direct naar inhoud van 5.3 Situering plangebied vanuit de waterhuishouding
Plan: High Tech Campus Eindhoven-Klotputten
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80022-0501

5.3 Situering plangebied vanuit de waterhuishouding

De High Tech Campus Eindhoven ligt ingeklemd tussen het stedelijk gebied van Eindhoven aan de noordzijde - daarvan gescheiden door de Dommel en een bosstrook - en de A2 aan de zuidzijde. Aan de oostzijde ligt de Professor Holstlaan en de westzijde van het terrein sluit met sport- en recreatiegroen aan op het landschap. In de omgeving van de campus liggen bos- en heidegebieden. De heidegebieden bevatten vennen. De hoogteligging in het plangebied varieert van laag (circa NAP + 17,20m) in het aan de noordzijde van het gebied liggende beekdal van de Dommel tot hoog (circa 19,25) in de in het zuidelijk deel gelegen zanddekrug. In de overgang van zuid naar noord is een glooiing van dekzandgebied naar beekdal zichtbaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80022-0501_0047.jpg"

afbeelding schematische dwarsdoorsnede campus (bron: DHV)

Waterwinning

In de nabijheid van het plangebied ligt het pompstation Aalsterweg, alwaar grondwater in het eerste watervoerend pakket wordt onttrokken. In de Klotputten is een waterwingebied gelegen. Het gehele plangebied valt binnen de hierbij horende boringsvrije zone zoals deze ook is opgenomen in de provinciale Verordening ruimte.

In het waterwingebied geldt volgens de Verordening ruimte Noord-Brabant 2011 de meest strikte vorm van bescherming. Dit gebied is voorbehouden aan functies die ten dienste staan van de openbare watervoorziening, zoals (drink)waterproductiebedrijven (pompstations). Binnen de hier geldende bestemming 'Natuur - 1' is een beschermende regeling opgenomen waarin deze belangen voldoende zijn gewaarborgd. De begrenzingen van de 25-jaarszone kwetsbaar, zoals opgenomen in de provinciale Verordening ruimte van het grondwaterbeschermingsgebied rond de winning Aalsterweg doorsnijdt het plangebied. In de toelichting moet worden verantwoord dat de risico's voor de kwaliteit van het grondwater geheel of nagenoeg geheel gelijk blijven. In de boringvrije zone geldt volgens de provinciale milieuverordening (+ provinciale Verordening ruimte) de minst strikte vorm van bescherming, namelijk behoud van de beschermende kleilaag in de bodem.

De zone langs de Dommel is in de provinciale Verordening ruimte aangeduid als 'zoekgebied voor behoud en herstel van watersystemen'. In voorliggend bestemmingsplan geldt ter plaatse van deze aanduiding de bestemming 'Natuur - 1'. De Verordening ruimte bepaalt dat het bestemmingsplan ter plaatse van deze aanduiding mede strekt tot verwezenlijking en het behoud, beheer en herstel van watersystemen. Hiervoor is het beleid gericht op verbetering en herstel van het natuurlijke watersysteem. Maatregelen worden uitgevoerd op het gebied van de morfologie, zoals het laten hermeanderen van beken, het aanleggen van plas-draszones en het herstel van kwel. Er is ruimte naast de waterloop nodig om de maatregelen die de waterschappen en gemeenten daar nemen goed uit te kunnen voeren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80022-0501_0048.gif"

fragment kaart 'water'van de Verordening ruimte Noord-Brabant 2011

lichtblauw vlak: reserveringsgebied waterberging

donkerblauw vlak: regionaal waterbergingsgebied
oranje vlak: waterwingebied
roze lijn: boringsvrije zone
roze vlak: 25-jaarszone kwetsbaar