direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Ruimte voor Ruimte Buntven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0873.HUYBxBP055xMOEDx00-VG01

3.3 Provinciaal en regionaal beleid

3.3.1 Structuurvisie

Op 1 januari 2011 is de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening Noord-Brabant in werking getreden. Provinciale Staten hebben deze op 1 oktober 2010 vastgesteld.
De structuurvisie is opgebouwd uit twee delen en een uitwerking. Het eerste deel bevat de hoofdlijnen van het beleid. Hierin heeft de provincie haar belangen gedefinieerd en ruimtelijke keuzes gemaakt. Deze belangen en keuzes zijn gebaseerd op trends en ontwikkelingen. Ook beschrijft de provincie vanuit welke filosofie ze haar doelen wil bereiken. Die filosofie is: ‘samenwerken aan kwaliteit’. De provincie realiseert haar doelen op vier manieren: door regionaal samen te werken, te ontwikkelen, te beschermen en te stimuleren.
In het andere deel beschrijft de provincie vier ruimtelijke structuren. Voor iedere structuur formuleert de provincie ambities en beleid. Per beleidsdoel is aangegeven welke instrumenten de provincie inzet om haar doelen te bereiken. De Structuurvisie wordt nader uitgewerkt in gebiedspaspoorten en in de Verordening Ruimte.

Op de Structurenkaart is het gebied aangewezen als zoekgebied voor verstedelijking. De noordwestrand van Huijbergen is ruimtelijk gezien een logische locatie voor uitbreiding is. Het beleid van de Structuurvisie voor wonen stelt voor kleine kernen dat het uitgangspunt moet zijn dat er wordt gebouwd voor migratiesaldo nul. De landelijke gebieden dienen te beschikken over vitale kernen en meer kleinschalige woon- en werkmilieus. Leefbaarheid is een aandachtspunt. Getracht wordt om samen met de bewoners te zoeken naar mogelijkheden om gemeenschappelijke voorzieningen te behouden.

De Structuurvisie Ruimtelijke Ordening vormt geen belemmeringen voor de ontwikkeling van het plangebied voor woningbouw.

3.3.2 Verordening Ruimte

De Verordening Ruimte is per 1 maart 2011 in werking getreden en met ingang van mei 2012 is de herziene versie van de Verordening Ruimte van kracht. In de Verordening Ruimte worden regels gesteld die doorvertaald moeten worden in het bestemmingsplan. Voor het plan Buntven spelen verschillende zaken. Het plangebied is gelegen op de rand van stedelijk en landelijk gebied. Het gebied is aangewezen als zoekgebied voor stedelijke ontwikkeling, waardoor het als eerste in beeld is voor een stedelijke uitbreiding. Bouwen binnen het zoekgebied voor stedelijke ontwikkeling is alleen mogelijk als uit een ruimtelijke afweging blijkt dat geen alternatieven voorhanden zijn. In deze afweging is meegenomen dat voor de Ruimte voor Ruimte ontwikkeling gezocht moest worden naar een locatie gelegen aan de dorpsrand. De ontwikkeling vormt samen met de drie reguliere woningen een totaalontwikkeling. De ontwikkeling van de twee Ruimte voor Ruimte woningen kan niet los worden gezien van de ontwikkeling van de drie reguliere woningen. Deze woonbuurt is als één stedenbouwkundige identiteit vormgegeven. Het betreft een woonbuurt met extensieve woningbouw. 'Ruimte voor Ruimte ontwikkelingen' zijn per definitie extensief, omdat ze vanwege de financieringsconstructie nooit op inbreidingslocaties gerealiseerd kunnen worden. Ook het type kavel dat middels de 'Ruimte voor Ruimte regeling' wordt gerealiseerd past niet op een stedelijke herontwikkelingslocaties. Ruimte voor Ruimte is gericht op de verkoop van ruim opgezette kavels met een landelijke uitstraling, waar riante villa's op kunnen worden gebouwd. Er is een gemeentelijke gebiedsvisie opgesteld waarin nadrukkelijk onderzocht is wat binnen de kern Huijbergen de meest geschikte plek is voor de ontwikkeling van extensieve woningbouw. Daar is de locatie Buntven als één van de voorkeurslocaties uitgekomen.

Het plangebied ligt ook in een '25-jaarszone kwetsbaar'- een aanduiding voor beschermde grondwatergebieden. Dit betekent dat de plantoelichting een verantwoording moet bevatten waaruit blijkt dat de risico's voor de kwaliteit van het grondwater geheel of nagenoeg geheel gelijk blijven. Ook de ligging nabij de Groenblauwe mantel vergt een zorgvuldige omgang met natuur en landschap. De ligging nabij de Groenblauwe mantel heeft geen consequenties voor het plan. Wel betekent het dat op zorgvuldige wijze moet worden omgegaan met de aanwezige ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken. Uit de uitgevoerde onderzoeken blijkt dat op een zorgvuldige wijze met de aanwezige waarden wordt omgegaan.

De Verordening Ruimte vormt geen belemmeringen voor de ontwikkeling van het plangebied voor woningbouw.

3.3.3 Bevordering van ruimtelijke kwaliteit

Omdat Buntven een uitleglocatie betreft, moet in het kader van de provinciale regeling 'bevordering van ruimtelijke kwaliteit' de aantasting van de kwaliteit van het buitengebied door de bouw van nieuwe woningen gecompenseerd worden. Dit geldt uitsluitend voor woningen die buiten de Ruimte voor Ruimte-regeling vallen. In Buntven worden vijf woningen gerealiseerd, waarvan voor twee woningen een Ruimte voor Ruimte titel wordt afgedragen.

De gemeente zal een bedrag storten in het gemeentelijke groenfonds om aan de compensatieverplichting inzake kwaliteitsverbetering van de Verordening Ruimte te voldoen voor de drie reguliere woningen. Dit komt voort uit artikel 2.2 van de Verordening Ruimte. Dit bedrag is minimaal gelijk aan 1 % van de uitgifteprijs van de betreffende drie woningen en wordt vastgelegd in de gemeentelijke financiën. De gereserveerde middelen zullen aangewend worden voor de realisering van de ecologische verbindingszone “Eiland” te Huijbergen. Het projectplan EVZ 't Eiland is in procedure bij het Waterschap. Op 16 oktober zal het projectplan worden vastgesteld. De uitvoering van de EVZ gaat in december 2013 van start en zal uiterlijk eind januari gereed zijn. De uitvoering van EVZ 't Eiland bestaat uit de aanleg van een tweetal poelen ter grootte van circa 500m2 per poel. Daarnaast wordt op het perceel van de gemeente aan de Blikloop een flauw talud vergraven van 1:10. De verdere inrichting van perceel zal bestaan uit natuurlijke ontwikkeling van struweel en bloemrijk grasland. 

3.3.4 Water
3.3.4.1 Waterschap

In het kader van het huidige overheidsbeleid (4e nota Waterhuishouding) en het beleid van waterschap Brabantse Delta dient invulling te worden gegeven aan "duurzaam stedelijk waterbeheer". Het beleid van het waterschap is opgenomen in het Integraal Waterbeheersplan West-Brabant 2 2000-2004 en de strategische nota 2005-2009. Vanaf 2010 is het nieuwe Waterbeheerplan 2010-2015 van kracht. Dit heeft geen gevolgen voor het onderstaand beschreven beleid.

Het beleid betekent dat het actuele grondwaterregime gehandhaafd dient te blijven en er 'waterneutraal' gebouwd dient te worden. Daarnaast heeft dit tot gevolg dat het gebiedseigen hemelwater vastgehouden dient te worden, ofwel een afwateringssysteem met maximale afkoppeling. Volgens dit principe wordt 'schoon' hemelwater niet naar een rioolwaterzuivering afgevoerd, maar via een alternatief systeem opgevangen en afgevoerd naar het grond- dan wel oppervlaktewater.

De voorkeursvolgorde voor de behandeling van schoon hemelwater is als volgt:

  • 1. (gebruik als huishoudelijk of bedrijfswater);
  • 2. bergen en infiltreren in de bodem;
  • 3. vertraagd afvoeren naar het oppervlaktewater;
  • 4. afvoeren naar de riolering via een verbeterd gescheiden stelsel.

De omvang van de retentie dient bepaald te worden op basis van de landbouwkundige afvoer en de regenbui die statistisch gezien één keer in de honderd jaar voorkomt plus 10%. (T=100 + 10%). Omdat de planlocatie binnen een zandgebied ligt, betreft de benodigde retentie 780 m3/ha, waarbij de afvoer wordt gelimiteerd tot maximaal 116 m3/dag (=1,34 l/s/ha).

Aanvullend geldt dat de bodem van de retentie boven de GHG dient te liggen.

3.3.4.2 Provincie

Het plangebied ligt binnen een 25-jaars beschermingszone van het waterwingebied Huijbergen. Binnen deze zone gelden ter bescherming van het grondwater de regelgeving en verboden zoals weergegeven in de Provinciale Milieuverordening Noord-Brabant.

Voor de verboden die binnen een 25-jaars beschermingszone vallen, dient een ontheffing bij de Gedeputeerde Staten aangevraagd te worden. Voor het plangebied dient zowel voor het bouwrijpmaken als voor het bebouwen van een vrije kavel een ontheffing aangevraagd te worden. Het gaat daarbij om onder andere de volgende werkzaamheden:

  • Bouwrijpmaken (aanvrager = ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte):
    • 1. Aanleggen nieuwe wegen en riolering (grond tot dieper dan 2 m -mv roeren);
    • 2. Aanbrengen menggranulaat;
    • 3. Aanvoer van ophooggrond;
    • 4. Aanleg infiltratievoorzieningen;
    • 5. Bemaling;
  • Bebouwen kavel (koper vrij kavel);
    • 1. Heien;
    • 2. Toepassen gesloten systeem voor koude-warmte opslag. Voor een open systeem wordt geen ontheffing verleend;
    • 3. Bij infiltratie van regenwater mogen uitloogbare materialen niet worden toegepast. Hiervoor wordt geen ontheffing verleend.

In het ontheffingsaanvraagformulier voor grondwaterbeschermingsgebieden is het totaaloverzicht van de werkzaamheden, waarvoor een ontheffing nodig is, opgenomen.

Bij het toepassen van infiltratievoorzieningen is het van belang dat het te infiltreren hemelwater niet verontreinigd is. Omdat het een woningbouwontwikkeling betreft, is de kans op verontreiniging minimaal.

Het grondwaterbeschermingsgebied is in voorliggend plan beschermd middels de aanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied'. Er is een omgevingsvergunning nodig voor het oprichten van bouwwerken en gebouwen, waaraan de voorwaarden zijn gesteld dat dit slechts toelaatbaar is indien de kwaliteit van het grondwater niet onevenredig wordt geschaad en vooraf schriftelijk advies wordt ingewonnen bij de beheerder van het grondwaterbeschermingsgebied.

3.3.5 Provinciale benadering 'Ruimte voor Ruimte'-regeling

De provincie Noord-Brabant heeft als voorwaarde aan de 'Ruimte voor Ruimte'-regeling gesteld dat de ontwikkeling van kavels direct dient te worden gerelateerd aan concreet te slopen staloppervlak. Voor de sloop van 1.000 m² stal mag één kavel worden ontwikkeld.

Om aan te tonen dat er inderdaad per te ontwikkelen woningbouwkavel 1.000 m² aan stallen gesloopt zijn, stelt de provincie conform afspraken met de ontwikkelingsmaatschappij 'Ruimte voor Ruimte' dossiernummers ter beschikking van aanvragen voor sloopsubsidie in het kader van de beëindigingsregeling.

De benodigde dossiernummers voor plangebied Buntven te Huijbergen zijn opgenomen in tabel 3.1. Het betreft dossiernummers voor in totaal 2 Ruimte voor Ruimte bouwcontingenten.

Tabel 3.1: Dossiernummers Ruimte voor Ruimte

afbeelding "i_NL.IMRO.0873.HUYBxBP055xMOEDx00-VG01_0014.png"