direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Het Spiegel-Iepenlaan 6
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0381.BP2010B002002-oh01

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6.2.1 Overleg en inspraak

In het kader van de inspraakverordening van de gemeente Bussum heeft het voorontwerpbestemmingsplan vanaf 9 juli 2010 gedurende zes weken ter inzage gelegen (tot en met 19 augustus 2010). Gedurende deze periode zijn ingezetenen en andere belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om (mondeling of schriftelijk) zijn of haar reacties aan het college van burgemeester en wethouders bekend te maken. In het kader van de terinzagelegging is een informatieavond georganiseerd waar omwonenden zijn uitgenodigd. Tijdens deze informatieavond zijn de plannen toegelicht. In bijlage 6 is het verslag van deze informatieavond opgenomen. Tijdens de terinzagelegging zijn er geen inspraakreacties ontvangen bij de gemeente.

is overlegd gevoerd met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Er zijn twee overlegreacties ingediend door de Brandweer en Waternet. Deze overlegreacties zijn opgenomen in bijlage 7. Daarnaast heeft de Vrom-inspectie per email aangegeven geen opmerkingen te hebben. Hieronder worden de overlegreacties inhoudelijk behandeld.

1. Brandweer

Inhoud reactie

Ten aanzien van de bestrijdbaarheid van een ramp of zwaar ongeval kan gesteld worden dat risico- en crisiscommunicatie, bluswatervoorziening, planvorming en bereikbaarheid adequaat zijn en niet nadelig beïnvloed worden door dit plan. Ten aanzien van de zelfredzaamheid kan gesteld worden dat deze voldoende wordt geacht. Ondanks dat dit het geval is, heeft de bestemmingswijziging wel als gevolg dat er overnachtende personen in het pand aanwezig kunnen zijn daar waar dit bij de maatschappelijke functie niet het geval was. Bij een incident in de nacht kan dit negatieve gevolgen hebben voor de snelheid van ontruimen.

Reactie gemeente

Er is geen sprake van een doelgroep van personen die niet of verminderd zelfredzaam zijn. Hiermee is bij de verantwoording van het groepsrisico rekening gehouden. Zoals in de verantwoording van het groepsrisico (zie bijlage 3) is aangegeven, neemt het bevoegd gezag, de gemeente Bussum, kennis van het restrisico en de verantwoording voor eventuele gevolgen

De overlegreactie geeft geen aanleiding het bestemmingsplan inhoudelijk aan te passen.

2. Waternet

Inhoud reactie

Waternet adviseert de mogelijkheden te verkennen om het hemelwater van het gemengde rioolstelsel af te halen.

Reactie gemeente

De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met de initiatiefnemer. Hierin is ondermeer geregeld dat het hemelwater wordt afgekoppeld en wordt geïnfiltreerd in de bodem. Uit bodemonderzoek blijkt op het perceel sprake is van een bodemverontreiniging. De infiltratie in de bodem is daarom gebonden aan voorwaarden.

De waterparagraaf wordt aangepast, waarbij wordt aangegeven dat hemelwater wordt afgekoppeld en (met inachtneming van voorwaarden) geïnfiltreerd in de bodem.

6.2.2 Ambtshalve wijzigingen

Naast de wijziging als gevolg van de overlegreacties, is het bestemmingsplan op een aantal onderdelen ambtshalve gewijzigd.

  • De begripsomschrijving voor 'aan- en uitbouw' is aangepast aan de standaard van de gemeente Bussum.
  • In artikel 3 lid 3.1 onder c is 'parkeervoorzieningen' toegevoegd.
  • In de regels is in artikel 3 de regeling voor erfafscheidingen aangepast. In het voorontwerpbestemmingsplan was opgenomen dat de bouwhoogte van erfafscheidingen overal maximaal 2 m bedraagt. Aangezien het niet wenselijk wordt geacht dat voor de voorgevel erfafscheidingen van een hoogte van meer dan 1 m voorkomen, is de regeling aangepast.
  • In artikel 3, lid 3.2.4 onder d is bepaald dat per bouwperceel ten hoogste 1 vlaggenmast is toegestaan.
  • Artikel 8 (Algemene wijzigingsregels) is geschrapt, aangezien in het bestemmingsplan slechts één bestemming voorkomt.
  • Ten tijde van de terinzagelegging van het voorontwerp is een verkennende veldinventarisatie uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn opgenomen in paragraaf 4.4, bijlage 4 en 5.
  • De toelichting van het bestemmingsplan is voorts op een aantal (ondergeschikte) onderdelen aangepast. Het betreft hier met name kleine tekstuele aanpassingen. Dit heeft verder geen gevolgen voor de inhoud van de juridische regeling.