vastgesteld |
NL.IMRO.0612.BV00001-3001 |
De beheersverordening Spijkenisse Zuid-West is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
Het beheer van de bestaande situatie vormt de basis van deze beheersverordening. Dit leidt ertoe dat de gemeente over een toetsingskader beschikt op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend en handhaving kan plaatsvinden. De bestaande kwaliteit van het woongebied wordt zo behouden.
De bestaande situatie is geïnventariseerd, waarbij zowel naar de stedenbouwkundige structuren (bebouwingstyplogie, groen- en waterstructuur en ontsluitingsstructuur) is gekeken, als naar de functionele structuurelementen. Deze samenstellende elementen van de stedenbouwkundige structuur zijn voor het gehele gebied Akkers-Vriesland- Vogelenzang beschreven en hebben daardoor betrekking op een groter gebied dan de beheersverordening voor Zuid-west.
bebouwingstypologie
Situering van gestapelde bouw (donker) en eengezinswoningen
Bij de ontwikkeling van de wijken in Akkers-Vriesland en Vogelenzang is destijds het uitgangspunt geweest dat de gestapelde bebouwing gesitueerd zou moeten worden op markante plaatsen, nabij het wijkcentrum en de metrostations, bij de entree's van de wijk en langs de groene geledingsszones (zie hierna).
groen en waterstructuur
De groen- en waterstructuur in het gebied Akkers vriesland en Vogelenzang.
In het kader van de groeitaak zijn de woningen - met name rond de metrostations - in hoge dichtheid gerealiseerd; de woongebieden zijn door brede groene zones van elkaar gescheiden. Het buurtgroen (veelal kinderspeelveldjes) is, waar mogelijk, opgenomen binnen de verkavelingen. Verder zijn aangegeven de parken (Brabant , het Dallepark en park Vogelenzang).
Het water zorgt samen met de groenzones voor een goede landschappelijke geleding van het grote aantal woningen in deze wijk. Daarnaast is dit oppervlaktewater nood- zakelijk in verband met de goede waterhuishouding. De Beheersverordening beoogt geen wijzigingen in deze situatie te brengen.
ontsluitingsstructuur
De ontsluitingsstructuur van Akkers Vriesland en Vogelenzang.
Onderscheiden zijn de hoofdwegen (50 km/u) in rood, de verblijfsgebieden (30 km/u) in paars. In de verblijfsgebieden zijn veelal woonerven gerealiseerd, waarbij er grote variatie is in woningtypen en de inrichting van de openbare ruimte aanwezig is.
Verder zijn de metrolijn en de bijbehorende stations in paars aangegeven.
functionele structuur
Als onderdeel van de inventarisatie van de huidige situatie is een nader inzicht in de functies binnen het plangebied ook noodzakelijk. Op bovenstaande kaart staan aangegeven de verschillende centrumvoorzieningen, de horeca, de maatschappelijke voorzieningen, het onderwijs, de bedrijven en de woningen. Deze laatste zijn nog nader uitgesplitst in eengezinswoningen met en zonder berging aan de voorzijde (Wonen 2), gestapelde woningen (Wonen 3) en de woningen voor minder validen (Wonen - MIVA).
Conclusie uit inventarisatie
De samengestelde inventarisatiekaart, waarop staan aangegeven de in het gebied aanwezige functies en de bestaande bouwhoogten is gekoppeld aan de regels van deze beheersverordening en heeft een functie bij het toetsen van aanvragen van een omgevingsvergunning voor gebruik en bouwen.
Artikel 3.1 van deze verordening regelt dat zowel qua gebruik als qua bouwen de bestaande situatie ook de toegestane situatie is.
De bestaande situatie bestaat uit gebruik en bouwen:
Bij de aanvraag om omgevingsvergunningen en in handhavingszaken kan de bestaande situatie door middel van deze samengestelde inventarisatiekaart worden geraadpleegd.
Daarnaast kunnen de luchtfoto's van het plangebied en het archief van omgevings- en bouwvergunningen hiervoor worden geraadpleegd.
Luchtfoto
Aan de hand van de luchtfoto zijn verschillende waarnemingen mogelijk. Dit betreft onder meer de locatie van de bebouwing, tuinen en de openbare ruimtes. Ook kan voor een deel uit de luchtfoto worden opgemaakt welke functies in het verordeningsgebied voorkomen. Dit laatste geldt met name voor de openbare ruimte (openbaar groen, wegen, water).
Kaart met functies en bouwhoogten
In de bijlagen is een kaart opgenomen waarin per adres is weergegeven welke functie op dat betreffende adres worden uitgeoefend (wonen, bedrijf, maatschappelijk, kantoor, etc.) en hoe hoog er gebouwd is. Dit betreffen de gegevens die zijn waargenomen bij de invantarisatie, aangevuld met planologische mogelijkheden uit het vigerende bestemmingsplan.
Archief vergunningen
Door middel van het gemeentelijk archief met verleende bouw -en omgevingsvergunningen en ontheffingen is per geval de bestaande situatie inzichtelijk.
Bij de afweging welke planologische ruimte uit het vigerende bestemmingsplan meegenomen wordt, speelt de wijze waarop de geldende regelingen zijn opgezet een belangrijke rol. Het geldende planologische regime bestaat voor het grootste deel van het verordeningsgebied uit een zeer gedetailleerd bestemmingsplan. Het vigerende bestemmingsplan geeft gedetailleerd de bestaande situatie weer. Er zijn weinig extra bouwmogelijkheden of gebruikswijzigingen opgenomen in het bestemmingsplan. Dit leent zich zeer goed voor een beheersverordening.
Planologische ruimte uit vigerend plan in de beheersverordening
In de beheersverordening zijn die onbenutte planologische ontwikkelingen van de vigerende ruimtelijke plannen opgenomen, die voor de komende 10 jaar wenselijk zijn en passen binnen het instrument van de beheersverordening.
Openbare ruimte
Alhoewel deze beheersverordening zoveel mogelijk de bestaande situatie beoogt vast te leggen, is het niet de bedoeling een zodanig starre regeling op te stellen waarmee bij wijze van spreken geen enkel deel van de openbare ruimte mag worden gewijzigd (verleggen fietspad, stoep, groenstrook). Enige functieuitwisseling binnen de verblijfsruimte blijft mogelijk.
In de doeleindenomschrijving 'Groen' (Bijlage 2 Doeleindenomschrijvingen) is bepaald wat (al dan niet) is toegestaan en in welke mate bebouwing (zoals kunstwerken, straatmeubilair en speelvoorzieningen) is toegestaan.
De afgelopen jaren heeft de gemeente een standaard voor de bestemmingsplannen ontwikkeld die ook toepasbaar is op andere ruimtelijke besluiten, zoals de beheersverordening en de omgevingsvergunningen. Het doel van de standaard is een gelijkluidende regeling voor veelvoorkomende ruimtelijke aspecten binnen de gemeente en omvat onder meer begripbepalingen, de wijze van meten, flexibiliteitsregelingen, zoals voor bebouwing t.b.v. dakterrassen, regels voor erfbebouwing en beroepen aan huis. Met het oog op de rechtsgelijkheid is de gemeentelijke standaard in de beheersverordening Spijkenisse Zuid-West voor zover mogelijk toegepast. Het gaat om de volgende onderwerpen.