Plan: | Nijverheidscentrum 2013 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpNijverheidscentr-On01 |
Een verontreinigde bodem kan zorgen voor gezondheidsproblemen en tast de kwaliteit van het natuurlijk leefmilieu aan. Daarom is het belangrijk om bij ruimtelijke plannen de bodemkwaliteit mee te nemen in de overwegingen. De Wet bodembescherming (Wbb), Besluit bodemkwaliteit en de Woningwet stellen grenzen aan de aanvaardbaarheid van verontreinigingen.
Tevens is bij de realisatie van ruimtelijke plannen vaak grondverzet noodzakelijk. Dit grondverzet is middels het Besluit bodemkwaliteit aan regels gebonden. De gemeente Zuidplas beschikt over een vastgestelde bodemkwaliteitskaart en bijbehorend grondstromenbeleid. Uitgangspunt is dat grondverzet niet mag leiden tot verslechtering van de bodemkwaliteit ter plaatse. Alle grondverzet dient te worden gemeld bij het Meldpunt Bodemkwaliteit.
Omdat binnen het plangebied alleen in het zuidoostelijke deel ontwikkelingen gepland zijn, is er sprake van een overwegend conserverend bestemmingsplan. Met betrekking tot de bodemkwaliteit is het daarom voornamelijk van belang om te bepalen of er knelpunten zijn met betrekking tot de huidige functie van het plangebied. Het gebied van de ontwikkelingsstrook wordt apart besproken.
Tanks
Binnen het plangebied zijn meerdere tanks bekend in het bodeminformatiesysteem bij de Omgevingsdienst. Ze zijn niet verdacht voor het veroorzaken van potentiƫle spoedeisende verontreinigingen.
Voormalige bedrijven
Uit het voormalige bedrijfsbestand (HBB) van de provincie Zuid-Holland blijkt dat er in het verleden binnen het plangebied meerdere bedrijven, waar potentieel bodembedreigende activiteiten zijn uitgevoerd, gevestigd zijn geweest. Binnen het plangebied zijn alle voormalige bedrijfsactiviteiten waarbij mogelijk spoedeisende verontreinigingen konden ontstaan, reeds onderzocht. Locaties waar eventueel nog vervolgonderzoek noodzakelijk is, zijn meegenomen onder het kopje Bodemonderzoeklocaties.
Huidige bedrijven
Uit de BIS-toets blijkt dat er binnen het plangebied diverse bedrijven zijn gevestigd. De huidige bedrijven vallen onder een melding of omgevingsvergunning voor het onderdeel milieu, waarmee voorwaarden ten aanzien van voorkoming van bodemverontreiniging zijn vastgelegd. Voor meer informatie over de bedrijven zie paragraaf 6.3 Bedrijven en milieuzonering.
Bodemonderzoekslocaties
Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen of overlappend met het plangebied diverse onderzoeken naar de bodem zijn uitgevoerd. Op sommige locaties daarvan is een vermoeden van bodemverontreiniging en moet nog een historisch of nader bodemonderzoek plaatsvinden op basis van de voormalige verdachte activiteit of voorgaand onderzoek. Dit onderzoek kan plaatsvinden bij een ruimtelijke ontwikkeling of in het kader van de vigerende milieuwetgeving (vergunning). Voor enkele locaties geldt dat deze voldoende zijn onderzocht danwel voldoende zijn gesaneerd.
Gedempte sloten
Uit het bestand met slootdempingen blijkt dat er in het verleden binnen het plangebied meerdere sloten zijn gedempt. Het betreffen dempingen met onbekend materiaal. Ze zijn niet verdacht voor het veroorzaken van potentiƫle spoedeisende verontreinigingen.
Te ontwikkelen gebied
In het zuidelijk deel van het plangebied zal ontwikkelling plaatsvinden. Dit gedeelte heeft vigerend de bestemming agrarisch, maar zal bij bedrijventerrein betrokken worden. Op deze locatie is een slootdemping aanwezig en zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd. Het laatste onderzoek is uitgevoerd door Geofox-Lexmond (kenmerk 20061721/IDIJ, d.d. 13 september 2006) in het kader van de geplande ontwikkeling van het gebied tot bedrijventerrein. Er zijn ten hoogste lichte verontreinigingen aangetroffen. Ter plaatse van de demping zijn geen afwijkingen aangetroffen. De locatie is geschikt voor het gebruik als bedrijventerrein. Gezien de ouderdom van het laatst uitgevoerde onderzoek zal voor een omgevingsvergunning voor bouwen op het terrein tenminste een actualiserend historisch onderzoek uitgevoerd moeten worden.
Grondverzet
De gemiddelde bodemkwaliteit op onverdachte percelen binnen het plangebied is vastgelegd in de bodemkwaliteitskaart. Het plangebied is grotendeels gelegen in zones 3 (historische bebouwing 3 Zuidplas), 7 (recente uitbreidingen), 14 (nieuwe industrie/bedrijven en 16 (buitengebied Zuidplas incl. Zoetermeer).
Uit het onderzoek blijkt dat er geen directe vervolgactie op het gebied van de bodem dient te worden uitgevoerd ten behoeve van het conserverende bestemmingsplan.
Ten behoeve van de ontwikkelingslocatie in het zuidelijk deel zijn er eveneens geen acties op het gebied van bodem noodzakelijk. De locatie is geschikt voor het toekomstige gebruik als bedrijventerrein. Wel zal er voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor bouwen tenminste een actualiserend historisch onderzoek uitgevoerd moeten worden.
Onacceptabele humane risico's als gevolg van de in de bodem aan te treffen verontreinigingen in combinatie met een gevoelig gebruik worden niet verwacht.