direct naar inhoud van 6.3 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Nijverheidscentrum 2013
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpNijverheidscentr-On01

6.3 Bedrijven en milieuzonering

Bedrijvigheid is een milieubelastende activiteit. Tengevolge van aanwezige bedrijvigheid kan mogelijk hinder voor de omgeving optreden met betrekking tot de milieuaspecten geluid, geur, stof en gevaar.

Nieuwe situaties, waarin milieubelastende activiteiten en milieugevoelige functies met elkaar worden gecombineerd, moeten worden beoordeeld op mogelijke hindersituaties. Daarbij wordt getoetst aan de Wet milieubeheer, Algemene Maatregelen van Bestuur onder de Wet milieubeheer en de brochure Bedrijven en Milieuzonering (VNG, 2009). Bedrijven en Milieuzonering geeft richtafstanden per categorie en per type bedrijvigheid aan. Binnen deze richtafstanden is bij een gemiddelde bedrijfsvoering hinder van het bedrijf te verwachten.

De te beoordelen situaties zijn te herleiden tot drie groepen en bijbehorende aanpak, te weten:

  • Nieuwe milieugevoelige functies nabij bestaande bedrijven. In deze situatie dient primair te worden beoordeeld of hinder te verwachten is van de specifieke bestaande bedrijven.
  • Nieuwe bedrijfsbestemmingen nabij bestaande milieugevoelige functies. In deze situatie is de bedrijfscategorie zoals deze wordt opgenomen in het bestemmingsplan leidend. Afhankelijk van deze categorie zal in eerste instantie een afstand van bv. 10 meter (cat. 1), 30 meter (cat. 2), 50 meter (cat. 3.1), 100 meter (cat. 3.2), 200 meter (cat. 4.1) tussen de gevoelige functies en belastende activiteiten moeten worden gerespecteerd.
  • Nieuwe milieugevoelige functies nabij nieuwe bedrijfsbestemmingen. In dit geval is de bedrijfscategorie zoals deze wordt opgenomen in het bestemmingsplan leidend. Afhankelijk van deze categorie zal in eerste instantie een afstand van bv. 10 meter (cat. 1), 30 meter (cat. 2), 50 meter (cat. 3.1) tussen de gevoelige en belastende bestemmingen moeten worden gerespecteerd.

De richtafstanden in Bedrijven en Milieuzonering gelden ten opzichte van een milieugevoelige functie, zoals bijvoorbeeld bedoeld met de omgevingstypen rustige woonwijk of rustig buitengebied. In het geval de milieugevoelige functies zijn gelokaliseerd in omgevingstype gemengd gebied kan een afwijkende systematiek worden toegepast, die meer ruimte biedt aan bedrijven. Dit omgevingstype en bijbehorende systematiek zullen dan wel in het bestemmingsplan moeten worden vastgelegd.

6.3.1 Onderzoek

Omdat direct naast het nieuw te ontwikkelen gedeelte bedrijventerrein binnen onderhavig plangebied nieuwe woningbouw zal worden uitgewerkt (Zevenhuizen Zuid) zal hiermee rekening worden gehouden. Zevenhuizen-Zuid valt onder bestemmingsplan 'Zuidplas West, gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle' dat op 16 juni 2009 is vastgesteld door de raad en op 11 augustus 2011 onherroepelijk is geworden. Door middel van een inwaartse zonering vanaf de randen van het Nijverheidscentrum is aangegeven welke delen van het plangebied conserverend kunnen worden bestemd en welke delen een aangepaste bestemming dienen te krijgen. Tevens is met behulp van het inrichtingenbestand van de Omgevingsdienst geïnventariseerd welke bedrijven in het plangebied zijn gevestigd. Voor deze bedrijven zijn voor zover mogelijk de milieucategorie bepaald op basis van Bedrijven en Milieuzonering en gegevens uit milieuvergunningen en AMvB's. In het plan voor Zevenhuizen-Zuid wordt een bufferzone van 50 meter rondom het Nijverheidscentrum aangehouden, waarbinnen geen milieugevoelige gebouwen worden gerealiseerd.

In figuur 6.2 is een voorstel voor deze inwaartse zonering weergegeven, waarbij het conserverend karakter van het plangebied en de toekomstige woningbouw als uitgangspunten zijn genomen. De nieuwe strook ten zuidenoosten van het bestaande bedrijventerrein krijgt de bestemming 'Bedrijf', waarbinnen ten hoogste milieucategorie 2 wordt mogelijk gemaakt, met afwijkingsmogelijkheden (onder voorwaarden) naar een categorie hoger.

In het vigerende bestemmingsplan (Dorpsgebied Zevenhuizen 1995) worden voor een groot deel van het bestaande bedrijventerrein maximaal categorie 4-bedrijven toegestaan en voor een kleiner deel maximaal categorie 3 toegestaan. De staat van inrichtingen, behorende bij het vigerende bestemmingsplan, is afgeleid van een tabel uit een rapport, dat vóór 1990 door het VNG is opgesteld. Dit rapport is een voorganger van de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering 2009.

Voor onderhavig bestemmingsplan wordt de huidige systematiek van Bedrijven en Milieuzonering 2009 toegepast. Hierbij treden er duidelijke verschillen bij het zoneren van het plangebied. Dit heeft meerdere oorzaken.

  • Er is een onderscheid gemaakt tussen categorie 3.1 en 3.2 bedrijven, terwijl in het vigerende plan categorie 3 wordt gehanteerd (dit geldt ook voor categorie 4).
  • Door voortschrijdend inzicht is de categorie-indeling van meerdere bedrijven in de staat van inrichtingen van het vigerende plan veranderd. Veelal vallen bedrijven thans onder een lagere categorie, enkele bedrijven zijn nu hoger ingedeeld.
  • De indeling op SBI-codes is gewijzigd en bedrijfsactiviteiten hebben een andere SBI-code gekregen.
  • Op grond van jurisprudentie is milieuzonering noodzakelijk op een bestaand bedrijventerrein.

Tevens hecht de provincie Zuid-Holland er waarde aan om hogere categorie bedrijfsactiviteiten toe te staan op bedrijfsterreinen, voor zover dat mogelijk is (Verordening Ruimte). In dit bestemmingsplan bestaat deze mogelijkheid niet.

Uitgangspunt bij onderhavig bestemmingsplan is om de vigerende bestemmingen zo veel als mogelijk over te nemen. Hiertoe is een transponeringstabel (zie tabel 6.3) opgesteld. In deze tabel is de categorie-indeling uit het vigerende bestemmingsplan vertaalt naar de categorie-indeling volgens Bedrijven en milieuzonering 2009.

Oud   Nieuw (t.a.v. rustige woonwijk)  
Categorie 1 (woonwijk)   Categorie 1 (10 meter)  
Categorie 2 (gemengd gebied)   Categorie 2 (30 meter)  
Categorie 3 (rand woonwijk)   Categorie 3.1 (50 meter)  
Categorie 4 (100 m met afscherming, 200 m zonder afscherming)   Categorie 3.2 en 4.1  
Categorie 5 (250 – 500 meter)   Categorie 4.2 en hoger (vanaf 300 meter)  

Tabel 6.3: Transponeringstabel

Op basis van deze tabel is de bedrijfszonering binnen onderhavig bestemmingsplan vormgegeven. Uitgangspunt daarbij is dat in principe dezelfde milieucategorie als in het vigerende plan wordt gehanteerd, tenzij inwaartse zonering (zie figuur 6.2) leidt tot een lagere categorie, in welk geval van die lagere categorie wordt uitgegeaan. De inwaartse zonering mag niet leiden tot hogere categorieën dan vigerend.

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpNijverheidscentr-On01_0009.jpg"

Figuur 6.2: Voorstel inwaartse zonering bedrijventerrein Nijverheidscentrum

Om een betere overgang te maken tussen het bestaande bedrijventerrein en de nieuwe woningen van Zevenhuizen Zuid is besloten in afwijking van bovenstaand voorstel voor de strook bestaande bedrijven direct ten noorden van de uitbreidingslocatie zoals opgenomen in onderhavig bestemmingsplan, ten hoogste milieucategorie 3.1 in plaats van 3.2 toe te staan.

Behoudens de bedrijven Dekker Zevenhuizen BV, Nijverheidscentrum 2, Fijan & Mostert Logistics, Nijverheidscentrum 6, Koerts Services, Nijverheidscentrum 8 en Gekas & Boot BV, Nijverheidscentrum 36 passen de bestaande bedrijven op het Nijverheidscentrum binnen de aangegeven inwaartse zonering en zullen derhalve niet worden belemmerd in hun bedrijfsvoering, wanneer deze zonering wordt toegepast. Voor de percelen waar Dekker, Fijan & Mostert, Koerts en Gekas & Boot zijn gevestigd, is een maataanduiding opgenomen, op grond waarvan de huidige bedrijfsfunctie kan worden voortgezet.

Zuidplasweg 7 en 9

In figuur 6.3 zijn de richtafstanden weergegeven vanaf de bestaande woningen Zuidplasweg 7 en 9, welke onderdeel uitmaken van onderhavig bestemmingsplan. Deze woningen hebben enige invloed op het inwaarts zoneren in de zuidelijke punt van het bestaande bedrijventerrein. Vanuit Bedrijven en Milieuzonering kan worden gesteld dat deze woningen liggen in een gebied dat wordt gekarakteriseerd als een gemengd gebied. Richtafstanden tussen gemengd gebied en bestemmingen met bedrijfscategorieën zijn weergegeven in tabel 6.4.

Milieucategorie   Richtafstand (meters) tot woningen in  
  Rustige woonwijk   Gemengd gebied  
2   30   10  
3.1   50   30  
3.2   100   50  
4.1   200   100  

Tabel 6.4: richtafstanden volgens Bedrijven en milieuzonering

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpNijverheidscentr-On01_0010.jpg"

Figuur 6.3: Inwaarts zoneren bedrijventerrein Nijverheidscentrum nabij woningen Zuidplasweg

Volgens tabel 6.4 dienen bedrijven onder categorie 3.1 op 30 meter afstand te blijven en bedrijven onder categorie 3.2 op 50 meter te blijven. Binnen de (in figuur 6.3 roze gekleurde) bedrijvenstrook nabij de woningen wordt zoals gezegd ten hoogste categorie 3.1 toegestaan. Binnen de gele cirkel zoals aangeduid op figuur 6.3 wordt op grond van het milieuadvies maximaal categorie 2 toegestaan.

6.3.2 Conclusie ten aanzien van plan

Gekozen is voor een inwaartse zonering, waarbij het conserverend karakter en de toekomstige woningbouw als uitgangspunten zijn genomen. Behoudens de bedrijven Dekker Zevenhuizen BV, Fijan & Mostert Logistics, Koerts Services en Gekas & Boot BV passen de bestaande bedrijven binnen deze inwaartse zonering en zullen derhalve niet worden belemmerd in hun bedrijfsvoering. Voor de percelen waar genoemde bedrijven zijn gevestigd is een maataanduiding opgenomen.

In bijlage 1 bij de regels is de Staat van Bedrijfsactiviteiten opgenomen.