemeetelijk monument  
Koningin Marialaan gedenkmonument   gemeetnelijk monument  
2.4.5 Bodem

Op en in de directe omgeving van het plangebied hebben aantal grote, middelgrote en kleine bedrijven met bodembedreigende activiteiten hun vestiging gehad. Het gaat hier met name om schildersbedrijven, brandstoffendetailhandels, chemische wasserijen, benzine service stations, smederijen, vleesrokerijen en broodfabrieken. Een aantal van deze locaties zijn inmiddels onderzocht en, indien de onderzoeksresultaten hier aanleiding voor gaven, gesaneerd. Voor die locaties waar nog geen bodemonderzoek is uitgevoerd en waar herinrichting en/of nieuwbouw gaat plaatsvinden zal bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd en eventueel gesaneerd moeten worden.
Op meerdere locaties binnen het bestemmingsplangebied zijn gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig. Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging bij een gemiddelde overschrijding van de interventiewaarde in meer dan 25 m3 vaste bodem en/of 100 m3grondwater (bodemvolume).
Op een tweetal locaties is een uiterlijke startdatum voor een sanering is vastgesteld. De locaties zijn gelegen aan de Theresiastraat.
Binnen het plangebied zijn verder nog gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig welke als niet spoedeisend zijn gekwalificeerd. Deze bodemverontreinigingen vormen geen zodanig risico dat sanering ervan spoedeisend is. Het niet spoedeisend zijn van een bodemverontreiniging houdt in dat deze gevallen niet voor een vastgestelde datum gesaneerd dienen te worden. De sanering van deze bodemverontreinigingen gaat over het algemeen samen met herinrichting en/of nieuwbouw. Ter plaatse van het perceel aan de Theresiastraat waar een chemische wasserij gevestigd is, is sprake van een bodemverontreiniging met vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen. De oorzaak van de verontreiniging is het directe gevolg van de activiteiten van de chemische wasserij.
Op een aantal percelen hebben ondergrondse huisbrandolietanks gelegen. De meeste ondergrondse huisbrandolietanks zijn ondertussen verwijderd. Ter plaatse van deze tanks is op een aantal plaatsen bodemverontreiniging ontstaan. Aan de Theresiastraat, en de Laan van Nieuw-Oost Indië zijn nabij de (voormalige) ondergrondse huisbrandolietanks gevallen van ernstige niet spoedeisende bodemverontreinigingen aanwezig. Het betreffen bodemverontreinigingen met minerale olie.
De bodemverontreinigingen op de overige locaties waar ondergrondse tanks liggen of hebben gelegen zijn beperkt van omvang. Op deze locaties rust geen verplichting om de aanwezige bodemverontreiniging te saneren.
Ten tijde van het schrijven is op een perceel aan de Rijklof van Goensstraat een sanering in uitvoering. Het betreft een geval van ernstige bodemverontreiniging met minerale olie. Na uitvoering van de bodemsanering dient de locatie geschikt te zijn als bedrijfsterrein en wonen zonder tuin.
Naast het feit dat nog niet overal bodemonderzoek heeft plaatsgevonden, zijn er locaties waar het uitgevoerde bodemonderzoek sterk verouderd is (ouder dan vijf jaar). Indien voor deze locaties bouwplannen/herinrichtingsplannen zijn zullen de bodemonderzoeken geactualiseerd moeten worden.

2.4.6 Archeologie

Veel archeologische waarden in de bodem van Den Haag zijn nog niet of slechts gedeeltelijk bekend. In gebieden waar de waarden niet bekend zijn maar waar de bodemopbouw de aanwezigheid van archeologische waarden mogelijk maakt, is sprake van een archeologische verwachting. Aan de hand van de Archeologische Waarden- en Verwachtingenkaart van de gemeente Den Haag, de Archeologische Monumentenkaart (AMK), de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW), de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS) van Zuid-Holland en lokale waardenkaarten zijn voor het plangebied de grenzen van het archeologisch waardevol gebied bepaald.
Het plangebied is volgens de Nieuwe Geologische kaart van Den Haag en Rijswijk gesitueerd in een brede, laaggelegen strandvlakte. Strandvlaktes zijn de gebieden tussen de strandwallen in, waar de omstandigheden altijd vrij nat bleven. Deze strandvlakte was zo laaggelegen dat zich bij overstromingen in het 3de millennium voor Christus in gedeelten van het plangebied klei heeft afgezet. Daarna heeft zich daarop gedurende vele eeuwen veen gevormd.
Archeologische vondsten zijn niet uit het bestemmingsplangebied bekend. Dat lijkt te maken te hebben met de boven geschetste geologische omstandigheden. De drassigheid van het gebied heeft er voor zover bekend voor gezorgd dat zich hier in de pre- en vroeghistorische periode geen mensen hebben gevestigd. Vanaf de 15de eeuw maakte het deel uit van de Bezuidenhoutse- of Veenpolder. In die tijd werd er turf gestoken.
In de 16de eeuw werd in de westelijke hoek van het bestemmingsplangebied een kasteel gebouwd, Huis ter Noot. Dit is het enige bouwwerk van archeologische belang dat het gebied heeft gekend. De resten van Huis ter Noot zijn in de 19de eeuw gesloopt bij het begin van de bouw van de wijk; nu is het Ministerie van Landbouw op die locatie gevestigd. Er moet van worden uitgegaan dat de verschillende bouwgangen nadien en de ongetwijfeld zware en diepe funderingen van het ministerie er voor hebben gezorgd dat deze archeologische waarden compleet zijn verdwenen.
Uit bovenstaande moet worden geconcludeerd dat het gehele bestemmingsplangebied een lage archeologische verwachting heeft.
Zie ook: 'Archeologische waarden in het plangebied.

2.4.7 Kabels en leidingen

In het plangebied komen geen ruimteliik relevante kabels en leidingen voor.