Plan: | Bedrijventerrein Kortenoord 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpKortenoord2013-Va01 |
Nadat het kabinet in 2001 het voornemen heeft uitgesproken om het bestaande restrictieve beleid voor de Zuidplaspolder te wijzigen door de grens van het Groene Hart aan te passen, is verstedelijking van dit gebied in principe ook planologisch mogelijk gemaakt. De interregionale Structuurvisie is de langetermijnvisie en geeft antwoord op de vraag in welke mate en onder welke voorwaarden de driehoek Rotterdam - Zoetermeer - Gouda (RZG) in het algemeen en de Zuidplaspolder in het bijzonder van kleur kunnen verschieten. De ISV bevat:
Een structuurvisiekaart maakt deel uit van de ISV. Belangrijk structurerend element op deze kaart is het stelsel van linten, lanen en tochten. Door deze structuur als uitgangspunt te nemen wordt een verbinding gelegd tussen de historische ontginningsstructuur van de polder en de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Daarnaast zorgt de structuur voor een heldere indeling van het gebied.
Het hartvormige deel ten noorden van de A12 is aangegeven als bundelingsgebied glastuinbouw en bedrijfsterreinen. Het niervormige deel op de kaart is bundelingsgebied voor wonen, werken en voorzieningen, waarbij vooral op de kleigronden (in hogere dichtheden) en de hoger gelegen kreekruggen een deel van de woningbouwopgave zal moeten worden gerealiseerd. Op- en afritten van de A20 bieden locaties voor logistieke bedrijvigheid. Het natuurkerngebied ten noorden van de A20 en het restveengebied tussen de A20 en de Ringvaart blijven een open, groen en waterrijk gebied. Op de Visiekaart wordt het plangebied weergegeven als bestaande bebouwing voor wonen en werken.
Afbeelding 3: uitsnede van de structuurvisiekaart.
In de Nota Ruimte is de driehoek RZG Zuidplas aangewezen als uitbreidingsruimte van de Zuidvleugel van de Randstad. In 2006 is het Intergemeentelijke Structuurplan (ISP) voor de Zuidplaspolder vastgesteld. Het ISP is de uitwerking van de Interregionale Structuurvisie 2010-2030 en gaat over de ontwikkelingen in de Zuidplaspolder in deze periode, met een nadruk op de periode 2010-2020. Het streven is om de plannen binnen deze periode verder uit te werken en uit te voeren. Het plan van de betrokken grondgemeenten Zuidplas, Waddinxveen en Gouda is tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Het ISP omvat:
De visiekaart uit de ISV vormt het ruimtelijk kader voor het ISP.
Consequenties plangebied
Het onderhavige plan is conserverend van aard waarbij het gaat om bestaande bebouwing voor wonen en werken. Weliswaar beschrijft het hierboven genoemde regionale beleid voor een belangrijk deel ontwikkelingen in de Zuidplaspolder, maar het is van belang dat ook bestaand gebruik aansluit op de gewenste structuur van het gebied. De gronden van Kortenoord sluiten goed aan op het bundelingsgebied 'wonen, werken en voorzieningen', zoals op de structuurvisiekaart is weergegeven. Hiermee is het onderhavige plan niet in strijd.
De Hollandsche IJssel ontspringt in Nieuwegein en mondt uit in de Nieuwe Maas. Als gevolg van decennialange vervuiling van de rivier was de waterkwaliteit ernstig verslechterd. Daarbij was ook de flora en fauna langs de Hollandsche IJssel aangetast en het landschap verwaarloosd. De eerste aanzet voor een visie, dat moest leiden tot verbetering van de rivier, werd in 1994 vastgelegd in de Structuurschets Hollandsche IJssel. In oktober 1996 tekenden vervolgens 13 overheden het Startcontract Hollandsche IJssel. In 1998 werd in navolging van de Structuurschets een 'Beeldkwaliteitsplan voor de Hollandsche IJssel' opgesteld dat voortborduurt op de grote lijnen uit de structuurschets. Rekening houdend met nieuwe inzichten en beleid werkt het beeldkwaliteitsplan de grote lijnen uit in concretere uitspraken om op die manier meer grip te krijgen op de kwalitatieve ontwikkelingen. Met het Beeldkwaliteitsplan is een strategie bepaald om ervoor te zorgen dat de specifieke kenmerken van de streek langs de Hollandsche IJssel behouden blijven, worden versterkt of op een bijzondere manier worden ontwikkeld. Het Beeldkwaliteitsplan vormt een uitgangspunt bij ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving.
Consequenties voor het plangebied
Een klein deel van het oostelijk plangebied is gelegen langs de Hollandsche IJssel. Het betreft een stuk waterkering met daarop de weg Kortenoord richting Moordrecht.
Op deze locatie gaat het industriƫle karakter van het gebied over in een groen rivierenlandschap met weids uitzicht. In het beeldkwaliteitsplan staan uitgangspunten voor ruimtelijke ontwikkelingen geformuleerd die de specifieke kenmerken van het karakteristieke landschap waarborgen. Zo zijn uitgangspunten beschreven voor oeverbeplanting, oeververharding en verlichting langs de dijk. Om ervoor te zorgen dat deze kenmerken daadwerkelijk worden behouden, versterkt of ontwikkeld is in dit plan een dubbelbestemming 'Waarde - Landschap' opgenomen. De uitgangspunten mogen echter niet ten koste gaan van de veiligheid en kwaliteit van de waterkeringen. Daarom blijft de waterveiligheid als voorwaarde gelden.
Met het onderhavige plan worden geen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt die de landschappelijke waarde langs dit gedeelte van de Hollandsche IJssel kunnen aantasten.