direct naar inhoud van 7.3 Bestemmingsregels
Plan: Centrum Venlo
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BP201227CENTRVENLO-VA02

7.3 Bestemmingsregels

7.3.1 Algemeen

De gronden van het gehele plangebied hebben een positieve bestemming. Een positieve bestemming betekent dat gebruik van de gronden voor de verschillende bestemmingen direct mogelijk is. Bovendien betekent dit dat oprichting van gebouwen direct mogelijk is nadat het College van Burgemeester en Wethouders een omgevingsvergunning hebben verleend welke dient te voldoen aan onder meer de planregels van het bestemmingsplan, het Bouwbesluit en de Bouwverordening.


De opbouw van de bestemmingen ziet er in beginsel als volgt uit:

  • bestemmingsomschrijving;
  • bouwregels;
  • afwijkinging van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • afwijking van de gebruiksregels;
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van bouwwerken;
  • wijzigingsbevoegdheid.

Verder kunnen ook 'nadere eisen' gesteld worden.
Hieronder volgt per bestemmingsonderdeel een korte toelichting.

Bestemmingsomschrijving

De bestemmingsomschrijving bevat de omschrijving van de doeleinden die met de bestemming aan de grond worden toegekend. Hierbij gaat het in beginsel om een beschrijving van de aan de grond toegekende functies zoals wonen, bedrijven, detailhandel, recreatie, horeca etc. De aard van de toegelaten inrichtingen van gronden (bouwwerken en werken, geen bouwwerken zijnde) vloeit dan voort uit de toegelaten functies.

De hoofdfuncties worden als eerste genoemd. Indien van toepassing worden ook de aan de hoofdfuncties ondergeschikte functies mogelijk gemaakt. De ondergeschiktheid wordt weergegeven door de zin 'met daaraan ondergeschikt'. Tevens wordt aangegeven welke functies bij de bestemming behoren door middel van de zin 'met daarbij behorende'. Het betreft hier meestal functies als paden, groen, erven, etc.

Bouwregels

In de bouwregels wordt aangegeven welke bebouwingsmogelijkheden er op een perceel bestaan. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Afwijking van de bouwregels

Door het opnemen van een afwijkingsregeling bestaat de mogelijkheid af te wijken van de algemeen toegestane bouwregelingen. Deze afwijkingen zijn niet bedoeld voor afwijkingen van de bouwregels, waarvan de verwachting is, dat ze in (bijna) alle gevallen worden verleend. In dat geval zijn de bouwregels hierop aangepast. Voor elke afwijking wordt aangegeven waarop afwijking wordt verleend, de maximale afwijking die met deze afwijking kan worden toegestaan en eventueel de situaties of voorwaarden waaronder afwijking wordt verleend.

Het gaat hier om afwijkingsbevoegdheden voor specifieke bestemmingen. Indien afwijkingsbevoegdheden gelden voor meerdere bestemmingen dan wel een algemene strekking hebben, zijn ze opgenomen in hoofdstuk 3 (de algemene regels).

Specifieke gebruiksregels

In dit onderdeel kan worden aangegeven welke vormen van gebruik men in ieder geval strijdig acht met de bestemming. Hierin worden niet alle mogelijke strijdige gebruiksvormen genoemd, maar alleen die waarvan het niet op voorhand duidelijk is dat deze in strijd zijn met de bestemming. Het gaat hierbij in feite om een aanvulling op de bestemmingsomschrijving.

Afwijking van de gebruiksregels

Een afwijking van een gebruiksregel mag niet leiden tot een feitelijke wijziging van de bestemming. Dat wil zeggen, dat wel afwijking kan worden verleend ten behoeve van functies, die inherent zijn aan de in de bestemmingsomschrijving opgenomen functies. Via afwijking kunnen geen 'nieuwe' functies worden toegestaan. Met andere woorden: de afwijkingsregeling kan worden opgenomen voor kleinere, planologisch minder ingrijpende, onderwerpen. Functiewijzigingen en grotere, ingrijpende ruimtelijke ingrepen worden geregeld via een wijzigingsbevoegdheid.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van bouwwerken

Specifieke inrichtingsactiviteiten, niet bestaande uit bouwen, dienen soms aan een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van bouwwerken gebonden te worden. Het gaat daarbij om gevallen waarbij er geen noodzaak bestaat om werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden geheel uit te sluiten, maar waarbij de toelaatbaarheid afhangt van de omstandigheden in een concreet geval. Een stelsel voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van bouwwerken wordt opgenomen om extra bescherming aan een specifieke bestemmingswaarde van de bestemming te bieden, zoals landschappelijke of natuurlijke waarden, of de groen en/of waterstructuur.

Wijzigingsbevoegdheid

Door het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk om het bestemmingsplan te wijzigen (binnenplanse wijziging). In de meeste gevallen zal het gaan om het wijzigen van de op een perceel gelegde bestemming, maar deze wijziging kan eventueel ook gebruikt worden om de bouwmogelijkheden op een perceel te wijzigen.

Het gaat hier om wijzigingsbevoegdheden voor specifieke bestemmingen. Indien wijzigingsbevoegdheden gelden voor meerdere bestemmingen dan wel een algemene strekking hebben, zijn ze opgenomen in hoofdstuk 3 van de planregels (de algemene regels).

Nadere eisen

Nadere eisen kunnen worden gesteld ten behoeve van bepaalde doorgaans kwalitatief omschreven criteria, zoals een goede woonsituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden. De nadere eisenregeling biedt de mogelijkheid om in concrete situaties in het kader van het verlenen van een omgevingsvergunning sturend op te treden door het opnemen van nadere eisen in de omgevingsvergunning. Nadere eisen kunnen alleen worden gesteld als er in de planregels ook een primaire eis wordt gesteld.
De nadere eisen moeten verband houden met deze eis. De nadere eisenregeling hoeft niet in alle bestemmingen te worden geregeld.

7.3.2 Bestemmingen

In deze subparagraaf wordt een korte toelichting gegeven op de in dit plan voorkomende bestemmingen.

Bedrijf

De bestemming Bedrijf regelt de separaat in het plangebied gelegen bedrijvigheid, zoals bijvoorbeeld een verkooppunt voor motorbrandstoffen met lpg, middels de betreffende aanduiding. Voor het overige is uitsluitend kleinschalige bedrijfsactiviteiten, zoals vermeld in Bijlage 1 Lijst van aan huis verbonden bedrijfsactiviteiten van de regels, mogelijk.

Centrum - 1

In de bestemming Centrum - 1 is de kern van het centrum gebied van Venlo vastgelegd. Deze bestemming gaat uit van:

  • behoud en bescherming van de sterke detailhandelsstructuur in combinatie met horeca en consumentgerichte diensten;
  • het versterken van de woonfunctie op de verdieping om leegstand boven winkelpanden tegen te gaan.

Centrum - 2

De bestemming Centrum - 2 regelt de functies rond de hoofdwinkelstraten met het oog op de krimp van behoefte aan detailhandelsruimte. Deze bestemming biedt met name ruimte aan de overige centrumfuncties, zodat er goed gevulde schil met een verscheidenheid aan functies rondom het kernwinkelgebied ontstaat. Tevens laat deze bestemming aan huis gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsactiviteiten, zoals vermeld in Bijlage 1 Lijst van aan huis verbonden bedrijfsactiviteiten van de regels, toe.

Detailhandel en Dienstverlening

De in het plangebied separaat gevestigde detailhandel en dienstverlening is juridisch geregeld middels de bestemmingen Detailhandel en Dienstverlening.

Gemengd

De aanloopstraten richting de schil en het kernwinkelgebied zelf zijn voorzien van de bestemming Gemengd. Deze bestemming laat wonen, dienstverlening en aan huis gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsactiviteiten toe, zoals vermeld in Bijlage 1 Lijst van aan huis verbonden bedrijfsactiviteiten van de regels.

De functies detailhandel, horeca en onderwijs zijn uitsluitend toegestaan op de locaties waar ze nu ook zijn toegestaan en zijn middels een afwijkingsbevoegdheid ook onderling uitwisselbaar.

Groen

De aanwezige groenvoorzieningen hebben de bestemming Groen gekregen. Speelvoorzieningen zijn binnen deze bestemming rechtstreeks geregeld.

Horeca

De in het plangebied separaat gevestigde horecabedrijven zijn juridisch geregeld middels de bestemming Horeca.

Maatschappelijk

Alle maatschappelijke functies zijn voorzien van de bestemming Maatschappelijk. Tevens zijn ze binnen de bestemming voorzien van een aanduiding, zoals bijvoorbeeld bibliotheek, zorginstelling, religie etc.

Verkeer, Verkeer - Railverkeer en Verkeer - Verblijfsgebied

Ten aanzien van de wegen, straten en paden in het plangebied is een splitsing gemaakt tussen doorgaande verkeersroutes en langzaamverkeersroutes en verblijfsgebieden. De doorgaande routes (verkeersfunctie) zijn bestemd als Verkeer en de verblijfsgebieden zijn bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied.

Daarnaast is de spoorweg bestemd als Verkeer - Railverkeer. Het aanwezige spoorwegemplacement en het stationsgebouw zijn middels aanduidingen en voorzien van specifieke bouwregels binnen deze bestemming opgenomen.

Water - Rivier

De rivier de Maas, inclusief de passantenhaven is bestemd als Water - Rivier.

Wonen

De gronden binnen de bestemming Wonen hebben als hoofdfunctie wonen, in de vorm van grondgebonden woningen, gestapelde woningen, boven- en benedenwoningen, aan huis gebonden beroepen en bedrijven, tuinen, erven en onbebouwde erven en waterhuishoudkundige voorzieningen, alsmede (ondergrondse) waterbergings- en infiltratievoorzieningen.

Hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden gebouwd binnen het aangeduide bouwvlak. In de planregels zijn nadere bebouwingsregels opgenomen. Voor wat betreft de toegestane goot- en bouwhoogte wordt verwezen naar de verbeelding.

Waarde - Cultuurhistorie, Waarde - Archeologie 1, Waarde - Archeologie 2, Waarde - Archeologie 3 en Waarde - Archeologie 4

De op de verbeelding aangewezen gronden voor Waarde - Cultuurhistorie, Waarde - Archeologie 1, Waarde - Archeologie 2, Waarde - Archeologie 3 en Waarde - Archeologie 4 zijn, naast de andere voor die gronden aanwezige bestemmingen, tevens bestemd voor de bescherming en het behoud van de op en/of in deze gronden voorkomende archeologische- en cultuurhistorische waarden.

Waterstaat - Stroomvoerend rivierbed, Waterstaat - Waterkering en

Waterstaat - Waterlopen

De op de verbeelding voor Waterstaat - Stroomvoerend rivierbed, Waterstaat - Waterkering en Waterstaat - Waterlopen aangewezen gronden hebben, naast de andere voor die gronden aanwezige bestemmingen, tevens ofwel primair een stroomvoerende functie, of zijn bestemd voor het onderbehoud en instandhouding van waterkeringen dan wel watergangen.