direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Herstelplan wijzigingsplannen buitengebied Westerveld
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1701.509Herstel8WP2022-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Achtergrond en aanleiding

Bestemmingsplan buitengebied 2018 vernietigd

Op 21 juli 2021 is het bestemmingsplan Buitengebied 2018 van de gemeente Westerveld vernietigd door de Raad van State (ECLI:NL:RVS:2021:1603).

Op grond van artikel 3.6 lid 3 Wro maken uitwerkings- en wijzigingsplannen deel uit van het bestemmingsplan waarop deze plannen zijn gebaseerd. Hieruit volgt dat indien een bestemmingsplan waarop een uitwerkings- of wijzigingsplan is gebaseerd door de Afdeling wordt vernietigd, dit ook de rechtskracht van deze plannen raakt. Het uitwerkings- of wijzigingsplan is daarmee ook vernietigd.

Nu door de vernietiging van het bestemmingsplan Buitengebied 2018 ook de daarop gebaseerde wijzigingsplannen zijn vervallen wil de gemeente Westerveld dit herstellen. Dat betekent dat een aantal wijzigingsplannen opnieuw moeten worden vastgesteld met een aangepaste grondslag (namelijk de grondslag 'bestemmingsplan Buitengebied 2012'). Het gaat om 12 wijzigingsplannen. De wijzigingsbevoegdheden voor deze wijzigingsplannen zijn alle opgenomen in het moederplan, het bestemmingsplan Buitengebied 2012. Deze 12 wijzigingsplannen moeten aldus opnieuw worden vastgesteld met het bestemmingsplan Buitengebied 2012 als grondslag. Hiertoe is het onderhavige 'herstelplan Wijzigingsplannen buitengebied Westerveld' opgesteld. Het herstelplan betreft aldus één wijzigingsplan voor 12 percelen.

Naast het hierboven omschreven herstelplan voor 12 percelen zijn er nog enkele andere herzieningen/wijzigingen die niet via bovengenoemde hersteloperatie meegenomen kunnen worden. Dit omdat de grondslag voor deze wijzigingen niet opgenomen is in het bestemmingsplan buitengebied 2012. Het gaat om vier locaties. Voor deze 4 locaties is separaat het ‘postzegelbestemmingsplan buitengebied Westerveld’ opgesteld.

Herstelplan wijzigingsplannen

Met het 'herstelplan wijzigingsplannen buitengebied Westerveld' ontstaat een nieuw actueel en correct wijzigingsplan dat de functies een kader geeft waaraan (toekomstige) aanvragen omgevingsvergunning kunnen worden getoetst. Het herstelplan sluit aan bij de actuele juridische en planologische situatie en voldoet aan de vormvereisten van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012).

Tevens dient het vaststellen van het herstelplan als voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het voorliggende herstelplan maakt -na inwerkingtreding van de Omgevingswet- onderdeel uit van het gemeentelijk Omgevingsplan van rechtswege. Voor een goede overgang is het noodzakelijk dat de basis op orde is: een eenduidige en actuele regeling voor het grondgebied van de gemeente Westerveld.

1.2 Plangeschiedenis

In de volgende tabel is de plangeschiedenis van het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Westerveld weergegeven.

Bestemmingsplan   Jaar   Onherroepelijk of vernietigd  
Buitengebied Westerveld   2012   Deels onherroepelijk, deel vernietigd  
uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak   2014    
Reparatieplan buitengebied Westerveld   2016   Deels onherroepelijk, deel vernietigd (artikel 13, lid 13.3 onder h sub 1 en artikel 14 lid 13.4: bestemming Horeca)
Dit plan bevat geen wijzigingsbevoegdheden voor de genoemde wijzigingsplannen.  
uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak   2017    
Buitengebied Agrarische gronden   2017   vernietigd (PAS)  
uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak      
Buitengebied Westerveld 2018     vernietigd (PAS)  
uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak   2021    

1.3 Plangebied

Dit herstelplan ziet toe op het herstel van een aantal wijzigingsplannen, in die zin dat de grondslag voor de wijziging moet worden aangepast. Het gaat om 12 wijzigingsplannen. De wijzigingsbevoegdheden voor deze wijzigingsplannen zijn alle opgenomen in het moederplan, het bestemmingsplan Buitengebied 2012. Deze plannen moeten aldus opnieuw worden vastgesteld met het bestemmingsplan Buitengebied 2012 als grondslag. In onderstaande tabel is een overzicht weergegeven van de betreffende wijzigingsplannen.

Wijzigingsplan   Grondslag  
   
Jan van der Veenweg 2,
Vledderveen  
Bestemmingsplan Buitengebied 2014  
Stroovledder 11 Dwingeloo   Buitengebied Westerveld 2018  
Egginkstraat 33, Uffelte   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012.  
Lheebroek 18, Dwingeloo   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012.  
Westeinde 18, Dwingeloo   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012.  
Leggeloo 40, Dwingeloo   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012  
Wittelterweg 12, Wittelte   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012  
Uterlangenweg 1 te Uffelte   Buitengebied Westerveld 2018  
Lhee 5, Dwingeloo   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012  
Lheebroek 6, Dwingeloo   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012  
Bosrand 16 Dwingeloo   Bestemmingsplan Buitengebied. Verwezen wordt naar vaststelling in 2014, moet zijn 2012  
Oosteinde 8 Wapserveen   Bestemmingsplan Buitengebied (1985), gemeente Havelte  

Het plangebied waarop dit herstelplan van toepassing is betreft aldus het grondgebied van de 12 wijzigingsplannen, zoals genoemd in bijgaande tabel.

1.4 Strekking wijzigingen 12 percelen

Het herstelplan betreft één wijzigingsplan voor 12 percelen. In deze paragraaf worden de wijzigingen voor de de 12 percelen per plan kort toegelicht. De oorspronkelijke toelichtingen van de betreffende percelen zijn opgenomen in bijlage 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11.

  • 1. Jan van der Veenweg 2 Vledderveen

Het plan ziet toe op een wijziging van de bedrijfsbestemming naar de bestemming 'Wonen.

Met de wijziging van de bestemming naar 'Wonen' wordt de inrichting van het perceel niet gewijzigd. Het nieuwe gebruik wordt gevestigd in de bestaande panden, waarbij de (voormalige) bedrijfswoning het hoofdgebouw vormt.

  • 2. Stroovledder 11 Dwingelo

Het plan ziet toe op het reguleren van de splitsing van de bestaande woonboerderij tot twee zelfstandige woningen. Het omliggend erf alsmede vrijstaande bijgebouwen wordt eveneens in twee percelen op gesplitst. De bestaande toegang blijft gehandhaafd ten behoeve van het gebruik voor de beide woningen

  • 3. Egginkstraat 33 Uffelte

Het plan ziet toe op het splitsen van de bestaande woonboerderij in twee woningen. Hierbij vindt geen nieuwbouw plaats. De bouwwerkzaamheden die plaatsvinden, betreffen interne werkzaamheden. Het straat- en bebouwingsbeeld wordt door de uitvoering van dit plan niet gewijzigd.

  • 4. Lheebroek 18, Dwingeloo

Het plan ziet toe op het het splitsen van de woonboerderij tot drie wooneenheden. Om (monumentale of karakteristieke) voormalige boerderijen in stand te houden is het mogelijk panden met deze bestemming onder bepaalde voorwaarden te splitsen. Splitsing van dergelijke boerderijen naar drie woningen is mogelijk bij boerderijen met een minimale oppervlakte van 300 m2. Dit is bij Lheebroek 18 het geval.

  • 5. Westeinde 18, Dwingeloo

Het plan ziet toe op de splitsing van de woonboerderij tot drie wooneenheden. Om (monumentale of karakteristieke) voormalige boerderijen in stand te houden is het mogelijk panden met deze bestemming onder bepaalde voorwaarden te splitsen. Splitsing van dergelijke boerderijen naar drie woningen is mogelijk bij boerderijen met een minimale oppervlakte van 300 m2. Dit is bij Westeinde 18 het geval.

  • 6. Leggeloo 40, Dwingeloo

Het plan ziet toe op de splitsing van de woonboerderij tot twee wooneenheden. Om (monumentale of karakteristieke) voormalige boerderijen in stand te houden is het mogelijk panden met deze bestemming onder bepaalde voorwaarden te splitsen. Spitsing van dergelijke boerderijen naar twee woningen is alleen mogelijk bij boerderijen groter dan 200 m2. Dit is in het geval van Leggeloo 40 het geval.

  • 7. Wittelterweg 12, Wittelte

Het plan ziet toe op het wijzigen van de bestemming 'Recreatie 5' in de bestemming 'Wonen - Voormalige boerderijpanden'. Het gaat daarbij enkel om een functiewijziging binnen de contouren van de bestaande bebouwing, er vindt geen nieuw-, uit- en/of verbouw van de bebouwing plaats. Het hoofdgebouw wordt als woonhuis in gebruik genomen. Verder vinden er geen wijzigingen aan het perceel plaats. Het woonhuis wordt niet extern verbouwd. Het straat- en bebouwingsbeeld wordt door de uitvoering van dit plan niet gewijzigd.

  • 8. Uterlangenweg 1 te Uffelte

Het plan ziet toe op het verbouwen van de woonboerderij tot buiten het oorspronkelijke bouwvlak. Om (monumentale of karakteristieke) voormalige boerderijen in stand te houden is het mogelijk panden met deze bestemming onder bepaalde voorwaarden te vergroten. Deze vergroting is mogelijk door de oppervlakte van het bouwvlak, waarbinnen een boerderij gesitueerd moet zijn, uit te breiden tot maximaal 150 m2. Dit is in onderhavige situatie het geval.

  • 9. Lhee 5 Dwingeloo

Het plan ziet toe op de splitsing van de woonboerderij tot drie wooneenheden. Om (monumentale of karakteristieke) voormalige boerderijen in stand te houden is het mogelijk panden met deze bestemming onder bepaalde voorwaarden te splitsen. Splitsing van dergelijke boerderijen naar drie woningen is mogelijk bij boerderijen met een minimale oppervlakte van 300 m2. Dit is bij Lhee 5 het geval.

  • 10. Lheebroek 6 Dwingeloo

Het plan ziet toe op het wijzigen van de bestemming 'Sport - Manege' in de bestemming 'Wonen - Voormalige boerderijpanden'. Het gaat daarbij enkel om een functiewijziging binnen de contouren van de bestaande bebouwing, er vindt geen nieuw-, uit- en/of verbouw van de bebouwing plaats. Het hoofdgebouw wordt als woonhuis in gebruik genomen. Verder vinden er geen wijzigingen aan het perceel plaats. Het woonhuis wordt niet extern verbouwd. Het straat- en bebouwingsbeeld wordt door de uitvoering van dit plan niet gewijzigd.

  • 11. Bosrand 16 Dwingeloo

Het plan ziet toe op het wijzigen van de bestemming 'Wonen - Voormalige boerderijpanden' in de bestemming 'Wonen'. De bestaande bebouwing verkeert in zeer matige staat en is (mede in het kader van de veiligheid) gesloopt. Het initiatief betreft het realiseren van een nieuwe woning op het perceel.

  • 12. Oosteinde 8 Wapserveen

Het plan ziet toe op het wijzigen van de bestemming 'Wonen' in de bestemming 'Agrarisch - Paardenhouderij'. Voor het perceel Oosteide 8 te Wapserveen is in 1989 een wijzigingsprocedure doorlopen om de woonbestemming te wijzigen in een agrarische bestemming.

1.5 Beleid en sectorale onderzoeken

In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem en water. Voorliggend herstelplan ziet uitsluitend toe op het herstellen van de juridische grondslag van 12 wijzigingsplannen. Dit betekent dat de reeds vastgestelde wijzigingsplannen slechts enkel op dit aspect worden aangepast.

Omdat het plan niet voorziet in het toestaan van nieuwe ontwikkelingen en de huidige functies in het gebied zijn getoetst aan de milieuaspecten, hetzij in de reeds vastgestelde wijzigingsplannen hetzij in een besluit/vergunning, is opnieuw toetsen aan de milieuaspecten niet noodzakelijk. Ook het opstellen van een m.e.r.-beoordelingsnotitie is niet aan de orde. Voor toetsing aan de milieuaspecten wordt verwezen naar de toelichting van betreffende wijzigingsplannen gemeente Westerveld, welke als bijlage 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11. zijn opgenomen bij de toelichting van dit wijzigingsplan.

1.6 Leeswijzer

In deze toelichting worden, na dit inleidende hoofdstuk, in hoofdstuk 2 het beleidskader en in hoofdstuk 3 de milieu- en omgevingsaspecten bij het plan toegelicht. In hoofdstuk 4 wordt de juridische systematiek van het herstelplan uitgelegd en tot slot is in hoofdstuk 5 de uitvoerbaarheid van het plan uitgewerkt.

De toelichtingen behorende bij de in paragraaf 1.3 genoemde plannen zijn als bijlage 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11. opgenomen bij de toelichting van dit wijzigingsplan.

Hoofdstuk 2 Beleidskader

Een bestemmingsplan mag niet in strijd zijn met de beleidskaders op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. Dit geldt ook voor een wijzigingsplan. Op nationaal niveau zijn de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) relevant. Op provinciaal niveau zijn dit de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening van de provincie Drenthe. Op gemeentelijk niveau is dit de Omgevingsvisie Westerveld.

Dit 'herstelplan wijzigingsplannen' ziet uitsluitend toe op het herstellen van de juridische grondslag van 12 wijzigingsplannen. Dit betekent dat de reeds vastgestelde wijzigingsplannen slechts enkel op dit aspect worden aangepast.

Gelet op de aard, de inhoud en de schaal van de wijzigingen kan geconstateerd worden dat het provinciaal- en Rijksbeleid geen rol spelen. Het onderhavige plan ziet uitsluitend toe op het herstellen van de juridische grondslag van de reeds vastgestelde wijzigingsplannen. De locaties van dit plangebied liggen niet op gronden waarvoor specifieke eisen uit geldende beleidsstukken op Rijks, provinciaal- en gemeentelijk niveau voortvloeien. Dit herstelplan is dan ook in overeenstemming met dit beleid.

Hoofdstuk 3 Milieu-en omgevingsaspecten

In een ruimtelijke plan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem en water. Voorliggend bestemmingsplan betreft een 'herstelplan wijzigingsplannen'. Dit betekent dat vastgestelde wijzigingsplannen slechts op enkele aspecten wordt aangepast. In dit geval slechts op één aspect, namelijk de juridische grondslag.

Omdat het plan niet voorziet in het toestaan van nieuwe ontwikkelingen en de huidige functies in het gebied zijn getoetst aan de milieuaspecten, hetzij in het wijzigingsplan hetzij in een besluit/vergunning, is opnieuw toetsen aan milieu- en omgevingsaspecten niet noodzakelijk. Ook het opstellen van een m.e.r.-beoordelingsnotitie is niet aan de orde. Voor toetsing aan de milieuaspecten wordt verwezen naar de toelichting van de betreffende wijzigingsplannen.

Hoofdstuk 4 Juridische planopzet

In de regels zijn in hoofdstuk 1 de van toepassing zijnde begrippen en regels met betrekking tot de wijze van meten opgenomen. Het begrip "bestemmingsplan Buitengebied" is daarbij als volgt gedefinieerd:

"het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Westerveld, met identificatienummer NL.IMRO.1701.0000BP000000000509-0010, vastgesteld d.d. 5 juli 2012".

Hiermee is de grondslag van de in paragraaf 1.3 genoemde wijzigingsplannen aangepast.

In hoofdstuk 2 zijn de bestemmingsregels opgenomen van de bestemmingen die van toepassing zijn op de 12 wijzigingsplannen. Daarbij is artikel 5, 'Wonen - Voormalige boerderijpanden' aangevuld met een bepaling die specifiek kan toepassing is op de locaties Egginkstraat 33 (Uffelte), en Stroovledder 11 (Dwingeloo). De regels van dit artikel zijn hiermee in overeenstemming met de regels zoals opgenomen in de eerder opgestelde wijzigingsplannen voor deze twee locaties. De overige bestemmingsregels in dit hoofdstuk hebben een verwijzing naar de bestemmingsregels uit het moederplan (bestemmingsplan buitengebied 2012). Dit geldt ook voor de algemene regels, die in hoofdstuk 3 zijn opgenomen.

Voor wijzigingsplannen of ruimtelijke plannen die na 29 november 2014 zijn vastgesteld, vervalt de parkeerbepaling uit de bouwverordening. In deze plannen moet een regeling zijn opgenomen ten aanzien van parkeren. Daarom is hoofdstuk 3 aangevuld met een algemene parkeerbepaling (zie artikel 17.1). Hoofdstuk 4 tenslotte omvat overgangs- en slotregels.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

5.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Vooroverleg

Het Herstelplan wijzigingsplannen buitengebied Westerveld doorloopt de in de Wro vastgelegde planprocedure. Ten behoeve van de maatschappelijke uitvoerbaarheid is het voorontwerpplan in het kader van het Overleg ex artikel 3.1.1 Bro toegezonden aan de provincie Drenthe.

Het is provincie Drenthe opgevallen dat een aantal opgenomen bouwvlakken niet op een juiste wijze is ingetekend. De provincie verzoekt de gemeente om deze omissie in het ontwerpplan te herstellen.

De vooroverlegreactie is als bijlage 12 bij de toelichting toegevoegd.

Zienswijzen

Nadat de reacties uit vooroverleg zijn beantwoord en eventuele aanpassingen in het plan zijn verwerkt, wordt het ontwerp-herstelplan gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Binnen deze termijn kan eenieder een zienswijzen indienen.

Het ontwerp wijzigingsplan 'Herstelplan wijzigingsplannen buitengebied Westerveld' heeft met ingang van 6 oktober 2022 tot en met 16 november 2022 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode kon een ieder een zienswijze indienen. Op het ontwerp zijn twee zienswijzen ontvangen. De zienswijzen zijn tijdig ingediend en gemotiveerd.

De argumenten in de zienswijze worden in de zienswijzennota kort samengevat en voorzien van een inhoudelijk reactie. De zienswijzennota is opgenomen als bijlage 13 bij de toelichting toegevoegd.

Oosteinde 8 Wapserveen

Voor het perceel Oosteinde 8 te Wapserveen is in 1989 een wijzigingsprocedure doorlopen om de bestemming te wijzigen in een agrarische bedrijfsbestemming voor het oprichten van een paardenhouderij. De agrarische bestemming is toegekend en opgenomen in de daarop volgende bestemmingsplannen. Door vernietiging van de bestemmingsplannen Buitengebied Westerveld is voor dit perceel geen digitale bestemming raadpleegbaar, maar is de gevoerde wijzigingsprocedure wel van toepassing. Het perceel in dit herstelplan positief bestemd met een bestemming 'Agrarisch - Paardenhouderij'.

Vaststelling

Nadat de ingekomen zienswijzen zijn beantwoord, wordt het herstelplan – al dan niet gewijzigd – ter vaststelling aangeboden aan burgemeester en wethouders. Na publicatie start de beroepstermijn van zes weken. Het vaststellingsbesluit staat open voor beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

5.2 Economische uitvoerbaarheid

De economische uitvoerbaarheid wordt enerzijds aangetoond door de financiële haalbaarheid en anderzijds via de grondexploitatieregeling vanuit de wetgeving. In dit herstelplan worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt waarbij deze aspecten aangetoond moeten worden. Het plan maakt immers, ten opzichte van geldende regelingen en vergunningen, geen nieuwe bouwplannen mogelijk. Daarbij komt dat dit herstelplan ook niet voorziet in de uitvoering van werken door de gemeente. Het aantonen van de financiële haalbaarheid is niet nodig en de grondexploitatieregeling is niet van toepassing. De vaststelling van een exploitatieplan is bij dit bestemmingsplan niet van toepassing