direct naar inhoud van 1.4 Aanpassingen
Plan: HUIZE VIERHOUTEN B.V.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01036-vg02

1.4 Aanpassingen

Ecologische afweging

Ecologisch adviesbureau Schenkeveld te Culemborg heeft een rapportage opgesteld waarbij de opdracht luidde de geheel nieuwe gebieden te onderzoeken (bijlage 4) conform de eisen van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Dus de gebieden waar sprake is van legalisatie konden buiten beschouwing blijven zoals Gedeputeerde Staten al hadden overwogen. Desondanks is het gehele gebied, dat bij de thans aan de orde zijnde planherziening is betrokken, onderzocht.

Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR)

De conclusie van de toetsing aan het initiatief aan de VHR is positief. Het project heeft geen negatief effect op de habitattypen, broedvogels en andere diersoorten, waarvoor de SBZ Veluwe is aangewezen (in het kader van de Vogelrichtlijn) of aangemeld (in het kader van de Habitatrichtlijn). Met gerichte maatregelen is de situatie voor het Vliegend Hert zelfs te verbeteren.

Flora- en Faunawet

Het project heeft geen gevolgen voor streng (categorie 3) beschermde dieren en planten. Op het terrein betreft dit das, boommarter, vleermuizen. Omdat de recreatiedruk gelijk blijft zullen deze op dezelfde manier gebruik blijven maken van het gebied als voorheen (in lage dichtheid foeragerend). Het project heeft ook geen gevolgen voor de gunstige staat van instandhouding van de categorie 2 beschermde diersoorten van het gebied, te weten het edelhert en eekhoorn. Er zal dus geen ontheffing hoeven te worden aangevraagd. Om zeker te zijn geldt wel als voorwaarde dat de bomen buiten het broedseizoen (15 maart- 15 juli) gekapt worden. Verder is het belangrijk dat er bij de herinrichting van het gebied rekening gehouden wordt met kerkuil en roodborstapuit. Verder worden een aantal maatregelen voorgesteld die niet noodzakelijk zijn maar wel de natuurwaarde van het terrein zelfs doen toenemen. Huize Vierhouten B.V. heeft ingestemd met maatregelen in die richting.

De door bureau Schenkeveld opgestelde rapportage is ter beoordeling opgestuurd naar de provinciale diensten in juli 2006. In een brief van 26 januari 2007 (bijlage 5) reageert de provincie op de rapportage. De provincie kan instemmen met de conclusies van de rapportage, maar constateert dat aan twee punten nog nader aandacht besteed moet worden. Dit betreft de locatie en compensatie van de te kappen bomen en de locatie van recreatiewoning “e”.

Locatie en compensatie van de te kappen bomen

Uit de rapportage blijkt er maximaal 15 jonge Fijnspar gekapt wordt. Deze bomen zijn gelokaliseerd zoals aangeduid op kaart 3 behorend bij de plantoelichting. Het betreft bomen op een oppervlakte van ca. 150 m². Deze oppervlakte zal mede gecompenseerd worden als onderdeel van het totaal aan boscompensatie.

locatie van recreatiewoning “e”

De provincie heeft geconstateerd dat er sprake is van een wijziging ten opzichte van het eerdere plan. Er is nu een zomerhuisje gedacht binnen het boscompensatiegebied 2. Dit zomerhuisje dient ter vervanging van het zomerhuisje dat in het eerdere plan was gedacht op de bestemming Verblijfsrecreatie van de houtopstand op detailblad 2. Gelet op de grote natuurwaarden van dit bosje heeft Huize Vierhouten B.V. besloten af te zien van de bouw van een zomerhuis op deze locatie. Hiervoor dient wel compensatie plaats te vinden, te meer omdat deze locatie een meer dan gemiddelde bijdrage aan de rendementsverbetering van Huize Vierhouten B.V. zou opleveren (zie ook hierna).

De provinciale diensten merken op dat het tijdens het bestemmingsplan Buitengebied (Zandhul-de Driehoek) bereikte evenwicht tussen uitbreiding en compensatie mogelijk wordt verstoord door deze nieuwe locatie voor een zomerhuis. De diensten geven in overweging dat het situeren van recreatiewoning “e” binnen een in het plan Buitengebied (Zandhul-de Driehoek) tot Verblijfsrecreatie bestemd gebied de voorkeur verdient. Gegeven de ruime opzet van het recreatieterrein wordt dit mogelijk geacht. Over de keuze voor de locatie van zomerhuis “e” en de gevolgen hiervan voor het evenwicht tussen uitbreiding en compensatie wordt hierna ingegaan.

Uitbreiding voormalige boerderij, Elspeterbosweg 61

Na de beslissing van Gedeputeerde Staten en de uitspraak van de Afdeling heeft overleg plaatsgevonden met de vertegenwoordiger van Huize Vierhouten B.V., de heer Von Baumhauer. Dit heeft er in geresulteerd dat de heer Von Baumhauer er mee in heeft gestemd dat onderzocht zou worden in hoeverre de voormalige boerderij cultuurhistorische waarde heeft. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden en heeft er inmiddels toe geleid dat de boerderij is geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst. Daarmee is de bescherming van het pand geregeld en behoeft het bestemmingsplan hier niet meer in te voorzien.

Met vertegenwoordigers van de provincie en het Gelders Genootschap is, lopende de aanwijzingsprocedure tot gemeentelijk monument, onderzocht op welke wijze verantwoord kon worden gekomen tot een uitbreiding van de boerderij zonder de cultuurhistorische waarde geweld aan te doen. Dit heeft geleid tot een principe-opzet waarmee de geïntegreerde welstands- en monumentencommissie kan instemmen (zie bijlage 10). Er is gezocht naar een situatie waarbij en het monument wordt beschermd en een uitbreiding met respect voor het monumentale karakter kan worden gerealiseerd.

Uitbreiding Huize Vierhouten, Elspeterbosweg 63

Ook omtrent de uitbreiding van Huize Vierhouten heeft overleg plaatsgevonden. De heer Von Baumhauer heeft aangegeven dringend behoefte te hebben deze groepsaccommodatie aan te passen aan de eisen van deze tijd, hetgeen betekent dat de uitbreiding (op de begane grond) nodig is om de accommodatie te voorzien van adequate sanitaire- en keukenvoorzieningen en voorzieningen voor gehandicapten. Deze uitbreiding (aan de achterzijde) zou volgens de vertegenwoordiger van de provincie geen probleem zijn in relatie tot de vermeende cultuurhistorische waarde van het pand. Er is bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van Huize Vierhouten met 41 m2. Dit besluit is inmiddels onherroepelijk. Daarmee zijn de bouwmogelijkheden op de betreffende locatie volledig benut. De gemeente heeft ter zake van het pand Elspeterbosweg 63 gepoogd een status "gemeentelijk monument"te bereiken. De sector bestuursrecht van de Rechtbank Zutphen heeft de gemeentelijke besluitvorming ter zake echter vernietigd. De betreffende uitspraak heeft inmiddels formele rechtskracht verkregen.

Bestemming tot Verblijfsrecreatie van houtopstand op detailblad 2, dat behoorde bij het afgekeurd plan

Zoals hiervoor vermeld heeft Huize Vierhouten B.V. besloten vooralsnog af te zien van de bouw van een zomerwoning op deze locatie, hetgeen ook betekent dat de verblijfsrecreatieve bestemming op dit bosje vervalt en de oude bestemming, Houtopstanden, gehandhaafd blijft. Door het vervallen van de mogelijkheid om hier een zomerwoning te bouwen dient dit gecompenseerd te worden. Nu juist deze locatie, vanwege zijn ligging, een meer dan gemiddelde bijdrage aan de rendementsverbetering van Huize Vierhouten B.V. kon opleveren en rendementsverbetering één van de uitgangspunten blijft voor de onderhavige bestemmingsplanherziening dient de compensatie, aldus Huize Vierhouten B.V. plaats te vinden door het aanwijzen van een tweetal nieuwe locaties voor zomerhuizen. Eén zomerwoning is gedacht op de plek waar nu een bouwvergunning is verleend voor het bij het zwembad behorende badhok. De verleende bouwvergunning voor dit badhok kan dan worden ingetrokken. De andere zomerwoning is gedacht op een locatie aansluitend bij bestaande of te leggen recreatieve bestemmingen, de eerdergenoemde locatie ”e”, gesitueerd ten noorden van de het pand Elspeterbosweg 61 dat voor het overige in het bestemmingsplan de bestemming 'Bos met meervoudige doelstelling' krijgt.

Van Huize Vierhouten B.V. is een financiële onderbouwing gevraagd, in die zin dat aangetoond moest worden dat uit rendementsoogpunt het afzien van de locatie op de bestemming Houtopstand betekent dat er twee alternatieve mogelijkheden noodzakelijk zijn om hetzelfde rendement te bereiken. Hiertoe is een rapportage opgesteld door makelaardij Van de Loosdrecht B.V. (bijlage 6 ). De gemeente kan zich verenigen met de inhoud van dit rapport. De gemeente stemt ook in met de voorgestelde alternatieve locaties. Eén zomerhuis op de plaats van het badhok is akkoord omdat daarmee bereikt wordt dat de bouwvergunning voor het badhok kan worden ingetrokken. De locatie sluit ook prima aan bij de bestaande verblijfsrecreatieve bestemming. Dit geldt evenzeer voor locatie “e”. Het plaatsen van een zomerhuis op de bestaande camping, dus ergens tussen de aanwezige kampeermiddelen, zoals voorgesteld door de provinciale diensten, lijkt in theorie mogelijk maar doet geweld aan de extensieve opzet van de camping. Dit is juist één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste kwaliteit van het recreatiebedrijf. Uitgangspunt in de opzet van het recreatiebedrijf is dat de zomerhuizen zijn gesitueerd aan de rand van het campingbedrijf. Ook doet de gekozen locatie “e” geen geweld aan het bereikte evenwicht tussen compensatie en uitbreiding zoals de provinciale diensten veronderstelden. Dit zal hieronder verder verduidelijkt worden.

Omvang en overeenkomst boscompensatie

Ingevolge de provinciale richtlijn compensatie bos en natuur dient waar bos en/of natuur verdwijnt compensatie plaats te vinden. In het vorige plan is uiteengezet dat een groot gedeelte van de uitbreiding van het recreatiebedrijf betrekking heeft op oude landbouwgronden die in de tachtiger jaren geheel op vrijwillige basis zijn ingeplant. Er zou een boscompensatie nodig zijn van 1,2 ha. In het vorige plan was ook voorzien in boscompensatie met een dergelijke omvang.

Een deel van de te leggen recreatieve bestemming betreft gronden die thans een agrarische bestemming hebben. Deze vallen buiten de boscompensatieregeling. Voor het overige betreft het omzetten van gronden met de bestemming Bos met meervoudige doelstelling naar een recreatieve bestemming. Uitgangspunt is dat wat thans een bestemming Bos met meervoudige doelstelling heeft en recreatief wordt bestemd, in het kader van de boscompensatieregeling in principe met een factor 1,2 moet worden gecompenseerd. Deze compensatie is naar ons oordeel overigens in formele zin niet noodzakelijk indien het gaat om gebieden met de bestemming Bos met meervoudige doelstelling die feitelijk al recreatief worden gebruikt terwijl dat recreatieve gebruik onder de beschermende werking van het overgangsrecht van het vigerende bestemmingsplan valt. Bij gelegenheid van een planherziening zit er, indien er geen voornemen bestaat bedoeld gebruik binnen de komende planperiode te laten beëindigen, dan niet veel anders op dan dit gebruik positief te bestemmen.

In het voorliggende plan worden percelen die thans de bestemming Bos met meervoudige doestelling hebben tot een oppervlakte van 10.370 m2 voorzien van een recreatieve bestemming. Van deze oppervlakte is 8.070 m2 al sinds jaar en dag recreatief in gebruik. En is compensatie wat dat betreft dus niet aan de orde. Deze is in ieder geval wel aan de orde voor een gebied groot 3.120 m2. Daar dient nog aan toegevoegd worden de eerdergenoemde 150 m² voor het kappen van 15 bomen.

Met Huize Vierhouten B.V. is overeengekomen dat een boscompensatieovereenkomst wordt gesloten voor 3.924 m². Huize Vierhouten is echter voornemens om gronden die in eigendom zijn en thans nog een agrarische bestemming hebben tot een oppervlakte van 13.695 m2 in te planten met bomen en middels de voorliggende planherziening te voorzien van een bestemming Bos met meervoudige doelstelling. De reden voor deze bijzonder ruime compensatieregeling is dat het ten eerste niet meer voor de hand ligt dat de vigerende agrarische bestemming nog zal worden gerealiseerd en ten tweede dat er aan gehecht wordt aan te sluiten bij de bestaande invulling van het naastliggende en aansluitende bosgebied richting Elspeet. Op de bij deze toelichting behorende kaart 3 – “kaart boscompensatie” is nader aangeduid welke locaties gecompenseerd moeten worden, waar de boscompensatie zal plaatsvinden en waar sprake zal zijn van vrijwillige aanplant. In deze overeenkomst ( zie bijlage 8) is tevens een aantal afspraken vastgelegd over de verwezelijking van de aanbevelingen uit de natuurtoets (bijlage 4)

Maatvoering recreatiewoningen

In het bestemmingsplan Buitengebied (Zandhul-de Driehoek) bedroeg de maximale inhoud van een recreatiewoning 245 m3, inclusief een inpandige berging van 21 m3. De oppervlakte van een recreatiewoning mocht niet meer bedragen dan 70 m2, inclusief een inpandige berging van 6 m2. De gemeenteraad heeft daarbij vastgehouden aan het generieke beleid voor maatvoering van recreatiewoningen ondanks de zienswijze van Huize Vierhouten B.V. hieromtrent. Nu dient echter een nieuwe afweging gemaakt te worden waarbij de overwegingen van de Afdeling betrokken dienen te worden.

Het streekplan 2005 staat een maximale inhoud van 300 m3 toe voor recreatiewoningen. Gelet op het extensieve karakter van het recreatiebedrijf, waardoor er sprake is van een toegevoegde waarde voor de regio, valt te billijken dat voor de recreatiewoningen deze maximale inhoudsmaat wordt toegestaan. Het vasthouden aan de 245 m3 inhoudsmaat is niet reëel meer, nu de hedendaagse behoefte aan meer comfort en gemak er toe leidt dat de inhoud van recreatiewoningen toeneemt. In dat kader zal ook overwogen worden of het generieke beleid voor recreatiewoningen herzien moet worden. Bij de integrale herziening van het bestemmingsplan Buitengebied komt dit aan de orde. Voor de reeds aanwezige recreatiewoningen die groter zijn dan 300 m3 zal, gelet op de overwegingen van de Afdeling, in de voorschriften worden bepaald dat deze mogen blijven staan, maar dat bij volledige herbouw de omvang teruggebracht moet worden tot maximaal 300 m3.

Tot zover de voorgestelde aanpassingen. Hierna zal, voor zover nodig, nog ingegaan worden op een aantal aspecten.