direct naar inhoud van 4.6 Geluid
Plan: Supermarkt Veldstraat, Ulft
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000109-VA01

4.6 Geluid

4.6.1 Verkeerslawaai
4.6.1.1 Algemeen

De mate, waarin het geluid veroorzaakt door het wegverkeer, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh). De wet schrijft voor, dat bij gewijzigde situaties akoestisch onderzoek uitgevoerd moet worden. Aangezien de beoogde ontwikkeling, die met deze planwijziging mogelijk wordt gemaakt (het realiseren van een supermarkt), geen geluidsgevoelige functie betreft kan het onderzoek wegverkeerslawaai beperkt blijven tot onderzoek naar de gevolgen elders, die van de realisering van een supermarkt uit kunnen gaan.

Als gevolg van de voorgenomen ontwikkeling kan er langs wegen in de omgeving sprake zijn van een toenemende geluidsbelasting door gewijzigde verkeersstromen. In de Wet geluidhinder is sprake van gevolgen elders wanneer de geluidbelasting toeneemt met 2 dB of meer in de plansituatie ten opzichte van de toekomstige situatie zonder ontwikkelingen. Van een dergelijke toename is sprake wanneer de verkeersintensiteit toeneemt met 40% of meer (bij een gelijkblijvende verkeersverdeling).

Goudappel Coffeng, adviseurs in mobiliteit, heeft ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing van een drietal bestemmingsplannen in het centrum van Ulft, w.o. dit bestemmingsplan, in februari 2013 een akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai ingesteld (bijl. 6). In dit onderzoek wordt de toekomstige plansituatie, waarin alle ontwikkelingen en ingrepen in de verkeersstructuur zijn opgenomen, vergeleken met de autonome toekomstige situatie.

4.6.1.2 Onderzoek

Het onderzoek van Goudappel Coffeng is opgesteld omdat binnen het centrumgebied van Ulft aan diverse ontwikkelingen wordt gewerkt. Eén van deze ontwikkelingen betreft het realiseren van een nieuwe supermarkt, waarvoor dit bestemmingsplan is opgesteld. Ook vinden, als gevolg van de herstructuerering van het centrum van Ulft, wijzigingen plaats in de verkeersstructuur. De realisatie van een nieuwe supermarkt zorgt voor extra verkeersbewegingen op de omliggende wegen. Hiermee zijn de plannen van invloed op de geluidsbelasting langs wegen in de omgeving.

In het onderzoek van Goudappel Coffeng is de toekomstige plansituatie, waarin alle ontwikkelingen en ingrepen in de verkeersstructuur zijn opgenomen, vergeleken met de autonome toekomstige situatie (zonder die ontwikkelingen en ingrepen). Hierbij zijn de volgende wegvakken beschouwd, waar het verkeer met 30% of meer toeneemt als gevolg van de voorgenomen planontwikkelingen:

  • Bongersstraat (tussen F.B. Deurvorststraat en nieuwe weg Keurkamer);
  • Middelgraaf;
  • Diergaarde;
  • Veldstraat.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat:

  • er geen sprake is van gevolgen elders langs de Bongersstraat;
  • er langs het deel van de Middelgraaf, tussen de Kerkstraat en de Diergaarde, het aantal verkeersbewegingen toeneemt waardoor de geluidsbelasting in de plansituatie 2 tot 3 dB toeneemt;
  • er langs de Diergaarde het aantal verkeersbewegingen toeneemt waardoor de geluidsbelasting met 3 tot 4 dB toeneemt. Deze relatief grote toename is met name te verklaren omdat het aantal verkeersbewegingen in de autonome situatie beperkt is t.o.v. de plansituatie. Hierdoor is al snel sprake van een grote toename van de geluidsbelasting.
  • er langs de Veldstraat, tussen de Keurkamer en de F.B. Deurvorststraat het aantal verkeersbewegingen toeneemt waardoor de geluidsbelasting met 3 dB toeneemt.

4.6.1.3 Conclusie

Hoewel de Wet geluidhinder over het algemeen het toetsingskader is dat voor geluid van toepassing is, bestaat er geen wettelijke verplichting aan deze wet te toetsen ingeval het plangebied van het bestemmingsplan in de bebouwde kom ligt, waar uitsluitend sprake is van 30-km/h-wegen. In de praktijk wordt echter wel van de Wet geluidhinder gebruik gemaakt om af te wegen in hoeverre nog sprake is van een goede ruimtelijke ordening ingeval door ontwikkelingen elders gevolgen ontstaan waardoor de geluidsbelasting onevenredig toe- of afneemt.

Het onderzoek van Goudappel Coffeng toont aan dat langs Bongersstraat ( tussen F.B. Deurvorsstraat en de nieuwe weg Keurkamer), de Middelgraaf, de Diergaarde en de Veldstraat, sprake is van significante toename van de geluidsbelasting, waardoor deze met 2 dB of meer toeneemt.

In dit soort situaties geldt op basis van de Wet geluidhinder een voorkeursgrenswaarde van 48 dB als de hoogst toelaatbare belasting op de gevel van de woningen. Een hogere waarde is wettelijk mogelijk maar de toename van de geluidbelasting mag (over het algemeen) niet meer bedragen dan 5 dB.

Er zijn geen woningen waar de geluidbelasting op de gevel vanwege de aanpassing van het verkeer met meer dan 5 dB toeneemt en er zijn geen woningen waarbij de geluidbelasting op de gevel meer dan 53 dB bedraagt. Ook als de normen uit de Wet geluidhinder worden gehanteerd dan zijn er op basis van die wet derhalve geen reducerende maatregelen nodig en is de reconstructie ofwel de wijziging van de verkeerscirculatie toegestaan.

Een ander aspect, dat bij de afweging een rol speelt, is het binnenniveau in alle kamers van woningen. Nieuwe woningen en woningen, die gerenoveerd zijn, hebben minimaal een geluidisolatie van 20 dB. Omdat de geluidbelasting op de gevel van woningen in alle gevallen minder is dan 53 dB is het binnenniveau in deze gevallen minder dan 33 dB. Daarmee voldoet het binnenniveau aan de normstelling van de Woningwet.

Gelet op het vorenstaande kan worden geconcludeerd, dat ook na de reconstructie nog sprake is van een acceptabel woon- en leefklimaat op het stuk Bongersstraat (tussen F.B. Deurvorststraat en de nieuwe weg Keurkamer), de Diergaarde, de Middelgraaf en de Veldstraat. Het aspect verkeerslawaai vormt derhalve geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het plan.

4.6.2 Akoestisch onderzoek supermarkt
4.6.2.1 Algemeen

In paragraaf 4.6.1 is al ingegaan op het akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Daarnaast dient ook gekeken te worden naar de geluidsuitstraling van de te realiseren supermarkt op de omliggende functies, door o.a. de bevoorrading van de supermarkt. Aveco de Bondt heeft hiertoe een geluidsonderzoek uitgevoerd (bijl. 7). Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in het kader van de omgevingsvergunning aspect milieu. De bepaalde geluidbelastingen zijn getoetst aan het "Besluit Algemene Regels voor Inrichtingen Milieubeheer" (het Activiteitenbesluit).

4.6.2.2 Onderzoek

Geluidsbelastingen uit de inrichting

Uit dit onderzoek blijkt, dat het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau ten hoogste 48, 45 en 25 dB bedraagt ter plaatse van de omliggende woningen. Hiermee wordt voldaan aan de algemene geluidvoorschriften van het Activiteitenbesluit.

Maximale geluidsbelastingen 

Omdat het laden en lossen van goederen beperkt blijft in de dagperiode tussen 07:00 en 19:00 uur blijkt uit het onderzoek, dat het maximale geluidsniveau (LAmax) van de supermarkt ten hoogste 64 dB bedraagt in respectievelijk de dag- en avondperiode ter plaatse van de omliggende woningen. Hiermee wordt voldaan aan de toelaatbare maximale beoordelingsniveaus conform het Activiteitenbesluit.

Indirecte hinder

De indirecte hinder wordt veroorzaakt door verkeer dat ten behoeve van de inrichting op de openbare weg rijdt. De verkeersbewegingen van en naar de inrichting vinden uitsluitend plaats via de Veldstraat en de nieuwe weg over de Keurkamer. De hoogste equivalente geluidbelasting ten gevolge van de verkeersaantrekkende werking van de supermarkt bedraagt 50 dB ter plaatse van de woningen Kerkstraat 1 en Veldstraat 5. Hiermee wordt voldaan aan de toelaatbare geluidbelasting van 50 dB conform de Circulaire inzake indirecte hinder.

4.6.2.3 Conclusie

Het aspect "geluid" vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het plan.