Plan: | Structuurvisie Noordwijkerhout |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0576.SV200900001-0002 |
Doelgroep, programma en product
De gemeente wil door een actief beleid haar kwaliteiten als woongemeente behouden en waar nodig versterken. In 2020 moet er voor iedere doelgroep een geschikte woning te vinden zijn. De gemeente richt zich daarbij ook op mensen met een kwetsbare positie op de woningmarkt. Zij geeft hierbij aan geen enkele groep prioriteit, vanuit de wetenschap dat alle groepen op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een vitale gemeenschap. Wel gaat de gemeente in haar woonvisie in op de wensen en woningmarktmogelijkheden van de diverse doelgroepen.
De gemeente wil bouwen voor iedereen en zal er voor zorg dragen dat bij bouwfaseringen alle doelgroepen naar rato worden bediend.
Mensen krijgen daardoor de mogelijkheid om in Noordwijkerhout en De Zilk te blijven wonen, zodat sociale verbanden in de kernen behouden kunnen blijven en een evenwicht in de bevolkingsopbouw kan ontstaan. Dit heeft een positief effect op bestaande maatschappelijke structuren (verenigingsleven, voorzieningenaanbod, mantelzorg, et cetera) en levendigheid. Noordwijkerhout wil ook in 2020 een gemeente zijn waar iedereen, van jong tot oud en arm of rijk, plezierig kan wonen.
Met dit beleid haakt de gemeente aan bij de regionale woonvisie, waarin een accent is geplaatst bij een tempoversnelling van de nieuwbouw. Voor de gemeente Noordwijkerhout is, ten behoeve van de eigen behoefte, de behoefte van de regio en in het kader van gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek, een bouwverplichting opgelegd van 1800 woningen voor de periode 2005-2020. Hiervan zijn vanaf 2005 reeds 550 woningen gerealiseerd. Tot 2020 kunnen dus nog 1250 woningen worden gebouwd.
Voor een evenwichtige ontwikkeling van de kernen is daarbij een organische groei, passend bij de schaal van de kern, van groot belang. Dit betekent dat planmatige uitbreidingen en herstructureringsopgaven gefaseerd ontwikkeld moeten worden. Dit vereist intensief overleg tussen de gemeente Noordwijkerhout, Woningstichting Sint Antonius van Padua en diverse private marktpartijen. Voor de kern Noordwijkerhout, maar zeker ook voor de kern De Zilk geldt daarbij het grote belang van maatwerk voor de doelgroepen uitgezet in de tijd en in relatie tot het opnemend vermogen van de markt.
Duurzaam bouwen en ontwikkelen
Naast de beschikbaarheid van voldoende woningen voor de juiste doelgroepen, richt de gemeente Noordwijkerhout zich ook op het bouwen van duurzame woningen. Dit betekent een flexibel woningontwerp dat het gebruik van woningen gedurende verschillende levenfasen mogelijk maakt (zodat mensen langer in dezelfde woning kunnen blijven wonen), maar het betekent ook een woningontwerp met duurzame materialen en een geringe energiebehoefte. De gemeente Noordwijkerhout zet zich in om in samenwerking met de verschillende partijen die betrokken zijn bij het ontwikkelen en bouwen van woningen deze prestatie-eisen te realiseren.
Differentiatie woningbouwprogramma
Zoals reeds aangegeven kunnen in de gemeente Noordwijkerhout tot 2020 nog 1250 woningen gebouwd worden. Daarbij is het van belang dat niet alleen de juiste soort woningen op de juiste plek worden gebouwd, maar dat ook gedurende de komende 10 jaar de juiste woningen op het juiste moment worden gebouwd. Doelgroep, programma en product dienen daarbij in evenwicht te zijn met de markt. Dit vraagt om een constante monitoring en indien noodzakelijk een voortdurende aanpassing van 'programma en product'.
Er dienen voldoende geschikte (levensloopbestendige) woningen voor ouderen gebouwd te worden, evenals voldoende betaalbare woningen voor starters en een ruim aanbod van woningen die aantrekkelijk zijn voor gezinnen. Dit geldt voor zowel de kern Noordwijkerhout als de kern De Zilk.
Voor de prioriteitsstelling van de potentiële woningbouwlocaties en de verschillende te bouwen woningcategorieën zullen nadere criteria opgesteld worden.
Voor de verschillende deelgebieden wordt de volgende verdeling van de netto toename van woningen aangehouden:
Deelgebied | Aantal woningen |
Centrum | 275 (totaal centrum en Bavo: maximaal 725) |
Bavo-terrein | 450 (totaal centrum en Bavo: maximaal 725) |
Overig Noordwijkerhout | 365 (inclusief 75 woningen Sancta Maria) |
De Zilk | 160 |
TOTAAL | 1250 |
In deze structuurvisie worden een aantal potentiële woningbouwlocaties benoemd, waarvoor de plannen relatief 'hard' zijn. Deze plannen dienen op 1 januari 2013 definitief te zijn. Wanneer blijkt dat op een bepaalde locatie minder woningen worden gebouwd dan nu gepland, dan zal worden bekeken op welke wijze het ontstane 'surplus' opnieuw herverdeeld kan worden. Wellicht ontstaat dan ruimte om op een andere locatie die niet met name in de structuurvisie wordt benoemd woningen te bouwen.
Randvoorwaarde is in ieder geval dat tot 2020 maximaal 1250 woningen gebouwd mogen worden.
Randvoorwaarden voor het bouwen in de hoogte
De herontwikkeling van het centrum van Noordwijkerhout is voortvarend gestart. Zo is de herstructurering van de noordzijde van het centrum voor een groot deel in uitvoering of opgeleverd. Hierbij is een discussie losgekomen waarbij het behoud van het dorpse karakter en de gerealiseerde bouwhoogtes (plaatselijk 10 tot 13 meter) centraal staat.
Gestapelde bouw binnen de gemeente Noordwijkerhout voorziet zeker in een behoefte, maar kan eveneens structuurverstorend werken en kan leiden tot teveel massaliteit. Voorwaarden en beoordelingscriteria op het gebied van de stedenbouwkundige context en omgevingskarakteristiek dienen te worden opgesteld zodat duidelijk wordt op welke locaties 'hoogbouw' eventueel mogelijk is.
Op sommige plekken in het centrum is gestapelde bouw tot vier bouwlagen acceptabel. Uitgangspunt is daarbij een meervoudig ruimtegebruik (appartementen/winkels + parkeerkelder)
Ook buiten het centrum is en wordt in Noordwijkerhout op enkele locaties hoogbouw gerealiseerd. Wanneer de kern als geheel bezien wordt, dan is het logisch dat in het centrum iets hoger gebouwd wordt dan in de rest van de kern. Behalve het centrum bestaat Noordwijkerhout voornamelijk uit woonwijken waar de noodzaak om in de hoogte te bouwen niet direct aanwezig is. Bovendien is het stedenbouwkundig gezien ook niet wenselijk om buiten het centrum van de kern overal hoogbouw toe te staan.
In Hoofdstuk 5 zal per deelgebied (onder andere) nader worden ingegaan op bouwhoogtes en andere aspecten die per deelgebied leiden tot toetsingscriteria. Deze criteria zullen in acht genomen worden bij het inpassen van bouwplannen in dat deelgebied.