Plan: | Bestemmingsplan Zuidelijk Veld Fase 2 |
---|---|
Plannummer: | H0902BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.H0902BPSTD-OH01 |
Voorafgaand aan de vaststelling van het vernieuwingsplan, de vigerende bestemmingsplan en het Uitwerkingsplan Zuidelijk Veld is reeds voldoende mogelijkheid tot inspraak geboden. Dit bestemmingsplan geeft slechts op ondergeschikte punten afwijkende regeling ten opzichte van de vigerende bestemmingsplannen. Derhalve is besloten om geen afzonderlijke inspraakavond te organiseren bij de voorbereiding van dit bestemmingsplan. Uiteraard kunnen derden in het kader van de formele bestemmingsplanprocedure zienswijzen naar voren brengen.
Desalniettemin werd parallel met het overleg met betrokken overheden (ex artikel 3.1.1 Bro) het concept-ontwerp bestemmingsplan ook opgestuurd naar de volgende maatschappelijke partners:
In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit op de ruimtelijke ordening is het concept ontwerp bestemmingsplan verzonden aan:
Hieronder wordt in samengevatte vorm de inhoud van de binnengekomen reacties weergegeven. Tevens is daarbij aangegeven op welke wijze met de reactie in het bestemmingsplan rekening is gehouden.
1. Stadsregio Amsterdam
De Stadsregio Amsterdam verzoekt om aanvulling van hoofdstuk 3 van de toelichting met het regionale beleid zoals het Regionaal Verkeer en Vervoerplan en de Woonvisie van de Stadsregio.
Verder verzoekt zij om de belangrijkste loop- en fietsroutes naar bijvoorbeeld de stations, metrohaltes en busvoorzieningen aan te duiden.
Reactie:
Conform verzoek is in hoofdstuk 3 een nieuwe paragraaf 3.3 Regionaal beleid opgenomen, waarin het Regionaal Verkeer en Vervoerplan en de Woonvisie van de Stadsregio op hoofdlijnen is beschreven. Verder worden in paragraaf een 5.1 onder een nieuw kopje "Langzaam verkeer" de belangrijkste loop- en fietsroutes naar openbaar vervoer haltes beschreven.
2. Brandweer Amsterdam-Amstelland
Bij de voorbereiding van het concept-ontwerpbestemmingsplan is advies gevraagd van de Brandweer Amsterdam-Amstelland ten aanzien van externe veiligheid. Het advies van de Brandweer is verwerkt in paragraaf 5.4 van de toelichting. In haar reactie in het kader van 3.1.1. overleg geeft de Brandweer aan dat het aspect externe veiligheid uitgewerkt is en dat het gemotiveerd wordt waar de overschrijding van de oriƫnterende waarde voor het groepsrisico aanvaardbaar wordt geacht. Derhalve heeft de Brandweer geen opmerkingen met betrekking tot het concept-ontwerpbestemmingsplan.
Reactie:
Is voor kennisgeving aangenomen.
3. Waternet
a. Grondwater
Waternet geeft aan niet akkoord te zijn met het drainageplan in het openbare gebied. Drainage op particulier terrein kan mits het grondwater in het openbaar gebied hier geen hinder van ondervindt. Verder wordt erop gewezen dat de parkeergarage de barrierewerking vergroot, terwijl er in de omgeving nu al grondwaterproblemen zijn.
Reactie:
Naar aanleiding van het commentaar van Waternet heeft adviesbureau Fugro nader onderzoek gedaan naar mogelijke barrierewerking en naar maatregelen ter voorkoming van het zogenaamd 'badkuipeffect'. Hierbij is geconcludeerd dat de aanleg van de halfverdiepte kelder naar verwachting geen barrierewerking zal veroorzaken. Om het zogenaamd 'badkuipeffect' ter plaatse van de binnentuinen te voorkomen werd verder een ontwateringsadvies opgesteld. De inhoud van het nader rapport en van het ontwateringsadvies wordt verder beschreven in hoofdstuk 6 van de toelichting. Op basis van deze aanvullingen gaf Waternet positief wateradvies in haar brief van 7 juli 2010.
b. Watercompensatie
Waternet verzoekt om de toelichting uit te breiden met overwegingen omtrent watercompensatie. Hierbij dient aangegeven te worden wat de toename is van de verharding en waar compensatie zal plaats vinden.
Reactie:
Zoals in de toelichting aangegeven staat maakt dit bestemmingsplan slechts kleine wijzigingen mogelijk ten opzichte van het vigerende plan Kolenkitbuurt dat in de herinrichting van de hele Kolenkitbuurt mogelijk maakte. In dat plan heeft men destijds voldoende aandacht besteed aan het onderwerp watercompensatie. In dat kader werd voorzien in 5.000 m2 toename van water wat vrijwel geheel in de Ringspoorzone is gerealiseerd. Verder was voorzien in het vergraven van de plas-drasbermen in de ecologische zone. Waternet heeft dat plan goedgekeurd.
Dit bestemmingsplan maakt slechts een verwaarloosbare toename van verharding mogelijk; circa 100 m2. Dit is aanzienlijk lager dan de 1.000 m2 toename verharding die als ondergrens geldt voor de verplichting van watercompensatie. Deze overwegingen zijn aan de toelichting toegevoegd.
c. Verboden bouwmaterialen
Tot slot geeft Waternet aan dat het gebruik van uitlogende materialen / stoffen als PAK, lood, zink en koper niet toestaat.
Reactie:
In de toelichting is een passage opgenomen waarin het gebruik van genoemde stoffen wordt verboden. Dit vereiste wordt meegegeven aan de ontwikkelaar.
Het ontwerp-bestemmingsplan heeft samen met alle relevante stukken vanaf 2 september 2010 tot en met 13 oktober 2010 ter inzage gelegen en tevens werd het langs elektronische weg beschikbaar gesteld. Gedurende deze periode heeft een ieder de mogelijkheid gehad om zienswijzen naar voren te brengen. Het bevoegd gezag heeft geen zienswijzen naar aanleiding van het ontwerp-besluit ontvangen.