direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluherziening erfafscheiding, BenB, gastenverblijf en parkeren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0614.parapluerfgastpar-0100

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Inhoud parapluplan

Dit bestemmingsplan herziet het gros van de bestemmingsplannen in de gemeente Westvoorne voor de volgende drie onderwerpen:

  • 1. de regeling voor het bouwen van nieuwe erfafscheidingen bij woningen (zie hoofdstuk 2);
  • 2. de gebruiksregeling voor bijgebouwen bij woningen ten behoeve van gastenverblijf en bed & breakfast (zie hoofdstuk 3);
  • 3. formulering van een parkeerregeling (zie hoofdstuk 4).

1.2 Plannen waarop deze herziening betrekking heeft

Op enkele locaties na heeft deze herziening betrekking op alle bestemmingsplannen in de gemeente Westvoorne. Het betreft de volgende plannen:

Op welke plannen/locaties heeft deze herzieining geen betrekking?

  • 34. Noordelijk deel van de woningbouwlocatie Voorweg (De 5 bladeren): Het noordelijk deel van de woningbouwlocatie Voorweg wordt niet meegenomen omdat voor dit gebied een voorbereidingsbesluit geldt. Het in procedure brengen van een plan voor deze gronden leidt tot de onwenselijke situatie dat de voorbereidingsbescherming eerder eindigt dan beoogd. Nu momenteel onvoldoende duidelijk is hoe en op welke termijn het vervolgtraject zal verlopen, wordt dit deel van het plan Voorweg buiten deze herziening gelaten. Zodra meer duidelijkheid aanwezig is, zal de aangepaste regeling voor de drie onderwerpen waarop deze herziening ziet, alsnog in het plan voor de Voorweg worden verwerkt.
  • 35. Caravanterrein Brielse meer: voor deze gronden geldt een beheersverordening, zodat een parapluherziening niet tot de mogelijkheden behoort. Nu voor het caravanterrein de onderwerpen uit deze herziening niet relevant zijn, is het niet nodig een aparte herziening van de beheersverordening voor te bereiden.

1.3 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 leest u de toelichting op de nieuwe regeling die voor erfafscheidingen wordt geïntroduceerd. In hoofdstuk 3 leest u meer over de regeling voor het gebruik van bijgebouwen voor gastenverblijf en B&B. Hoofdstuk 4 beschrijft de achterliggende gedachte van de parkeerregeling.

Hoofdstuk 2 Regeling erfafscheiding bij woningen

2.1 Achtergrond

Tot circa 2010 was de algemene regel voor de hoogte van erfafscheidingen:

  • a. achter de voorgevel max 2 meter;
  • b. voor de voorgevel max 1 meter.

Uitzondering op deze algemene regel voor 2010 was het bestemmingsplan “Rockanje dorp”. In dat plan waren altijd (vanaf ca 1970) al erfafscheidingen toegestaan van 3 meter hoog.

Met name de lagere hoogte voor de voorgevel leverde nogal eens problemen op. Zelfs de 'normale' erfafscheiding (een open hekwerk) had vaak al een hoogte van rond de 1.25 meter. Verder nam de behoefte toe (met name bij de grotere percelen) voor het plaatsen van toegangspoorten (al dan niet voorzien van ornamenten). Die toegangspoort had in veel gevallen een hoogte van 2 tot 2,5 meter.

Vanaf ca 2010 is een verdergaande vereenvoudiging van regelgeving in de bestemmingsplannen doorgevoerd. Daarbij is ervoor gekozen het aantal regels dat nog werd gesteld te beperken en meer bij recht mogelijk te maken. In het kader van deze vereenvoudiging is de hoogte voor erfafscheidingen in de bestemmingsplannen begrensd op 3.00 meter.

In een enkel geval heeft de grotere hoogte van de erfafscheiding echter een behoorlijke impact op het beeld en het woongenot van de omgeving. Die 'ongewenste' situaties vormen aanleiding om de hoogte voor erfafscheidingen in de huidige bestemmingsplannen aan te passen.

2.2 Nieuwe regeling

Deze herziening introduceert voor alle erven bij woningen (niet zijnde bedrijfswoningen) een nieuwe regeling voor de maximaal toegestane hoogte van erfafscheidingen. De nieuwe regeling komt als volgt te luiden:

  • 1. hoogte voor (de lijn die kan worden getrokken voor de voorgevel van) het hoofdgebouw: 1,25 meter;
  • 2. hoogte voor erfafscheidingen elders: 2 meter;
  • 3. hoogte toegangshekken/-palen als onderdeel van erf-/terreinafscheiding: 2,5 meter over een breedte van ten hoogste 4 meter.

Ter verduidelijking. Deze regeling verandert niets in bestaande situaties maar is bedoeld om nieuwe ongewenste situaties te voorkomen.

Daarnaast voorziet het artikel in een afwijkingsbevoegdheid om bij grote(re) percelen, de grotere maat van 2,5 m voor toegangshekken / -palen over een groter deel van het perceel toe te staan. Uitgangspunt is dat de hoogte van max. 2,5 m als genoemd onder sub 3 van toepassing blijft, maar dat dit over een grotere breedte kan worden toegestaan dan de 4 m uit de basisregel. De breedte die kan worden toegestaan wordt gekoppeld aan de breedte van het perceel en bedraagt ten hoogste 20% daarvan met een maximum van 10 m.

Hoofdstuk 3 Herziening beleidsregeling Bed and Breakfast en gastenverblijven

De gemeente Westvoorne heeft de beleidsregel 'Bed and Breakfast en Gastenverblijven' vastgesteld. Met deze beleidsregel wordt duidelijk onder welke voorwaarden een omgevingsvergunning kan worden verkregen voor het in gebruik nemen van woningen (ook woningen in bijvoorbeeld agrarische bestemmingen) en bijgebouwen bij deze woningen ten behoeve van een gastenverblijf of bed & breakfast. Door middel van een 'binnenplanse afwijkingsregeling' die in deze herziening is opgenomen, wordt het procedureel eenvoudiger om aanvragen voor een gastenverblijf en/of B&B te vergunnen. De binneplanse afwijkingsregeling in voorliggend plan bevat een zogenaamde dynamische verwijzing: een verwijzing naar de vastgestelde beleidsregel. In de beleidsregel zijn de voorwaarden opgenomen waaronder medewerking aan de omgevingsvergunning wordt verleend. Indien de beleidsregel gedurende de werking van dit bestemmingsplan wijzigt, betekent dit dat aanvragen aan de vernieuwde beleidsregel zullen worden getoetst.

Hoofdstuk 4 Parkeerregeling

Tot voor kort was het niet nodig om in bestemmingsplannen een parkeerregeling op te nemen. Bouwplannen werden namelijk via de regeling in de gemeentelijke bouwverordening onderworpen aan de vraag of in voldoende parkeergelegenheid zou worden voorzien.

Eind 2014 is de parkeerbepaling in de Bouwverordening komen te vervallen. In plaats van in de bouwverordening dient de parkeerregeling nu een plaats te krijgen in bestemmingsplannen. De regeling van de parkeerbepaling in de bouwverordening is daarom materieel overgenomen in deze herziening, zodat alle bestemmingsplannen waarop deze herziening ziet voorzien in een gelijkluidende parkeerregeling. Een en ander leidt overigens niet tot een inhoudelijke wijziging van de beoogde toetsing ten opzichte van de regeling uit de bouwverordening. Aan het Besluit ruimtelijke ordening is mede in verband met het intrekken van toetsing aan de bouwverordening de mogelijkheid opgenomen om voor de invulling van de eis van voldoende parkeren in concrete situaties gebruik te maken van beleidsregels (zie artikel 3.1.2 lid 2 onder a Bro), zoals dit ook onder de werking van de bouwverordening mogelijk was.

De bepaling opgenomen in deze herziening wordt nu leidend bij de vraag of in voldoende parkeergelegenheid wordt voorzien voor alle bouwaanvragen binnen het plangebied van deze herziening. Dit is alleen anders indien in het onderliggende bestemmingsplan een eigen specifieke parkeerregeling is opgenomen. In die gevallen blijft de specifieke regeling van toepassing.

Hoofdstuk 5 Overleg

Het ontwerpbestemmingsplan is toegestuurd aan het Waterschap Hollandse Delta en de provincie Zuid-Holland. Beide overlegpartners hebben laten weten geen inhoudelijke reacties te hebben op het plan.Het waterschap heeft dit per brief gedaan, de uitspraak van de provincie is verkregen door provinciale E-formulier voor ruimtelijke plannen te doorlopen.

De overlegreactie van het waterschap en de provinciale bevestiging van het E-portaal zijn opgenomen als Bijlage 1 bij deze toelichting.