Plan: | Kern Holten, parkeerterrein Stationsomgeving |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPHC2015002-0401 |
Op 29 oktober 2014 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het raadsbesluit van 13 februari 2014 tot vaststelling van bestemmingsplan "Kern Holten, Park & Nature / Park & Ride" vernietigd. Het bestemmingsplan maakte onder andere de aanleg van een parkeervoorziening nabij het station mogelijk. De Afdeling oordeelde dat de gemeenteraad in haar besluit onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de rechten en belangen van de appellant bij behoud van zijn woning moeten wijken voor de belangen die zijn gediend bij de realisering van het gewenste parkeerterrein.
Bij de beantwoording van de vraag van de Afdeling moet met name worden gekeken naar de mate van noodzakelijkheid van het aanleggen van extra parkeerfaciliteiten en in hoeverre er alternatieven voor handen zijn. De meeste informatie was wel voorhanden, maar deze waren niet opgenomen in het bestemmingsplan, omdat deze voor andere studies waren uitgevoerd (bijvoorbeeld de parkeernota en de visie op het Groentransferium). Daarnaast moet op perceelsniveau worden beoordeeld of de beoogde functies (bijvoorbeeld de toegangsweg naar de parkeervoorziening) op het perceel van appellant gelegd moeten worden of dat dit ook op een andere wijze vorm gegeven kan worden.
Het vernietigde bestemmingsplan "Kern Holten, Park & Nature / Park & Ride" vormt de basis voor dit bestemmingsplan, waarbij nu nadrukkelijker wordt ingegaan op de opmerkingen van de Afdeling.
Holten is een prettige plaats om te wonen en te verblijven, zowel voor inwoners als toeristen. Hoe kan dit nog aantrekkelijker worden gemaakt? Daarvoor heeft de gemeente Rijssen-Holten samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen de visie “Heerlijk Holten” opgesteld, waarin op basis van thema's concreet aangegeven is waar de aandacht naartoe gaat. Een van de projecten dat voortvloeit uit "Heerlijk Holten" is het verbeteren van de verbinding tussen het centrum van Holten en de Holterberg. In dit kader is een wegenstudie uitgevoerd met als belangrijke doelstelling het realiseren van een aantrekkelijke langzaamverkeersverbinding tussen het centrum van Holten en de Holterberg.
Door het centrum van Holten op een goede manier te verbinden met de belangrijke trekpleister van het gebied, het nationaal park de Sallandse Heuvelrug met onder andere de Holterberg, ontstaat wederzijdse aantrekkingskracht. Door een betere verbinding met aantrekkelijke routes tussen het centrum van Holten, het station van Holten en de Holterberg, met aanbod van alternatieve vervoersmiddelen, worden tot nu toe redelijk gescheiden attracties aan elkaar verbonden.
Aan de hand van de wegenstudie zijn 5 varianten onderzocht. De gemeente heeft gekozen voor variant 5 (ook wel nulplus variant genoemd). In deze variant blijft de huidige overgang bij het station gehandhaafd. Rondom het station is ruimte om een aantrekkelijk en overzichtelijk plein te creëren. Het groene reliëfrijke landschap van de Holterberg ‘wandelt’ het plein op. Groene eilanden met heide en grasachtige vegetaties en groepen berken zorgen voor een lommerrijk en prettig plein om te verblijven.
Afbeelding van de gekozen variant 5 in het kader van de besluitvorming Wegenstudie Holten Noord
De aanliggende terrassen van de horeca zorgen voor levendigheid. Er is een weids zicht vanaf het plein op de Holterberg. De loper vanuit het centrum sluit vanaf de Kalftermansweide aan op de looproute naar het station. Aan de flanken van het stationsplein kunnen de auto’s en de fiets geparkeerd worden. Heldere en open zicht- en looplijnen verbinden deze voorzieningen met de brug en de perrons. Het groen ingerichte P+N terrein aan de noordzijde van het spoor wordt ontsloten vanaf de rotonde.
Voorliggend bestemmingsplan maakt de uitvoering van een deel van de gekozen variant mogelijk.
Het plangebied betreft een deel van variant 5 is gelegen in de kern van Holten; tussen de spoorlijn en de achterzijde van de bebouwing aan de Dorpsstraat. Aan de oostzijde wordt het plangebied begrensd door de Stationsstraat, waarbij de kerk de Kandelaar buiten het plangebied valt.
Luchtfoto van de omgeving met in rood indicatief het plangebied van het bestemmingsplan Kern Holten, parkeerterrein Stationsomgeving
Ter plaatse van het plangebied vigeert het bestemmingsplan "Kern Holten 2010". Op grond van dit bestemmingsplan is het plangebied bestemd voor 'Agrarisch', 'Wonen-Karakteristiek', 'Maatschappelijk', 'Bedrijf' en voor 'Waarde - Middelhoge archeologische verwachting' (dubbelbestemming).
De voor "Agrarisch" aangewezen gronden zijn bestemd voor de uitoefening van een agrarisch bedrijf, met bijbehorende bouwwerken geen gebouwen zijnde, ontsluitings-, parkeer- en groenvoorzieningen, met bijbehorende bouwwerken geen gebouwen zijnde, water en voorzieningen voor de waterhuishouding, tuinen en erven.
De voor "Wonen - Karakteristiek" aangewezen gronden zijn bestemd voor: wonen, aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit in hoofdgebouwen, het behoud van het straatbeeld dat voornamelijk wordt gekenmerkt door bouwmassa van de woningen en van de uitwendige hoofdvorm van woningen die wordt gekenmerkt door nagenoeg gelijke goot- en bouwhoogten en overheersende nokrichting, alsmede materiaalgebruik, water en groenvoorzieningen.
De voor "Maatschappelijk" aangewezen gronden zijn bestemd voor (sociaal- en/of para-)medische instellingen, sociaal-culturele instellingen, bestaande religieuze instellingen, bestaande bijzondere woonvormen, waaronder verpleging en verzorging en begeleid wonen voor jongeren, al dan niet in samenhang met centrale voorzieningen, bestaande onderwijsinstellingen en kinderopvang, bestaande openbare dienstverlening, waaronder politie, brandweer en gemeenteopslag, bestaande sportvoorzieningen, bestaande aantal (dienst)woningen, ondergeschikte horeca ten dienste van de bestemming en voor ondergeschikte detailhandel ten dienste van de bestemming. Eén en ander met bijbehorende bebouwing en (on)bebouwde terreinen en overige voorzieningen ten behoeve van de bestemming.
De voor "Waarde - Middelhoge archeologische verwachting" aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming van de aan de grond eigen zijnde archeologische waarden.
Navolgende afbeelding geeft een uitsnede van de bestemmingsplanverbeelding weer.
Uitsnede bestemmingsplanverbeelding (bron: bestemmingsplan "Kern Holten 2010")
Voorliggend bestemmingsplan maakt een ontwikkeling mogelijk als onderdeel van het project Groentransferium. Het Groentransferium vloeit voort uit de visie Heerlijk Holten. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de visie en op het project dat door middel van dit bestemmingsplan juridisch-planologisch mogelijk wordt gemaakt.
De gemeente Rijssen-Holten wil de kern Holten toekomstbestendig maken en heeft daarvoor het programma "Heerlijk Holten" opgezet.
Het programma Heerlijk Holten, verwoord in de visie Heerlijk Holten, heeft als doel de toeristische betekenis van het dorp Holten in samenhang met de Holterberg een impuls te geven. De visie Heerlijk Holten is gebaseerd op drie pijlers:
Heerlijk Holten wordt samen met de ondernemers op het gebied van Recreatie en Toerisme en horeca geïmplementeerd. Om de visie te kunnen realiseren is de uitvoering van een vijftal grote fysieke projecten nodig. De projecten binnen het programma Heerlijk Holten hebben tot doel de toeristische belevingswaarde en de ruimtelijke kwaliteit van het dorp Holten en vooral het gebied rondom het dorpscentrum, de stationsomgeving en de Holter Enk sterk te verbeteren. Daarnaast moet voldoende ruimte worden geboden aan de bezoekers van het centrum, Holterberg en treinreizigers.
Een van de projecten betreft de realisering van het Groentransferium. Dit project bestaat uit de herontwikkeling van het laatste gedeelte van De Kol (Enkco terrein), de ontwikkeling van de stationsomgeving, de aanleg van P+N en P+R terreinen en fietsstallingen met de bijbehorende bewegwijzering vanaf de A1. Daarnaast zal de verbinding tussen het dorpscentrum en de Holterberg worden ontwikkeld en de Holterenk en de stationsomgeving een meer toeristische betekenis krijgen. Dit wordt gerealiseerd vanuit de thema’s van de visie Heerlijk Holten, onder meer door de verbetering van het fiets- en wandelnetwerk op de Holter Enk en het realiseren van het Belevingspad. Meer informatie hierover is te vinden in de Beleidsnotitie Planbeschrijving Groentransferium fase 1.
Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de uitvoering van een deel van het project Groentransferium als onderdeel van de visie 'Heerlijk Holten'. Het bestemmingsplan maakt een parkeerterrein mogelijk. Het gaat om de aanleg van het P&N / P&R terrein aan de dorpszijde, westelijk en oostelijk van het NS-station (circa 190 parkeerplaatsen).
Binnen het project Groentransferium is het creëren van meer parkeerruimte voor met name toeristen één van de deelprojecten. Het moet niet alleen mogelijk zijn voor toeristen om te parkeren op de Holterberg (hoofdsteunpunt Holterberg), maar juist ook in Holten. Realisatie van een steunpunt nabij het station en de route die naar de Holterberg leidt, nodigt toeristen meer uit om naast de Holterberg ook de kern Holten te bezoeken. Daarnaast zal het creëren van meer parkeerruimte ertoe bijdragen dat de parkeerdruk wordt gespreid. In het beleidsplan voor het Nationaal Park is reeds aangegeven dat nabij het station in Holten een steunpunt gerealiseerd dient te worden.
Zie navolgende afbeeldingen voor een uitsnede van het indicatieve schetsontwerp.
Indicatief schetsontwerp nieuwe inrichting parkeerterrein Stationsomgeving Holten als onderdeel van het project Groentransferium
Het terrein gaat dienen als overstapplek voor toeristen vanuit de auto naar een alternatieve vorm van vervoer, voor treinreizigers en tevens als multifunctioneel terrein voor de overloop van de langparkeerders ten behoeve van het centrum van Holten en de eerder genoemde voorzieningen en bedrijven ter plekke.
In het oorspronkelijke haalbaarheidsonderzoek Groentransferium is rekening gehouden met het realiseren van circa 250-300 parkeerplaatsen voor de lange termijn op de locaties ten westen van de NS station en ten noorden van de spoorlijn. De behoefte kwam vooral naar voren vanuit het parkeren van de toeristen met als bestemming Holten-centrum en de Holterberg, treinreizigers en bezoekers/werkers aan/in het centrum van Holten. Naast het parkeren voor treinreizigers (circa 80-100) en langparkeerders vanuit het centrum (circa 50), is een toevoeging van circa 100 - 150 parkeerplaatsen voor toeristen op de lange termijn nodig. Het aantal parkeerplaatsen ten behoeve van de toeristen is het meest onzeker. Daarom wordt ervoor gekozen om niet alle parkeerplaatsen in een keer te realiseren. In de ontwerpopgave voor het Groentransferium - fase 1 is uitgegaan van de aanleg van circa 150-200 parkeerplaatsen. Bij de uitwerking van de plannen is dit uitgekomen op circa 190 parkeerplaatsen.
Het parkeerterrein heeft een functie voor meerdere doelgroepen en is geschikt voor multifunctioneel gebruik. Hieronder is aangegeven welke doelgroepen gebruik maken van de parkeerplaatsen:
De toekomstige prognose van de verdeling van de doelgroepen is op drukke “werkdagen” globaal als volgt:
In het weekend en in vakantieperioden ligt het accent meer op toeristen, evenementen en is de prognose van de verdeling van de doelgroepen globaal als volgt:
Conclusie is dat er op drukke “werkdagen” ruimte is voor circa 60 parkeerplaatsen die multifunctioneel gebruikt kunnen worden en in de weekenden en vakantieperiode circa 100 parkeerplaatsen. Waarbij op zondag meer ruimte is voor toeristen omdat dan door het ontbreken van het winkelbezoek en werkers veel parkeerruimte vrijkomt in Holten. Toeristisch zijn zaterdag en vooral zondag de drukste dagen. Het exacte toekomstige aantal benodigde toeristische parkeerplaatsen zal op grond van ervaring blijken. De huidige parkeercapaciteit op het hoofdsteunpunt Holterberg is circa 200 parkeerplaatsen. Zeer regelmatig is deze capaciteit onvoldoende. Als vergelijk, het hoofdsteunpunt Paarse Poort in Hellendoorn heeft een capaciteit van circa 300 parkeerplaatsen die binnenkort wordt uitgebreid. De plannen die binnen Heerlijk Holten worden uitgevoerd generen ook extra toeristen. De op grond van bovenstaande geschatte multifunctionele capaciteit tussen de 60 en 100 parkeerplaatsen zijn zeker op zijn plaats.
Waarom situering parkeerterreinen in de Stationsomgeving
In de plannen Heerlijk Holten/Nieuw Hart voor Holten is de verbinding tussen het centrum van Holten met de Holterberg (Belevingspad) met als knooppunt de Stationsomgeving (Groentransferium) zowel functioneel als ruimtelijk van essentieel belang. Toeristen met als doel Holten centrum of de Holterberg parkeren op grond van de plannen Groentransferium - fase 1 zo dicht mogelijk bij deze route en kunnen via de route (Belevingspad) op een aantrekkelijke en veilige manier richting Holten centrum of de Holterberg.
De mogelijkheden tot multifunctioneel gebruik spelen bij de locatiekeus nabij het station een belangrijke rol. Het parkeerterrein aan de westzijde van het station fungeert in eerste instantie als P+R terrein (best bereikbaar voor de treinreizigers). Ook de toerist, een deel van de langparkeerders ten behoeve van Holten centrum en de bezoekers van de kerk kunnen gebruik maken van deze parkeerplaats. De bezoekers van de kerk zullen zowel op zondag als enkele keren per maand voor rouw- en trouwdiensten en andere bijeenkomsten gebruik maken van het parkeerterrein. De parkeerplaatsen aan de oostzijde van het station zijn vooral in trek bij de toeristen die komen met fietsen of mountainbikes. De ligging vlakbij de spoorwegovergang Beukenlaan, die rechtstreeks toegang geeft op het fietsknooppuntennetwerk en de Holterberg is uitermate gunstig. Voor een deel (circa 25) zullen deze parkeerplaatsen ook voor P+R worden gebruikt (deel ten westen van de spoorwegovergang Beukenlaan).
De in de het haalbaarheidsonderzoek Groentransferium opgenomen locatie aan de noordzijde van het spoor is hoofdzakelijk geschikt voor de toeristen naar de Holterberg. Voor de parkeerders met de bestemming centrum en P+R is deze minder geschikt. Planologisch komt deze plek pas aan de orde als de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van het spoor onvoldoende zijn.
Een andere mogelijke locatie voor een parkeerterrein, de locatie “Waterloo Vlogtman”, ligt voor toeristen een stuk minder gunstig in relatie met de verbinding naar de Holterberg en Holten centrum. Zie onderstaande afbeelding.
Locatie Waterloo Vlogtman (zwarte aanduiding) ligt buiten de verbinding Holterberg en Holten centrum
De huidige parkeermogelijkheid achter de kerk is niet altijd beschikbaar waardoor de P+ R functie voor de treinreizigers in het geding komt. Ook is het parkeerterrein achter de kerk en een groot deel van het parkeerterrein ten oosten van het station wat betreft P+R gebruik voor de treinreizigers veel lastiger te bereiken. Dat maakt dat deze locatie in de huidige vorm niet geschikt is voor het beoogde doel.
Situering parkeerterreinen in de stationsomgeving mede in relatie met het functionele en multifunctioneel gebruik van de terreinen.
In de oorspronkelijke plannen van het totale Groentransferium waren er geen parkeerplaatsen aan de oostzijde van het station gelegen. Zie onderstaande afbeelding.
Oorspronkelijke plannen van het project Groenstransferium
In dit gebied dat de groene verbinding tussen de Holter Enk en het Dorp zou gaan vormen pasten zowel ruimtelijk als fysiek geen grote hoeveelheid parkeerplaatsen. Bij uitwerking van de plannen bleek dat de realisering van de gewenste capaciteit achter de woningen aan de Dorpsstraat ruimtelijk niet goed kon worden ingepast. Na inspraak van bewoners is een belangenafweging gemaakt en het aantal parkeerplaatsen beperkt tot het nu voorliggende plan met circa 110 p.p.
Uitsnede schetsontwerp indicatie Stationsomgeving Holten
Omdat ook het bestaande bedrijf Enkco voorlopig in het gebied ten oosten van het station blijft zitten is gekozen om oostelijk van het station wel parkeerplaatsen aan te leggen. Wanneer in de toekomst het bedrijf weggaat en dit gebied tot herontwikkeling komt zal worden bekeken of de parkeerplaatsen dan integraal in de herontwikkeling kunnen worden opgenomen of zo nodig aan de noordzijde van het spoor kunnen worden gerealiseerd samen met een eventueel noodzakelijke uitbreiding.
De ontwerpuitgangspunten Groentransferium-fase 1 zijn:
Om het plein nabij het station en de horecavoorzieningen op een verantwoorde manier te realiseren is het ruimtelijk noodzakelijk om de bestaande fietsstallingen te verplaatsen naar de locatie oostelijk van het NS station. Wanneer deze op de bestaande locatie moeten worden uitgebreid zou dit in twee lagen moeten plaatsvinden. Hierdoor komt en de ruimtelijke kwaliteit van het plein in het gedrang. Ook de verbinding tussen het P+N/P+R terrein ten westen van het station met de toegang naar de perrons is slecht door de aanwezigheid van de fietsstallingen. Het parkeerterrein achter de Gereformeerde kerk is eigendom van de kerk en wordt, wanneer de kerk dit voor eigen gebruik nodig heeft, afgesloten. De rest van de tijd is openbaar gebruik mogelijk. Dit is geregeld in een overeenkomst.
Op onderstaande tekening is schematisch het gewenste functionele gebruik van de parkeerterreinen aangegeven. Het parkeerterrein achter het café De Biester (parkeerplaats A), op de grond van de eigenaar Stationsstraat 8, is nodig voor de P+R functie gezien de meest gunstige ligging ten opzichte van de toegang tot de perrons. Het gebruik van terrein van de kerk (parkeerplaats B) is hiervoor niet geschikt omdat dit afgesloten kan worden. Het terrein achter de kerk is geschikt als overloop van het centrum parkeren en P+N (toeristen). Uiteraard kan in de weekenden het P+R terrein voor een deel ook gebuikt worden door toeristen en als overloop van het centrum parkeren. Parkeerplaats C zal gebruikt worden voor P+R en P+N. Parkeerplaats D hoofdzakelijk voor P+N en bedrijven.
Functioneel gebruik van de parkeerterreinen
Toegang parkeerterrein in relatie belangen eigenaar Stationsstraat 8
Het belang van de grondeigenaar is dat hij op de locatie kan blijven wonen. De toegangsweg naar de parkeerplaats is gepland over zijn woning. Een mogelijk alternatief is de toegang aan de zuidzijde van de kerk. Deze toegang is voor het volledige parkeerterrein enerzijds te klein en anderzijds eigendom van de Gereformeerde kerk. De kerk gebruikt deze toegang wanneer het parkeerterrein achter de kerk wordt afgesloten voor eigen gebruik. In deze situatie wordt het parkeerterrein op de achter de woning van de eigenaar Stationsstraat 8 onbereikbaar, terwijl dit voor treinreizigers het belangrijkste parkeerterrein is. Door NS zal dit niet worden geaccepteerd. Ook is de uitgang bij de kerk, als deze een permanent karakter krijgt, een potentieel knelpunt in relatie met het laden en lossen van de Aldi en het drukke verkeer op de Stationsstraat.
Ontsluiting via de westkant kan plaatsvinden via de achtertuinen van de woningen aan de Dorpsstraat op de Dorpsstraat. Zie onderstaande tekening. Voor de bereikbaarheid als overloop van het centrum parkeren en de treinreizigers is dit niet gewenst. De meeste treinreizigers, bezoekers aan het centrum komen via de Larenseweg. Toeristen worden via de P+N borden naar de P+N terreinen geleid via de Larenseweg (vanaf A1 uit westelijke richting) of via de Drostenstraat (vanaf A1 uit oostelijke richting). Bezoekers aan het centrum kijken eerst op de parkeerplaatsen nabij het centrum. Wanneer deze vol zijn of er geen ruimte is voor langparkeerders dan is een toegang via de Dorpsstraat niet logisch. Ook voor toeristen geldt dit. Voor treinreizigers kan dit eventueel wel, maar er is een grote kans aanwezig dat deze gebruik gaan maken van de aanwezige langparkeerplaatsen op de Kalfstermansweide omdat deze dan logischer in de route ligt (Larenseweg/Stationsstraat).
Westelijke ontsluiting op Dorpsstraat niet wenselijk
Tenslotte is de optie bekeken of de ontsluiting ook kan plaatsvinden via de bestaande huidige inrit naar het achterliggende weiland. Deze is echter te smal (2,75 m). Verbreden tot de gewenste breedte van 7 meter (inclusief voetpad) is niet aan de orde vanwege de te krappe afstand tussen het café en de woning Stationsstraat 8. Ontsluiting in éénrichting zou kunnen, maar dan zal de ontsluiting in de andere richting via de toegang aan de zuidzijde van de kerk moeten plaatsvinden of via de eerder genoemde achtertuinen van de woningen aan de Dorpsstraat. Beide toegangen zijn in bovenstaande als niet acceptabel beschreven. Daarnaast zou de eigenaar van Stationsstraat 8 en een deel van de bewoners van het appartementencomplex Stationsstraat 2 geconfronteerd met een forse toename van verkeersbewegingen op korte afstand van hun woningen.
In dit hoofdstuk komt het relevante beleid van verschillende overheden aan bod. Beleid op rijksniveau wordt niet behandeld, aangezien het project waarvoor het bestemmingsplan wordt opgesteld van een schaal is waarover in het ruimtelijke beleid van het rijk niets wordt aangegeven.
De provincie Overijssel heeft het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samengevoegd tot één Omgevingsvisie. Het provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. Eén van de instrumenten om het beleid uit deze Omgevingsvisie te laten doorwerken is de Omgevingsverordening. Beide documenten zijn op 1 juli 2009 door Provinciale Staten vastgesteld.
In de Omgevingsvisie wordt de visie op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van de provincie Overijssel tot 2030 weergegeven. Het beleid staat primair in dienst van de sociaaleconomische ontwikkeling van Overijssel. Dit betekent dat ruimte wordt gemaakt voor ontwikkeling van werkgelegenheid en dat hoogwaardige woonmilieus tot stand worden gebracht. Die dynamiek moet benut worden als een kans om de ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid te versterken. De provincie definieert Ruimtelijke kwaliteit als: "Datgene wat ruimte geschikt maakt en houdt voor wat voor mensen belangrijk is. Of duurzamer gesteld: Wat voor mens, plant en dier belangrijk is. Ruimtelijke kwaliteit wordt gerealiseerd door naast bescherming vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast bieden dorpen en kernen weer andere leefmilieus dan het stedelijk gebied. De eigenheid kan gevonden worden door de eigen karakteristieke opbouw trouw te blijven en de verbinding met het omliggende landschap of historische structuren expliciet te maken.
Om te sturen op ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid wordt gebruik gemaakt van het Uitvoeringsmodel Omgevingsvisie Overijssel.
Generieke beleidskeuzes
Allereerst wordt bepaald of een beoogde ontwikkeling past binnen de generieke beleidskeuzes. Zo dienen gemeenten in het kader van woningbouw- en bedrijventerreinontwikkeling afspraken te maken met buurgemeenten. Andere generieke beleidskeuzes betreffen onder andere reserveringen voor waterveiligheid, randvoorwaarden voor externe veiligheid, grondwaterbeschermingsgebieden, landbouwontwikkelingsgebieden voor de intensieve veehouderij, begrenzing van Nationale Landschappen, Natura 2000-gebieden, Ecologische Hoofdstructuur en verbindingszones.
In dit geval gaat het om een gedeeltelijke herinrichting van de openbare ruimte en het realiseren van extra parkeerplaatsen nabij het station in bestaand bebouwd gebied. Een degelijke ontwikkeling op een dergelijke locatie is niet in strijd met bepaald generiek beleid.
Ontwikkelingsperspectieven
Het gehele grondgebied van Overijssel heeft in de Omgevingsvisie een bepaald ontwikkelingsperspectief gekregen. Ze geven richting aan wat waar ontwikkeld zou kunnen worden. Ze zijn richtinggevend om flexibiliteit voor de toekomst te hebben. Het ontwikkelingsperspectief voor het plangebied luidt voor het grootste deel als volgt: "Dorpen en kernen als veelzijdige leefmilieus". Hier is ruimte voor herstructurering, inbreiding en transformatie. Herinrichting van de openbare ruimte en het realiseren van extra parkeergelegenheid nabij het station past prima in dit ontwikkelingsperspectief.
Gebiedskenmerken
Op basis van gebiedskenmerken in vier lagen (natuurlijke laag, laag van het agrarische cultuurlandschap, stedelijke laag en lust- en leisurelaag) gelden specifieke kwaliteitsvoorwaarden en -opgaven voor ruimtelijke ontwikkelingen. Ze zijn soms normstellend, maar meestal richtinggevend of inspirerend.
Natuurlijke laag
Het plangebied valt binnen het zandgebied "Stuwwallen en ruggen". Stuwwallen dienen een beschermende bestemmingsregeling te krijgen, gericht op instandhouding van de hoofdlijnen van het huidige reliëf. Als ontwikkelingen plaats vinden, dan dragen deze bij aan het beter zichtbaar en beleefbaar maken van de hoogteverschillen en van de overgang tussen stuwwal en omgeving alsmede aan versterking van de potentiële natuurlijke kwaliteiten van de ‘natte voet’ van de stuwwal (kwelzone, brongebied).
Het betreft hier bestaand bebouwd gebied zonder enig hoogteverschil. De aanwezige spoorlijn (Enschede-Amsterdam) doet afbreuk aan dit gebiedskenmerk. Het herinrichten van de openbare ruimte en het aanleggen van extra parkeervoorzieningen is niet in strijd met de normen voor deze laag.
Laag van het agrarische cultuurlandschap
Het plangebied ligt binnen het landschapstype "Essenlandschap". Het is de ambitie om de essen te beschermen, gericht op instandhouding van de karakteristieke openheid, de huidige bodemkwaliteit en het huidige reliëf. Aangezien enig reliëf hier ontbreekt, is er geen strijd. De aanwezige spoorlijn (Enschede-Amsterdam) doet afbreuk aan dit gebiedskenmerk.
Stedelijke laag
Het plangebied ligt in het deel "woonwijken 1955 tot nu". Dit is ook logisch, aangezien het plangebied is gelegen binnen de bebouwde kom van Holten. De beoogde ontwikkeling past uitstekend bij deze stedelijke laag, aangezien het creëren van extra parkeergelegenheid van belang is voor het bebouwde gebied.
Lust- en leisurelaag
Het plangebied wordt doorkruisd door het Pieterpad. Deze komt vanaf de Holterberg en loopt langs het station verder naar het zuiden. Ook andere routes doorkruisen het plangebied of de nabije omgeving daarvan.
Juist deze toeristische route is een belangrijke bouwsteen voor de gehele ontwikkeling. Het is de bedoeling dat een betere verbinding tot stand wordt gebracht tussen de Holterberg en de kern Holten, door onder andere meer en betere parkeergelegenheid te bieden voor wandelaars (park & nature). De toeristische attractiviteit zal juist worden versterkt en daarom passen de beoogde ontwikkelingen zeer goed bij deze laag.
Meerdere recreatieroutes lopen door het plangebied, waaronder het Pieterpad. In de Omgevingsverordening wordt specifieke genoemd dat in de toelichting op bestemmingsplannen, die voorzien in nieuwe ontwikkelingen, wordt aangegeven op welke wijze bij de planontwikkeling rekening is gehouden met bestaande bovenlokale fiets- en wandelroutestructuren. In paragraaf 2.3 is hierop reeds ingegaan. Geconcludeerd kan worden dat voldaan wordt aan het gestelde in de Omgevingsverordening.
Structuurvisie Kom Holten (2005)
Met de structuurvisie "een nieuw Hart voor Holten" uit 2005 heeft de gemeente richting gegeven aan de vernieuwing van het dorpscentrum (De Kom). In de structuurvisie Kom Holten wordt gesteld dat door de spreiding van de centrumfuncties langs de oude routes in Holten nooit een herkenbaar centrum is ontstaan. Hierdoor wordt het dorp als weinig levendig ervaren. Om die reden wordt in de aanzet voor de structuurvisie een voorstel gedaan voor de herstructurering van het centrum van Holten, waarbij een echt dorpshart wordt gecreëerd. De ontwikkelingsrichting "een nieuw hart voor Holten" gaat uit van een concentratie bij de 'Smidsbelt' en van daaruit een oriëntatie richting het station, met de daarachter liggende Beukenlaan naar de Holterberg. Belangrijkste elementen van dit model zijn:
Voorliggend bestemmingsplan past goed bij deze uitgangspunten, omdat uitvoering van de projecten die door het bestemmingsplan juridisch-planologische mogelijk worden gemaakt zorgt voor een centrum dat beter door recreanten kan worden bezocht.
Heerlijk Holten! een ontwikkelingsperspectief voor Holten (2009)
Holten wil zich de komende vijftien jaar ontwikkelen tot een krachtige kern met een belangrijke recreatieve waarde in Overijssel. Van deze ontwikkeling zal zowel de inwoner, als de toerist en de regio profiteren. Dit wil Holten bereiken door de ruimtelijke kwaliteit te verhogen en door middel van speerpunten op het gebied van ‘sport & bewegen’, ‘kunst & cultuur’ en ‘Ecofun’ de recreatieve functie van Holten te versterken. Ook dient het aantal toeristen te groeien door het toevoegen van horeca, detailhandel, zorg en toeristische functies en dient Holten haar plek binnen het provinciaal toeristisch beleid te versterken.
Onder de drie genoemde profielen vallen meerdere projecten, die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat Holten een plaats wordt om heerlijk te wonen, te recreëren, te ontspannen en te sporten. Het project "Groentransferium" maakt hier deel van uit en middels voorliggend bestemmingsplan wordt hier planologisch-juridisch "handen en voeten" aan gegeven.
Het bestemmingsplan past dus uitstekend binnen het vigerende beleid dat voor de kern Holten is opgesteld.
Dit hoofdstuk beschrijft de randvoorwaarden op basis de milieukundige en overige aspecten waarmee rekening gehouden moet worden bij de inrichting en het beheer van het plangebied. Deze aspecten kunnen beperkingen opleggen aan het gebruik van bepaalde locaties.
De mate waarin het geluid veroorzaakt door het (spoor) wegverkeer het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh) Voor wegverkeer stelt de wet dat in principe de geluidsbelasting op geluidsgevoelige functies de voorkeurgrenswaarde van 48 dB niet mag overschrijden. Voor spoorwegverkeer mag de voorkeursgrenswaarde van 55 dB niet worden overschreden. Indien nieuwe geluidsgevoelige functies worden toegestaan, stelt de Wet geluidhinder de verplichting akoestisch onderzoek te verrichten naar de geluidsbelasting ten gevolge van alle (spoor)wegen op een bepaalde afstand van de geluidsgevoelige functies.
Onder geluidsgevoelige functies wordt verstaan woningen en andere geluidgevoelige gebouwen (zoals ziekenhuizen en onderwijsgebouwen) alsmede geluidgevoelige terreinen (woonwagenstandplaatsen en ligplaatsen voor woonschepen).
Bij de voorgenomen ontwikkeling worden geen nieuwe geluidsgevoelige functies toegevoegd waarvoor een akoestisch onderzoek naar de gevolgen van geluidhinder vanaf (spoor)wegen vereist is.
De uitbreiding van het parkeerterrein heeft geluidsconsequenties voor omwonenden. Door de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen, zullen er meer autobewegingen plaatsvinden en via een andere op- en afrit.
Er is sprake van verkeerslawaai. Daarmee lijkt toetsing aan de Wet geluidhinder aan de orde. De Wet geluidhinder is echter niet van toepassing op parkeerplaatsen. De gemeente Rijssen-Holten vindt de activiteiten op het parkeerterrein te vergelijken met wegverkeerslawaai. Daarom worden de verkeersbewegingen in analogie met de Wet geluidhinder en het geluidbeleid van de gemeente Rijssen-Holten getoetst.
Alcedo heeft in opdracht van de gemeente Rijssen-Holten voor de beoogde ontwikkeling een Akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat bij toetsing aan de Wet geluidhinder dat ter plaatse van de woning aan de Stationsstraat 6 en de kerk, welke overigens niet geluidgevoelig is, niet voldaan wordt in de toekomstige situatie. Gezien de lage snelheid van de voertuigen heeft het treffen van maatregelen aan het wegdek weinig invloed. Aangezien de woning aan de Stationsstraat 6 een bovenwoning betreft en de kerk hoog is, is het niet mogelijk om afschermende voorzieningen te treffen. Daarom is geadviseerd om te onderzoeken of de geluidswering van de gevels van de woning aan de Stationsstraat 6 en de kerk voldoende is om te kunnen voldoen aan de grenswaarde van 33 dB voor het binnen niveau ten gevolge van het wegverkeerslawaai. Uit nader onderzoek voor de kerk blijkt dat bij een geluidsbelasting van 50 dB het binnen niveau 22 dB bedraagt. Hiermee wordt voldaan aan de grenswaarde van 33 dB. Op dit moment is er sprake van meerdere ontwikkelingen die invloed hebben op de geluidsbelasting op de woning aan de Stationsstraat 6. Op het moment dat duidelijk is welke ontwikkeling maatgevend is, kan de geluidswering onderzocht worden, zodat rekening gehouden wordt met de zogenaamde 'worst-case'-situatie.
Op basis van de resultaten uit het uitgevoerde akoestisch onderzoek kan geconcludeerd worden dat voor zowel het spoorweglawaai als het wegverkeerslawaai ter plaatse van het plangebied geldt dat voldaan wordt aan de bepalingen uit de Wet geluidhinder evenals het gemeentelijk geluidbeleid. Bij de uitwerking van de voorgenomen ontwikkeling zal rekening moeten worden gehouden met het treffen van voorzieningen ten behoeve van de woning aan de Stationsstraat 6. Voor wat betreft de geluidbelasting op de kerk, welke overigens niet geluidgevoelig is, dat wordt voldaan aan de grenswaarde.
De Wet luchtkwaliteit (verankerd in de Wet Milieubeheer hoofdstuk 5, titel 2) is een implementatie van diverse Europese richtlijnen over luchtkwaliteit waarin ter bescherming van mens en milieu onder andere grenswaarden voor vervuilende stoffen in de buitenlucht (o.a. fijn stof en stikstofdioxide) zijn vastgesteld. De wet stelt bij een (dreigende) grenswaardenoverschrijding aanvullende eisen en beperkingen voor ruimtelijke plannen die "in betekende mate: (IBM) leiden tot verslechtering van de luchtkwaliteit" of "gevoelige bestemmingen" binnen onderzoekzones van provinciale- en rijkswegen. Daarnaast moet uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening afgewogen worden of het aanvaardbaar is het plan op deze plaats te realiseren. Hierbij speelt de blootstelling aan luchtverontreiniging een rol, ook als het plan "niet in betekende mate"(NIBM) bijdraagt aan de luchtverontreiniging.
Uit de "Rapportage luchtkwaliteit 2006"van de provincie Overijssel blijkt dat er geen overschrijdingen zijn in het plangebied voor wat betreft stikstofdioxide en fijn stof. Het bestemmingsplan maakt een uitbreiding van het parkeerterrein mogelijk wat kan leiden tot een toename van het aantal verkeersbewegingen in het gebied.
De voorgenomen ontwikkeling heeft alleen een effect op de luchtkwaliteit in het plangebied door de verkeeraantrekkende werking. Op het terrein bevinden zich in de bestaande situatie 55 parkeerplaatsen. In de nieuwe situatie worden circa 100 parkeerplaatsen gerealiseerd, dit betekent een toevoeging van 45 parkeerplaatsen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie.
Er worden alleen parkeerplaatsen gerealiseerd voor auto's en geen parkeerplaatse voor vrachtwagens. Er zullen dus alleen auto's en kleine bestelbusjes gaan parkeren. Deze voertuigen vallen allemaal onder de categorie "licht". Op basis van gegevens van Goudappel Coffeng met kenmerk RSN120/Gth/1545. d.d. 17 juli 2012 worden 320 motorvoertuigen verwacht op het terrein.
Op basis van de gegevens van rapportage neemt het aantal vervoersbewegingen met 880 toe op een daggemiddelde als gevolg van de nieuwe situatie ten opzichte van de oorspronkelijke situatie. Om te bepalen of de beoogde ontwikkeling valt onder het criterium NIBM is gebruik gemaakt van het NIBM-tool 2013 van het ministerie van I&M. De maximale bijdrage in NO2 is 0,74 µg/m3 en PM10 is 0,20 µg/m3. De grens voor een toename niet in betekende mate aan de luchtverontreiniging is 1,2 µg/m3. De bijdrage op basis van het extra verkeer als gevolg van het plan op de luchtkwaliteit is daarbij niet in betekenende mate. Een vervolgonderzoek is daarmee niet noodzakelijk.
Berekening NIBM-tool 2013
Gelet op het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat de voorgenomen ontwikkeling 'in niet betekende mate' bijdraagt aan de luchtkwaliteit en dat de luchtkwaliteit ter plaatse een goed woon- en leefklimaat niet in de weg staat. Zowel vanuit de Wet milieubeheer als vanuit een goede ruimtelijke ordening vormt de luchtkwaliteit geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
Indien door middel van een bestemmingsplan nieuwe, milieuhindergevoelige functies mogelijk worden gemaakt, dient te worden aangetoond dat deze niet worden gerealiseerd binnen de hinderzone van omliggende bedrijven. Anderzijds mogen milieuhindergevoelige functies in de directe omgeving van het plangebied niet negatief worden beïnvloed door de ontwikkelingen die met een bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt.
Binnen dit bestemmingsplan worden geen nieuwe milieuhindergevoelige functies mogelijk gemaakt.
Het aspect bedrijven en milieuzonering vormt geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
Het aspect externe veiligheid betreft het risico op een ongeval waarbij een gevaarlijke stof aanwezig is. Deze gevaarlijke stoffen kennen twee verschillende bronnen. Dit zijn de stationaire bronnen (chemische fabriek, lpg-vulpunt) en de mobiele bronnen (route gevaarlijke stoffen). Er wordt onderscheid gemaakt tussen de kans op een ramp en het aantal mogelijke slachtoffers. Er wordt bij externe veiligheid onderscheid gemaakt in plaatsgevonden risico en groepsrisico. Het plaatsgevonden risico biedt burgers in hun woonomgeving een minimum beschermingsniveau tegen gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico heeft een oriënterende waarde en voor het plaatsgevonden risico geldt een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten.
Het plaatsgebonden risico mag in principe nergens groter zijn dan 1 op 1 miljoen (ofwel 10-6). Dit is de kans dat een denkbeeldig persoon, die zich een jaar lang permanent op de betreffende plek bevindt (de plek waarvoor het risico is uitgerekend), dodelijk verongelukt door een ongeval. Deze kans mag niet groter zijn dan eens in de miljoen jaar. Elke ruimtelijke ontwikkeling wordt getoetst aan het plaatsgebonden risico van 10-6 als grenswaarde.
Het groepsrisico (GR) geeft aan wat de kans is op een ongeval met 10 of meer dodelijke slachtoffers in de omgeving van de beschouwde risicobron. Voor het GR geldt geen harde norm, maar een oriëntatiewaarde. De effecten van de ontwikkeling worden in een curve weergegeven en vergeleken met de curve van de oriëntatiewaarde. Bij overschrijding van de oriëntatiewaarde of een significante toename van het groepsrisico moet het bevoegd gezag het groepsrisico betrekken bij de vaststelling van het besluit (bijv. ruimtelijk besluit of milieuvergunningsbesluit). Voor deze groepsrisico verantwoording is de hoogte van het groepsrisico of de toename ervan onderdeel van de afweging. Daarnaast worden factoren meegenomen als mogelijkheden van de bestrijding en beperking van de omvang van een ramp of zwaar ongeval en de zelfredzaamheid van personen. Daarvoor wordt door het bevoegd gezag advies gevraagd aan de brandweer.
Volgens de risicokaart van de provincie Overijssel bevinden zich geen stationaire bronnen met risicovolle activiteiten in het plangebied. Ten noordoosten van het plangebied is echter de machinekamer van de Enkco Foodgroup B.V. gelegen. Deze inrichting heeft een 10-6 afstandscontour van 60 meter. Aangezien onderhavig bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt waarbij personen aan het risicogebied worden toegevoegd, vormt de aanwezigheid van deze inrichting geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling. Navolgende afbeelding geeft een uitsnede van de risicokaart van de provincie Overijssel weer.
![]() |
![]() |
Uitsnede provinciale risicokaart bron:risicokaart.nl
Het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI) legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein. Bijvoorbeeld rondom chemische fabrieken en lpg-tankstations. Deze bedrijven verrichten soms risicovolle activiteiten dicht bij woningen, ziekenhuizen, scholen of winkels. Het besluit verplicht gemeenten en provincies wettelijk vanaf de inwerkingtreding van het besluit bij het verlenen van milieuvergunningen en het maken van bestemmingsplannen met externe veiligheid rekening te houden. Het besluit is – op enkele onderdelen na – op 27 oktober 2004 in werking getreden. Op de navolgende afbeelding is een fragment van de provinciale risicoatlas Overijssel opgenomen, waarop mogelijke stationaire bronnen zijn aan gegeven.
Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen
Bij de inventarisatie van Verkeer en Waterstaat ten behoeve van het op te stellen nieuwe 'Basisnet Vervoer van Gevaarlijke Stoffen"(BVGS), zijn rondom het plangebied vooralsnog geen knelpunten geïnventariseerd. Basisnet houdt alleen rekening met stoffen die in grote hoeveelheden worden vervoerd (bulkvervoer) en die als zij vrijkomen levensbedreigend kunnen zijn over een groot gebied rondom het incident. Het invoeren van Basisnet is nog voorgenomen beleid. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel tot wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (wet Basisnet). Het Wetsvoorstel ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer. Waarschijnlijk wordt de Basisnet 1 januari 2014 van kracht. Tot die tijd zijn zogenaamde risicoruimten te vinden in de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen. Zo kunnen gemeentes alvast rekening houden met het voorgenomen beleid. Het BVGS bepaalt voor alle hoofdverbindingen over de weg, het water en het spoor welk vervoer mag plaats vinden en hoe de ruimte in de directe nabijheid mag worden gebruikt. Het basisnet maakt duidelijk over welke verbindingsassen het vervoer van gevaarlijke stoffen mag plaatsvinden en welke gevolgen dit heeft voor andere ruimtelijke functies (zoals wonen, werken en natuur) van een gebied.
Het basisnet bestaat uit drie typen verbindingen:
Bij de inventarisaties van Verkeer en Waterstaat, ten behoeve van het op te stellen nieuwe 'Basisnet Vervoer van Gevaarlijke Stoffen' is rondom het plangebied vooralsnog geen knelpunt geïnventariseerd. Het betreft echt nog geen vastgesteld beleid, dus harde uitspraken hierover kunnen dan ook nog niet worden gedaan.
Wegverkeer
Het vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen levert over het algemeen weinig problemen op ten aanzien van de externe veiligheid. Vooral in zeer dicht bevolkte gebieden, indien op korte afstand van de weg grote groepen mensen verblijven, kunnen problemen spelen met externe veiligheid.
Op basis van de Risicoatlas (2005) is nabij het plangebied geen mogelijk knelpunt geïnventariseerd. Dit vormt dan ook geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van voorliggend bestemmingsplan. Er zijn verder geen aanwijzingen dat het weggebruik van de wegen in de omgeving van het plangebied invloed heeft op het groepsrisico en de bestrijdbaarheid van risico's en de zelfredzaamheid van individuen in de omgeving bij de uitvoering van het bestemmingsplan.
Het plangebied ligt in de nabijheid van de spoorlijn Deventer-Almelo. Aangezien onderhavig bestemmingsplan geen ontwikkelingen mogelijk die leiden tot een verdichting van de bevolking in de nabijheid van het spoor, vormt de aanwezigheid van de spoorlijn geen belemmering. Bevaarbaar water bevindt zich niet in de nabijheid van het gebied en hoeft dan ook niet nader te worden beoordeeld.
Ter plekke van het plangebied wordt voldaan aan de eisen op het gebied van externe veiligheid en van een goede ruimtelijke ordening. Het aspect externe veiligheid legt geen beperkingen op voor de realisatie van het bestemmingsplan. Overigens betreft het hier een bestemmingsplan waarbij het aantal kwetsbare objecten in het gebied juist afneemt.
Nationaal Waterplan 2009
In december 2009 heeft het kabinet het Nationaal Waterplan vastgesteld. Het geeft op hoofdlijnen aan welk beleid het Rijk in de periode 2009 - 2015 voert om te komen tot een duurzaam waterbeheer. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstromingen, voldoende en schoon water en diverse vormen van gebruik van water. Ook worden de maatregelen genoemd die hiervoor worden genomen. Het Nationaal Waterplan is de opvolger van de Vierde Nota Waterhuishouding uit 1998 en vervangt alle voorgaande nota's waterhuishouding. Het Nationaal Waterplan is opgesteld op basis van de Waterwet die met ingang van 22 december 2009 van kracht is. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening heeft het Nationaal Waterplan voor de ruimtelijke aspecten de status van structuurvisie. In het Nationaal Waterplan is een eerste uitwerking gegeven aan het Deltaprogramma dat wordt opgesteld naar aanleiding van het advies van de Deltacommissie in 2008. Dit programma is gericht op duurzame veiligheid en zoetwatervoorziening.
Waterhuishoudingsplan Overijssel
In het waterhuishoudingsplan Overijssel zal naar aanleiding van de vaststelling van het Nationaal Waterplan 2009 worden gewijzigd. Relevante basisprincipes van het waterhuishoudingsplan zijn:
Provinciale waterverordening
De wet Nationaal Waterplan 2009 heeft tot gevolg dat de provinciale instrumentele waterregelgeving moet worden herzien. Deze herziening is zo omvangrijk dat voor de leesbaarheid nieuwe waterverordeningen zijn opgesteld die zoveel mogelijk zijn geïntegreerd. Als gevolg hiervan komen de afzonderlijke verordeningen betreffende de waterhuishouding, de waterkering en het grondwater te vervallen.
Naast een provinciale waterverordening die provincie brede onderwerpen zoals het regionale waterplan en het onderwerp grondwater (voor zover nog een provinciale bevoegdheid) regelt, is er per waterschap een interprovinciale waterverordening waarin het waterschap eigen onderwerpen regelt.
Adviescommissie schade grondwater
Bij de inwerkingtreding van de Waterwet (22 december 2009) is de Grondwaterwet komen te vervallen. Hierdoor is ook de juridische grondslag voor de Commissie van Deskundigen Grondwaterwet komen te vervallen. De commissie was door de 12 provincies ingesteld als onafhankelijke adviescommissie voor het bepalen van schade die het gevolg is van grondwateronttrekkingen en/of bijbehorende infiltraties. Op grond van de bepalingen van den Omgevingsverordening dient een nieuwe commissie te worden ingesteld. De 12 provincies hebben besloten tot voortzetting van deze gezamenlijke Commissie onder de Waterwet en daartoe is een nieuw besluit vastgesteld en inwerking getreden vanaf 22 maart 2011.
Waterverordening Rijn en IJssel
Deze verordening strekt tot het regelen van het waterschap eigen onderwerpen voor het Waterschap Rijn en IJssel. Het merendeel van de in deze verordening opgenomen onderwerpen is overgenomen uit de huidige regelgeving. Nieuw voor het waterschap zijn de bepalingen op het gebied van de normen waterkwantiteit, de projectprocedure en grondwater.
Waterschap Rijn en IJssel sluit wat afkoppelingbeleid betreft aan op het beleid van de provincie Overijssel. Voor alle inbreidingen en uitbreidingen geldt in principe het onderstaande beleid:
Waterbeheerplan Rijn en IJssel 2010-2015
Het waterbeheerplan beschrijft het beleid voor alle taakgebieden van Waterschap Rijn en IJssel. Het plan geeft aan welke doelen het waterschap nastreeft en met welke aanpak zij deze wil bereiken. De maatregelen die in de planperiode uitgevoerd gaan worden en de bijbehorende financiële middelen zijn op hoofdlijnen aangegeven.
Drie elementen aan het waterbeheerplan zijn nieuw in vergelijking met de vorige plannen:
Het Waterschap Rijn en IJssel werkt in de planperiode 2010-2015 aan:
Veiligheid
Watersysteembeheer
Waterketenbeheer
Uitvoering
Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP 2005-2012 en 2013-2017)
Het GRP richtte zicht op traditioneel rioolbeheer (inputgericht). Het GRP kenmerkte zich door een vaststaand technisch maatregelenpakket met gelabelde activiteiten op detailniveau, en was vooral gericht op het strategische en tactische niveau.
Het Rioleringsplan van 2005-2012 is alleen relevant voor inbreidingslocaties en is geactualiseerd middel het Rioleringsplan 2013-2017 per 14 februari. Hierin zijn de volgende punten relevant voor de voorgenomen ontwikkeling:
De lasten voor de rioolzorg zullen 100% bekostigd worden uit de rioolheffing.
Afkoppelen bij inbreidingslocaties
In geval van inbreidingslocaties luidt het gemeentelijk standpunt dat water in het gebied moet blijven. Dit houdt in dat het hemelwater op locatie geïnfiltreerd moet worden. Het uitgangspunt bij het ontwerp is dat per m² afvoerend verhard oppervlak 30 mm berging gerealiseerd wordt. Wanneer er op locatie geen mogelijkheid is tot het vasthouden en infiltreren van 30 mm per m², dan zorgt de gemeente elders in de omgeving voor compensatie.
Bij inbreidingen geldt dat er een gescheiden rioolstelsel wordt aangelegd (DWA en een regenwater infiltratiesysteem). Het regenwater afkomstig van de openbare wegen zal worden geïnfiltreerd in de bodem. Hierbij geldt een statische bergingseis van 30mm. Voor de particuliere percelen geldt dat deze ook met een statische bergingseis van 30mm het regenwater afkomstig van de daken en verhardingen moeten infiltreren.
Het waterbeleid van Rijk en provincie is gericht op een veilig en goed bewoonbaar land met gezonde duurzame watersystemen. In het Waterbeheerplan 2010-2015 van Waterschap Rijn en IJssel staat het beleid beschreven op een drietal hoofdthema's. Voor het thema Veiligheid is bescherming tegen hoog water op de rivieren het speerpunt. Het functioneren van de primaire en regionale waterkeringen staat hierbij centraal. Het thema Watersysteembeheer is gericht op het voorkomen van afwenteling door het hanteren van de drietrapsstrategie "Vasthouden-Bergen-Afvoeren". Voor de waterkwaliteit is het uitgangspunt "stand still - step forward". Watersysteembenadering en integraal waterbeheer dienen als handvatten voor het benutten van de natuurlijke veerkracht van een watersysteem. Het einddoel is een robuust en klimaatbestendig watersysteem voor de toekomst. Voor het thema Waterketenbeheer streeft Waterschap Rijn en IJssel naar een goed functioneren waterketen waarbij er een optimale samenwerking met de gemeenten wordt nagestreefd.
Ruimtelijke ordening en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is meer ruimte nodig voor het waterbeheer van de toekomst. Ook op andere terreinen, zoals recreatie, wonen en landbouw speelt water een centrale rol. Het waterschap wil in het watertoetsproces vroegtijdig meedenken over de rol van het water in de ruimtelijke ontwikkeling en wil samen met de gemeente op zoek naar de bijdrage die water kan leveren aan de verbetering van de leefomgeving.
Watertoetstabel
Er zijn drie niveaus in de intensiteit van het watertoetsproces. Hieronder worden deze kort toegelicht.
0. geen watertoets
RO-plan is waterhuishoudkundig niet belang in de waterparagraaf is het voldoende te benoemen dat er geen waterbelangen zijn.
1. verkorte watertoets
RO-plan bevat waterhuishoudkundige belangen, maar is dermate beperkt dat de standaard waterparagraaf ingevuld kan worden. Gemeente stelt zelfstandig een waterparagraaf op en vraag om een wateradvies. In de waterparagraaf wordt het beleidskader geschetst, de watertoetstabel toegepast en worden de relevante thema's uitgewerkt.
2. uitgebreide watertoets
RO-plan kan grote waterhuishoudkundige effecten hebben. Vooroverleg over invulling en uitwerking van de waterparagraaf is gewenst. In een startoverleg kan gezamenlijk bepaald worden welke wateraspecten een rol spelen en tot welk detailniveau deze uitgewerkt dienen te worden. Dit kan ook beteken dat er een waterhuishoudkundig plan, een geohydrologisch onderzoek of een analyse van het huidige watersysteem noodzakelijk is. Gezamenlijk wordt er invulling gegeven aan de wateraspecten en kan water een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving. Als er overeenstemming is over de inhoud van de waterparagraaf kan de gemeente de tekst opnemen in de toelichting van het ruimtelijk plan.
Thema | Toetsvraag | Relevant | Intensiteit |
Veiligheid | Ligt in of binnen 20 meter vanaf het plangebied een waterkering (primaire waterkering, regionale waterkering of kade Ligt het plangebied in een waterbergingsgebied of winterbed van een rivier? |
Nee Nee |
2 2 |
Riolering en afvalwaterketen | Is de toename van het afvalwater (DWA) groter dan m2/uur Ligt in het plangebied een persleiding van WRIJ Ligt in of nabij het plangebied een RWZI of rioolgemaal van het waterschap |
Nee Nee Nee |
2 1 1 |
Wateroverlast (oppervlaktewater) | Is er sprake van toename van het verhard oppervlak met meer dan 2500 m2? Is er sprake van toename van het verhard oppervlak met meer dan 500 m2? Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak? In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes? |
Nee Nee Ja Nee |
2 2 1 2 |
Oppervlaktewaterkwaliteit | Wordt vanuit het plangebied (hemel)water op oppervlaktewater geloosd? | Nee | 1 |
Grondwateroverlast | Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond? Is in het plangebied sprake van kwel? Beoogt het plan dempen van perceelsloten of andere wateren? Beoogt het plan aanleg van drainage? |
Nee Nee Nee Nee |
1 1 1 1 |
Grondwaterkwaliteit | Ligt het plangebied in de beschermingszone van drinkwateronttrekking? | Nee | 1 |
Inrichting en beheer | Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap? Heet het plan herinrichting van watergangen tot doel? |
Nee Nee |
1 2 |
Volksgezondheid | In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten uit het gemengd stelsel? Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieu hygiënische of verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)? |
Nee Nee |
1 1 |
Natte natuur | Bevindt zich het plangebied in of nabij een natte EVZ? Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water? Bevindt het plangebied zich in beschermingszones voor natte natuur? Bevindt het plangebied zich in een Natura 2000 gebied |
Nee Nee Nee Nee |
2 2 1 1 |
Verdroging | Bevindt zich het plangebied in een TOP-gebied? | Nee | 1 |
Recreatie | Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt | Nee | 2 |
Cultuurhistorie | Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig? | Nee | 1 |
De intensiteit van het watertoetsproces is afhankelijk van de antwoorden op bovenstaande vragen. Als er op een categorie 2 vraag een 'ja' is geantwoord is een uitgebreide watertoets noodzakelijk. Is er op geen van de categorie 2 vragen een 'ja' geantwoord dan kan een verkorte watertoets doorlopen worden. Als er alleen met 'nee' is geantwoord dan is het RO-plan waterhuishoudkundig niet van belang en hoeft er geen wateradvies bij het waterschap gevraagd te worden.
Op basis van de bovenstaande gegevens is het RO-plan waterhuishoudkundig niet van belang en hoeft er geen wateradvies bij het waterschap gevraagd te worden.
Wateroverlast
Bij de voorgenomen ontwikkelingen in het plangebied neemt het verhard oppervlak toe. Gekozen wordt voor een 30 mm statische berging. In de fase van omgevingsvergunning zal een waterhuishoudkundig plan worden voorgelegd aan het waterschap ter goedkeuring.
In het voorliggende bestemmingsplan vindt er geen nieuwbouw plaats, bestaande bouw (verhard oppervlak) wordt vervangen door gedeeltelijk verharding en groen. Er is sprake van een toename van het verhard oppervlak op basis van het schetsontwerp. In het kader van een omgevingsvergunning zal een verdere uitwerking van het schetsontwerp gebeuren conform de eisen ten aanzien van de afkoppeling van inbreidingslocaties van Waterschap Rijn en IJssel. Het aspect 'water' vormt daarmee geen belemmering voor de uitvoering van het onderhavig bestemmingsplan.
Voordat een bestemmingsplan wordt vastgesteld, moet aangetoond zijn dat de bodem en het grondwater geschikt zijn voor het beoogde gebruik.
In dit bestemmingsplan wordt geen bebouwing aan de bestaande bebouwing toegevoegd, maar neemt de bebouwing door sloop af. In dit kader is er dan ook geen verkennend bodem- en grondwateronderzoek uitgevoerd.
Het aspect bodem vormt geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
Bij ruimtelijke ingrepen dient rekening te worden gehouden met de natuurwaarden ter plaatse. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gebiedsbescherming en soortenbescherming. Gebiedsbescherming kan volgen uit de aanwijzing van een gebied in het kader van bijvoorbeeld de Habitat- of Vogelrichtlijn. Het projectgebied ligt niet in of nabij een Habitat- of Vogelrichtlijngebied. Het projectgebied is ook niet binnen de ecologische hoofdstructuur gelegen (EHS). Gebiedsbescherming is daarom niet van toepassing. Wat betreft soortenbescherming is de Flora- en faunawet van toepassing. Hier wordt onder andere de bescherming van dier- en plantensoorten geregeld. Bij ruimtelijke ontwikkelingen dient te worden getoetst of er sprake is van negatieve effecten op de aanwezige natuurwaarden.
In het kader van dit bestemmingsplan heeft Aveco de Bondt een Flora en fauna onderzoek uitgevoerd. Bij het onderzoek zitten de volgende bijlagen Beschermde soortenbijlage bij flora en fauna onderzoek en Fotobijlage bij Flora en fauna onderzoek. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in de vermindering van opstallen. Hierdoor worden zowel directe als indirecte negatieve effecten op strikt beschermde soorten in het kader van de Flora- en faunawet en op beschermde gebieden in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Ecologische hoofdstructuur (EHS) niet verwacht.
De te slopen gebouwen vormen mogelijk een vaste rust- en verblijfplaats voor beschermde soorten veermuizen en huismussen. In hoeverre de te slopen gebouwen in het plangebied daadwerkelijk door vleermuizen en/of huismussen als vaste rust- en verblijfplaats worden gebruikt dient nader onderzocht te worden aan de hand van aanvullend veldonderzoek.
In het plangebied is verder sporadisch begroeiing aanwezig waarin algemeen voorkomende soorten zangvogels zouden kunnen broeden. Het eventueel verwijderen van begroeiing dient daarom buiten het broedseizoen van vogels uitgevoerd te worden.
Verder zijn enkele algemeen voorkomende soorten te verwachten zoals huisspitmuis en egel. Dit zijn algemeen beschermde soorten (tabel Flora- en Faunawet) waarvoor een vrijstelling van de verbodsbepalingen uit de Flora- en faunawet geldt.
Op basis van het uitgevoerde natuuronderzoek kan worden geconcludeerd dat de voorgenomen ontwikkeling over het algemeen geen significante belemmeringen oplevert ten aanzien van te beschermen flora en fauna. Wel worden de te slopen gebouwen mogelijk door vleermuizen en huismussen gebruikt als vaste rust- en verblijfsplaats. Hiernaar dient nader onderzoek uitgevoerd te worden. Dit nader onderzoek zal worden uitgevoerd in het kader van de aan te vragen omgevingsvergunning voor het onderdeel sloop, waarbij bij de vergunningverlening, afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, aanvullende eisen en maatregelen geëist kunnen worden.
Bij ingrepen waarbij de ondergrond wordt geroerd, dient te worden aangetoond dat de eventueel aanwezige archeologische waarden niet worden aangetast. Archeologisch onderzoek zal moeten worden uitgevoerd indien sprake is van een hoge of middelhoge trefkans, of indien het plangebied niet is gekarteerd.
Het voorliggend bestemmingsplan gaat uit van de sloop van de bebouwing en het buitenterrein gedeeltelijk nieuw worden ingericht. Het voorziet niet in ontwikkelingen waarbij de grond wordt geroerd, zodoende is een archeologisch onderzoek niet noodzakelijk.
Dubbelbestemming
In het onderhavige bestemmingsplan zijn, in aansluiting op het gemeentelijk archeologiebeleid en conform overleg met de regionale medewerker archeologie, -middelhoge archeologische verwachting opgenomen.
Het aspect archeologie vormt geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
Het voorliggende bestemmingsplan maakt een uitbreiding van het parkeerterrein mogelijk door de sloop van bebouwing. Het parkeerterrein is bedoeld voor treinreizigers, voor toeristen die de Holterberg bezoeken en als uitwijkingsmogelijkheid als het parkeerterrein aan de Kalfstermansweide vol is. Om de uitbreiding van het parkeerterrein te realiseren is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Het voorliggende bestemmingsplan leidt tot een verbetering van de parkeersituatie en voorziet in een gewenste parkeerbehoefte en vormt dan ook geen belemmering voor de uitvoering van dit bestemmingsplan.
Het gemeentelijke bestemmingsplan is een middel waarmee functies aan gronden worden toegekend. Het gaat dus om het toekennen van gebruiksmogelijkheden. Vanuit de Wet ruimtelijke ordening volgt een belangrijk principe: het gaat om toelatingsplanologie. Het wordt de grondgebruiker (eigenaar, huurder etc.) toegestaan om de functie die het bestemmingsplan geeft uit te oefenen. Dit houdt in dat:
Een afgeleide van de gebruiksregels in het bestemmingsplan zijn regels voor bebouwing (omgevingsvergunning voor het bouwen) en regels voor het verrichten van ‘werken’ (omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden). Een bestemmingsplan regelt derhalve:
Het bestemmingsplan is een belangrijk instrument voor het voeren van ruimtelijk beleid, maar het is zeker niet het enige instrument. Andere ruimtelijke wetten en regels zoals bijvoorbeeld de Woningwet, de Monumentenwet 1988, de Algemene Plaatselijke Verordening, de Wet Milieubeheer en de bouwverordening zijn ook erg belangrijk voor het uitoefenen van het ruimtelijke beleid.
Op de verbeelding wordt aangegeven welke bestemming gronden hebben. Dit gebeurt via een bestemmingsvlak. Voor het op de verbeelding aangegeven bestemmingsvlak gelden de gebruiksmogelijkheden zoals die in het bijhorende regel worden gegeven. Die toegekende gebruiksmogelijkheden kunnen op twee manieren nader worden ingevuld:
De regels zijn verdeeld over 4 hoofdstukken:
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouw- en gebruiksregels gekoppeld.
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan.
De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.
In dit bestemmingsplan zijn de bestemmingen Groen, Verkeer en Verkeer - Verblijfsgebied, opgenomen. Ten slotte is in de regels de bestemming Waarde – Middelhoge archeologische verwachting opgenomen.
Voor een deel van het plangebied komen de regels overeen met het huidig gebruik van de grond. Aangezien het bestemmingsplan ontwikkelingsgericht is, zijn voor het andere deel van het plangebied bestemmingen opgenomen welke de beoogde ontwikkeling mogelijk maken.
Groenvoorzieningen die een duidelijke beeldbepalende functie vervullen vanwege aankleding, begeleiding van straten en dergelijke zijn als Groen bestemd.
Verkeer - Verblijf (artikel 4)
Het parkeerterrein alsmede de toegangswegen zijn bestemd als Verkeer - Verblijf omdat deze gronden worden gebruikt ten behoeve van bestemmingsverkeer. Binnen deze bestemming zijn parkeer- en groenvoorzieningen, fietsenstallingen, perrons en overige bebouwing toegestaan.
Waarde - Middelhoge archeologische verwachting (artikel 5)
Aangezien voor het gehele plangebied geldt dat mogelijk archeologische waarden in de bodem aanwezig zijn, is een dubbelbestemming toegekend.
Naast de bestemmingen bevat het bestemmingsplan een aantal algemene regels over bijvoorbeeld begrippen, de wijze van meten, algemene afwijkingen en overgangsrecht.
Voor wat betreft de algemene afwijkingsregels verdient nog te worden vermeld dat het bepaalde in artikel 9.1 onder b alleen geldt voor bouwgrenzen. Voor zover bouwgrenzen samenvallen met bestemmingsgrenzen, kan deze afwijking hiervoor niet worden gebruikt omdat deze bepaling niet voorziet in de overschrijding van bestemmingsgrenzen.
Verder betreffen de algemene regels min of meer standaardregels in bestemmingsplannen en worden deze hier verder niet toegelicht.
Bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6. lid 1 sub f van het Besluit ruimtelijke ordening onderzoek plaats te vinden naar de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Voorliggend bestemmingsplan voorziet in de behoefte van een parkeerterrein en sloop van bebouwing. Het bestemmingsplan laat geen grootstedelijke ontwikkelingen toe. Voor de voorgenomen ontwikkeling zijn met betrokken partijen afspraken gemaakt waarvoor de kosten zijn verzekerd uit de gemeentelijke begroting en middels subsidie van de provincie Overijssel.
Planschade
Uit jurisprudentie blijkt dat een planologische verslechtering, met planschade ex artikel 49 van de WRO als gevolg, zich voordoet wanneer de planologische wijziging leidt tot:
Bij de nadere uitwerking van de voorgenomen ontwikkeling zal een toetsing op genoemde punten plaatsvinden. Indien genoemde punten aan de orde zijn, zullen hiervoor voorzieningen worden getroffen en deze integraal worden meegenomen in de nadere planuitwerking.
Geen exploitatieplan
Artikel 6.12. van de Wet ruimtelijke ordening bepaalt dat de gemeenteraad bij de vaststelling van een bestemmingsplan een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. In artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald wat onder een bouwplan wordt verstaan. Realisatie van een parkeerterrein maakt hiervan geen deel uit. Derhalve is er voor het plangebied geen exploitatieplan opgesteld.
Van inspraak op grond van artikel 1.3.1, lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is afgezien vanwege het feit dat de inhoud van dit plan al eerder in een ander bestemmingsplan een volledig bestemmingsplantraject (inclusief zienswijzen en beroep) heeft doorlopen. Dit bestemmingsplan haalde de eindstreep niet van wege het ontbreken van een belangenafweging. Deze belangenafweging is toegevoegd aan de toelichting van het bestemmingsplan. Planologisch-juridisch zijn er geen wijzigingen. Ook dit plan maakt een parkeerterrein met groenvoorzieningen mogelijk. Bij het eerste bestemmingsplan traject heeft een inloopavond plaatsgevonden en zijn diverse gesprekken gevoerd met omwonenden. De reacties van de inloopavond en de resultaten van de gesprekken zijn meegenomen in voorliggend bestemmingsplan.
Het vorige bestemmingsplan had dezelfde inhoud en strekking als onderhavig bestemmingsplan en was akkoord bevonden door de overlegpartners. Opnieuw overleg voeren ex artikel 3.1.1, lid 1 heeft dan ook geen toegevoegde waarde.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang vanaf 22 april 2015 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn konden zienswijzen worden kenbaar gemaakt. Tijdens de periode dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen zijn geen zienswijzen ingediend.