Plan: | Bedrijventerreinen Born: Holtum Noord I & II en Sluisweg e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1883.BPHoltumnoord-VA02 |
Met de regiovisie geven de gemeenten Sittard-Geleen, Schinnen, Beek, Stein en Provincie Limburg duidelijkheid over hun visie en hun prioriteiten aan het Rijk, wat daarmee een krachtige uitnodiging aan het Rijk is om te participeren in de ontwikkelingen in de Westelijke Mijnstreek.
De visie is het resultaat van de regiodialoog Westelijke Mijnstreek die erop gericht is om een gezamenlijke regionale agenda te bepalen van projecten en initiatieven van bovenregionaal belang. Daarnaast was de geplande verbreding van de A2 tussen de knooppunten het Vonderen en Kerensheide een aanleiding om naar synergie te zoeken tussen die ontwikkeling en andere gewenste ontwikkelingen in het gebied. Een inspirerende en integrale visie op de duurzame ontwikkeling van deze A2-zone tussen Maasbracht en Beek moet de basis leggen voor een gezamenlijke aanpak van marktpartijen en overheden om belangrijke projecten in dit gebied in samenhang te ontwikkelen en zo de regio in sociaal, fysiek én economisch opzicht te versterken.
De regiovisie heeft niet primair tot doel om een nieuwe toekomst voor de regio uit te tekenen. De kracht van de regiovisie zit in het verscherpen van de visie, het vergroten van samenhang, het concretiseren van samenwerking, het creëren van focus en het versneld realiseren van belangrijke projecten.
In deze regiovisie is de visie van de Ontwikkelingsagenda Nationaal Stedelijk Netwerk Zuid-Limburg verscherpt voor de Westelijke Mijnstreek. In de Ontwikkelingsagenda is vastgelegd dat het hoogtechnologische industriële cluster en sport in de Westelijke Mijnstreek onderscheidend zijn op de schaal van Zuid-Limburg. De regiovisie geeft hier een uitwerking aan.
Vanuit de Ontwikkelingsagenda van het Stedelijke Netwerk Zuid-Limburg en de Limburgagenda is gezamenlijke focus aangebracht in de vorm van vier speerpunten, te weten:
De belangrijkste opgaven voor Zuid-Limburg zijn:
Centraal in deze visie staat het motto ‘innovatie als motor voor economisch groei’. Het gebied is gelegen binnen de technologische driehoek ‘Eindhoven – Leuven - Aken’. De visie voor 2030 luidt als volgt:
De innovatieve bedrijvigheid in Westelijke Mijnstreek is een sterke pijler in de Technologische Topregio Eindhoven-Leuven-Aken. Er is ruimte voor nieuwe bedrijven. Er zijn nauwelijks files. Het woon- en leefklimaat is aantrekkelijk voor nieuwe werknemers. Er is een hechte (kennis)samenwerking tussen de universiteiten en hogescholen in het gebied. En de regio geniet van een dynamisch imago doordat topsport ruim baan krijgt.
Om deze visie te kunnen realiseren zijn een meerjarenuitvoeringsprogramma en investeringsprogramma opgesteld. In het meerjarenuitvoeringsprogramma zijn projecten opgenomen die bijdragen aan de realisatie van de visie. Dergelijke projecten zijn de verbreding van de A2 en de realisatie van een samenhangend logistiek netwerk op basis van de logistieke visie en uitvoeringsprogramma.
In het kader van de regiovisie westelijke miijnstreek is de visie ten aanzien van logisitek in de regio opgesteld. Deze visie geeft de ambities weer op het gebied van multimodaal goederenvervoer. Tijdens de voorbereiding van deze visie bleek uit gesprekken met een aantal relevante verladers het belang van goede logistieke infrastructuur en samenwerking. Voor het bedrijfsleven is de aanwezigheid van een goede logistieke infrastructuur (multimodaal, kosteneffectief en betrouwbaar) een doorslaggevende randen vestigingsvoorwaarde. Dergelijke netwerken bieden ook mogelijkheden voor nieuwe vormen van bedrijvigheid in de logistieke/distributieve dienstverlening. Daarnaast biedt het mogelijkheden om door vraagbundeling in combinatie met inkomende en uitgaande goederenstromen de kosteneffectiviteit van vervoer te verbeteren.
Naast de ambities om de modaliteiten weg, water, spoor en lucht voor het vervoer van goederen van en naar Zuid Limburg te versterken, is het ‘interne’ netwerk ook van belang. Dit netwerk verbindt de belangrijkste productielocaties met de belangrijkste overslagcentra en kan ongehinderd transport accommoderen (Ongehinderd Logistiek Systeem). Deze ontwikkeling vormt een belangrijke voorwaarde voor bedrijven om zich te vestigen op bedrijventerrein Holtum Noord.
Deze visie is één van de pijlers die gebruikt zijn om de ontwikkelingsvisie voor de A2-zone Maasbracht- Beek op te stellen. Zie volgende paragraaf
Deze visie geeft onder andere antwoord op de vragen over hoe de gewenste economische ontwikkeling gefaciliteerd kan worden. De ontwikkelingsvisie is in concept opgesteld in 2009. De multimodaliteit binnen de regio is een belangrijk aspect. De haven in Born is direct aangesloten op het spoor. Daarnaast wordt gesproken over de mogelijkheid om Nedcar aan te sluiten op het spoor met een directe verbinding met deze haven. Ook is de uitstraling van de (economische) activiteiten in het gebied van belang. Daarom wordt nadruk gelegd op de presentatie van bedrijventerreinen waaronder Holtum Noord.
Het bedrijventerrein Holtum Noord is een multimodaal bedrijventerrein gezien de ligging ten opzichte van de haven, spoor en weg. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van een Ongehinderd Logistiek Systeem waardoor de aantrekkelijkheid van de locatie verder toeneemt. Tevens is een stedenbouwkundige visie opgesteld voor het plangebied waarin veel aandacht besteed is aan de presentatie van het terrein. Geconcludeerd kan worden dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein past binnen het regionale beleid.