Plan: | Vakantiepark De Pluimpot |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0716.bpDePluimpot-VG99 |
Een definitief stedenbouwkundig ontwerp voor de toekomstige opzet van Vakantiepark De Pluimpot is thans nog niet beschikbaar. Dat betekent thans dat nog niet exact inzicht kan worden gegeven in de waterhuishoudkundige aspecten. Na de vaststelling van het bestemmingsplan wordt het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp (zie hoofdstuk 3) in overleg met het waterschap Scheldestromen verder uitgewerkt. Er kan al wel worden geconcludeerd dat de nieuwe ontwikkelingen nauwelijks consequenties zullen hebben voor de waterhuishouding in het gebied.
In de toelichting van een ruimtelijk plan (onder ander voorliggend bestemmingsplan) dient een waterparagraaf te worden opgenomen, waarin een beschrijving wordt gegeven op welke manier rekening is gehouden met de (eventuele) gevolgen van het plan voor de waterhuishouding in het plangebied. De waterparagraaf vormt de schriftelijke weerslag van de watertoets, het overleg met de betrokken waterbeheerders, waartoe gemeenten op basis van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) zijn verplicht.
De initiatiefnemer dient in dat kader in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over het ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer.
Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van waterschap Scheldestromen, verantwoordelijk voor het waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer. Ten behoeve van de voorgenomen ontwikkeling van Vakantiepark De Pluimpot is daarom uitvoerig overleg gevoerd met het waterschap. Naar aanleiding van het voorontwerp heeft het waterschap een aantal opmerkingen gemaakt. De opmerkingen die zij bij daarbij heeft gemaakt, zijn verwerkt in deze bijlage. Het waterschap heeft op 13 december 2011 mondeling te kennen gegeven met het definitieve ontwerpplan in te kunnen stemmen.
In het kader van de afstemming met de ruimtelijke ordening heeft de provincie Zeeland in het Omgevingsplan waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Deze kaarten zijn beschikbaar via de provinciale website. Op deze kaart zijn voor de locatie van Vakantiepark De Pluimpot de volgende gegevens opgenomen.
De gemiddelde maaiveldhoogte voor het plangebied ligt op circa 0,75 m + N.A.P. De locatie ligt in het afvoergebied van het gemaal Loohoek. Via een stelsel van primaire en secundaire waterlopen en bermsloten en kavelsloten wordt overtollig water door neerslag uit de Geertruidapolder afgevoerd richting gemaal en uiteindelijk uitgeslagen op de Oosterschelde. Het polderpeil is voornamelijk afgestemd op de agrarische belangen. De Pluimpot loost momenteel het overtollige water via een duiker onder de Gorishoeksedijk naar de aangrenzende oostelijk gelegen Scherpenissepolder.
De huidige ontwatering is, uitgaande van de gemiddelde maaiveldhoogte en gemiddelde grondwaterstand, ongeveer 1 m. De drooglegging is, uitgaande van een polderpeil van -0,70 m NAP en een gemiddelde maaiveldhoogte van 0,75 m NAP, circa 1,40 m.
Er zijn geen problemen met de afwatering. Ten behoeve van de huidige camping De Pluimpot is reeds bebouwing aanwezig. De huidige riolering is geregeld via IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater) op het eigen terrein. Het hier verzamelde en voorgezuiverde afvalwater wordt vervolgens rechtstreeks gepompt naar de rioolwaterzuivering. Hemelwater is in de huidige situatie afgekoppeld van de riolering (er zijn geen straatkolken aanwezig). Er zijn geen problemen met het grondwater. Aan de zuidzijde is een primaire waterkering aanwezig.
Voor de opzet van het nieuwe Vakantiepark De Pluimpot is in paragraaf 3.3 een indicatieve schets van het terrein opgenomen. Een definitief plan zal mogelijk pas na de vaststelling van het bestemmingsplan beschikbaar zijn. [Het stedenbouwkundig ontwerp wordt doorlopend aangepast aan de meest recente ontwerpinzichten en marktomstandigheden Dit is onder ander gebeurd in de fase tussen het voorontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbestemmingsplan. In het nieuwe stedenbouwkundig ontwerp is onder andere de waterstructuur aangepast. De toelichting in het bestemmingsplan is naar aanleiding hiervan op onderdelen geactualiseerd. Het MER is echter niet meer aangepast. De aanpassingen zorgen namelijk niet voor een verslechtering van de in het MER beschreven toekomstige waterhuishouding.]
Het ontbreken van een definitief stedenbouwkundig ontwerp betekent dat thans nog niet exact inzicht kan worden gegeven in de waterhuishoudkundige aspecten. In het kader van de voorbereidingen van dit bestemmingsplan en het op te stellen stedenbouwkundige ontwerp heeft overleg plaatsgevonden met het waterschap. Het waterschap zal ook na de vaststelling van het bestemmingsplan worden betrokken bij de uitwerking van het plan. Het definitieve stedenbouwkundig ontwerp en toekomstige aanvragen voor omgevingsvergunningen zullen passen binnen de kaders van het MER en het voorliggende bestemmingsplan.
Bij het opstellen van dit inrichtingsplan wordt rekening gehouden met de relevante waterhuishoudkundige criteria die door de waterbeheerder zijn aangegeven. Onderstaand is per criteria aangegeven op welke wijze daar bij de beoogde ontwikkeling mee wordt omgegaan.
Thema | Waterdoelstelling | Uitwerking |
Veiligheid/
Waterkering |
Waarborgen veiligheidsniveau en daarvoor benodigde ruimte. | Vakantiepark De Pluimpot ligt aan de zuidzijde nabij een primaire waterkering langs de Oosterschelde. De invloedssfeer van deze waterkering strekt zich voor een heel klein deel uit tot in het plangebied (geen verblijfrecreatiegebied, maar alleen natuurgebied en landschappelijk groen). Binnen deze invloedssfeer worden van overheidswege duidelijke grenzen gesteld aan de bebouwingsmogelijkheden. De Keur waterschap Zeeuwse Eilanden 2009 verbiedt het zonder vergunning of ontheffing gebruik te maken van een waterkering door in strijd met zijn functie diverse handelingen te verrichten in de diverse zones van de waterkering. Het onderscheid in kernzone, beschermingszone en buitenbeschermingszone, zoals deze tot en met 2009 gold, is in de Waterwet losgelaten en vervangen door waterstaatswerk en beschermingszone. Het begrip buitenbeschermingszone wordt niet meer gebruikt, maar is opgenomen in het begrip beschermingszone. In dat deel is echter wel een minder streng beleid mogelijk. In de keur zijn daarom voor een deel van de beschermingszone bepaald dat een aantal verboden in dat deel niet van toepassing zijn. ![]() Voor de beoogde herstructurering en uitbreiding van vakantiepark De Pluimpot is geen vergunning of ontheffing nodig, indien Gedeputeerde Staten besluiten om de status van regionale waterkering van de waterkering af te halen. De dijk langs natuurgebied De Pluimpot vormt daarom op voorhand geen belemmering voor de beoogde herstructurering en uitbreiding van het vakantiepark. |
Wateroverlast (vanuit oppervlaktewater) |
Voldoende hoog gebouwd om instroming van oppervlaktewater in maatgevende situatie(s) te voorkomen. Voldoende ruimte voor tijdelijk bufferen (vasthouden/ bergen/ afvoeren) van water zodat de maximaal door het waterschap toegestane afvoercapaciteit niet wordt overschreden. |
Om de waterafvoer bij extreme neerslagsituaties te kunnen reguleren is de trits "eerst vasthouden, dan bergen en dan pas afvoeren" richtinggevend voor het waterbeheer bij nieuwe ontwikkelingen. Overeenkomstig afspraken met de gemeente en het Waterschap zal nieuwe bebouwing in het plangebied volledig worden afgekoppeld (alle dakoppervlakken). Het regenwater afkomstig van het dakoppervlak is schoon en wordt rechtstreeks naar het oppervlaktewater afgevoerd. Om het hemelwater van dit oppervlak op te kunnen vangen is extra waterberging noodzakelijk. Rekening houdend met toekomstige klimaatontwikkelingen en een theoretische hoeveelheid neerslag die eens per 100 jaar optreedt, wordt bij nieuw te ontwikkelen stedelijk gebied per m² verhard oppervlak 75 mm geborgen. In de memo die bij deze bijlage is gevoegd, is de waterbergingsopgave verder uitgewerkt Daarin is aangegeven dat in het definitief inrichtingsplan, uitgaande van een totaal oppervlak aan daken en verharding van circa 10 ha, rekening wordt gehouden met 7.500 m3 aan waterberging. Daarvoor worden binnen het plangebied wadi's of wadi-achtige structuren aangelegd. Dit zijn laagtes of komvormige voorzieningen in het terrein waar water tijdelijk wordt opgevangen bij grote buien. De verharde oppervlakken kunnen daar rechtstreeks, bij voorkeur bovengronds, op lozen. De exacte locaties van de wadi's zijn afhankelijk van het uiteindelijke ontwerp maar in ieder geval naast de toegangsweg en verder op plekken in de achtertuinen of andere groene vlekken die hiervoor geschikt zijn en waar vandaan het water nog af te voeren is. Bij de planuitwerking wordt in samenspraak met het waterschap op het einde van de wadi's of op een samenstelsel van wadi's een stuwconstructie, met een gelimiteerde afvoer gemaakt die zodanig wordt ontworpen dat de vereiste waterberging binnen het vakantiepark wordt gerealiseerd en niet wordt afgevoerd naar de Scherpenissepolder. Slechts bij grotere buien zal tijdelijk extra water binnen het gebied aanwezig zijn waarbij dit water ten gevolge van de grondgesteldheid geen invloed op het grondwater zal hebben. |
Riolering/ RWZI (incl. water op straat/ overlast) |
Afkoppelen van (schone) verharde oppervlakken i.v.m. reductie hydraulische belasting RWZI en transportsysteem met beperken overstorten. Rekening houden met (eventuele benodigde filter)ruimte daarvoor. | In de huidige situatie wordt het rioolwater vakantiepark de Pluimpot samen met dat van enkele andere campings afgevoerd met een persleiding naar de RWZI. Aangezien het debiet vanuit vakantiepark de Pluimpot in de toekomstige situatie niet groter zal worden (gebaseerd op het huidige en toekomstige te verwachten aantal gasten) heeft de bestaande riolering van het vakantiepark en de persleiding naar de RWZI voldoende capaciteit om in de toekomstige situatie het afvalwater van het vakantiepark af te voeren. De huidige voorzuivering van het rioolwater van de Pluimpot komt in de toekomstige eindsituatie te vervallen. In overleg met het waterschap wordt in beeld gebracht of het laten vervallen van de voorzuivering consequenties heeft voor de andere gebruikers en zo ja welke deze zijn. Het hemelwater van de nieuwe bebouwing wordt volledig afgekoppeld. Het afgekoppelde hemelwater wordt rechtstreeks (bovengronds) naar de aan te leggen wadi-achtige structuren afgevoerd. Bij het afkoppelen van verharde oppervlakken wordt rekening gehouden met de beslisboom afkoppelen van het waterschap Scheldestromen. |
Water- voorziening/-aanvoer |
Het voorzien van de bestaande functie van (grond- en/of oppervlakte-)water van de juiste kwaliteit en de juiste hoeveelheid op het juiste moment. Het tegengaan van nadelige effecten van veranderingen in ruimtegebruik op de behoefte aan water. |
De watervoorziening is niet in het geding. Het waterschap vraagt echter nadrukkelijk aandacht voor hergebruik van water in het ontwerp. Neerslagwater is van goede kwaliteit. Door het gebruik van regenwater kan op het drinkwatergebruik worden bespaard. Regenwater kan nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet. Bij de verdere uitwerking van de plannen zal de initiatiefnemer hergebruik van water in overweging nemen en bezien of dergelijke maatregelen exploitabel technisch verantwoord zijn. |
Volksgezondheid(water gerelateerd) | Minimaliseren risico water-gerelateerde ziekten en plagen. Voorkomen van verdrinkingsgevaar/-risico's via o.a. de daarvoor benodigde ruimte. |
De beschikbare breedte waarbinnen de wadi's worden aangelegd varieert van 10 m (minimaal) en circa 50 m. Hierdoor is een landschappelijke/ecologische inpassing mogelijk en zijn de wadi-structuren relatief veilig voor kinderen. Door bij het afkoppelen de beslisboom van het waterschap te hanteren, zal geen risico ten aanzien van de volksgezondheid ontstaan. |
Bodemdaling | Voorkómen van maatregelen die (extra) maaiveldsdalingen met name in zettingsgevoelige gebieden kunnen veroorzaken. | De polderpeilen in het plangebied worden niet aangepast. Bodemdaling is niet aan de orde. |
Volksgezondheid(water gerelateerd) | Tegengaan/Verhelpen van grondwateroverlast. | Op grond van de Verordening waterhuishouding Zeeland bedraagt de gewenste ontwatering 70 cm onder maaiveld voor met name woongebieden. Bij de ontwikkeling van het recreatieterrein is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor voldoende drooglegging. |
Oppervlaktewaterkwaliteit | Behoud/Realisatie van goede oppervlaktewaterkwaliteit voor mens en natuur. Vergroten van de veerkracht van het watersysteem. | Het hemelwater wordt afgekoppeld conform de door het waterschap gehanteerde afkoppelbeslisboom. Er zijn daardoor geen nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit. Om te voorkomen dat hemelwater verontreinigd raakt, wordt het gebruik van uitlogende materialen zoals zink en lood te worden voorkomen en wordt het gebruik van duurzame bouwmaterialen bevorderd. |
Volksgezondheid
(water gerelateerd) |
Behoud/Realisatie van een goede grondwaterkwaliteit voor mens en natuur. | Er wordt niet gebouwd in het natuurgebied, (specifiek daarvoor bedoeld) infiltratiegebied en/of gebied voor drinkwatervoorziening. |
Verdroging | Bescherming karakteristieke grondwaterafhankelijke ecologische waarden; m.n. van belang in/rond natuurgebieden (voor hydrologische beïnvloedingszone zie prov. OmgevingsPlan) | Verdroging is niet aan de orde. |
Natte natuur | Ontwikkeling/Bescherming van een rijke gevarieerde en natuurlijk karakteristieke aquatische natuur. | Rondom het naastgelegen natuurgebied De Pluimpot is sprake van een bufferzone. De voorgenomen ontwikkeling zorgt echter niet voor een aantasting van de natuur via vervuiling van het grond- of oppervlaktewater (zie hiervoor ook de natuurtoets). |
Onderhoud(smogelijkheden) waterlopen | Oppervlaktewater dient adequaat onderhouden te kunnen worden. | Ingevolge de Keur van het waterschap Zeeuwse Eilanden worden ten opzichte van door het waterschap beheerde waterlopen obstakelvrije stroken / beplantings- en bebouwingsvrije onderhoudstroken (schouwstroken) in acht genomen. De breedte van de aan weerszijden van waterlopen aan te houden onderhoudstroken zijn afhankelijk van de bovenbreedte van de waterlopen. Langs de sloot onderlangs de dijken wordt een 5 meter brede onderhoudstrook vrijgehouden. Voor de sloot aan de westzijde van het terrein, zal het beheer van de sloot plaatsvinden van af de westzijde. Op zowel het bestaande als het nieuwe terrein zijn watergangen aanwezig. Op het vakantiepark zelf is dit door de beheerder handmatig bij te houden en door het groen bereikbaar. De sloten rondom het terrein zijn vanaf naastgelegen percelen of wegen te onderhouden. Hierover worden afspraken gemaakt met het waterschap en/of de betrokken grondeigenaren. |
Waterschapswegen | M.b.t. de aanwezigheid waterschapswegen binnen/nabij het plangebied. | Hiervoor wordt verwezen naar de verkeersparagraaf in dit bestemmingsplan. |