direct naar inhoud van Deel A Samenvatting
Plan: Structuurvisie Noordwijkerhout
Status: vastgesteld
Plantype: structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0576.SV200900001-0002

Deel A Samenvatting

Hieronder volgt een samenvatting van de hoofdtekst van dit stuk. In de samenvatting wordt aan de hand van een aantal thema's kort beschreven welke concrete beleidslijnen en maatregelen verderop in dit stuk worden voorgesteld.

Wonen

Tot 2020 resteert er een maximale bouwopgave van 1250 woningen. Uitgangspunt is dat door een actief beleid de kwaliteiten als woongemeente behouden blijven en waar nodig worden versterkt. Er wordt aan geen enkele doelgroep prioriteit gegeven vanuit de wetenschap dat alle groepen op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een vitale gemeenschap.

Per deelgebieden is een verdeling van de netto toename van woningen aangehouden:

Deelgebied   Aantal woningen  
Centrum   275 (totaal centrum en Bavo: maximaal 725)  
Bavo-terrein   450 (totaal centrum en Bavo: maximaal 725)  
Overig Noordwijkerhout   365 (inclusief 75 woningen Sancta Maria)  
De Zilk   160  
TOTAAL   1250  

Voor de prioriteitstelling van de potentiële woningbouwlocaties en de verschillende te bouwen woningcategorieën zullen nadere criteria worden opgesteld.

Bij het ontwikkelen van nieuwe locaties moet het karakter van Noordwijkerhout worden gerespecteerd. Ook groen en water maken de leefomgeving aantrekkelijk.

In de Hoofdstuk 5 is per deelgebied een aantal toetsingscriteria opgenomen die in acht dienen te worden genomen bij het inpassen van bouwplannen die in strijd zijn met de uitgangspunten van het bestemmingsplan.

Economie

Een groot deel van de werkgelegenheid binnen de gemeente is gelegen in de bollensector. De ambities voor de Bollenstreek als geheel zijn vastgelegd in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport.

Uitgangspunt is dat tot 2020 voldoende ruimte beschikbaar is op bestaande bedrijventerreinen. Om ook verder in de toekomst voldoende ruimte te kunnen bieden aan de ontwikkeling van de bedrijvigheid in Noordwijkerhout, zal ingezet worden op herstructurering en uitbreiding van het bedrijventerrein Delfweg.

De gemeente wil in de komende jaren (winkelondersteunende) daghoreca faciliteren rondom de Witte Kerk. Op het gebied van detailhandel is het faciliteren van meer verscheidenheid in vooral het recreatieve winkelaanbod een belangrijk punt voor de komende jaren.

Noordwijkerhout streeft naar een versterking van haar toeristisch recreatieve functie. De gemeente wil zich op dit gebied onderscheiden van de overige gemeenten in de regio.

In 2020 is daartoe de kwaliteit van het aanbod versterkt, waarbij zowel dag- als verblijfstoeristen kunnen genieten van het diverse aanbod binnen de gemeente Noordwijkerhout.

Zorg, welzijn en maatschappelijke voorzieningen

De ambitie van de gemeente is het zorgen voor voldoende goede huisvestings- en zorgmogelijkheden voor inwoners die dit behoeven. Naast het bouwen van voldoende nieuwe woningen voor zorgbehoevenden is het eveneens van belang dat bestaande woningen kunnen worden aangepast zodat ouderen en/of zorgbehoevenden in de eigen woning en woonomgeving kunnen blijven wonen.

De komende jaren zullen de zogenaamde 'woonzorgzones' verder in Noordwijkerhout uitgewerkt worden. Daarbij is het niet wenselijk een vast format te hanteren, maar wijk- en kerngericht (dus afgestemd op de schaal van het gebied en de specifieke lokale zorgvraag) kleinschalige steunpunten te ontwikkelen. Door verschillen in schaalgrootte tussen Noordwijkerhout en De Zilk zal dit voor beide kernen tot verschillende oplossingen kunnen leiden.

De totale capaciteit van de basisscholen ligt op dit moment op ongeveer 1350 leerlingen voor Noordwijkerhout en 280 leerlingen in De Zilk. Op basis van leerling-prognoses is deze capaciteit met inachtneming van de woningbouwopgave voldoende voor de periode tot 2020.

Aangezien deze structuurvisie niet geldt voor het buitengebied, richt deze visie zich met name op de groenstructuur binnen de kernen. Belangrijk is dat het dorpsimago wordt versterkt. Voor het centrum van Noordwijkerhout betekent dit dat het centrum op de juiste plekken een groener karakter krijgt. Voor de kern De Zilk is geconcludeerd dat er reeds een groenstructuur aanwezig is die past bij het dorp.

Nadere visieontwikkeling op het gebied van het ruimtelijke aspect van sportvoorzieningen wordt niet nodig geacht, omdat de omvang en de situering van de huidige sportvoorzieningen passen bij de (toekomstige) behoefte.

Verkeer en vervoer

Het gemeentelijk verkeers- en vervoerplan is samen met onderhavige structuurvisie opgesteld. Beide visies haken op elkaar in. De opgaven die in deze structuurvisie worden benoemd zijn mede gebaseerd op gegevens die uit het verkeers- en vervoerplan naar voren zijn gekomen. Andersom zal het verkeers- en vervoerplan rekening moeten houden met bepaalde ontwikkelingen die in de structuurvisie aan bod komen. Hierbij moet vooral worden gedacht aan de consequenties voor de bouwopgave van 1800 woningen in de periode 2005-2020.