Plan: | Zuidelijke Dwarslaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BPZuidelijkedwarsl-Va01 |
Agrarisch met waarden
Voor de bestemming Agrarisch met waarden is als uitgangspunt de vigerende bestemming voor dit gebied aangehouden. Het gebied heeft daarbij, conform de vigerende regeling, de bestemming “Agrarisch met waarden” behouden. Binnen deze bestemming is een agrarische bedrijfsvoering mogelijk.
Omdat het gebied landschappelijke waarden kent wordt met de bestemming tevens uitgegaan het behoud van de bestaande landschappelijke karakteristiek van het gebied, met zijn kenmerkende afwisseling van parallel lopende weidepercelen met schei- en kavelsloten. Bescherming van de landschappelijke waarde geschiedt mede doordat er voor het uitvoeren van bepaalde werken of van werkzamheden een omgevingsvergunning is vereist.
Groen
De bestemming Groen is opgenomen voor een afschermende groenstrook van ca. 5 meter breed tussen de nieuw aan te leggen Zuidelijke Dwarslaan en de Vijfde Tochtweg.
Binnen de bestemming zijn groenvoorzieningen toegestaan.
Verkeer
De bestemming Verkeer is opgenomen voor de hoofdverkeersstructuur in het plangebied, ofwel de bestaande Zuidelijke Dwarsweg en de nieuw aan te leggen Zuidelijke Dwarslaan.
Binnen de bestemming is de bouw van bouwwerken ten dienste van de bestemming toegestaan. Met een aanduiding is aangegeven waar een overkluisde waterloop wordt gerealiseerd.
Verkeer - Railverkeer
De bestemming Verkeer - Railverkeer is opgenomen voor de spoorlijn Gouda - Den Haag. Binnen de bestemming is de bouw van bouwwerken ten dienste van de bestemming toegestaan. Tevens wordt de realisatie van een ondedoorgang mogelijk gemaakt. Met een aanduiding is aangegeven waar een overkluisde waterloop is gelegen.
Water
De bestemming Water is opgenomen voor de hoofdwatergang in het plangebied.
Volledigheidshalve wordt hierbij opgemerkt dat de overige watergangen in het plangebied, niet specifiek zijn bestemd maar (planologisch) worden beschermd via het opgenomen aanlegvergunningenstelsel. Ook het Hoogheemraadschap kent bevoegdheden ten aanzien van bestaande watergangen. Op basis van de keurbepalingen is het niet zonder omgevingsvergunning mogelijk sloten de dempen.
Dubbelbestemming Leiding
De bestemming “Leiding” is opgenomen ter bescherming van de in het plangebied gelegen ondergrondse brandstof-, gas-, riool- en waterleidingen. In deze situatie is er sprake van een zogenoemde "dubbelbestemming" waarbij de leidingfunctie primair is gesteld ten opzichte van de andere opgenomen bestemmingen. Bebouwing ten behoeve van de leidingen is toegestaan. Bebouwing ten behoeve van de ondergelegen functies is slechts toegestaan, indien de belangen van de leidingen dat toelaten. Om dit goed te kunnen beoordelen moet, bij de beoordeling van bouwaanvragen, advies worden ingewonnen bij de leidingbeheerders. In de regels is de bescherming van de leidingen geborgd doordat er voor het uitvoeren van bepaalde werken of van werkzamheden een omgevingsvergunning is vereist. Hier geldt dat een omgevingsvergunning slechts zal worden verleend indien de belangen van de leiding, waaronder begrepen de veiligheidsbelangen, dit gedoogt. Ook hier is een bepaling opgenomen dat alvorens een vergunning kan worden verleend advies dient te worden ingewonnen bij de leidingbeheerder.