direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Uitvoering en realisatie
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402

Hoofdstuk 4 Uitvoering en realisatie

De structuurvisie is een strategisch beleidsdocument, waarin de gemeente haar visie geeft op de gewenste ontwikkeling van de gemeente. De gemeente vindt het uitermate belangrijk om vervolgens ook zicht te geven op de uitvoering van de visie. In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de uitvoeringsaspecten.

Inzet van de gemeente is dat de structuurvisie breed wordt opgepakt binnen De Wolden. De inhoud van de visie is echter zodanig breed, dat de gemeente de ontwikkelingen niet alleen kan oppakken. Dat betekent ook dat de gemeente zeker niet pretendeert het alleenrecht te hebben op de uitvoering. Doelstelling van de gemeente is om de toekomst gezamenlijk met de bewoners, de bedrijven, de organisaties, de verenigingen, et cetera, in te vullen.

De invulling van de toekomst van De Wolden zal op allerlei manieren plaatsvinden. Ook de alledaagse activiteiten en ontwikkelingen van de bewoners, in de dorpen, in de gezinnen, in de bedrijven zijn daarvoor belangrijk en dragen uiteindelijk bij. Op veel ontwikkelingen heeft de gemeente dan ook niet direct invloed en dat is ook niet de doelstelling. Bij andere projecten heeft de gemeente wel een directe rol.

  • 28. Deels zal het beleid uit de structuurvisie vorm krijgen in de uitvoering van (actief) beleid en beheer, gericht op het faciliteren van nieuwe ontwikkelingen. Het opstellen van beleidsplannen, visie of nota's door de gemeente is een belangrijk instrument om nieuwe ontwikkelingen op gang te brengen;
  • 29. Een belangrijk deel van de uitwerking van de structuurvisie kan worden opgepakt in de vorm van projecten. In dit hoofdstuk wordt op de ontwikkelingen, die door middel van (ontwikkelings)projecten vorm moeten krijgen ingegaan en hiervoor wordt een globale uitvoeringsagenda opgesteld.

Gekozen is voor het opstellen van een overzicht van projecten (de uitvoeringsagenda), waarin de gemeente concreet de projecten opsomt die in de planperiode van de structuurvisie opgepakt gaan worden. Daarbij gaat het om uitvoeringsmaatregelen die bestaan uit een mix van technische, bestuurlijk en juridische maatregelen met per project een aantal uitvoeringsgegevens.

Vele factoren bepalen in hoeverre de voorgestelde projecten in de structuurvisie haalbaar zijn of niet. De mate waarin voorstellen voor projecten in deze structuurvisie worden opgepakt heeft te maken met de financiƫle haalbaarheid, ruimtelijke inpasbaarheid, juridische haalbaarheid, omgevingsaspecten en capaciteit van het gemeentelijke apparaat. En bij de definitieve besluitvorming speelt uiteraard ook de politieke besluitvorming een belangrijke rol.

In dit hoofdstuk wordt eerst een overzicht gegeven van de projecten, vervolgens wordt op enkele instrumenten, die bij de uitvoering kunnen worden ingezet nader ingegaan en tot slot wordt ingegaan op de regierol van de gemeente.