Plan: | Nutrihage |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00025-0004 |
Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico's voor de omgeving bij opslag, gebruik, en vervoer van gevaarlijke stoffen (zoals vuurwerk, lpg, en munitie) over weg, water en spoor en door buisleidingen.
Nutricia
Ten aanzien van externe veiligheid is door Schoonderbeek en Partners Advies B.V. in opdracht van Nutricia een quickscan externe veiligheid uitgevoerd (zie Bijlage 6 van deze plantoelichting). De bestaande freon koelinstallatie (R22) wordt vervangen door een nieuwe ammoniakinstallatie. Deze ammoniakinstallatie heeft een inhoud van maximaal 2.000 kg (zie Bijlage 7). Het utiliteitsgebouw wordt op het oostelijk terreindeel opgetrokken (zie onderstaande figuur).
Figuur 5.2 Locatie ammoniak koelinstallatie (rode ovaal)
De kortste afstand van dit nieuwe utiliteitsgebouw tot de woningen in noordelijke richting (Gerard Doustraat) is circa 155 m en in zuidelijke richting (Nevelgrijs) circa 250 m. De twee woningen aan de oostzijde (Rokkeveenseweg) liggen op circa 330 m afstand van het beoogde utiliteitsgebouw. Binnen een straal van 200 m rond het utiliteitsgebouw bevinden zich geen kantoren (die als beperkt kwetsbaar object aangemerkt kunnen worden). Ten noordoosten van het nieuwe utiliteitsgebouw ligt een braakliggend terrein met de bestemming bedrijfsterrein (voormalige Numico terrein).
Mogelijk vindt hier in de toekomst realisatie van woningbouw plaats. Vooralsnog kan hiermee geen rekening worden gehouden. De afstand tussen het nieuwe utiliteitsgebouw en de terreingrens van Nutricia in deze richting bedraagt circa 130 m.
Het Bevi is onder andere van toepassing op inrichtingen:
Vanwege de nieuwe ammoniak koelinstallatie die in het bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt is het Bevi van toepassing. In een notitie van Schoonderbeek en Partners Advies B.V. is informatie over de nieuwe ammoniakkoelinstallatie verstrekt, die nodig is in verband met de toetsing aan het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Deze notitie is opgenomen in Bijlage 7 van de plantoelichting.
Uit het onderzoek blijkt dat het plaatsgebonden risico rondom de installatie kleiner is dan 10-6 per jaar. Er geldt geen veiligheidsafstand waarmee rekening gehouden moet worden. De grens van het invloedsgebied is niet relevant. Het groepsrisico, de mogelijkheden voor rampbestrijding en de mate van zelfredzaamheid van de bevolking behoeven niet te worden verantwoord.
Geconcludeerd wordt dat door de realisatie van de koelinstallaties met ammoniak Nutrica een zogenoemde categoriale Bevi-inrichting wordt. Aan de eisen voor het plaatsgebonden risico (PR) en de regels voor het groepsrisico (GR) wordt vanwege het ontwerp van de nieuwe koelinstallatie voldaan. De ammoniak koelinstallatie is in dit bestemmingsplan specifiek op de verbeelding aangeduid met een functieaanduiding.
Op grond hiervan kan gesteld worden dat externe veiligheid als gevolg van risicovolle activiteiten binnen het plangebied geen belemmering vormt voor de omgeving.
LPG-tankstation Zuidweg
Ten zuiden van de A12 ligt een LPG-tankstation aan de Zuidweg. Voor LPG-tankstations zijn in de Regeling Externe Veiligheid Inrichtingen (Revi) afstanden opgenomen voor het plaatsgebonden risico. Deze afstanden zijn afhankelijk van de jaarlijkse doorzet LPG. Genoemde afstanden zijn in onderstaande tabel opgenomen. Het invloedsgebied voor het groepsrisico is 150 m.
Doorzet per jaar | 10-6 contour | 10-5 contour | afstand vanaf afleverzuil | ||
vanaf 1.000 m3 en meer | 110 m | 25 m | 15 m | ||
tot 1.000 m3 | 45 m | 25 m | 15 m |
Tabel 5.4: Overzicht doorzet LPG en bijbehorende PR-contour (10-6).
De doorzet van de verkoop van LPG van het LPG-tankstation aan de Zuidweg is beperkt in de milieuvergunning tot 1.000 m3 per jaar. Op grond hiervan is de contour van het plaatsgebonden risico 45 m. Binnen deze 10-6 contour zijn geen kwetsbare en/of beperkt kwetsbare objecten gesitueerd of geprojecteerd. Het plangebied van dit bestemmingsplan ligt niet binnen deze contour (zie onderstaande figuur).
Figuur 5.3:Uitsnede van www.risicokaart.nl. PR-contour LPG tankstation (zwarte stippellijn).
Het plangebied ligt op circa 110 m van het LPG-tankstation en daarmee dus in invloedsgebied van het tankstation van 150 m (zie bovenstaande figuur). Het betreft een klein deel van het plangebied (ter plaatse en nabij de afvalwaterzuivering). Op dit terreindeel zijn nu en in de toekomst niet permanent personen aanwezig. Op basis daarvan kan gesteld worden dat externe veiligheid als gevolg van de op- en overslag van LPG binnen het tankstation van Q8 Petroleum geen belemmering voor dit bestemmingsplan vormt.
Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen inwerking getreden. Het Besluit externe veiligheid buisleidingen is van toepassing op het vervoer van door de Minister aangewezen categorieën van gevaarlijke stoffen door (ondergrondse) buisleidingen. Het besluit stelt de exploitant van een buisleiding verantwoordelijk voor de in het besluit opgenomen regels. Dit houdt in dat exploitanten de zorg dragen voor de bescherming van mens en milieu. Met dien verstande dat bij de aanleg of vervanging van een buisleiding, of een wijziging van de te vervoeren gevaarlijke stof door een buisleiding, zij er voor zorgen dat het plaatsgebonden risico van de buisleiding buiten de belemmeringenstrook niet hoger is dan 10-6 per jaar. Op grond van artikel 14 van het Besluit externe veiligheid buisleidingen moeten de buisleidingen op de plankaart van het bestemmingsplan worden weergegeven met de bijbehorende belemmeringenstrook van 5 m.
Hogedruk aardgastransportleidingen van meer dan 16 bar en een diameter van meer dan 50 mm vallen onder de werkingssfeer van dat besluit. Uit onderstaande figuur van het de risicokaart van het Stadsgewest Haaglanden blijkt dat zich binnen of in de buurt van het plangebied twee mogelijk relevante hoge drukaardgastransportleidingen van N.V. Nederlandse Gasunie bevinden. In het bestemmingsplan zijn alleen op het bedrijventerrein nieuwe ontwikkelingen voorzien. In de onderstaande beschouwing is daarom gekeken naar de gevolgen van deze mogelijke ontwikkelingen voor het aspect externe veiligheid.
Figuur 5.4: Overzicht buisleidingen nabij het bedrijventerrein (de begrenzing is globaal aangegeven).
Buisleiding 1 (met het kenmerk W-539-06-K3-001 tot en met W-539-06-K3-003) is specifiek voor de levering van aardgas aan Nutricia zelf. Dit betreft een buisleiding met een diameter van 4,5 inch (114,3 mm) en een werkdruk van 40 bar. De PR 10-6 contour daarvan ligt op de buisleiding zelf en bedraagt dus 0 m. Het invloedsgebied van de buisleiding strekt zich uit tot een zone van 45 m aan weerszijden van de buisleiding en ligt in het plangebied en ter plaatse van het bedrijventerrein. De gewenste ontwikkelingen binnen het plangebied voorzien niet in een verandering van de personendichtheid binnen het invloedsgebied van deze buisleiding. Op dit punt wijzigt er niets in het groepsrisico, zodat externe veiligheidsrisico's als gevolg van deze buisleiding niet aan de orde zijn. Aan weerszijden van de buisleiding is op de plankaart en in de regels van dit bestemmingsplan een dubbelbestemming 'Leiding - Gas' met een belemmeringenstrook van 5 m opgenomen .
Buisleiding 2 is een hogedruk aardgastransportleiding (met het kenmerk W-539-03-KR-006 tot en met W-539-03-KR-009) en ligt op meer dan 300 m ten oosten en noordoosten van het bedrijventerrein. Deze buisleiding heeft een diameter van 8,63 inch (219 mm) en een werkdruk van 40 bar. De PR 10-6 contour ligt op de buisleiding zelf en bedraagt dus 0 m. Het invloedsgebied van de buisleiding strekt zich uit tot een zone van circa 95 m langs de buisleiding. Het plangebied ligt hier buiten. De buisleiding is daarmee niet relevant voor de ontwikkelingen in het plangebied.
Externe veiligheid als gevolg van transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen is geen belemmering voor de ontwikkeling binnen het plangebied.
Transport per weg
Het plangebied ligt in het invloedsgebied van 200 meter van de A12.
Vanwege de aanwezigheid van de transportroute gevaarlijke stoffen rijksweg A12 is de circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' uit 2010 van toepassing op dit bestemmingsplan. De rijksweg grenst aan de zuidzijde van het plangebied plangebied. Over deze route worden brandbare vloeistoffen, brandbare gassen en giftige vloeistoffen vervoerd. Naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Rokkeveen is een kwantitatieve risicoanalyse gemaakt voor de transportroute gevaarlijke stoffen A12 (zie Bijlage 8 van deze plantoelichting). Uit deze berekening blijkt dat het groepsrisico in de huidige situatie op 0,22 maal de oriënterende waarde ligt. Het groepsrisico zal in de toekomstige situatie toenemen met 0,45 tot 0,67 ten opzichte van de oriënterende waarde. De toename van het groepsrisico in de toekomst wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de toename van LPG-transporten op de A12. Voor deze toename geldt dat de oriënterende waarde niet wordt overschreden. Aangezien het bestemmingsplan niet voorziet in een toename van het aantal personen binnen het invloedsgebied van de rijksweg A12, zal het groepsrisico niet verder toenemen. Uit de circulaire blijkt dat de rijksweg A12 een veiligheidszone (plaatsgebonden risicocontour met een kans van 10-6 per jaar) heeft die op het hart van de openbare weg ligt ( 0 meter). Binnen deze afstand liggen geen kwetsbare danwel beperkt kwetsbare objecten. Daarmee levert de rijksweg geen belemmeringen op voor dit bestemmingsplan.
Uit het voorgaande volgt dat het transport van gevaarlijke stoffen over de A12 en de Oostweg geen belemmering vormt voor dit bestemmingsplan.
Transport per spoor
Ten zuiden van het plangebied ligt de spoorlijn Den Haag - Gouda. Over deze spoorlijn worden geen gevaarlijke stoffen vervoerd, waardoor het transport van gevaarlijke stoffen per spoor buiten beschouwing kan blijven.
Transport over water
Er zijn geen vaarwegen in of in de buurt van het bestemmingsplan. Hierdoor is het transport van gevaarlijke stoffen over het water niet relevant.