Plan: | Supermarkt Veldstraat, Ulft |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000109-VA01 |
De belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot luchtkwaliteit is vastgelegd in hoofdstuk 5, titel 5.2 van de Wet milieubeheer. In deze paragraaf, ook wel bekend als de Wet luchtkwaliteit, is de basis gelegd voor een programmasystematiek voor maatregelen en projecten, hetgeen geconcretiseerd is in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit: het NSL.
In het NSL is geborgd, dat vanaf 11 juni 2011 aan de Europese grenswaarden voor fijn stof (PM10) wordt voldaan, en vanaf 1 januari 2015 aan de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide (NO2). Tot deze momenten heeft Nederland uitstel (derogratie) gekregen van de Europese unie om aan de grenswaarden voor stikstofdioxide en fijn stof te voldoen. Voor de toetsing aan de luchtkwaliteitsnormen zijn, conform de Handreiking Rekenen aan Luchtkwaliteit, in de praktijk drie normen van toepassing:
Rekening houdende met de verkregen derogatie dient iedere plek in Nederland op 1 januari 2015 aan de grenswaarden van stikstofdioxide te voldoen. De derogratietermijn voor fijn stof (PM10) is inmiddels verlopen. Overal in Nederland moet voldaan worden aan de norm van 40 µg/m3 voor fijn stof.
Het plan in relatie tot het wettelijk kader.
In navolging van artikel 5.16 lid 1 van de Wet milieubeheer kan worden gesteld dat een ruimtelijke ontwikkeling vanuit het oogpunt van luchtkwaliteit doorgang kan vinden indien wordt voldaan aan één van de volgende punten:
1 Een plan draagt in betekenende mate bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit indien de planbijdrage groter dan 1,2 µg/m3 is. Projecten met een bijdrage van 1,2 µg/m3 of lager zijn niet in betekende mate (NIBM).
De beoogde ontwikkeling, die met deze planwijziging mogelijk wordt gemaakt, is niet opgenomen in het NSL. Onderzocht is wat het effect van dit plan is op de luchtkwaliteit en of voldaan wordt aan de vigerende normen uit de Wet milieubeheer.
De ministeriële regeling NIBM bevat geen kwantitatieve uitwerking voor supermarkten en detailhandel. Dit betekent, dat op een andere manier aannemelijk moet worden gemaakt, dat het project niet in betekenende mate leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit. Om die reden is er door Goudappel Coffeng een onderzoek uitgevoerd (bijl. 8). Evenals bij het akoestisch onderzoek verkeerslawaai is bij dit onderzoek niet alleen de plansituatie van dit plan bekeken maar eveneens de plansituatie van andere ontwikkelingen, die voor het centrum van Ulft op stapel staan. Uitgegaan is van de toekomstige verkeerscijfers in het jaar 2023 (tien jaar na vaststellen bestemmingsplannen). Voor de achtergrondconcentraties en emissiefactoren is echter uitgegaan van prognosejaar 2013.
Onderzocht is of er inzake luchtkwaliteit mogelijke belemmeringen zijn vanuit de Wet milieubeheer. Daarnaast is vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening afgewogen of het aanvaardbaar is om het initiatief op deze plaats te realiseren. Uit het onderzoek is gebleken, dat de norm voor de jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide, de norm voor de jaargemiddelde concentratie fijn stof en de norm voor het aantal overschrijdingsdagen van de etmaalgemiddelde concentratie fijn stof in geen geval overschreden worden.
Het aspect luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het plan.