direct naar inhoud van 4.6 Geluidhinder
Plan: Mosaïque-N271
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0893.BP12MOSAN271NBG-VA01

4.6 Geluidhinder

4.6.1 Wegverkeerslawaai

Binnen het plangebied wordt de reconstructie van de N271 en de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg ter hoogte van Den Asseldonk mogelijk gemaakt. De N271 wordt ter plaatse van het kruispunt met de Siebenwaldseweg en de nieuwe ontsluitingsweg gereconstrueerd. Ter hoogte van het kruispunt met de Siebengewaldseweg wordt het met verkeerslichten geregelde kruispunt vervangen door een ovonde, waarop de Siebengewaldseweg, het Raadhuisplein, de Daem van Kekenstraat en beide takken van de N271 worden aangesloten. Ter hoogte van de nieuwe ontsluitingsweg naar Den Asseldonk wordt een rotonde gerealiseerd. Voor beide wegaanpassingen dient op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd naar de reconstructie. De nieuwe ontsluitingsweg bij Den Asseldonk betreft een 30 km/h-weg. Op grond van de Wgh kan akoestisch onderzoek naar de aanleg van deze weg achterwege blijven. Op basis van jurisprudentie en in het kader van een goede ruimtelijke ordening dient echter aangetoond te worden dat ten gevolge van 30 km/h-wegen sprake is van een acceptabel akoestisch klimaat.

Reconstructieonderzoek

Volgens de Wet geluidhinder is er sprake van een reconstructie indien als gevolg van fysieke wijzigingen aan een weg de geluidsbelasting aan de gevels van geluidsgevoelige bestemmingen met 1,5 dB of meer toeneemt (afgerond 2 dB). Daarbij geldt dat, wanneer de feitelijke heersende geluidsbelasting voor reconstructie lager is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB, de verhoging moet worden berekend vanaf 48 dB.

De periode waarover de geluidsbelasting moet worden berekend, is die tussen het jaar vóór de reconstructie en minimaal 10 jaar na reconstructie. Het gaat dus niet per definitie om iedere weg waar een aanpassing plaatsvindt. Alleen indien in deze periode de geluidsbelasting met meer dan 2 dB is toegenomen én indien de geluidsbelasting na reconstructie 48 dB of meer bedraagt, is er sprake van een reconstructiesituatie in de zin van de Wet geluidhinder.

Rondom de N271 zijn bestaande geluidsgevoelige functies aanwezig. Tevens worden in het kader van het plan Mosaique nieuwe geluidsgevoelige functies mogelijk gemaakt. Zowel de bestaande als nieuwe functies dienen betrokken te worden in het akoestisch onderzoek. De geluidsbelasting aan de gevels mag in principe niet met meer dan maximaal 5 dB toenemen. Ook hierbij geldt dat, wanneer de feitelijke heersende geluidsbelasting voor reconstructie lager is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB, de verhoging berekend moet worden vanaf 48 dB. Een toename met meer dan 5 dB is in uitzonderingsgevallen mogelijk, onder meer in de situatie wanneer als gevolg van de reconstructie de geluidsbelasting van een tenminste gelijk aantal woningen langs andere wegen met een tenminste gelijke waarde daalt.

De voorwaarden die verder aan de hogere waarde is verbonden, is dat de vast te stellen hogere waarde niet hoger zijn dan bepaalde plafondwaarden. Deze zijn vastgelegd in de Wgh.

Het wettelijk onderzoeksgebied strekt zich uit aan weerszijden van het te reconstrueren wegvak over het deel waarop de feitelijke reconstructie betrekking heeft. De breedte van de geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken van de weg en de ligging van de weg (binnenstedelijk of stedelijk). De wettelijke geluidszone van de N271 bedraagt 250 m.

Uitstralingseffect

In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient ook het effect op de geluidsbelasting van geluidsgevoelige functies langs die wegdelen te worden onderzocht, waar ten gevolge van de reconstructie een wijziging in de omvang van het verkeer of in de verkeerssamenstelling optreedt. Vervolgens dient aannemelijk te worden gemaakt dat deze geluidstoename aanvaardbaar is. Als grens voor een relevante wijziging kan worden uitgegaan van een toename van minimaal 20% van de verkeersomvang. Boven de 20% (bij 25%) neemt de geluidsbelasting met circa 1 dB toe. Nader onderzoek naar effecten is dan wenselijk. Onder 20% toename van de verkeersomvang blijft de toename van de geluidshinder beneden de 1 dB. Voor het menselijk oor is deze toename nauwelijks hoorbaar en kan akoestisch onderzoek achterwege blijven. Omdat als gevolg van de nieuwe ontsluitingsweg bij Den Asseldonk de verkeersintensiteit op de Jeroen Boschstraat met > 20% toeneemt, wordt deze weg betrokken in het akoestisch onderzoek naar het uitstralingseffect. Aangesloten wordt bij de normstelling voor reconstructieonderzoek.

Nieuwe wegaanleg

De nieuwe ontsluitingsweg tussen de N271 en de Jeroen Boschstraat (nabij Den Asseldonk) krijgt een snelheidsregime van 30 km/h. Op grond van de Wgh kan akoestisch onderzoek in principe achterwege blijven. Zoals eerder gesteld dient echter op basis van jurisprudentie aangetoond te worden dat er sprake is van een acceptabel akoestisch klimaat. Daarom wordt voor de omliggende woningen akoestisch onderzoek uitgevoerd. Bij gebrek aan een wettelijk toetsingskader wordt aangesloten bij de normen uit de Wgh. Vanuit dat oogpunt wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB als richtwaarde gehanteerd en geldt de uiterste grenswaarde van 63 dB als maximaal aanvaardbare waarde.

Wanneer de geluidsbelasting ten gevolge van de nieuwe weg de richtwaarde overschrijdt, is onderzoek naar maatregelen om de geluidsbelasting te reduceren noodzakelijk. Gedacht kan worden aan maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied. De geluidsbelasting mag de maximaal aanvaardbare waarde van 63 dB niet overschrijden.

Aftrek artikel 3.6 RMG 2006

Op basis van artikel 3.6 uit het Reken- en Meetvoorschrift Geluidhinder 2006 (RMG 2006) mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Voor wegen met een snelheid lager dan 70 km/h geldt een aftrek van 5 dB. Voor wegen met een maximumsnelheid van 70 km/h of meer geldt een aftrek van 2 dB. Op alle in deze paragraaf genoemde geluidsbelastingen is deze aftrek toegepast, tenzij anders vermeld.

Resultaten reconstructieonderzoek N271

Hieronder worden de resultaten van het akoestisch onderzoek samengevat voor de reconstructie van de N271 ter hoogte van de ovonde en ter hoogte van de nieuwe verbindingsweg bij Den Asseldonk, waar een rotonde wordt gesitueerd. Het akoestisch onderzoek is opgenomen in de rapportage "Herinrichting N271, Bergen (L)", DGMR, 7 mei 2012, Bijlage 11. Als gevolg van de herinrichting van de N271 en de aansluitende wegen is op sommige gevels sprake van een geluidstoename van 2 dB of meer, waarbij de geluidsbelasting hoger ligt dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Deze toenames doen zich alleen voor ten gevolge van de Siebengewaldseweg. Daarom is er ten gevolge van deze weg sprake van reconstructie in de zin van de Wgh. De geluidsbelasting neemt met maximaal 3 dB toe. Voorts is geconcludeerd dat maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting niet mogelijk of doelmatig zijn (zie Bijlage 11). Ten gevolge van de N271 is geen sprake van reconstructie. In onderstaande tabel zijn de woningen opgenomen waarvoor een hogere waarde moet worden vastgesteld in het kader van reconstructie. De vast te stellen waarde is daarbij tevens aangegeven.

Tabel 4.1. Ontheffingswaarden reconstructieonderzoek

woning   geluidstoename   ontheffingswaarde (incl. correctie ex artikel 110g Wgh)  
Siebengewaldseweg 1   3 dB   57 dB  
Siebengewaldseweg 3   2 dB   56 dB  
Siebengewaldseweg 5   2 dB   61 dB  
Siebengewaldseweg 7   3 dB   62 dB  
Siebengewaldseweg 10a-10d   3 dB   51 dB  
Siebengewaldseweg 26   3 dB   61 dB  
Siebengewaldseweg 28   3 dB   60 dB  

Resultaten nieuwe ontsluitingsweg Den Asseldonk

Hieronder wordt het akoestisch onderzoek ten behoeve de nieuwe ontsluitingsweg bij sport- en zalencentrum Den Asseldonk en de nieuwe aansluiting op de Jeroen Boschstraat samengevat.

Ten behoeve van de nieuwe ontsluitingsweg tussen de Jeroen Boschstraat en de Rijksweg is een akoestisch onderzoek uitgevoerd ("Akoestisch onderzoek verbindingsweg Jeroen Boschstraat - Rijksweg te Bergen", Nibag, 11 augustus 2011 Bijlage 12). Hierin is de geluidsbelasting ten gevolge van de nieuwe verbindingsweg en het uitstralingseffect op de Jeroen Boschstraat berekend. Uitgangspunt is dat de nieuwe ontsluitingsweg een snelheidsregime van 30 km/h krijgt en daardoor op grond van de Wgh niet gezoneerd is.

Nieuwe ontsluitingsweg

Ten gevolge van de nieuwe verbindingsweg is er sprake van een maximale geluidsbelasting van 52 dB. De richtwaarde van 48 dB wordt overschreden. Deze geluidsbelasting doet zich voor aan de zijgevel van de Jeroen Boschstraat 36. De maximaal aanvaardbare waarde van 63 dB wordt niet overschreden. Op de overige woningen is geen sprake van overschrijding van de richtwaarde.

Uitstralingseffect Jeroen Boschstraat

Als gevolg van de aansluiting van de nieuwe ontsluitingsweg op de Jeroen Boschstraat neemt de verkeersintensiteit in deze straat toe. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is de geluidsbelasting inzichtelijk gemaakt, waarbij is aangesloten bij de normen uit de Wgh voor reconstructieonderzoek. De geluidsbelasting in 2023 is vergeleken met de geluidsbelasting in 2010. De toename wordt berekend vanaf de richtwaarde van 48 dB. In onderstaande tabel is de geluidsbelasting en de toename weergegeven.

Tabel 4.2. Geluidsbelasting ten gevolge van de Jeroen Boschstraat

    2010     2023      
geluidsbelasting in dB     excl.   incl.   excl.   incl.   verschil t.o.v. voorkeursgrenswaarde  
Jeroen Boschstraat 2-8   1,5   48   43   54   49   1  
  4,5   49   44   54   49   1  
  7,5   48   43   54   49   1  
Jeroen Boschstraat 10-20   1,5   50   45   55   50   2  
  4,5   50   45   56   51   3  
  7,5   50   45   55   50   2  
Jeroen Boschstraat 36   1,5   53   48   57   52   4  
  4,5   53   48   57   52   4  
Jeroen Boschstraat 38   1,5   53   48   57   52   4  
  4,5   53   48   57   52   4  
Jeroen Boschstraat 40   1,5   51   46   56   51   3  
  4,5   51   46   56   51   3  
Jeroen Boschstraat 42   1,5   50   45   56   51   3  
  4,5   51   46   56   51   3  
Jeroen Boschstraat 44   1,5   51   46   56   51   3  
  4,5   51   46   56   51   3  
Jeroen Boschstraat 46   1,5   50   45   56   51   3  
  4,5   51   46   56   51   3  
Jeroen Boschstraat 48   1,5   52   47   58   53   5  
  4,5   52   47   57   52   4  
Jeroen Boschstraat 50   1,5   52   47   58   53   5  
  4,5   52   47   57   52   4  
Jeroen Boschstraat 52   1,5   52   47   57   52   4  
  4,5   51   46   57   52   4  
Beukstraat 2   1,5   52   47   57   52   4  
  4,5   51   46   57   52   4  

Uit bovenstaande tabel blijkt dat op verschillende waarneempunten sprake is van geluidstoenames van 2 dB of meer, waardoor bij gezoneerde wegen op grond van de Wgh sprake zou zijn van reconstructie. De maximale toename van 5 dB wordt niet overschreden.

Maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting

Op een aantal woningen is sprake van een hogere geluidsbelasting dan 48 dB of een geluidstoename van 2 dB of meer. Bezien is of met maatregelen de geluidsbelasting doelmatig kan worden teruggedrongen. Er is een aantal maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting denkbaar. Een mogelijkheid is om de functie van de weg, samenstelling van het verkeer of de maximumsnelheid te wijzigen. De functie als erftoegangsweg met de daarbij behorende maximumsnelheid van 30 km/h dient behouden te blijven voor de ontsluiting van het omliggende gebied. Erftoegangswegen behoren tot de laagste wegcategorie. Wijziging hiervan of van de samenstelling van het verkeer ten behoeve van verdere geluidsreductie is daarom niet wenselijk.

Voor de wegdekverharding van de nieuwe ontsluitingsweg en de Jeroen Boschstraat is uitgegaan van dicht asfaltbeton (DAB). Daarmee wordt reeds deels een geluidsreductie bereikt, ten opzichte de gebruikelijke klinkerverharding op erftoegangswegen. Een verdere geluidsreductie door het toepassen van een dunne deklaag of ZOAB is op 30 km/h-wegen niet wenselijk.

Verder is tussen de nieuwe ontsluitingsweg en de woningen langs de Acaciastraat een schuttingskorf voorzien, waardoor de geluidsbelasting gereduceerd wordt. Andere geluidsafschermende maatregelen in het overdrachtsgebied zijn stedenbouwkundig niet inpasbaar.

Conclusie

  • Geconcludeerd wordt dat ten gevolge van de aanleg van de ovonde en de reconstructie van de omliggende wegen sprake is van een reconstructiesituatie aan de gevels van de woningen zoals genoemd in tabel 4.1.
  • Geconcludeerd wordt dat ten gevolge van de nieuwe ontsluitingsweg bij Den Asseldonk de richtwaarde van 48 dB aan één woning wordt overschreden. De maximale geluidsbelasting bedraagt 52 dB. De maximaal aanvaardbare waarde van 63 dB wordt niet overschreden. Ten gevolge van het onderzoek naar het uitstralingseffect is op diverse woningen sprake van een toename van 2 dB of meer. De maximaal aanvaardbare toename van 5 dB wordt niet overschreden. Maatregelen ter reductie zijn niet mogelijk of doelmatig. Bovendien zal de gemeente onderzoek verrichten naar het binnenwaardeniveau van de woningen. Dit onderzoek, en eventueel daaruit voortvloeiende maatregelen, maakt geen onderdeel uit van de ruimtelijke procedure.

Het akoestisch klimaat wordt aanvaardbaar geacht. Voor de woningen die genoemd zijn in tabel 4.1 dient een ontwerpbesluit hogere waarden te worden vastgesteld voor de genoemde ontheffingswaarde.