direct naar inhoud van 4.2 Juridische regeling
Plan: Winkelcentrum Breust-Eijsden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1903.BPLKOM10002WIN-VG01

4.2 Juridische regeling

4.2.1 Algemeen

Onderhavig bestemmingsplan voorziet in de eerste plaats in het juridisch kader waarbinnen de herontwikkeling mogelijk gemaakt dient te worden. Daarnaast dient het plan ook om op termijn, wanneer men over gaat tot realisatie, te kunnen handhaven.

4.2.2 Verbeelding

Bij de opzet van de verbeelding is de SVBP2008 als uitgangspunt gehanteerd. SVBP2008 staat voor Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen2008. In de SVBP2008 zijn onder andere bestemmingscategorieën vastgelegd en zijn uniforme kleuren en aanduidingen beschreven.

De gronden behorend tot onderhavig bestemmingsplan zijn op de verbeelding begrensd door de plangrens. Binnen het plangebied is aan de verschillende functies een bestemming toegekend, namelijk 'Centrum'. De bestemming op de verbeelding is in de planregels aangevuld met bouw- en gebruiksregels.

Voor de leesbaarheid zijn op de verbeelding verder aanduidingen opgenomen, zoals straatnamen,bestaande bebouwing, kadastrale gegevens etcetera.

4.2.3 Toelichting

Hoewel de plantoelichting juridisch niet bindend is, vormt zij de basis voor het bestemmingsplan. Het beleid dat ten grondslag ligt aan de bestemmingen en het gebruik van de gronden binnen het plangebied, is in de toelichting onderbouwd.

4.2.4 Planregels

In de planregels wordt het gebruik van de gronden, de toegelaten bebouwing en het gebruik van de bebouwing binnen het plangebied geregeld. De planregels bestaan uit vier hoofdstukken. In hoofdstuk 1 zijn de inleidende regels opgenomen (artikel 1 en 2), hoofdstuk 2 omvat de regels omtrent de afzonderlijke bestemmingen (artikel 3), hoofdstuk 3 bevat de algemene regels zoals, de algemene ontheffings- en wijzigingsbevoegdheden (artikel 4 t/m 10) en hoofdstuk 4 bevat het overgangsrecht en de slotregels (artikel 11 en 12).

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1: begrippen; de in de planregels gebezigde begrippen worden hierin omschreven ter voorkoming van misverstanden of verschil in interpretatie

Artikel 2: meetbepalingen; een omschrijving van de wijze waarop het meten dient plaats te vinden

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3: de bestemmingen. Het onderhavige bestemmingsplan bestaat uit één bestemming: Centrum (artikel 3). Deze bestemming is opgebouwd uit:

  • een bestemmingsomschrijving
  • bouwregels
  • nadere eisen
  • Afwijken van de bouwregels
  • Specifieke gebruiksregels
  • Afwijken van de specifieke gebruiksregels

Daarnaast bevat het bestemmingsplan een tweetal dubbelbestemmingen ter bescherming van de aanwezige archeologische waarden in het plangebied, de bestemmingen Waarde - Archeologie 1 (artikel 4) en Waarde - Archeologie 2 (artikel 5).

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 6: anti-dubbeltelregel

Artikel 7: algemene bouwregels omtrent de bestemming van aangrenzende percelen, het overschrijden van de bouwgrenzen en bepalingen over bestaande afstanden en andere maten.

Artikel 8: algemene aanduidingsregels, regels ten aanzien van de ligging in verband met het gemeentelijk milieubeleid ten aazien van het aspect bodem.

Artikel 9: algemene afwijkingsregels voor Burgemeester en Wethouders om 10 % af te wijken van genoemde maten, aantallen en percentages en het oprichten van openbare nutsvoorzieningen.

Artikel 10: algemene wijzigingsregels voor Burgemeester en Wethouders om de bestemmingsgrenzen te wijzigen

Artikel 11: algemene procedureregels voor Burgemeester en Wethouders ten aanzien van de omgevingsvergunning, wijzigingsbevoegdheid en nadere eisen.

Artikel 12: overige regels zoals andere wettelijke regelingen en gemeentelijke regels.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 13: overgangsrecht; overgangsbepalingen met betrekking tot bebouwing resp. het gebruik van gronden en opstallen

Artikel 14: slotregel: dit artikel geeft de titel van de planregels aan.