Plan: | Herontwikkeling Westkapelseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0717.0040BPWestkZldPo-VG01 |
Landschapvisie (2009)
Voor de gemeente Veere worden de volgende landschappelijke deelgebieden onderscheiden:
Zoutelande valt binnen het deelgebied kustzone. Het plangebied maakt onderdeel uit van de binnenduinrand en manteling. De kustzone omvat de gehele Noordzeekust binnen de gemeentegrenzen van Veere. Kenmerkend voor dit deelgebied zijn de duinen, dijken, het strand en de zee. Een belangrijk deel van de kustzone bestaat uit natuurgebieden, vooral bosgebieden, zoals De Manteling bij Domburg en Oostkapelle en de bossen bij Zoutelande. In de kustzone ligt een aantal kust- en badplaatsen met ieder een eigen karakter. Zoutelande is een toeristisch dorp tussen de hoge duinen.
De kustzone heeft een belangrijke recreatieve functie, herbergt waardevolle natuurwaarden en vormt de kustverdediging voor een belangrijk deel van Walcheren. Het project Zwakke Schakels, de ontwikkeling van Houtenburg en de verbetering van de kustverdediging (nu en in de toekomst) vormt een terugkerende ingrijpende ruimtelijke ontwikkeling in dit deelgebied.
Bij de ontwikkeling van bebouwing binnen de kustzone, in de binnenduinrand en mantelingen is het wenselijk dat:
Niet wenselijke ontwikkelingen in de kustzone zijn:
Structuurvisie Zoutelande (2002)
Het gemeentelijk beleid voor de kern Zoutelande is vastgelegd in de Structuurvisie Zoutelande, vastgesteld door de gemeenteraad op 4 juli 2002.
Visie
Voor de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van de kern gelden de volgende uitgangspunten:
Zone kern – Kustlicht
Verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en de ruimtelijk-structurele betekenis van het gebied tussen de kern en Het Kustlicht is van groot belang voor Zoutelande. Zowel in functioneel opzicht als wat betreft de inrichting van het gebied is verbetering van deze locatie gewenst. Uit functioneel oogpunt is voor deze zone een aantal ruimteclaims van belang:
Gelet op de huidige ruimtelijke kwaliteit in relatie tot de genoemde (potentiële) ruimteclaims is het noodzakelijk om een integrale visie op te stellen voor de betreffende zone, waarin de ruimteclaims in onderlinge samenhang kunnen worden getoetst. Het verdient aanbeveling daarbij de zone tussen de Westkapelseweg en Het Kustlicht te betrekken.
Voor het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en de structurele betekenis van de zone tussen de kern en Het Kustlicht is verplaatsing van de sportvelden een belangrijk aandachtspunt. Indien de sportvelden zouden worden verplaatst ontstaat de nodige ruimte om de randzone te herstructureren en andere ruimteclaims een structurele plaats te geven.
Woongebieden
De bestaande woongebieden geven over het algemeen geen aanleiding voor een ingrijpende aanpak. Wel kunnen, afhankelijk van de woningmarktontwikkeling en de vergrijzing maatregelen nodig blijken voor verouderde delen van het woningbestand.
In de noordoosthoek van de kern in het uitbreidingsgebied van de Zoutelandse Tienden en de 'boswijk' zijn uitbreidingsmogelijkheden. Verdere planmatige uitbreiding zou plaats kunnen vinden in de noordoosthoek van de kern. Andere mogelijkheden voor woningbouw zijn:
Vertaling structuurvisie
De structuurvisie Zoutelande is besproken met de inwoners van Zoutelande. Vervolgens is in de nota 'Plannen voor Zoutelande', vastgesteld door de gemeenteraad op 28 september 2006 en is de slag naar concrete uitwerkingsplannen gemaakt. Hierna zijn daarvan de belangrijkste beschreven.
Projectvoorstel
Uit de analyse voor de Structuurvisie Zoutelande die in 2002 door de gemeente raad is vastgesteld zijn knelpunten naar voren gekomen.
Ter uitwerking van de Structuurvisie Zoutelande is de Nota van Uitgangspunten vastgesteld op 15 december 2005.
Voor de locatie zijn de volgende knelpunten benoemd:
De ruimtelijke zone tussen de kern Zoutelande en het bungalowpark 'Het Kustlicht' is aangewezen als een gebied met weinig ruimtelijke kwaliteit. Het gebied wordt voor het overgrote deel ingenomen door de sportvelden, waaronder het complex van Voetbalvereniging De Meeuwen. De accommodatie van de Voetbalvereniging De Meeuwen voldoet al geruime tijd niet meer aan de huidige eisen en normen. De uitvoering van gemeentelijk beleid met betrekking tot verzelfstandiging van het sportcomplex kan pas worden gerealiseerd na nieuwbouw van het sportcomplex. Herinrichting van de sportvelden moet uitgevoerd worden in het licht van het project Zwakke Schakels.
Bij de huidige locatie van de supermarkt zijn problemen rond veilig parkeren en bevoorrading. Verplaatsing naar een beter beschikbare locatie met meer ruimte zijn gewenst. Het huidige winkeloppervlakte is op termijn niet meer rendabel en uitbreiding op de huidige locatie is niet meer mogelijk en niet gewenst.
Het projectvoorstel zet in op realiseerbare toekomstplannen voor Zoutelande. Uit het projectvoorstel zijn Deelplan II (beoogd nieuw voetbalcomplex VV De Meeuwen) en Deelplan III (herontwikkeling vrijkomend voetbalveld VV De Meeuwen) van belang.
Nota van uitgangspunten en randvoorwaarden
Ten behoeve van een gewenste uitvoering van de planvorming zoals voorgesteld in het projectvoorstel is de Nota van Uitgangspunten en Randvoorwaarden vastgesteld (zie ook paragraaf 2.2). De herontwikkeling is vormgegeven conform de randvoorwaarden.
Duurzaamheidsplan (2012)
Het milieubeleidsplan ‘Milieu op Koers’ 2007-2011 liep tot en met 2011. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om een nieuw milieubeleidsplan (Artikel 4.16 Wet milieubeheer) op te stellen. Veere wil met het nieuwe milieubeleidsplan ingezet op duurzaamheid. Vandaar: een duurzaamheidsplan.
In Veere is duurzaamheid één van de speerpunten. De afgelopen periode heeft Veere al veel gedaan op het gebied van duurzaamheid, zoals verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen, voorlichting en educatie, stimuleren duurzaam bouwen (Meer met Minder en Klimaatneutrale straat in Grijpskerke) en uitvoering SLOK (Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven) subsidie.
Richtpunten duurzaamheid
Bij het uitvoeren van projecten is het van belang dat er een bepaalde visie is op een onderwerp. Dit is voor het onderwerp duurzaamheid niet anders. Op het gebied van duurzaamheid zijn er op dit moment drie speerpunten, namelijk: