vastgesteld |
NL.IMRO.0855.STV2012001-d001 |
Eigenlijk zijn de linten in Tilburg 'grenzeloos'. Het zijn van oorsprong landwegen die in het verleden allerlei steden, dorpen en gehuchten in Brabant met elkaar verbonden zonder rekening te houden met gemeentegrenzen. Door de groei van de stad met bijbehorende nieuwe infrastructuur is het oorspronkelijke landwegenstelsel erg versnipperd geraakt. Ondanks dit zijn de linten nog steeds herkenbaar in het netwerk van Tilburg aanwezig. In Udenhout, Berkel-Enschot, Heikant, in de oude stad en in het buitengebied is sprake van een min of meer samenhangend lintenstelsel dat karakteristiek genoemd kan worden. Ook zijn er vandaag de dag nog linten te vinden op de bedrijventerreinen Kanaalzone en Loven en in de wijk Groenewoud. Er zijn zelfs nog enkele rudimenten van linten te ontdekken in de wijken Zorgvlied, Reit en 't Zand.
Voor het ontwikkelen van een goede methodische aanpak is ervoor gekozen het gebied waarop deze structuurvisie zich richt te beperken tot de Oude Stad (binnen de ringbanen). De Binnenstad, Piushaven en de Spoorzone nemen hierbij een bijzondere plek in. Zo bestaan er voor de Tilburgse Binnenstad al diverse nota's en is dit in het bestemmingsplan duidelijk en helder vastgelegd. Er zijn diverse processen, specifiek voor de Binnenstad, die in dit deel van de stad dominanter en belangrijk zijn8. Maar, ondanks dit alles, ligt net zoals in andere delen van de stad de lintenstructuur nog steeds ten grondslag aan de ruimtelijke opbouw van de Binnenstad.
Piushaven en de Spoorzone zijn de grootschalige gebiedsontwikkelingen in de Oude Stad van dit moment. Bij ontwikkelingen in deze gebieden vormt de Structuurvisie Linten ruimtelijke input binnen de stedenbouwkundige afwegingen die gemaakt moeten worden.
Uiteindelijk is het bestemmingsplan altijd leidend voor ontwikkelingen in de Oude Stad en kan het bestemmingsplan deze structuurvisie Linten 'overrulen'.
Bijvoorbeeld; de Heuvel is vanuit de visie van de linten geredeneerd een bedrijvig lint, maar het is niet wenselijk om hier panden met een hoogte/diepte/breedte van > 16,5 breedte te realiseren. Dit is echter wel één van de kenmerken van een bedrijvig lint.
Handreiking hoogbouw
In de gemeentelijke 'handreiking hoogbouw'9 wordt ook nog gesproken over een ander soort linten: hoogbouwlinten. Deze linten worden in deze structuurvisie buiten beschouwing gelaten, omdat de gekozen structuur van de hoogbouw louter en alleen gebaseerd is op de moderne structuren van de stad zoals het ringbanenstelsel en de oost-west as door de stad en qua schaal en ontwikkeling afwijken van de schaal van de linten.
Wel is het zo dat deze structuurvisie een rol kan spelen in de afweging om te komen tot hoogbouw of de positionering daarvan. Het is daarmee inhoudelijke input voor het afwegingskader zoals in het hoogbouw beleid beschreven staat.