Plan: | High Tech Campus Eindhoven-Klotputten |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80022-0501 |
Het toetsingskader voor luchtkwaliteit wordt gevormd door de luchtkwaliteitseisen uit de Wet milieubeheer (Wm). De Wm bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide en stikstofoxiden, fijn stof, lood, koolmonoxide en benzeen. Hierbij zijn in de ruimtelijke ordeningspraktijk vooral de grenswaarden voor stikstofdioxide (jaargemiddelde) en fijn stof (jaar- en daggemiddelde) van belang. De grenswaarden gelden voor de buitenlucht, met uitzondering van een werkplek in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet.
Deze regelgeving voorziet ook in een gebiedgerichte aanpak van de luchtkwaliteit via het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het Rijk, provincies en gemeenten werken in het NSL-programma samen aan maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren tot de normen, ook in gebieden waar nu de normen voor luchtkwaliteit niet worden gehaald (overschrijdingsgebieden). De programma-aanpak zorgt voor een flexibele koppeling tussen ruimtelijke activiteiten en milieugevolgen.
In artikel 4 van het 'Besluit niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)' en de bijlagen van de 'Regeling niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)' is voor bepaalde categorieën projecten met getalsmatige grenzen vastgesteld dat deze 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit worden uitgevoerd. Wanneer projecten wel in betekenende mate bijdrage aan de luchtkwaliteit dient luchtonderzoek uitgevoerd te worden, waarbij getoetst wordt aan de normen..
Er is onderzoek verricht naar luchtkwaliteit (Bijlage 4 Luchtkwaliteitsonderzoek DGMR juli 2009). In het onderzoek is nagegaan in hoeverre de ontwikkelingen zoals voorzien in dit bestemmingsplan vallen onder de regeling NIBM. In bijlage 3 van de Regeling NIBM zijn voor werklocaties (kantoren) kengetallen opgenomen voor het maximaal brutovloeroppervlak (bvo) waarmee nog aan de definitie van NIBM wordt voldaan. Er is onderscheid gemaakt tussen kantoorlocaties met één of twee ontsluitingswegen. Voor twee ontsluitingswegen met gelijkmatige verdeling is het NIBM-kengetal 200.000 m2 bvo;
afbeelding: masterplan (bron: Beeldkwaliteitplan High Tech Campus Eindhoven, Juurlink+Geluk, februari
2012)
De ontsluiting van de High Tech Campus Eindhoven vindt plaats via een directe aansluiting op de Rijksweg A67/A2 en via twee aansluitingen op de Professor Holstlaan. Uit tellingen en prognoses volgt dat 70% van het verkeer via de aansluiting op de Rijksweg rijdt en dat de aansluitingen op de Professor Holstlaan 30% van het verkeer afwikkelen. De campus is toegankelijk voor verkeer tussen 06.00 en 21.00 uur.
Het zuidelijke deel van de campus wordt ontwikkeld. Daarnaast wordt uitbreiding op het noordelijke deel van de campus voorzien en is tevens ruimte voor herontwikkeling: sloop bestaande gebouwen en herbouw.
De NIBM-grens van 200.000 m2 bvo is voor een situatie met twee ontsluitingswegen waarbij de verkeersverdeling gelijkmatig is. Dit betekent dat, bij maximale benutting van dit kengetal, het verkeer van 100.000 m2 bvo ontsloten mag worden per ontsluitingsweg.
Voor de berekening naar luchtkwaliteit is uitgegaan van een uitbreiding van de High Tech Campus Eindhoven zoals opgenomen in paragraaf 2.3.1. Dit programma blijft ruimschoots binnen de voorwaarde van maximaal 100.000 m2 bvo per ontsluitingsweg. De ontwikkeling valt binnen de NIBM-grens, zoals hierboven beschreven.
Geconcludeerd wordt dat, de ontwikkeling van de High Tech Campus Eindhoven niet in betekenende mate bijdraagt aan de lokale luchtkwaliteit. Daarmee vormt het milieuaspect luchtkwaliteit geen belemmering voor de vaststelling van bestemmingsplan High Tech Campus Eindhoven - Klotputten.