Plan: | Bestemmingsplan Zuidelijk Veld Fase 2 |
---|---|
Plannummer: | H0902BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.H0902BPSTD-OH01 |
Ontsluiting autoverkeer
Het plangebied wordt ontsloten door de Bos en Lommerweg. De Bos en Lommerweg ontsluit het gebied op de A10. De Bos en Lommerweg sluit verder via de Admiraal de Ruyterweg aan die de verbinding vormt tussen het plangebied en het centrum van Amsterdam. Voor het plangebied is derhalve sprake van een goede ontsluiting voor het autoverkeer.
Openbaar vervoer
De Bos en Lommerweg maakt onderdeel uit van het hoofdnet openbaar vervoer en worden gebruikt door lijndiensten van het openbaar stadsvervoer van Amsterdam. Over de Bos en Lommerweg rijden de busdiensten tussen Slotervaart en het Centraal Station, alsmede de tramverbinding tussen Slotermeer en het Flevopark. Beide lijnen hebben een halteplaats bij het net buiten het plangebied gelegen metrostation De Vlugtlaan, waar ook de metro's van de ringlijn stoppen. Ook de NS- en metrostations Sloterdijk en Lelylaan bevinden zich op relatief korte afstand van het plangebied. Het gebied is dan ook per openbaar vervoer goed ontsloten.
Langzaam verkeer
Het langzaam verkeer maakt op de Wiltzanghlaan en de Bos en Lommerweg, evenals op de doorgaande wegen buiten het gebied, gebruik van de daar aanwezige fiets- en voetpaden. De Bos en Lommerweg maakt onderdeel uit van het hoofdnet fiets. Op de erftoegangswegen zijn wel voetpaden aanwezig, maar wordt het fietsverkeer gemengd met het autoverkeer afgewikkeld, conform de uitgangspunten van Duurzaam Veilig. Zowel in oost-west- als in noord-zuidrichting zijn daarmee een groot aantal routes voor het langzaam verkeer. Daarnaast zal een nieuwe fietsverbinding worden aangelegd over de Erasmusgracht in het verlengde van de Jacob van Arteveldestraat. Er wordt ook een nieuwe fiets-/wandelroute gerealiseerd naar de Haarlemmerweg, zodat ook station Sloterdijk beter bereikbaar is geworden voor het langzaam verkeer. Langs de Leeuwendalersweg wordt een (hoofdnet)fietsroute aangelegd die zorgt voor de verbinding met station Sloterdijk.
Verkeersaantrekkende werking
Het bestemmingsplan heeft slechts een zeer beperkt aanvullend verkeersaantrekkende werking ten opzichte van het vigerend planologisch kader en de feitelijk bestaande situatie. Het aantal woningen en aantal m2 wonen neemt slechts verwaarloosbaar toe. Het bestemmingsplan maakt de vestiging van enkele commerciële functies in de plint van het Cordaangebouw en gedeeltelijk in één van de woonblokken mogelijk. Hierbij zijn alleen functies met beperkte milieuhinder toegelaten. Gelet op de aard van deze functies, de kleine schaal van vestigingen (maximaal 150 m2 bedrijfsvloeroppervlakte) en de opgelegde parkeernorm zullen de commerciële functies ook een zeer beperkte verkeersaantrekkende werking hebben. Dit bestemmingsplan heeft dan ook een verwaarloosbaar verkeersaantrekkende werking.
Parkeren
Zoals in paragraaf 3.5 reeds werd aangegeven, is het beleid van het stadsdeel erop gericht dat er geen uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen op maaiveld zal plaatsvinden en dat bij nieuwbouw op eigen terrein of binnen of rondom het plangebied dient te worden voorzien in de parkeerbehoefte.
Voor de koopwoningen in het plangebied wordt uitgegaan van 1 gebouwde parkeerplaats per woning en 0,2 parkeerplaats in de openbare ruimte voor bezoekers. Voor sociale huurwoningen wordt een parkeernorm van 0,5 parkeerplaats in de openbare ruimte gehanteerd.
De gebouwde parkeerplaatsen worden ondergronds gerealiseerd. Hiermee neemt de parkeerdrukte in het plangebied af. Voor de functie begeleid wonen hoeven er geen parkeerplaatsen gerealiseerd te worden; de bewoners van instelling (verstandelijk gehandicapten) maken geen gebruik van auto. Voor de werknemers van de zorginstellingen kunnen conform beleid drie "maatschappelijke vergunningen" verleend worden voor parkeren in de openbare ruimte. Overdag is er overigens voldoende parkeerruimte aanwezig.
Voor de commerciële functies geldt de norm van één parkeerplaats per 125 m2(bedrijfsvloeroppervlakte). Dit betekent dat er één extra parkeerplaats in de openbare ruimte moet komen. Deze parkeerplaats wordt tevens in de openbare ruimte voorzien.
De in de openbare ruimte benodigde parkeerplaatsen zijn meegenomen in de parkeerbalans van het stadsdeel. Deze parkeerbalans vormt de basis voor de (her)inrichting van de openbare ruimte.