Plan: | Boeierstraat, Nieuw-Lekkerland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0571.BPBoeierstraatNLL-VG01 |
De gemeente Nieuw-Lekkerland is momenteel bezig met de uitwerking van een structuurvisie voor de gehele gemeente. In het Plan van Aanpak staan al enkele belangrijke aandachtspunten. Voor het plangebied is onderstaand aandachtspunt van belang.
Wonen
In 2008 heeft de gemeenteraad een beleidsvisie opgesteld met toekomstbeelden voor de gemeente Nieuw-Lekkerland. Ook het onderwerp 'wonen' komt aan bod.
Mooie woningen van hoge kwaliteit
Nieuw-Lekkerland kent een gevarieerd aanbod aan kwaliteitswoningen. De woonontwikkeling richt zich op betaalbare woningen en voorziet in de behoefte van de eigen inwoners. De gemeente zoekt creatieve manieren om de inwoners in elke leeftijdsfase aantrekkelijke woningen te bieden, met een verantwoord evenwicht tussen huur- en koopwoningen. Samen met de gemeentelijke partners wordt ingespeeld op de woonwensen van de inwoners.
Binnen Nieuw-Lekkerland staat de kwaliteit van wonen voorop. Dit wil de gemeente graag zo houden. De schaarse ruimte die er op dit moment is, wil de gemeente waar mogelijk eerst en vooral benutten voor woningbouw. In het woningbouwprogramma is rekening gehouden met de behoefte van ondernemers en werkgevers.
Er heeft een inhaalslag plaatsgevonden in duurzaam bouwen. Vanaf heden gaan alle vervangende woningbouwprogramma's uit van energieneutrale woningen.
Medio 2008 hebben de gemeente Nieuw-Lekkerland en Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland prestatieafspraken gemaakt met betrekking tot het wonen in de gemeente Nieuw-Lekkerland. De ‘Prestatieafspraken’ 2009 t/m 2013 betreffen vooral intenties, na te streven activiteiten en procesafspraken. De prestatieafspraken hebben de volgende doelen:
De ontwikkeling van de Boeierstraat past in het plaatje van zowel de gemeente als de woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland en sluit derhalve aan op de doelstellingen van de gemaakte prestatie-afspraken.
De "Welstandsnota Nieuw-Lekkerland" vormt de gemeentelijke uitwerking van de regionale "Welstandsnota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden". Waar de regionale welstandsnota zich richt op algemene karakteristieken en ruimtelijke identiteit van de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, richt deze gemeentelijke welstandsnota zich op de lokale karakteristieken in bestaande stedelijke gebieden en het buitengebied.
Deze gemeentelijke welstandsnota richt zich op de relatief kleine bouwopgaven van één of enkele gebouwen, uitbreidingen van bestaande bebouwing en veel voorkomende kleine bouwwerken in bestaand stedelijk en buitengebied (beheergebieden).
Omdat het plangebied onder "Gebiedsgerichte criteria: Individuele bouw" valt, heeft het gebied Basis niveau van welstand. Bij het Basis niveau van welstand wordt de toets beperkt tot die aspecten die te maken hebben met de situering van het bouwwerk (rooilijn, zijdelingse afstand, oriëntatie), de hoofdvormen van het bouwwerk (bouwmassa, bouwhoogte, kapvorm en kaprichting), de schaal en geleding van het gebouw, het overwegende materiaalgebruik en de gebruikte kleurtoon. De toets is vooral gericht op het gebouw als geheel in relatie tot zijn omgeving. Het welstandstoezicht is in deze gebieden beperkt tot het handhaven van de basiskwaliteiten.
De gemeente Nieuw-Lekkerland heeft samen met het Waterschap Rivierenland een geactualiseerd stedelijk waterplan vastgesteld. In het eerste waterplan zijn al diverse maatregelen uitgevoerd om het watersysteem te verbeteren. Zo zijn er bij de Vletstraat, Marslaan en de Wipmolen grotere bruggen en duikers (ondergrondse waterverbindingen) aangelegd. Voor het geactualiseerde waterplan is op praktische wijze een visie, een modelmatige toetsing van de peilstijgingen, aandachtspunten en een maatregelenprogramma opgesteld.
Maatregelenplan
In paragraaf 4.8 wordt nader ingegaan op de relevante aspecten die een rol spelen bij de waterhuishouding. Daarnaast wordt het plan nog voorgelegd aan het Waterschap Rivierenland zodat zij een reactie kunnen geven op het plan.