direct naar inhoud van 5.2.3 Toetsingscriteria ontwikkelingen in het centrum
Plan: Structuurvisie Noordwijkerhout
Status: vastgesteld
Plantype: structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0576.SV200900001-0002
5.2.3 Toetsingscriteria ontwikkelingen in het centrum

Binnen het centrum kunnen tot 2020 maximaal 275 woningen gebouwd worden (netto toevoeging van woningen), waarbij langs het assenkruis op de begane grond een gedifferentieerd functioneel gebruik kan worden nagestreefd. In kernwinkelstraten nagenoeg 100% winkels, maar in de overige straten vooral functiemenging met een gevarieerd aanbod van dienstverlening, winkels en beperkt ook horeca (theehuis, ijssalon) gecombineerd met wonen op de verdieping.

In het centrum en op het Bavo-terrein mogen tot 2020 maximaal 725 woningen (netto toevoeging van woningen) worden gebouwd. Uitgangspunt is dat in het centrum 275 woningen worden gebouwd en op het Bavo-terrein 450 woningen.

Bouwplannen binnen het centrumgebied zullen in ieder geval moeten voldoen aan de volgende toetsingscriteria:

  • Langs de randen van het centrum en aan het assenkruis mogen bouwplannen een maximale hoogte hebben die overeenkomt met de bepalingen zoals opgenomen in het bestemmingsplan Centrum Noordwijkerhout 2007, vastgesteld 19 juni 2008;
  • Op het binnenplein van het Landbouwplein en Coremolen mogen panden worden gebouwd tot een hoogte die maximaal overeenkomt met drie bouwlagen. Een hoogte die maximaal overeenkomt met 4 bouwlagen (maximaal 13 meter) is bespreekbaar wanneer een pand wordt gebouwd met een ondergrondse parkeergarage en waarbij een vierde laag terugliggend en/of met een hellend dakvlak wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het dorpse imago vanuit de hoofdstraten en de wegen rond het centrum niet wordt verstoord. De mogelijkheid voor een ruimere verdiepingshoogte van de begane grond in verband met winkelruimten moet worden nagestreefd.

Op deze manier ontstaat schetsmatig het volgende beeld in 2020:

afbeelding "i_NL.IMRO.0576.SV200900001-0002_0010.jpg"

  • De beukmaat van nieuw te bouwen panden dient in elk geval overeen te komen met de beukmaat van bestaande panden in de directe omgeving, dus passend bij de schaal en maat van panden binnen een dorpscentrum. De verkavelingstructuur van het oude dorp wordt zo in ieder geval optisch behouden;
  • Bouwplannen dienen voorzien te zijn van voldoende parkeergelegenheid;
  • In totaal dient 30% van het aantal toe te voegen woningen in het centrum te bestaan uit sociale woningbouw;
  • Over de bouwplannen dient overleg te worden gevoerd met het Hoogheemraadschap van Rijnland (watertoets);
  • Een bouwplan moet vergezeld gaan van een beeldkwaliteitsplan waarin duidelijk wordt op welke wijze het bouwplan aan hierboven genoemde criteria zal voldoen. Wanneer toch (deels) wordt afgeweken van bovengenoemde criteria, zal in het beeldkwaliteitsplan aangegeven moeten worden waarom wordt afgeweken en zal door de ontwikkelende partij tevens beargumenteerd moeten worden op welke wijze de afwijkingen toch zorgen voor een goede inpasbaarheid van het plan in de omgeving. In het beeldkwaliteitsplan dient in ieder geval een groenparagraaf opgenomen te worden waarin wordt verantwoord op welke wijze het initiatief bijdraagt aan het behouden en zo mogelijk versterken van de groenstructuur in de omgeving.