direct naar inhoud van 5.4 Geluidshinder
Plan: N223 Westerlee-Maasdijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.OBP00000010-VAST

5.4 Geluidshinder

Beoogde ontwikkeling

Dit bestemmingsplan maakt de aanleg van een nieuwe verbindingsweg met twee turboverkeerspleinen mogelijk. Volgens de Wet geluidhinder dient bij wijzigingen op of aan de weg of bij nieuwe situaties onderzoek plaats te vinden naar wegverkeerslawaai aan de gevels van geluidsgevoelige bestemmingen. Met het onderzoek moet worden aangetoond of de geluidsbelastingen voldoen aan de in de Wet geluidhinder gestelde normen. Door Goudappel Coffeng is akoestisch onderzoek uitgevoerd naar het wegverkeerslawaai (Actualisatie akoestisch onderzoek N223, Verbinding A20-N220 Westerlee-Maasdijk, 24 november 2010, kenmerk ZHA246/Kmc/2163 zie Bijlage 2).

In dit plan is naast wegverkeerslawaai ook industrielawaai aan de orde. In een deel van het plangebied is een vastgestelde zone industrielawaai aanwezig (Europoort Maasvlakte).
Dit betekent dat ook aandacht aan cumulatie van geluid (wegverkeers- en industrielawaai) geschonken moet worden.

Wegverkeerslawaai

Normstelling

De geluidseffecten van de verbindingsweg zijn berekend en beoordeeld conform de Wet geluidhinder (Wgh), zoals deze geldt per 1 januari 2007. Dat betekent dat de geluidsbelastingen van het wegverkeer zijn uitgedrukt in dB volgens de dosismaat Lden. In de Wgh is per geluidsbron een voorkeursgrenswaarde voor de geluidsbelasting van geluidsgevoelige bestemmingen opgenomen. Deze voorkeursgrenswaarde moet in bestemmingsplannen in acht worden genomen.
Binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Waar deze grenswaarde wordt overschreden, moet worden nagegaan of de overschrijding kan worden tegengegaan door het treffen van geluidsbeperkende maatregelen. Als er geen afdoende maatregelen kunnen worden getroffen om aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen, dan kan onder bepaalde voorwaarden een hogere grenswaarde worden toegekend. De maximaal te ontheffen waarde voor bestaande woningen langs een nieuwe weg in buitenstedelijk gebied bedraagt 58 dB. Wanneer de gestelde uiterste grenswaarde wordt overschreden, biedt de Wet geluidhinder de mogelijkheid woningen te realiseren met een dove gevel, dat wil zeggen, een gevel zonder te openen/met slechts incidenteel te openen delen.

Wettelijke geluidszones

In artikel 74 van de Wgh is bepaald dat zich langs alle wegen een geluidszone bevindt, uitzondering hierop zijn wegen die zijn gelegen binnen een woonerf en waarvoor een maximumsnelheid geldt van 30 km/h. Volgens de Wgh dient binnen de wettelijke geluidszones akoestisch onderzoek plaats te vinden. De breedte van de zone hangt af van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (binnen- of buitenstedelijk gebied). De N223 ligt buiten het stedelijk gebied en kent na reconstructie zes rijstroken. De bijbehorende geluidszone is 600 m aan weerszijden van de weg. Ook voor de N213 (Burgemeester Elsenweg) geldt een wettelijke geluidszone van 600 m. De te verleggen delen van de Maasdijk (N220), de te verleggen Burgemeester van Doornlaan (N223) en het buitenstedelijk gelegen deel van de ontsluitingsweg voor Honderdland hebben maximaal twee rijstroken en hebben daarmee een geluidszones van 250 m.

Onderzoek

Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar het wegverkeerslawaai van de nieuwe verbindingsweg N223 Westerlee-Maasdijk (Actualisatie akoestisch onderzoek N223, Verbinding A20-N220 Westerlee-Maasdijk, 24 november 2010, kenmerk ZHA246/Kmc/2163).

Uitgangspunten

Het akoestisch onderzoek is uitgevoerd met behulp van Standaard Rekenmethode II uit het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder (RMG2006). Er is gebruikgemaakt van het programma GEOMILIEU versie 1.62. Op de berekeningsresultaten is een correctie toegepast conform artikel 110g van de Wgh. Op de meeste van de in het onderzoek betrokken wegen geldt een maximumsnelheid van 70 km/h of meer. Voor deze wegen is een correctie gehanteerd van -2 dB op de berekeningsresultaten. Voor de overige wegen is -5 dB correctie toegepast.

De huidige (2010) en toekomstige (2022) weekdagetmaalintensiteiten die zijn gehanteerd, zijn ontleend aan het verkeersmodel van de gemeente Westland. In het onderzoek is onderscheid gemaakt in nieuwe wegen en reconstructiesituaties. De toetsing aan de geluidsnormen heeft plaatsgevonden per wegvak. Als nieuwe wegen zijn aangemerkt:

  • nieuwe verbindingsweg N223: weg vanaf rotonde op de kruising met de N213 tot en met de rotonde in de Maasdijk;
  • nieuwe weg door tunnel in de verbindingsweg;
  • nieuwe aansluiting Honderdland (ten zuiden van de nieuwe verbindingsweg N233)


De volgende wegvakken zijn onderscheiden als reconstructies:

  • Maasdijk-Noord (N220 ten noorden van nieuwe verbindingsweg N223);
  • Maasdijk-Zuid, aansluitend op Pettendijk;
  • Oranjesluisweg inclusief Groeneweg en Galgeweg;
  • Burgemeester Elsenweg (tracé A20-N213);
  • Burgemeester Van Doornlaan (N223).


Resultaten geluidsberekeningen zonder aanvullende maatregelen

Onderstaand zijn per wegvak zijn de resultaten van de geluidsberekeningen weergegeven.

- Nieuwe verbindingsweg N223

Uit de berekende geluidsbelastingen blijkt dat voor de meeste onderzochte woningen de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde van 48 dB zal overschrijden. Voor 7 woningen geldt een overschrijding van de maximale ontheffingswaarde van 58 dB. De toepassing van geluidsreducerende maatregelen is daarom noodzakelijk.

- Nieuwe weg door tunnel

Ten gevolge van het noordelijk deel van de nieuwe weg door de tunnel bedraagt de maximale geluidsbelasting 44 dB. Als gevolg van het noordelijk deel van de nieuwe weg wordt de voorkeursgrenswaarde dan ook niet overschreden. Voor het zuidelijke deel is nadere uitwerking noodzakelijk. Wanneer meer duidelijkheid is over het tracé, dient nader akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd voor het zuidelijke deel van de nieuwe weg door de tunnel.

- Nieuwe aansluiting Honderdland

Ten gevolge van de nieuwe weg bedraagt de maximale geluidsbelasting 53 dB. Voor de naastgelegen woningen wordt dan ook de voorkeursgrenswaarde overschreden. Wanneer meer duidelijkheid bestaat over het tracé van de aansluiting is nader akoestisch onderzoek noodzakelijk en dienen geluidsreducerende maatregelen te worden beschouwd.

- Maasdijk-Noord
Ten gevolge van de reconstructie van de Maasdijk-Noord is voor 7 woningen sprake van een reconstructie in de zin van de Wgh. Voor 3 woningen neemt de geluidsbelasting toe met meer dan 5 dB en zijn maatregelen noodzakelijk.

- Maasdijk-Zuid

Voor zowel de Maasdijk-Zuid als de Pettendijk is sprake van een sterke afname van de verkeersintensiteiten in de toekomst. Voor de woningen langs de Maasdijk-Zuid en de Pettendijk geldt dat er hierdoor geen toename van de geluidsbelasting optreedt en er geen sprake is van reconstructiesituaties in de zin van de Wgh. Er hoeven dus geen geluidsbeperkende maatregelen getroffen te worden.

- Oranjesluisweg inclusief Groeneweg en Galgeweg

Omdat deze wegen een andere functie krijgen, neemt de verkeersintensiteit af. Voor de woningen langs de Oranjesluisweg/Groeneweg/Galgeweg geldt dat er geen toename van de geluidsbelasting optreedt en er geen sprake is van reconstructiesituaties in de zin van de Wgh. Er hoeven dus geen geluidsbeperkende maatregelen getroffen te worden.

- Burgemeester Elsenweg (N213)

De verkeersintensiteit op de Burgemeester Elsenweg zal in de toekomst fors toenemen. Dit heeft consequenties voor de geluidsbelastingen op de aangelegen woningen. Voor een groot aantal woningen zal de geluidsbelasting met 2 dB of meer toenemen en geldt een reconstructiesituatie. Voor 1 woning is de geluidstoename groter dan 5 dB (maximaal 9 dB). De toepassing van geluidsreducerende maatregelen voor de Burgemeester Elsenweg is dus zeker noodzakelijk.

- Burgemeester Van Doornlaan (N223)

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat voor 1 woning sprake is van een reconstructiesituatie in het kader van de Wgh vanwege een toename in de geluidsbelasting van 2 dB. De maximale geluidsbelasting bedraagt 70 dB en is dus boven de maximale ontheffingswaarde van 68 dB. Geluidsreducerende maatregelen zijn noodzakelijk.

Geluidsreducerende maatregelen

In het akoestisch onderzoek zijn verschillende geluidsreducerende maatregelen voorgesteld om te kunnen voldoen aan de grenswaarden van de Wgh. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de geconstateerde knelpunten en de toe te passen maatregelen.


Tabel 5.2 Geluidsreducerende maatregelen

situatie, wegvak   knelpunt   uit te voeren maatregelen  
nieuwe wegen:      
nieuwe verbindingsweg N223   overschrijding voorkeursgrenswaarde en maximale ontheffingswaarde   toepassen geluidsreducerend asfalt (reductie -3 dB) in combinatie met schermen  
nieuwe aansluiting Honderdland
 
overschrijding voorkeursgrenswaarde   Nog nader uit te werken wanneer tracé bekend is  
te reconstrueren wegen:      
Maasdijk-Noord   toenames geluidsbelasting 2 dB of meer, tevens toenames > 5 dB   toepassen geluidsreducerend asfalt (reductie -3 dB) in combinatie met schermen,  
Burg. Elsenweg   toenames geluidsbelasting 2 dB of meer, tevens toenames > 5 dB   toepassen schermen  
Burg. Van Doornlaan   toenames geluidsbelasting 2 dB of meer, tevens geluidsbelasting boven maximale ontheffingswaarde   toepassen geluidsreducerend asfalt  

Hogere grenswaarden

Ondanks eerder genoemde maatregelen is het toch nog voor een aantal woningen noodzakelijk om hogere grenswaarden vast te stellen. Dit ten gevolge van verkeer op de Nieuwe verbindingsweg N223, Maasdijk-Noord en de Burgemeester Elsenweg (N213). Voor de overige wegvakken zijn geen hogere waarden nodig of is nader onderzoek noodzakelijk wanneer de planvorming bekend is. Bijlage 11 van het akoestisch onderzoek geeft een overzicht van de vast te stellen hogere waarden voor nieuwe situaties en reconstructiesituaties ingevolge de Wgh. De hogere waarden dienen te worden vastgesteld voordat het bestemmingsplan wordt vastgesteld.

Uitstralingsgebied

Ten behoeve van de aanleg van de verbindingsweg N223 Westerlee-Maasdijk is voor een aantal aantakkende wegen, waar sprake is van een fysieke wijziging van de weg, onderzoek gedaan naar het optreden van een zogenaamd 'reconstructie-effect in de zin van de Wet geluidhinder (Wgh)'. Hiervan is sprake bij een toename van de geluidbelasting van 2 dB of meer, tussen 1 jaar voor uitvoering en 10 jaar na uitvoering. Langs de Burgemeester Elsenweg en de Maasdijk-Noord is tussen 2010 en 2022 bij een aantal woningen sprake van een toename van 2 dB of meer. Voor deze woningen zullen hogere waarden worden vastgesteld en worden mogelijk gevelisolatiemaatregelen toegepast.

Ook indien geen sprake is van een fysieke wijziging van de weg kan bij omliggende wegen sprake zijn van een toename van de geluidbelasting van 2 dB of meer. De Wgh stelt geen nadere eisen aan te nemen maatregelen in dit uitstralingsgebied. Echter de gemeente Westland wil de geluidstoename in het uitstralingsbied, vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening, zoveel mogelijk beperken.

De Wgh stelt dat het uitstralingsgebied het gebied is waar verwacht wordt dat door de reconstructie (zonder autonome groei) de geluidsbelasting met 2 dB kan toenemen. In de praktijk blijkt dat bij meer dan 20 % (exclusief autonome groei) of 40% (inclusief autonome groei) verkeerstoename als gevolg van reconstructie, sprake kan zijn van een toename van 2 dB. In de omgeving van het reconstructiegebied van de verbindingsweg N223 Westerlee-Maasdijk is geen sprake van een dergelijke grote verkeerstoename. Derhalve is geen toename van de geluidbelasting van 2 dB of meer te verwachten.

Industrielawaai

De geluidszone van het gezoneerd terrein Europoort, Maasvlakte ligt over een groot deel van het bestemmingsplangebied N223 Westerlee-Maasdijk (zie afbeelding 5.3).

afbeelding "i_NL.IMRO.1783.OBP00000010-VAST_0008.png"

Afbeelding 5.3 Geluidszone Europoort Maasvlakte

Conclusie

De aanleg van de nieuwe verbindingsweg N223 en de reconstructies van een aantal wegen hebben een overschrijding van de geluidsnormen tot gevolg bij een aantal woningen. Oplossing kan gedeeltelijk worden gevonden in de toepassing van geluidsschermen of geluidsreducerend asfalt of een combinatie van beide.
Het terugbrengen van de geluidsbelasting tot onder de voorkeursgrenswaarde is redelijkerwijs niet mogelijk in alle gevallen. Er dient daarom een ontheffingsprocedure te worden doorlopen voor hogere grenswaarden voor een aantal woningen langs de nieuwe verbindingsweg, bij de reconstructie van de Maasdijk en bij de reconstructie van de Burgemeester Elsenweg (N213). Bij de verlening van de hogere grenswaarden zal worden ingegaan op de cumulatie van wegverkeerslawaai met industrielawaai. De benodigde hogere grenswaarde moeten zijn vastgesteld voordat het bestemmingsplan wordt vastgesteld.
De conclusie is dat met bovenbeschreven maatregelen de akoestische situatie langs de te reconstrueren en nieuwe wegen zodanig is dat het plan aanvaardbaar is.