direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Transwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601

2.3 Functionele structuur

In Transwijk zijn de functies wonen, werken en recreëren verweven met elkaar, maar zijn ook clusters woonbebouwing aanwezig. Ter plaatse van het plangebied is een cluster woonzorgvoorzieningen aanwezig. Ten zuiden van het plangebied zijn enkele hoogbouwclusters met kantoren gesitueerd en aan de oostzijde is woonbebouwing gelegen. Ten oosten van het plangebied (ten oosten van de Europalaan) ligt een bedrijventerrein. Aan de Europalaan bevinden zich een tweetal tankstations (met LPG). Het plangebied ligt buiten de invloedsferen van het bedrijventerrein en de beide tankstations.

2.3.1 Wonen

Ruimtelijk gezien bestaat Woonzorgcomplex Transwijk uit vier woontorens verdeeld over twee clusters welke worden gescheiden door een lager middendeel. In het middeldeel zijn de entree en ondersteunende voorzieningen ondergebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601_0007.jpg"

Afbeelding 2.3: aanzicht Woonzorgcomplex Transwijk, gezien vanaf de Beneluxlaan (bron: Feekes en Colijn)

Het bestemmingsplan maakt een stramien mogelijk van achtereenvolgens de volgende opbouw van het aantal bouwlagen (gezien vanaf de Beneluxlaan) 14-11-7-10. Ten opzichte van de verleende vrijstelling betekent dit dat er op twee woontorens een bouwlaag wordt toegevoegd. Het stramien op basis van de vrijstelling was als volgt: 14-10-7-9. Het toevoegen van deze bouwlagen maakt het mogelijk dat er 11 appartementen extra worden gerealiseerd.

Aanvankelijk was het de bedoeling het parkeren ondergronds te realiseren. Deze oplossing bleek vanuit financieel oogpunt niet haalbaar. Gekozen is om het parkeren grotendeels op maaiveld, binnen de gebouwgrenzen onder te brengen. Het gebruik van deze ruimte heeft er toe geleid dat er binnen de kaders van de verleende vrijstelling 11 appartementen minder gerealiseerd kunnen worden. Het aantal van 211 wooneenheden is nodig vanuit de huisvestingsbehoefte en vanuit het oogpunt van een rendabele exploitatie van het complex. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid voor het realiseren van de gewenste 11 appartementen door op twee van de hoogbouwdelen een extra bouwlaag mogelijk te maken. Dit betekent dat de programmatische uitgangspunten zoals deze zijn verwoord in de vrijstellingsprocedure overeind blijven.

In totaal beschikt Woonzorgcomplex Transwijk over 211 wooneenheden. Vanuit de visie op zorg en wonen zijn de woningen geschikt voor verschillende doelgroepen ouderen en zijn er zowel koop- als huurappartementen. In paragraaf 4.2 wordt nader ingegaan op de invulling van de woonfunctie.

2.3.2 Verkeer

Het plangebied kent via de Lomanlaan en de Koningin Wilhelminalaan een directe aansluiting op de hoofdwegenstructuur van Utrecht. In het wijkverkeersplan Zuidwest zijn de verschillende wegen gecategoriseerd. De Koningin Wilhelminalaan is ter hoogte van het plangebied aangemerkt als wijkontsluitingsweg. De Koningin Wilhelminalaan takt aan op de Europalaan, welke is aangemerkt als primaire as. De bereikbaarheid met de auto is daardoor goed.
In het Wijkverkeersplan wordt ten aanzien van de Lomanlaan het parkeren, laden en lossen als aandachtspunt genoemd. Met het oog op de bereikbaarheid van Transwijk zuid zijn reeds verkeersmaatregelen getroffen om hinder voor doorgaand verkeer over de route Lomanlaan - Lanslaan te beperken.

Onderstaand wordt de wegenstructuur nabij het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601_0008.jpg"

Afbeelding 2.4: Wegenstructuur (bron: google earth)

De totale verkeersproductie ten gevolge van het woonzorgcomplex Transwijk in de oude situatie bedroeg per etmaal circa 580 verkeersbewegingen. Het aantal woningen zal toenemen, waarmee ook het aantal verkeersbewegingen zal toenemen.

Utrecht werkt aan een fijnmazig fietsnetwerk dat goed aansluit op de voorzieningen in de stad. In dat kader heeft de gemeente een netwerk van hoofdfietsroutes gedefinieerd. De Koningin Wilhelminalaan, maar ook de Europalaan en de Beneluxlaan maken onderdeel uit van dit hoofdfietsroute netwerk. De locatie kent daardoor ook een goede bereikbaarheid per fiets.

De Koningin Wilhelminalaan maakt onderdeel uit van de routes van de stadsbuslijnen. De Beneluxlaan zal deel uit gaan maken van de route voor het HOV-netwerk (Hoogwaardig Openbaar Vervoer). De Europalaan is opgenomen in de routes voor het streekvervoer. De bereikbaarheid van het plangebied met het openbaar vervoer is daarmee goed te noemen.

Het autobezit en de automobiliteit zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het College van de gemeente Utrecht speelt in op de veranderde behoefte in verkeer en vervoer. Dat resulteert in ondermeer een grotere behoefte aan parkeergelegenheid. De gemeente Utrecht heeft nieuwe parkeernormen vastgesteld met als uitgangspunt parkeren op eigen terrein. De nieuwe normen zijn gedefinieerd binnen een bandbreedte teneinde optimale flexibiliteit in te bouwen en maatwerk te bieden. Het vaststellen van de parkeernormen blijft maatwerk en is onder meer afhankelijk van het type woning en de nabijheid van openbaar vervoer.

In paragraaf 4.3 wordt nader ingegaan op de verkeers- en parkeeraspecten.

2.3.3 Groen

Ten zuiden en westen van het plangebied strekt zich een groot park uit (Transwijk). Dit is de 'groene long' (groene geografische lengte) van de wijk met het water als de natuurlijke scheiding tussen het openbare groen en de privé tuin van het woonzorgcomplex Transwijk.

Het park is een van de grootste wijkparken van Utrecht en bestaat uit twee componenten; het landschappelijke raamwerk en de kamers (de ruimten binnen dit raamwerk waar de voorzieningen liggen). Het landschappelijk raamwerk is de groene hoofdstructuur van het park. Het landschappelijk raamwerk bestaat uit aanwezige lanen, de hoofdwaterloop en de grote weide met bosheuvel. Het vormt het openbare park en wordt ondermeer gebruikt voor wandelen, hardlopen, picknicken, voetballen en vissen. Het park verhoogd de omgevingskwaliteit en belevingswaarde van het plangebied. Onderstaand worden enkele foto's van het park weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601_0009.jpg"


 
afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601_0010.jpg"  
afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601_0011.jpg"

Afbeelding 2.5: Parkfoto's  
afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601_0012.jpg"  

In paragraaf 4.4 wordt nader ingegaan op de inrichting van het gebied.

2.3.4 Conclusie

Herontwikkeling van het woonzorgcomplex draagt bij aan het behoud van de verschillende verweven functies in de wijk en versterkt door de aard en uitstraling het cluster woonbebouwing ter plaatse.

De locatie kent een goede ontsluiting op het omliggende wegennet en is daarmee goed bereikbaar met de auto en fiets. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is goed en wordt verbeterd door de realisatie van een HOV-verbinding nabij het plangebied.

Het plangebied is gelegen aan een park, dat onderdeel uitmaakt van de groenstructuur van Utrecht.