direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk / lokaal beleid
Plan: Boeierstraat, Nieuw-Lekkerland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0571.BPBoeierstraatNLL-VG01

3.3 Gemeentelijk / lokaal beleid

3.3.1 Structuurvisie Nieuw-Lekkerland

De gemeente Nieuw-Lekkerland is momenteel bezig met de uitwerking van een structuurvisie voor de gehele gemeente. In het Plan van Aanpak staan al enkele belangrijke aandachtspunten. Voor het plangebied is onderstaand aandachtspunt van belang.

Wonen

  • De structuurvisie zal op basis van de structuur van de huidige woningvoorraad en de
    bevolkingsopbouw een beeld geven van de stand van zaken in de gemeente. Aan de hand van een doorrekening naar de toekomst, waarbij rekening gehouden wordt met de bekende woningbouwplannen en herstructurering, wordt een toekomstig beeld geschetst van de omvang en de samenstelling van de woningvoorraad. Om een kwalitatieve uitspraak te kunnen doen, wordt een op de doelgroepen jongeren en ouderen gericht woonwensenonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek zal zich niet alleen richten op de woning maar ook op de woonomgeving. Vervolgens zullen de kwantitatieve en de kwalitatieve gegevens vergeleken worden met de Visie van de gemeenteraad en de regionale Woonvisie. Aan de hand van de toekomstige woningbehoefte, zowel kwantitatief als kwalitatief, is een discussie over uitbreiding van de maximale bebouwingscontour niet uit te sluiten.
  • De structuurvisie zal uitspraken doen over de hoogte en locatie van hoogbouw in relatie met de kwaliteit van de woonomgeving en zichtlijnen vanuit het molengebied Kinderdijk.
3.3.2 Visie op Nieuw-Lekkerland 2020

In 2008 heeft de gemeenteraad een beleidsvisie opgesteld met toekomstbeelden voor de gemeente Nieuw-Lekkerland. Ook het onderwerp 'wonen' komt aan bod.

Mooie woningen van hoge kwaliteit
Nieuw-Lekkerland kent een gevarieerd aanbod aan kwaliteitswoningen. De woonontwikkeling richt zich op betaalbare woningen en voorziet in de behoefte van de eigen inwoners. De gemeente zoekt creatieve manieren om de inwoners in elke leeftijdsfase aantrekkelijke woningen te bieden, met een verantwoord evenwicht tussen huur- en koopwoningen. Samen met de gemeentelijke partners wordt ingespeeld op de woonwensen van de inwoners.

Binnen Nieuw-Lekkerland staat de kwaliteit van wonen voorop. Dit wil de gemeente graag zo houden. De schaarse ruimte die er op dit moment is, wil de gemeente waar mogelijk eerst en vooral benutten voor woningbouw. In het woningbouwprogramma is rekening gehouden met de behoefte van ondernemers en werkgevers.

Er heeft een inhaalslag plaatsgevonden in duurzaam bouwen. Vanaf heden gaan alle vervangende woningbouwprogramma's uit van energieneutrale woningen.

3.3.3 Prestatie-afspraken 2009-2013

Medio 2008 hebben de gemeente Nieuw-Lekkerland en Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland prestatieafspraken gemaakt met betrekking tot het wonen in de gemeente Nieuw-Lekkerland. De ‘Prestatieafspraken’ 2009 t/m 2013 betreffen vooral intenties, na te streven activiteiten en procesafspraken. De prestatieafspraken hebben de volgende doelen:

  • Woonwensen staan centraal
    Gestreefd wordt naar een gedifferentieerde bevolkingssamenstelling, waarbij het kunnen realiseren van de woonwensen van de huidige en toekomstige inwoners van Nieuw- Lekkerland centraal staat. Dit vraagt om voldoende en gedifferentieerd woningaanbod. Daarbij is een schone en veilige leefomgeving onontbeerlijk, waar mensen zich thuis voelen en waarin ze op een prettige manier kunnen wonen, werken en recreëren.
  • Betaalbaarheid
    De inkomenspositie van de lagere inkomensgroepen vraagt om voldoende betaalbare huisvesting van een goed kwalitatief niveau. Ook in de toekomst moeten er in Nieuw- Lekkerland voldoende betaalbare woningen in de huur- en koopsector aanwezig zijn.
  • Wonen en Zorg
    De specifieke doelgroepen ouderen en mensen met een beperking willen graag zo lang mogelijk in de hen vertrouwde woonomgeving blijven wonen. De gemeente en de woningbouwvereniging ‘Nieuw-Lekkerland’ willen de mogelijkheden daartoe vergroten. Dit vraagt om geschikte woningen en woonvormen in een geschikte omgeving, maar ook om op maat gesneden zorg- en dienstverleningsvoorzieningen. De afspraken zoals die zijn gemaakt in het regionale Pact van Bleskensgraaf en het Plan van Aanpak van de gemeente Nieuw-Lekkerland worden hierbij in acht genomen.
  • Leefbaarheid
    De inwoners vinden het prettig wonen in Nieuw-Lekkerland, maar het blijft van belang waakzaam te blijven ten aanzien van de leefbaarheid. Hierbij gaat het om aspecten als wonen in een veilige woonomgeving met voldoende voorzieningen, in goede sociale verhoudingen en zonder hinder en overlast.

De ontwikkeling van de Boeierstraat past in het plaatje van zowel de gemeente als de woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland en sluit derhalve aan op de doelstellingen van de gemaakte prestatie-afspraken.

3.3.4 Welstandsnota Nieuw-Lekkerland

De "Welstandsnota Nieuw-Lekkerland" vormt de gemeentelijke uitwerking van de regionale "Welstandsnota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden". Waar de regionale welstandsnota zich richt op algemene karakteristieken en ruimtelijke identiteit van de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, richt deze gemeentelijke welstandsnota zich op de lokale karakteristieken in bestaande stedelijke gebieden en het buitengebied.

Deze gemeentelijke welstandsnota richt zich op de relatief kleine bouwopgaven van één of enkele gebouwen, uitbreidingen van bestaande bebouwing en veel voorkomende kleine bouwwerken in bestaand stedelijk en buitengebied (beheergebieden).

Omdat het plangebied onder "Gebiedsgerichte criteria: Individuele bouw" valt, heeft het gebied Basis niveau van welstand. Bij het Basis niveau van welstand wordt de toets beperkt tot die aspecten die te maken hebben met de situering van het bouwwerk (rooilijn, zijdelingse afstand, oriëntatie), de hoofdvormen van het bouwwerk (bouwmassa, bouwhoogte, kapvorm en kaprichting), de schaal en geleding van het gebouw, het overwegende materiaalgebruik en de gebruikte kleurtoon. De toets is vooral gericht op het gebouw als geheel in relatie tot zijn omgeving. Het welstandstoezicht is in deze gebieden beperkt tot het handhaven van de basiskwaliteiten.

3.3.5 Waterplan Nieuw-Lekkerland

De gemeente Nieuw-Lekkerland heeft samen met het Waterschap Rivierenland een geactualiseerd stedelijk waterplan vastgesteld. In het eerste waterplan zijn al diverse maatregelen uitgevoerd om het watersysteem te verbeteren. Zo zijn er bij de Vletstraat, Marslaan en de Wipmolen grotere bruggen en duikers (ondergrondse waterverbindingen) aangelegd. Voor het geactualiseerde waterplan is op praktische wijze een visie, een modelmatige toetsing van de peilstijgingen, aandachtspunten en een maatregelenprogramma opgesteld.

Maatregelenplan

  • De peilstijgingen in Nieuw-Lekkerland blijken binnen de door het waterschap gestelde normen te vallen. Dit betekent dat er op dit moment geen tekort aan waterberging is. Uiteraard moet er wel zuinig worden omgegaan met de huidige watergangen om dit ook voor de toekomst zo te houden.
  • Stilstaand water moet zo veel mogelijk worden voorkomen omdat hierdoor zuurstofloosheid (vissterfte) en stank kan ontstaan. Er wordt een plan voor een doorstromingscircuit verder uitgewerkt en er wordt onderzoek gedaan naar de hoge gehalten aan voedingsstoffen in Nieuw-Lekkerland.
  • Waar mogelijk zullen natuurvriendelijke oevers worden aangelegd, een eerste inrichting wordt gedaan aan de achterkant van het gemeentehuis.
  • Schoon hemelwater wordt niet meer via het riool afgevoerd, maar gaat rechtstreeks naar de sloten.

In paragraaf 4.8 wordt nader ingegaan op de relevante aspecten die een rol spelen bij de waterhuishouding. Daarnaast wordt het plan nog voorgelegd aan het Waterschap Rivierenland zodat zij een reactie kunnen geven op het plan.